SP v severské kombinaci, Kuusamo Vítěz: Johannes Rydzek (kon.) | SP v běhu na lyžích mužů i žen - Kuusamo Vítěz: M. Bjöergenová a E. Brandsdal (kon.)
konec
SP v běhu na lyžích mužů i žen - Kuusamo

Vítěz: M. Bjöergenová a E. Brandsdal

Sobota 29.11.2014, 11:55 • Lyžařské středisko Ruka, Kuusamo • Klasické lyžování
     
    Je za námi úvodní podnik Světového poháru ve finském Kuusamu, ve kterém klasické sprinty ovládli Norové a získali hned pět ze šesti pódiových umístění! Mezi ženami si pro vítězství dojela norská stálice Marit Bjöergenová a závod mužů stejně jako před rokem opanoval Eirik Brandsdal. Pro dnešek je to tedy z běžeckého lyžování vše, ale určitě si nenechte ujít zítřejší závody na 10 km žen a 15 km mužů klasickou technikou, které budete moci sledovat opět v našem on-line přenosu v 10, respektive 12 hodin dopoledne. (13:39:04)
     
    Tak to je velké vítězství norské reprezentace! V cílové rovince si to rozdaly dvě dvojice, Eirik Brandsdal (NOR) přespurtoval Northuga (NOR) a obhajuje vítězství z loňské sezóny. Northug je tedy druhý a třetí místo vybojoval mladíček Sondre Turvoll Fossli (NOR), který zvládl souboj s Finnem Haagen Kroghem (NOR). Na posledním a předposledním místě končí oba ruští běžci.
     
    Ve stoupání si Norové udrželi první pozice a oba Rusové naprosto odpadají!
     
    Finn Haagen Krogh trošku škobrtnul a propadnul se na poslední místo. Žádnou velkou ztrátu však nenabral a celá skupina je stále pohromadě.
     
    Je odstartováno a dopředu se okamžitě hrnou všichni Norové.
     
    Po ženském finále nás čeká samozřejmě to mužské, ve kterém se představí hned čtyři Norové a dva ruští závodníci. Složení finálové jízdy je tedy následující – Sondre Turvoll Fosli (NOR), Eirik Brandsdal (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR), Sergej Usťugov (RUS), Petter Northug (NOR) a Alexej Peťuchov (RUS).
     
    Marit Bjöergenová (NOR) si tedy dojela pro vítězství v prvním podniku Světového poháru a vstupuje do sezóny nejlépe jak mohla. Na druhém místě skončila trochu překvapivě Slovinka Katja Visnarová a třetí nakonec byla Maiken Caspersen Fallaová (NOR). Na celý závod suverénní Öestbergovou (NOR) zbyla nepopulární bramborová medaile. Skvělý výsledek si připisuje díky pátému místu také Američanka Ida Sargentová a celou šestici doplnila na posledním místě ruská závodnice Natalia Matvějevová.
     
    Ingvild Flugstad Öestbergová odpadá a do cílové rovinky jde z prvního místa Bjöergenová.
     
    Marit Bjöergenová výborně zvládla sjezd a dostala se na první místo!
     
    Od počátku je v popředí vítězka kvalifikace Öestbergová, kterou následuje Visnarová a další dvě Norky. Největší outsider skupiny, Sargentová uzavírá celé startovní pole.
     
    Teď už je čas na ženské finále, které bude překvapivě bez jedné z velkých favoritek, Justyny Kowalczykové. Ve finálové šestici se tedy představí Ingvild Flugstad Öestbergová (NOR), Marit Bjöergenová (NOR), Maiken Caspersen Fallaová (NOR), Natalia Matvějevová (RUS), Katja Visnarová (SLO) a největší překvapení závodu, Ida Sargentová (USA).
     
    Federico Pellegrino (ITA) opět nastoupil v závěrečném stoupání, ale tentokrát mu nestačily síly v cílové rovince a Fossliho (NOR) doplní do finále Finn Hagen Krogh (NOR). Jako šťastní poražení postoupí třetí a čtvrtý z první jízdy, tudíž Petter Northug (NOR) a Alexej Peťuchov (RUS).
     
    Zatím je tato jízda hodně taktická, vepředu se drží norské trio, Pelegrino stejně jako ve čtvrtfinále vyčkává na konci šestice.
     
    Je připraveno druhé semifinále mužů jehož složení je – Fossli (NOR), Tomas Northug (NOR), Krogh (NOR), Pellegrino (ITA), Peterson (SWE) a Krjukov (RUS. Norové tak mají v semifinále šest z dvanácti závodníků, uvidíme kolik se jich probojuje až do finále.
     
    V posledním kopci si nastoupil Erik Brandsdal (NOR) a s přehledem si dojel pro postup. O druhé místo se ještě snažil Petter Northug (NOR), ale Usťugova (RUS) nedokázal předjet a společně s Peťuchovem (RUS) bude čekat na čas.
     
    Zhruba v polovině sprintu je na čele Usťugov, ale za ním se už seřadila norská smečka, která mu bude v cíli dýchat na záda.
     
    Na řadě je nyní první semifinále mužů a bude to čistě rusko-norský souboj. Nory zastupuje trio Bakken, Brandsdal, Petter Northug, proti nim se postaví rusové Usťugov, Peťuchov, Morilov.
     
    Kowalczyková (POL) upadla na začátku cílové rovinky, nakonec dojíždí třetí a nepostoupí ani na čas. Celine Brun-Lieovou ještě v závěru předjela Matvějevová (RUS), která doplní Marit Bjöergenovou (NOR) do finále.
     
    Justyna Kowalczyková zatím vyčkává na poslední pozici, celou šestici táhnou Norky, ale Polka se už stejně jako ve čtvrtfinále dere dopředu.

    Lukáš Podleśny

    thejrc.org