Tisková konference ke změně názvu Curling ligy (kon.)
konec
TK Českého svazu curlingu k programu sezony 2014/2015 a změně názvu Curling ligy

Pátek 24.10.2014, 11:40Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference skončila. (12:04:16)
     
    S konstatováním, že curlingová liga vozíčkářů nyní ponese jméno svého hlavního partnera EUROVIA CS, pomalu končí oficiální část tiskové konference.
     
    Musílek a Slavík: Obecně bych řekl, že děvčata mají problém s rychlejšími kameny. Na druhou stranu hrají pomaleji a o to precizněji. Někdy je proto těžké, přemluvit do české základny dostatek děvčat. Jinak led je jiný, než třeba u hokeje. Nastřikují se na něj kapičky, které na ledě namrznou a vytvoří jemňounkou hrbolatou vrstvu, po které to klouže více než na klasickém ledě. Ten se upravuje za pomoci ruční rolby. Hala v Roztylech je dosud jedinou halou v České republice, v Brně se uskutečnil pokus, ale neúspěšný.
     
    Musílek: Určitou zajímavostí je také skutečnost, že curlingový kámen se těží na jednom určeném konkrétním ostrově ve Skotsku a nikde jinde. Celá sada kamenů nás vyjde zhruba na 350 až 400 tisíc korun.
     
    Celá ekipa se nyní přesune dolů do haly, kde proběhne malý přípitek.
     
    Radek Musílek: Curling je jedním ze sportů, kde se dá hrát na vozíku rovnocenně vůči těm zdravým. Hrajeme také v rámci své přípravy nižší divizi proti těm zdravým. Hrajeme to už třetím rokem a nebyla potřeba žádná speciální úprava. Máme k ruce asistenta nebo asistentku, abychom nezdržovali. Byly zde obavy, aby se neprodlužovala utkání, jelikož jsou omezena časovým limitem.
     
    Radek Musílek: Pro mě velice milou odchylkou v pravidlech je, že vozíčkářský curling je smíšeným sportem. Obvykle to bývá tak, že hrají tři muži a jedna žena, ale není to striktně dáno. Skotové dokonce mají ve svém družstvu kapitánku.
     
    Radek Musílek ještě nyní představuje náčiní pro vozíčkářský curling. Místo košťat je tu k dispozici tzv. teleskopická tyč, jejíž pomocí se kámen uvede do pohybu. Curlingovému kameni se při hodu musí dát i rotace, čehož se docílí správným otočením tyče. Kámen váží necelých dvacet kilo. Té fyzické námahy ovšem není tolik, jako při tom metení.
     
    Radek Musílek (kapitán reprezentačního týmu vozíčkářů): Jsme moc rádi, že od této chvíle máme vyřešené zázemí, můžeme jezdit v klidu na turnaje. Vynasnažíme se, aby všechno bylo tak jak má. Už za týden vyrážíme na kvalifikační turnaj na mistrovství světa. Dva týmy postupují do elitní desetičlenné A skupiny, odkud vede cesta na paralympijské hry. V tomto cyklu nám to bohužel nevyšlo a budeme se snažit, aby to nyní bylo lepší.
     
    Borovka: České lize curlingu pod názvem Eurovia přeju hodně úspěchů.
     
    Martin Borovka (předseda představenstva): Skupina Eurovia CS od roku 1992 podporuje různé druhy sportovců s handicapem. Pro mě to byl osobně velký objev. Nedokázal jsem si představit, že lidé s tímto handicapem zvládnou v curlingu daleko více než vy. Pro nás je to tradice, kterou trochu měníme partnerství. Věříme, že v roce 2018 se zúčastníme paralympiády, kam jsme se už letos chtěli kvalifikovat.
     
    Petr Slavík (zástupce českého svazu curlingu): Curling se u nás hraje od roku 1990. Ve srovnání s ostatními sporty je to poměrně nový druh sportu. Především díky specializované hale v Roztylech má také řadu úspěchu. Z hlediska vozíčkářů byla jednou z největších akcí mistrovství světa 2011. Spolupráci s Eurovií přivítal český svaz curlingu velmi příznivě. Tato spolupráce by měla vyvrcholit na mistrovství světa a na paralympiádě 2018.
     
    Tisková konference začala.
     
    Začátek tiskové konference se stále oddaluje.
     
    Vozíčkářský curling navíc disponuje jedním zajímavým specifikem. V týmu totiž musí být genderová vyváženost, musí se v něm účastnit ženy i muži.
     
    Oficiální začátek tiskové konference se přece jenom o pár minut posune, byť jsou již všichni hosté přítomni.
     
    „V rámci společenské odpovědnosti se již několik let věnujeme výchově a vzdělávání dětí. Nyní vstupujeme do zcela nového prostředí, mezi lidi, kteří i přes svůj handicap předvádějí neuvěřitelné výkony. Curling vyžaduje fyzickou zdatnost a strategické myšlení. To je sympatická kombinace, blízká i našemu profesnímu pojetí. Věřím, že jsme zahájili úspěšnou spolupráci, díky které všichni uvidíme český curling tým na paralympiádě,“ uvádí Martin Borovka, předseda představenstva EUROVIA CS.
     
    Nacházíme se v prostorách curlingové haly v Roztylech. Za malý okamžik bude zahájena tisková konference ke změně názvu curlingové ligy vozíčkářů, která ponese jméno EUROVIA LIGA CURLINGU VOZÍČKÁŘŮ.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.

    Radek Barkman

    bahis siteleri