SP v severské kombinaci - skoky HS134, VdF Vítěz: E. Andersen (NOR) (kon.) | SP v severské kombinaci - běh 10 km, Val di Fiemme Vítěz: B. Gruber (AUT) (kon.)
konec
SP v severské kombinaci - běh 10 km, Val di Fiemme

Vítěz: B. Gruber (AUT)

Pátek 30.01.2015, 13:30Klasické lyžování
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (15:21:41)
    Překvapivé stupně vítězů. Vyhrál Gruber, druhý byl Schmid, třetí Graabak. Suverén Frenzel vyšel tentokráte naprázdno:

     
    Konečné pořadí:

    1. Bernhard Gruber (AUT) 29:13,9
    2. Jan Schmid (NOR) +7,8
    3. Jörgen Graabak (NOR) +10,2
    4. Sepp Schneider (AUT) +10,6
    5. Mikko Kokslien (NOR) +11,0
    6. Eric Frenzel (GER) +11,2
    7. Magnus Hovdal Moan (NOR) +15,5
    8. Armin Bauer (ITA) +17,6
    9. Mario Seidl (AUT) +20,1
    10. Wilhelm Denifl (AUT) +26,3
    11. Sebastien Lacroix (FRA) +28,0
    12. Tomaz Druml (AUT) +31,0
    13. Thomas Kjelbotn (NOR) +35,0
    14. Harald Lemmerer (AUT) +42,4
    15. Ilkka Herola (FIN) +56,8
    ---
    32. Miroslav Dvořák (CZE) +2:46,2
    36. Tomáš Slavík (CZE) 3:23,7
     
    Německý sdruženář Eric Frenzel na šesté vítězství v řadě za sebou nedosáhl, tentokráte dojel až šestý. Na desetikilometrovou trať se vydal z 19. místa a velkou ztrátu už tentokráte stáhnout nedokázal. Vítězem se stal Rakušan Bernhard Gruber, který byl po provizorním kole skoků šestý. Na druhém místě skončil Nor Jan Schmid a třetí příčku obsadil jeho kolega Jörgen Graabak. Ten se posunul dopředu o celkem 24 příček! Předvedl famózní výkon během běžecké části.
     
    Do cíle nakonec dojelo 42 závodníků. Čeští sdruženáři na bodované příčky nedosáhli. Miroslav Dvořák skončil na 32. místě se ztrátou přes dvě a tři čtvrtě minuty, tenhle závod spíše vypustil, když zjistil, že se budou počítat výsledky z provizorního kola skokanské části do následného běhu. Tomáš Slavík obsadil 36. pozici s mankem téměř tři a půl minuty.
     
    Závod skončil.
     
    CÍL
    Schneider je čtvrtý, Kokslien dojel na pátém místě. Frenzel se dnes musel spokojit až s šestou pozicí.
     
    CÍL
    O třetí místo spolu svedli souboj ve spurtu Graabak a Schneider! Nakonec byl první jmenovaný tím, kdo byl rychlejší. Před nimi už tři vteřiny předtím dojel druhý Schmid.
     
    CÍL
    Gruber vítězí, na cílové rovince měl nejvíce sil a skončil první skoro o osm sekund!
     
    9,1 KM
    Poslední těžké stoupání! A vypadá to, že o prvenství si to rozdá někdo z tria Schmid, Gruber a Schneider. Vypadá to, že výrazně zrychluje také Graabak, který jede parádně. Frenzel a spol. jsou docela pozadu, vypadá to, že Němec nebude ani na stupních vítězů.
     
    8,4 KM
    Teď už jede každý sám na sebe! Schmid je na předposledním úseku první, za ním je Gruber, třetí pak Schneider. Frenzel, Kokslien, Graabak, Moan – to je čtveřice, která ztrácí zhruba 14 sekund na první pozici. Bude muset pořádně zabrat.
     
    8,1 KM
    Frenzel nasadil k obrovskému tempu! A dá se říci, že mu stačí pouze Kokslien. Tihle dva a ještě někteří další, kteří tempu stále stačí, by měli brzy dohnat vedoucí skupinu.
     
    7,1 KM
    Vedoucí skupina ve složení Kjelbotn, Schmid, Gruber, Druml, Denifl, Seidl a Schneider disponují náskokem zhruba dvanácti sekund na ostatní favority. Ty se stále tlačí dopředu.
     
    6,5 KM
    Zajímavou skupinku nyní utvořili Kjelbotn, který už se zařadil mezi zádovníky za sebou, a ostatní, včetně Schmida nebo Grubera. Tohle sedmičlenné složení se bude muset bránit atakům největších favoritů.
     
    6,0 KM
    Slavík se propadl už na 32. příčku, Dvořák se posunul jen o pár příček dopředu. Dnes to na slušné umístění českých závodníků nevypadá.
     
    5,8 KM
    Kokslien, Graabak a Frenzel se ženou dopředu, B. Fletcher nebo Moan se drží za nimi. Mírně pak ztrácí Klapfer. Rydzek naopak nevypadá příliš dobře.
     
    5,6 KM
    Kjelbotn už zpomaluje a je to vidět! Za chvilku se zařadí mezi ostatní závodníky o skupiny. Disponuje už jen dvanáctisekundovým náskokem.
     
    5,0 KM
    Do mírného stoupání zrychlují všichni favorité, aby utrhli ty, které na ně stačit nebudou. Zatím se jim to daří slušně.
     
    4,3 KM
    Frenzel, Kokslien, B. Fletcher, Klapfer, a už také i Moan nebo Rydzek stále zrychlují. Nebude trvat dlouho a doženou skupinu kolem Schneidera, která stíhá vedoucího Kjelbotna.

    Patrik Sandev

    thejrc.org