Tisková konference s paralympionikem Jiřím Ježkem (kon.) | Tisková konference k závodu Zlatá přilba 2014 (kon.)
konec
Tisková konference s paralympionikem Jiřím Ježkem

Úterý 30.09.2014, 10:30Tiskové konference
     
    Jiří Ježek: Když jsem se vrátil z USA, tak jsem říkal že v průběhu mého léčení řeknu své rozhodnutí jestli budu ještě jezdit, nebo skončím. Z důvodu obrovské podpory oznamuji, že budu ještě závodit. Byla by škoda skončit v tu dobu, když jsem získal na svou stranu velkou skupinu fanoušků. Ještě jednou vám děkuji. (14:06:47)
     
    Jitka Chizzora D.A.S: My jsme s Jirkou na tom velmi dobře máme spolu smlouvu ještě na dva roky, ale samozřejmě doufáme že nám to společně vydrží ještě déle. Jirka už tím co v životě dokázal je pro nás ctí.
     
    Jak probíhá spolupráce mezi sponzory a Jiřím?
     
    Viktor Zapletal trenér: To si netroufáme říct. Do zimy se musí určitě šetřit. Další vyšetření nám poví víc. Každopádně začátek tréninku bude od nuly postupně vzhůru. Jako u věkových kategorií.
     
    Kdy se bude moc Jirka vrátit do plného zatížení?
     
    Jirka Ježek : Tohle nechci nijak řešit čí to byla vina a někoho obviňovat. Po nikom nechci žádné odškodnění. Byla to prostě náhoda, která se stala. Každopádně by bylo dobré lépe zabezpečit trať, na kterých by se nestávali tak vážné nehody.
     
    Jitka Chizzora D.A.S: Shromažďujeme podklady, které probíráme. Jak tu zaznělo. S právními spory je to dlouhý boj. Každopádně je z toho zajímavá kauza.
     
    Štěpán Jandik pošťovna ERV: Řešíme, ale zatím to nikam nevede, neboť v USA mají jiné právní podmínky než u nás v Evropě. Budeme se samozřejmě na tom pracovat, bude to dlouhý boj.
     
    Máte nějaké varianty, které povedou aby se příště tato událost neopakovala?
     
    To ano sice to zní srandovně, ale když jsem se probral, tak jsem byl napojen na plicní ventilátory, které dýchaly za mě, jelikož jsem byl pod prášky, tak jsem nic necítil a měl jsem touhu se nadechnout, ale nešlo to. Podali mi papír, na který jsem chtěl napsat na papír O2, místo toho jsem napsal 2O. Lékaři stále nevěděli co mám na mysli. Za chvíli jsem opět usnul a ráno už jsem dýchal sám.
     
    Jirko, když ses v nemocnici probudil tak si hned po lékařích žádal tužku a papír.
     
    Jirka : Jsem velmi rád za tyto sponzory, kteří mi hodně pomohli. Naštěstí jsem byl pojištěný, takže mě to až tolik nezrůjnuje, kdybych nebyl vůbec. Proto již z dobré zkušenosti radím ať už jezdíte do zahraničí na dovolenou nebo sportovat, či dělat jiné aktivity, aby jste se nechali pojistit, stačí vteřina a může se vám život otočit vzhůru nohama.
     
    Slovo si vzal Štěpán Jandik pošťovna ERV. Zatím jsme na cca třech miliónech, ale ještě nejsme na konci. V USA se muselo provést jeden z nejsložitějších a zároveň nejdražších zákroků. Na druhou stranu to byla jedna z nejlepších nemocnic v Californii, kde samozřejmě naši zaměstnanci pravidelně kontrolovali našeho klienta Jiřího Ježka. Hned v úvodu jsme přemýšleli o leteckém speciálu, ale to jsme raději neriskovali a počkali jsme. V nemocnici si vedli opravdu výtečně a my jsme rádi, že ho máme opět mezi námi.
     
    Na kolik jste vyčíslili celkovou částku za operaci a následnou hospitalizaci?
     
    Už se tomu opravdu nechci vracet. Jsou to nepříjemné vzpomínky. Už kvůli manželce a zároveň manažerce Soně, která mě po celou dobu podporovala. Lékař mi moc velkou naději nedával, ale díky skvělé podpoře to všechno dobře dopadlo. Do nemocnice za mnou dorazil i traťový komisař, který si spíš přišel jen ujistit, jestli budu v pořádku. Naopak mě potěšili moji největší konkurenti společně se Soňou mě podporovali.
     
    Kolika procentní šanci ti dával lékař na uzdravení?
     
    Byla to nešťastná náhoda. Patrick Hagenaars později přiznal že do mě šťouchl, ale nebylo to úmyslné, neboť do něj zezadu někdo najel a jelikož Hagenaars jezdí s protézou na levé ruce a neudržel rovnováhu a padal k zemi a vzal mě s sebou. Bohužel jsem z nich dopadl nejhůře. Co se týče řešení bezpečnosti závodníků, tak to jsme stále na začátku.
     
    Víme, že se už k té nešťastné události nechceš vracet, ale pověz nám jak se to stalo a jak pokračuje celá ta událost.
     
    Tak ano šlápl jsem do pedálů. Jezdím prozatím doma na trenažeru, neboť jít ven na kolo stále nemohu, takže jezdím doma a snažím se pomalinku vracet do tempa, ve kterém jsem byl před pádem. To že bych doslova jezdil, nebo trénoval to zas ne. Na to je brzy.

    Jiří Kosejk

    thejrc.org