8. etapa Baeza Albacete Bouhanni (kon.)
konec
8. etapa Baeza Albacete

Bouhanni

(Matthews)

sk Sobota 30.08.2014, 13:30La Vuelta
     
    Peter Sagan skončil napokon na treťom mieste. Pekný výkon napriek tomu, že bol na posledných dvesto metroch na siedmej pozícii.

    Vyhral Francúz Bohanni! Ten si pripísal svoj druhý triumf na Vuelte. Druhý bol Matthews. (17:16:36)
     
    1
    Už iba posledná ostrá zákrutá, ktorá pripraví jazdcom pozície pred poslednými stovkami metrov. Orica GreenEdge roztáča svoj vláčik.
     
    2
    Peter Sagan má výbornú pozíciu. Už je za Bouhanni, ktorého zrejme považuje za najsilnejšieho. Ciolek sa chystá špurtovať tiež.
     
    2,5
    Omega-Pharma Quick-Step si vytvára klasický priestor do záverečného špurtu. Náš Peter Sagan sa zrejme zavesil za kolesá Johna Degenkolba. Bouhanni je taktiež pripravený špurtovať.
     
    4
    Tesne pred koncom sa to napokon zišlo. Aktivita tímu Giant-Shimano sa vyplatila a Degenkolb je späť v hre. V závere bude bojovať o etapové víťazstvo asi 45 cyklistov.
     
    5
    Nairo Quintana stráca asi pätnásť sekúnd. Naďalej. Froome má vo vedúcej skupine asi dvoch pomocníkov. Zrejme skúsi zašprintovať aj Froome.
     
    7
    Prvá skupina s Contadorom má náskok 15 sekúnd. Peter Sagan je tam a je tam aj Bouhanni. Uvidíme ako sa nášmu talentu bude dariť v záverečnom špurte. Výborne tam vidieť aj aktivitu Tonyho Martina, ktorý ešte vyčkáva.
     
    8
    Nairo Quintana stráca v druhej skupine. Zatiaľ je náskok len niekoľko sekundový.
     
    10
    Kontakt stráca z prvej desiatky v tretej skupine napr. Daniel Martin, potom aj Degenkolb.
     
    12
    Zdá sa, že prichádza ďalšie členenie v prvej skupine. Peter Sagan je v prvej skupine, ktorá sa potrhala vďaka aktivite BMC. Tvorí ju asi 20 cyklistov. Froome aj Contador by tam mali byť.
     
    15
    Už vidíme iba dve hlavné skupiny, prvé dve sa zišli a máme teda pelotón zložení z asi 80 cyklistov. Ďalšia väčšia skupina stráca asi 35 sekúnd.
     
    19
    Menej ako dvadsať kilometrov do cieľa a vidíme stále rozštiepené štartové pole. Z našich je vpredu Peter Sagan s ďalšími štyridsiatimi jazdcami. Druhá skupina mierne znížila náskok na hranicu 17 sekúnd. Je to však boj na každom fronte.
     
    22
    Peter Sagan je vpredu, vidíme tam aj Johna Degenkolba. Vpredu je 40 členná skupina, za ňou ďalšia zrejme početnejšia a posledná, ktorá stráca už 45 sekúnd rovnaká zrejme ako tá prvá.
     
    25
    Celok pelotónu je poriadne potrhané po skupinkách asi s 20 či 30 cyklistami. Prvá najpočetnejšia má asi 50 cyklistov.
     
    28
    Vidíme aktivitu Trek Factory. Cancellara konečne vpredu ukazuje svoje kvality.
     
    30
    Pelotón sa naťahuje a už sa vytvárajú skupinky. Vpredu vidíme asi 30 jazdcov. Sú tam pretekári tímov SKY a Tinkoff-Saxo, Froome aj Contador. Rozdiel to však stále nie je výrazný. Quintana je však v tesnom závese na konci prvej tretiny pelotónu. Zaujímavé obrázky.
     
    34
    Tím Sky sa snaží povzdvihnuť tempo a neustále tam pracuje Peter Kennaugh, ktorý je fantastický tempár. Froome je za ním.
     
    37
    Na čele vidíme nielen tím SKY ale aj jazdcov Tinkoff-Saxo, čo značí že sú obidve mužstvá dobre pripravené. Vietor nie je najslabší, stále je však pelotón pokope.
     
    41
    Približne 40 km pred cieľom je po úniku. Pelotón je početný, no najmä posledných 30 jazdcov v ňom je rozdrobených tak, že nechýba veľa a už strácajú. Nás môže tešiť, že obaja naši jazdci (Peter Sagan a Martin Velits) sú na v prvej polovici hlavnej skupiny.
     
    45
    Už iba posledných 30 sekúnd pre odvážlivcov, ktorí sa snažili no viac ako na 155 km v úniku to nestačilo, čochvíľa budú pretekári vpredu dostihnutí a budeme pozorne sledovať, čo sa bude diať na čele pelotónu.

    Jozef Čelestiak

    thejrc.org