TK Ondřeje Synka po návratu z MS (kon.) | TK Lukáše Krpálka po návratu z MS (kon.)
Tisková konference Salith Šumperk (kon.)
konec
Tisková konference Lukáše Krpálka po návratu z MS

Pondělí 01.09.2014, 13:00Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce. Z pražské Sparty přeji příjemný zbytek dne a Lukášovi přeji celým jménem společnosti onlajny.com spoustu úspěchů do dalších velkých světových turnajů. (13:58:50)
     
    Krpálek: Věřím, že tímto to nekončí a budu v těch výsledcích a výkonech pokračovat dál. Mým snem je samozřejmě uspět také na Hrách v Riu.
     
    Dolejš: Pokud bychom hovořili o legendě, to bych nechal spíše až na konec kariéry. Každopádně je to nejlepší judista všech dob české historie.
     
    Krpálek: Rus Chajbulajev vzal tu porážku celkem v pohodě. Dokonce za mnou po utkání přiskočil a pogratuloval mi. Spíš byli naštvaní domácí diváci, kteří měli vlastně ve hře o zlato posledního Rusa.
     
    Lacina: Lukáš je opravdu specifický, protože dokázal už porazit všechny mistry světa. Kromě Ázerbájdžánce Mamadova, s nímž se ještě nepral.
     
    Krpálek: Nevím, jestli je pro mě důležitější porazit Chajbulajeva nebo ve finále Kubánce. Porazit Chajbulajeva bylo hodně cenné, protože jsem mu měl co vracet a navíc jsem měl jistou medaili. Proti Kubáncovi jsem měl samozřejmě taky radost, protože jsem válčil o zlatou medaili.
     
    Krpálek: Já se peru za jeden z nejlepších týmů v Evropě. Má samé olympijské vítěze, msitry světa a s tímto týmem jsem několikrát vyhráli nejlepší klubovou soutěž v Evropě. Peru se tam s těmi nejlepšími, protože v Německu je tradicí, že zde působí nejlepší hráči celé Evropy i Asie a peru se zde skutečně s tou světovou špičkou. Uvidíme, kdy se v této soutěži představím poprvé.
     
    Krpálek: Turnaje můžu rušit kvůli bodům, kterých jsem teď nahrál opravdu dost. Kvůli tomu jsme zrušili Magnitogorsk. Navíc to byla kategorie Open, kde jsem se klidně mohl prát se stopadesátikilovými soupeři a to zranění mohlo přijít hned.
     
    Krpálek: Plán sezony jsem měl daný, že závody budou. Jenže po zisku zlaté medaile se jich dost vyškrtalo. Chtěl bych dát do tréninku úplné maximum poté, co si trochu odpočinu. Zatím jsem ale nepřemýšlel nad tím, jak ho budu trávit. Ve středu jsem se měl v Magnitogorsku účastnit jednoho turnaje, který jsme zrušili. Pak jsem měl v sobotu startovat v německé lize a na turnaji Grand Prix v Chorvatsku. Tyto všechny turnaje jsem zrušil.
     
    Krpálek: Je pravda, že v poslední době se objevuje hodně mladých judistů, kteří mi dokáží pořádně zahrozit. Mladých šikovných judistů je tudíž stále dost a starší špička může být brzy nahrazena. V semifinálových bojích se objevilo několik nadějných judistů, což mě překvapilo. V některých kategoriích se to navíc sešlo tak, že šly hodně těžké zápasy už v prvních kolech. Finálový soupeř z Kuby si dokonce poradil s některými favority třeba i do minuty a medaili si zasloužil. Mojí výhodou bylo v tom utkání, že mě moc nezná.
     
    Krpálek: Tím, že jsem vyhrál mistrovství světa, je moje účast v Riu prakticky jistá. Chci ale především bojovat o příslušnost v elitní osmičce. V Londýně jsem byl devátý a hned jsem dostal těžký los. Kromě Anaie také Rusa Chajbulajeva a pak Holanďana Grola. Takže nci horšího vlastně přijít nemohlo.
     
    Krpálek: V tuhle chvíli zatím nic úplně nepotřebuju co se týče financí. Ale jednou bych po konci kariéry chtěl si za tyto peníze něco koupit. Třeba postavit si nový dům nebo něco podobného. Snad mi na to prostředky vydrží a ušetřím si je (smích).
     
    Lukáš Krpálek: Žádná motivační sázka před turnajem neproběhla. Na to nedošlo, ani s dědou.
     
    Jiří Dolejš o českém judu: Při rozhodování vycházíme z finančních možností.
     
    Vladimír Šafařík: Samozřejmě, že jakýkoliv úspěch tohoto typu zvyšuje marketingovou hodnotu sportovce. Současná doba a současná ekonomika zvyšování zdroju do sportu moc nepřeje. Lukáš má s námi platnou marketingovou smlouvu, kterou moc rádi plníme. Takoví sportovci jako Lukáš si určitě ty bonusy navíc zaslouží.
     
    Krpálek a jeho postavení v judu i českém sportu: Mně to přinese určitě to, že bude hodně těžký nastupovat v pozici světové jedničky. Na závodech to nebude úplně jednoduché. Sám si pamatuju, když jsem zápasil proti světové jedničce, že jsem se ze sebe snažil vždy dostat vše. Snažím se ale neprohrát a doufám, že se to bude dařit i nadále. V tomhle roce bych se chtěl zúčastnit ještě grandslamu v Tokyu koncem roku a je možné, že ještě nějaký turnaj přijde. Chci však především trénovat a dohnat to, co mi neumožnilo zranění ramena. Prizemoney jsou vypsány na turnajích od 6 000 dolarů, takže tam není žádný velký rozdíl.
     
    Krpálek: V sobotu po závodu jsme si dali tak maximálně pivo a šli jsme spát, jelikož v neděli byla soutěž družstev. Tam nás čekala silná Gruzie a nezvládli jsme to.
     
    Lacina: Vždycky je kam se zlepšovat, ale u Lukáše to bude těžké. Určitý prostor vidím ještě v technice. Lukáš se v těch finálových zápasech šampionátu ale nemusel pohybovat úplně technicky. Stačil mu v tomto směru průměrný výkon, aby dominoval. Ale samozřejmě přijdou, kdy se bude muset prát technicky lépe.
     
    Krpálek: Vrchol judistů se trochu liší. Většinou to bývá kolem sedmadvacítky, což mi skoro v Riu bude. Samozřejmě jsou v některých vahách výjimky, v Aténách se navíc stalo, že vyhrál osmnáctiletý judista. Většinou to ovšem bývá od těch 25 do 28 let. V tom věku bych měl být, ale to nezaručuje, že tu medaili budu mít.

    Radek Barkman

    thejrc.org