Mimořádná tisková konference FC Baník Ostrava (kon.)
konec
Mimořádná tisková konference FC Baník Ostrava

Čtvrtek 23.10.2014, 11:00 • Stadion Bazaly • Tiskové konference
     
    Další otázky nejsou a tak tisková konference končí. Petr Šafarčík se ještě odebírá na rozhovor pro televizi. To je z této mimořádné tiskové konference vše, krásný zbytek dnešního pochmurného dne a někdy příště na počtenou. (11:50:35)
     
    Od 1. listopadu tedy není hráčem Baníku?
    "Ve smlouvě je bod, který hovoří o okamžité výpovědi a to jsme také udělali, takže již tuto chvíli není naším hráčem."
     
    Nebojíte se, že to fanoušci budou brát jako pomstu?
    "Určitě to není pomsta, ty dvě spolu nesouvisející věci jsou od sebe vzdáleny dva měsíce. My nemáme potřebu řešit to přes média. Celé dva a půl roku, kdy spor probíhal jsme řešili vše soukromě."
     
    Vypověděli jste Václavu Svěrkošovi smlouvu?
    "Každá smlouva, ale i hráč má svá práva i povinnosti. A proto když jakýkoli hráč je poruší, je na to upozorněn a my máme právo smlouvu vypovědět. Důvody výpovědi i upozorněních jsme mu sdělili i písemně a on má právo se bránit. My jsme všechny aspekty dodaly na příslušné orgány asociace."
     
    Nyní přichází prostor pro otázky mimo téma:
    Co můžete říci ke sporu s Václavem Svěrkošem?
    "V minulosti jsme zdělily spoustu závazků a vše jsme se snažili řešit mimo média. co se týká sporu s Václavem Svěrkošem, nejde o dluh Baníku Ostrava. Je to dluh 8 milionů korun, kde figurujeme jako ručitelé. Větší část dluhu jsme vyplatili, zbylou část dluhu jsme vložili v létě na účet, odkud budou finance uvolnili po prokázání, že peníze opravdu patří Svěrkošovi. Musím připravit takové podmínky, které nepoškodí klub. Tohle proběhlo v červenci a z naší strany přišel návrh. V srpnu protistrana podala návrh na exekuci a je nyní v říjnu. To souvisí s kauzičkou mínusového stavu transparentního účtu. Nechci komentovat okolnosti na to, jaký vývoj to mělo, nechtěli jsme tu záležitost šířit mediálně. Rychle předložení faktů byla exekuce odložena a Baník může dál fungovat. Já bych se po dvou měsících nedomáhal něčeho mediální cestou. Chceme nechat konat příslušné orgány."
     
    Jaký je rozpočet na tuto sezonu Baníku?
    "Je na úrovní 85 milionů, což se předjednalo i s novou dozorčí radou."
     
    Zrušení Juniorské ligy znamená pro Baník založení B-týmu?
    "Silně podporujeme strukturu U20, ale na rozdíl od současné Juniorské ligy, která je vyčleněná a neplní funkci a předpoklady, které měla naplňovat. Po té bude U18, což bude také celostátní soutěž. Po té budou soutěže české a moravské. Momentálně neuvažujeme o tom, že bychom obnovili B-tým, ale uvažujeme o získání farmy, jakožto klub, kde by hráli naši hráči, kteří překročí limity U20. Reorganizace ještě nebyla odsouhlasena.Některé kluby nechtěly hlasovat, mezi tím proběhne workshop a poté proběhne ještě v tomto roce druhé shromáždění. Za Baník říkám, že novou verzi výrazně podporovat budeme."
     
    Proč investoři nechtějí být vidět?
    "Takhle jsme se dohodli a takhle jsou pravidla nastavená, nevím proč tomu tak je. Pan Žalman je pro mě natolik uznávaná osobnost, že veškeré pochybnosti to ve mě vyvrací."
     
    Kolika zaměstnanců se může týkat přesun do Vítkovice arény?
    "My zaměstnáváme zhruba dvacet zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, s tímto číslem asi i počítáme, ale ty, které si Vítkovice aréna nevybere, ti zůstanou pod námi."
     
    Nemůže to zavánět spekulacemi?
    "Nebojím se toho, protože nevím, co by mělo koho znepokojovat. Tady je nastavený nějaký podnikatelský záměr, který zastupuje pan Žalman, který je i součástí Baníku."
     
    Jiné jméno než pan Žalman nezazní?
    "Oni se takhle rozhodli, ačkoli je znám asi všechny, ale takové je dohoda. Určitě se nestydí za to, že by podporovali Baník, ale dohodli se tak a já to respektuji."
     
    Proč je tam ten rozpor, zda pět či šest investorů?
    "To není rozpor, jen pět jich je už jistých a jeden se ještě rozhoduje."
     
    Přichází prostor pro dotazy:
    O jaké investory se jedná?
    "Luboš Žalman je manažer a ředitel banky, působí jako podnikatel na volné noze, ale vlastní skupinu Fin centrum."
     
    To je asi vše, co včerejší mimořádná valná hromada přinesla. Je to další krok, který má náš klub posunout vzhůru. Nejsme jako Sparta, Plzeň nebo Jablonec, ale podle mě je to důležitý krok.
     
    Akcionářská struktura Baníku zůstane zatím stejná, ale v rámci těch pěti, až šesti investorů tam první náznaky o vstupu byly.
     
    Již v létě bychom rádi naplnili rozpočet z prodeje hráčů, které se například letos nabízeli.
     
    Pavel Paska je takovým hlavním hráčským agentem Baníku a my jsme si stanovili, vychovat nového Baroše.
     
    Toto bylo hlavním důvodem vstupu nových investorů. Luboš Žalman společně s dalšími movitými podnikateli v regionu se rozhodli investovat do Baníku. Máme nejmladší kádr v lize a systém mládeže je propracovaný a je i zárukou toho, že budoucnost Baníku tu určitě je.
     
    Reorganizaci mládežnických soutěží má na starosti Pavel Vrba, se kterým jsme v blízkém kontaktu a lamentujeme nad výchovou mládeže. Tu plně podporujeme, aktivně se na ní i podílíme a Baník Ostrava by se rád stal výkladní skříní výchovy mládeže. Máme ambice dále doplňovat odchovance do A-týmu.

    Nikol Kuncová

    ocianews.com