TK Ondřeje Synka po návratu z MS (kon.) | TK Lukáše Krpálka po návratu z MS (kon.)
Tisková konference Salith Šumperk (kon.)
konec
Tisková konference Ondřeje Synka po návratu z MS

Pondělí 01.09.2014, 11:00Tiskové konference
     
    Tisková konference s čerstvým mistrem světa ve skifu Ondřejem Synkem je ukončena. Díky za pozornost a mějte se fajn. (11:28:05)
     
    Díky za pozornost a jménem společnosti onlajny.com samozřejmě i nadále přejeme Ondřeji Synkovi jen ty nejlepší výsledky v barvách České republiky na dalších akcích toho největšího světového významu.
     
    Oficiální část tiskové konference pomalu skončila, nyní je prostor pro individuální rozhovory se zástupci médií.
     
    Synek: Zatím jsme se nebavili o tom, kdo bude koho poslouchat na lodi. Ale myslím si, že to připadne spíš na mě (smích).
     
    Synek: Já si nemyslím, že by náš vztah s Mahé Drysdalem poznamenal naše výkony na dvojskifu. Budeme muset asi trochu poodhalit ty návyky před startem. Každý z nás se jinak rozcvičuje nebo rozjíždí. Asi před závodem bude něco, co si navzájem poodkryjeme, ale tam se to přece jenom rozhoduje trochu jinak. Zatím ale nevím, zda budeme startovat za Nový Zéland nebo Českou republiku. Musíme reprezentovat jednu zemi, tak ho možná vezmu k nám do klubu v Brandejse nad Labem (smích).
     
    Synek: Rio zatím neřeším, až se na olympiádu kvalifikuju, budu to řešit.
     
    Drysdale ohlásil konec v Riu, co Ondra Synek? "Zatím se necítím tak staře (smích). Mou velkou motivací je samozřejmě světový šampionát 2019 v České republice, která na něj aspiruje. Byla by to asi ideální třešnička na dortu.
     
    Synek: Závodníci jsou ve veslařském světě normální. Nemáme spolu nejmenší problém, bavíme se o rodinách, o čemkoliv. Mým největším kamarádem v závodním poli je asi veterán Olaf Tufte. Je to legenda, olympijský vítěz, který však stále jezdí.
     
    Přelomová éra Ondřeje Synka je tady nebo ne? "Mahé určitě bude dělat všechno pro to, aby mě porazil. Sám už v minulosti prohlásil, že ten jeho velký závod bude právě v Riu. Poslední tři, možná čtyři roky jsme na tom tak vyrovnaně, že spolu svádíme velice těsné bitvě. Záleží taky na tom, jak se kdo z nás vyspí, nají, jaké je počasí. I takové detaily mezi námi rozhodují. V neděli ale byly takové podmínky, že vlastně nebyl nikdo zvýhodněn. Mahému však nesedí silný vítr a s tím spojené vlny. Ještě spolu s Mahém jedeme v říjnu závodit do Bostonu na osmiveslici. Závodí tam asi pět tisíc veslařů, přijde tam za víkend 300 tisíc lidí. Myslím si, že bychom spolu sedli i do dvojskifu. A zároveň ty nejlepší posádky porazit.
     
    Synek o své zpáteční cestě domů: Tím, že odjíždím hned na dovolenou, tak nebude takový prostor na oslavu. S klukama jsme si koupili limonádu a tu jsme pili v autobuse (smích). Jak jsem byl unavený v autobuse, tak jsem rychle vytuhnul a spal jsem v něm. Do Prahy jsme přijeli asi v půl čtvrté, ale nikomu se nic nestalo. Od řidiče jsme měli zakázán alkohol, takže proto jsme si koupili tu limonádu (smích).
     
    Synek: Holanďani jsou sportovním národem, říkali mi, že kdyžý mám tu oranžovou loď, tak mi budou fandit. Ale fanoušků tam bylo hodně, až jsem byl sám překvapený a řekl bych, že se jich tam víc ani vejít nemohlo. Když jsem si jel pod tribunou poté odpočinout, tak plácali a tleskali.
     
    Synek: Komplikace to ale pro mě bez trenéra nebyla. Mám za sebou zhruba čtrnáct let na skifu a tím pádem i nějaké zkušenosti. Tak nějak jsem to považoval jako pohodičku. Je to trenér a zasloužil si tam být i přes tuto indispozici.
     
    Synek: Můj trenér spadl těsně před odjezdem na bruslích a byl v nemocnici na týden s rozsekaným obličejem a zlomeným palcem. Za mnou vlastně přijel až ve středu krátce před čtvrtfinále. Doktor naší výpravy i jeden obecný doktor mu navíc zakázal jakoukoliv sportovní aktivitu a nemohl vlastně jezdit na kole se mnou během na závodě. To pro něj bylo ještě horší. Sledoval finále na tribuně a pak mi říkal, že dokonce brečel.
     
    Synek: Jedeme do Šibeniku, shodou okolností je to docela náhoda. Když jsem to říkal trenérovi, tak mi odvětil, že tam jezdili na soustředění ještě za minulého režimu. Nakonec je to i do stejného hotelu, co kdysi jezdívali. Jdu po stopách trenéra.
     
    Ondřej Synek nyní přebírá symbolickou vzpomínku od svého partnera společnosti Wüstenrot a knihu s příznačným názvem "Nový Zéland".
     
    Ondřej Synek o své dovolené: Sportu už mám pro tuto chvíli plné zuby (smích). Chci především zregenerovat a nabrat čerstvé síly na novou sezonu. Je to především o odpočinku.
     
    Synek: Asi cítím, že bych mohl být spolufavoritem olympijských her. Snížili nám kvótu na olympiádu, postupuje jen devět nejlepších z mistrovství světa. Cílem je tedy především kvalifikace na Hry.
     
    Ondřej Synek: Věřím a doufám, že moje vítězství jenom náhodné nebylo. Jel jsem tak, jak jsme s trenérem vymysleli, ačkoliv to moc nejde. Důležité to bylo po startu napálit a udělat si trochu náskok, protože jsem věděl, že Drysdale celý ten druhý kilometr pojede rychle. Pak už to bylo jen o finiši, komu zbyde více sil.
     
    Ondřej Číhař (SportInvest): Ondra je spolu s Mahém Drysdalem světovým lídrem světového skifu. Vystřídal Václava Chalupu na trůnu světového skifu. Ondra má tři zlata z MS i z ME, a také dvě olympijské stříbra. Navíc je nyní studentem, který má ukončený první ročník.

    Radek Barkman

    thejrc.org