SP v severské kombinaci, Kuusamo Vítěz: Johannes Rydzek (kon.) | SP v běhu na lyžích mužů i žen - Kuusamo Vítěz: M. Bjöergenová a E. Brandsdal (kon.)
konec
SP v severské kombinaci, Kuusamo, HS142 + 10km běh

Vítěz: Johannes Rydzek

Sobota 29.11.2014, 10:30Klasické lyžování
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn. (16:48:05)
     
    Tomáš Portyk obsadil 21. místo a bere deset bodů do světového poháru.
     
    Čtvrtý dojel Watabe, pátý je Graabak, šestý Riessle.
     
    CÍL
    Rydzek v závěrečném finiši udolal Grubera, Dvořák končí na výborném třetím místě!
     
    9,7km
    Nakonec to vypadá ale na souboj mezi Rydzekem a Gruberem, který opět našel síly, Dvořák bojuje o třetí příčku.
     
    9,4km
    Poslední metry pro skupinku závodníků, stále to pro Míru vypadá minimálně na stupně vítězů.
     
    8,8km
    Tomáš Portyk je osmnáctý a vypadá to, že na své maximum ve světovém poháru, kterým bylo dvacáté místo z loňské sezony, vydrží.
     
    8,6km
    Miroslav Dvořák ve stoupání nastoupi la snaží se roztrhat vedoucí skupinku! Na Rydzeka má tři vteřiny, třetí Akito Watabe je zpět o další dvě desetinky. Kontakt ztrácí Gruber i Herola! Jeď Mirku!
     
    7,5km
    Tempo, které nyní vyvíjí vedoucí skupinka bohužel není velké. Také proto se to zase všechno sjelo a zezadu se přibližují Riessle s Kircheisenem. Dvořák je třetí, ale vypadá to na závěrečný finiš o stupně vítězů. Ještě třináctý Faisst ztrácí pouze sedmnáct vteřin. Portyk zůstává patnáctý, ale lepí se k němu Laheurte, to bude těžký poslední okruh pro Tomáše. Má však u sebe Nora Schmida, s nímž by mohl spolupracovat. Body do Světového poháru by to ale býti měly.
     
    6,5km
    Graabak stále ztrácí nějakých dvacetpět vteřin.
     
    6,1km
    Pořadí ve vedoucí skupince se začíná drolit a nás jako české fanoušky může těšit fakt, že zde opět hraje prim Miroslav Dvořák. Drží se spolu s Rydzekem a Herolou, ve skupině je také Akito Watabe a Bernhard Gruber. Lehce začínají ztrácet Bieler, Braud a Haug. Portyk ztratil hodně a je patnáctý. Za ním je šestnáct vteřin Laheurte.
     
    5,0km
    Nacházíme se v polovině závodu, Portyk sice drží desáté místo, nikoliv však kontakt s vedoucími závodníky, kde naopak je aktuálně čtvrtý Míra Dvořák. Bieler byl dojetý, na čele se usadil Johannes Rydzek. Za Portykem se začíná tvořit silná skupina běžců v čele s Riesslem, Faisstem, Kircheisenem a Schmidem. Na patnáctém místě už je norský rychlík Graabak s nevelkým odstupem.
     
    3,7km
    Už se to všechno krásně sjelo. Náskok Bielera na čele závodu je necelých deset vteřin před Rydzekem, Dvořák je devátý a Portyk desátý. Jejich ztráty jsou do patnácti vteřin. Za Portykem je čtrnáct vteřin zpět Fabian Riessle.
     
    2,5km
    Tomáš Portyk i nadále jede pro svůj životní výsledek ve Světovém poháru. Jeho ztráta na Bielera sice lehce narostla, ale český borec je zatím stále na třetí pozici. Dvořák pokračuje jako desátý, jede ve skupince okolo Akita Watabeho, Philippa Ortera a Bernharda Grubera. Tato grupa se přibližuje ke skupině od druhého do pátého místa.
     
    1,1km
    Tomáš Portyk se drží ve skupince nejlepších závodníků na čtvrtém místě. Spolupracuje tam s Haugem, Herolou a Braudem. Míra Dvořák jede ve skupince od sedmého do desátého místa.
     
    Běžecká část závodu odstartovala.
     
    Platí tedy výsledky provizorního kola.

    Výsledky provizorního kola a startovní listina pro odpolední běh:
    1. Bieler (AUT)
    2. Haug (GER) +0:26
    3. Portyk (CZE) +0:27
    4. I. Herola (FIN) +0:27
    5. Braud (FRA) +0:31
    6. B. Gruber (AUT) +0:45
    7. A. Watabe (JPN) +0:46
    8. Orter (AUT) +0:48
    9. Rydzek (GER) +0:49
    10. Dvořák (CZE) +0:54
     
    Teď už je to definitivně jisté. Skokanská část byla zrušena, běh by měl začít zhruba ve 14:30.
     
    Závod v Kuusamu je pro tuto chvíli přerušený, nevypadá to, že by se mělo opět skákat. Z toho by samozřejmě profitovali dva čeští borci. Tomáš Portyk, který byl na třetím místě v provizorním kole, a Miroslav Dvořák, jenž skončil desátý.

    Radek Barkman

    thejrc.org