Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
konec
Tisková konference AC Sparta Praha

Středa 26.11.2014, 17:00Tiskové konference
     
    To bylo z dnešní tiskové konference vše, trenér Lavička se jde připojit k týmu na předzápasový trénink.

    Připomínám, že zítřejší souboj Sparty s Neapolí začíná zde na Letné v 19 hodin a s naším textovým přenosem u toho samozřejmě nebudeme chybět. (17:26:44)
     
    Při možnosti tří týmů skončit se 12 body, jak důležité je pro Vás skóre v zítřejším zápase?

    V. Lavička: Samozřejmě víme o tom a je pro nás důležité mít co nejvíce vstřelených a co nejméně inkasovaných branek, v závěru se může každá branka počítat.
     
    Jak důležitý je postup, účastnit se Evropské ligy ještě na jaře?

    V. Lavička: Ano, dáváme tomu velkou váhu a rádi bychom navázali na postupové úspěchy Sparty z posledních let jednak pro dobrý kredit klubu v Evropě, protože to je vždy odraz a ukázka toho, jak Sparta dokáže být kvalitní v Evropě a v neposlední řadě také pro naše fanoušky, aby mohli vidět tady na Letné další kvalitní soupeře.
     
    Nekonzultoval jste telefonicky se Zdeňkem Zemanem? (italský novinář s úsměvem)

    V. Lavička: Bohužel nemám číslo na Zdeňka Zemana (smích), nicméně jsme viděli a studovali víkendový zápas Neapoli s Cagliari, ze kterého jsme získali řadu poznatků.
     
    Jak moc věříte v případnou pomoc Slovanu kdyby se Spartě podařilo uhrát dobrý výsledek?

    V. Lavička: Bylo by to skvělé, kdyby se okolnosti zítřejšího večera, kdybychom třeba i s pomocí Slovanu uhráli postupový výsledek, ale nejpodstatnější je, abychom ukázali herní maximum a byli úspěšní. To máme ve svých rukou, to jak bude hrát Slovan již ne.
     
    Jak těžké je hrát proti týmu, ve kterém hrozí nebezpečí od několika hráčů?

    V. Lavička: Souhlasím s Markem Matějovským. Kvalitu soupeře, zejména ofenzivní kvalitu, samozřejmě respektujeme. Ať je to Higuaín nebo Zapata, ať jsou to šikovní křídelní hráči nebo Marek Hamšík z pozice podhrotového hráče, tak samozřejmě jsou to všechno špičkoví hráči. Ale věřím, že hráči zítra odehrají výborný zápas a budou vyrovnaným soupeřem.
     
    Jaký je zdravotní stav týmu?

    V. Lavička: Situace je podobná jako po víkendovém utkání v Českých Budějovicích, ten kádr by se neměl příliš lišit.
     
    Změnil se Váš tým od zápasu v Neapoli a pokud ano, tak jak? (od italského novináře)

    V Neapoli jsme samozřejmě byli poraženi, ale od té doby jsme ušli kus cesty v evropských pohárech i v Synot lize a pevně věřím, že to ukážeme i zítra.
     
    Vám se v letošní sezóně mimořádně střelecky daří, čemu to připisujete?

    V. Lavička: Jsme rádi, že i do Evropy můžeme ukázat, že máme svoji kvalitu. V zápasech v evropských pohárech je motivace našich hráčů ještě zvýšená a zítra nás čeká další z velkých zápasů, velkých soupeřů tady na Letné. A moc bych si přál, aby zítřejší utkání bylo dalším svátkem pro naše fanoušky.
     
    Jak se Vy díváte na tu úspěšnou domácí šňůru a v čem vidíte největší zbraň?

    V. Lavička: Řeknu to podobně jako Marek. Samozřejmě náš každý zápas v pohárech je svátkem a v dosavadních zápasech jsme mohli fanouškům nabídnout dobrý fotbal a na druhou stranu cítíme dobrou pozitivní atmosféru ze strany našich fanoušků a rádi bychom na to navázali v zítřejším utkání.
     
    Pokračujeme otázkami na trenéra Lavičku.
     
    Kdybyste měl jmenovat jednoho hráče soupeře ke kterému máte největší respekt, kdo by to byl?

    M. Matějovský: Higuaín je značka sama, nastřílel už plno branek, nicméně jednoho hráče bych nejmenoval, ten tým je silný sám o sobě.
     
    Nastoupíte k padesátému zápasu v pohárech, kdybyste měl říct jeden, který si pamatujete nejvíc?

    M. Matějovský: Jedno utkání vybrat je těžké, v Evropě si pamatuji převážnou většinu těch utkání a byl bych velmi rád, kdyby jich bylo co nejvíce.
     
    Bylo by lepší postoupit už teď nebo by bylo zajímavější hrát o přímý postup v Bernu?

    M. Matějovský: Jednoznačně bychom to chtěli oslavit zítra a byli bychom za to moc rádi, ale samozřejmě víme, že nás čeká velmi těžké utkání a uděláme všechno proto, abychom zvítězili.
     
    Kolik času jste věnovali rozboru hry Neapole a vymysleli jste něco speciálního?

    M. Matějovský: Přípravy se velmi podobají, nicméně někdy jsou kratší a někdy delší. Času jsme tomu věnovali dost a udělali všechno proto, abychom zítra byli úspěšní.
     
    Co je pocitově jiné mezi domácími zápasy a venku?

    M. Matějovský: Nemyslím si, že by to byl jiný tým, ale snažíme se předvádět svoji hru a v domácím prostředí máme převážnou většinu fanoušků našich, kteří nás ženou a to nám dodává sílu. To, že známe prostředí a všechno kolem nám nahrává.
     
    Sparta vyhrála všechny domácí zápasy na evropské scéně, je to vaše zbraň a čemu to přisuzujete?

    M. Matějovský: Statistiku si uvědomujeme a samozřejmě bychom ji chtěli prodloužit. Jsme rádi, že domácí prostředí nám dodává sílu i výsledky a velký dík patří fanoušků. Doufejme, že i zítra budeme mít možnost s nimi slavit.
     
    V čem je největší síla Neapoli a jak vnímáte Marka Hamšíka jako největší hvězdu soupeře?

    M. Matějovský: Samozřejmě víme jakou sílu Neapol má a samozřejmě si to chceme uhlídat, ale rádi bychom byli také sami nebezpeční. Sílu Marka Hamšíka samozřejmě známe, nicméně Neapol má sílu hlavně jako celek.
     
    Jak prestižně kabina vnímá tento zápas?

    Marek Matějovský: Jednoznačně je to utkání podzimu, dobře si uvědomujeme o co hrajeme a podle toho to v kabině vypadá. Se vší vážností se tak připravujeme na zítřejší utkání.

    Tomáš Kohlmann

    thejrc.org