Jižní Korea – Austrálie 1:2 (po pr.)
po prodl.
Jižní Korea
1:2 (0:1)
Austrálie
Sobota 31.01.2015, 10:00 • Stadium Australia, Sydney • Mistrovství Asie
     
    Po rozdání ocenění už je to ode mě pro tuto chvíli vše. S konstatováním, že Austrálie porazila ve finále AFC Asian Cupu po prodloužení 2:1 Jižní Koreu a stala se na domácím turnaji šampionem, se s Vámi loučí Tomáš Reiner. Za celou redakci Onlajny.com Vám děkuji za pozornost. (13:00:39)
    Massimo Luongo, nejužitečnější hráč Mistrovství Asie 2015!

     
    Massimo Luongo z Austrálie byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a odměnou je mu nový automobil od Toyoty. A ještě jedno ocenění pro Socceroos jako tým, Austrálie získala cenu za Fair-play!
    Nejlepší střelec Mistrovství Asie 2015 Ali Mabkhout.

     
    Ještě zbývá vyhlásit nejlepšího střelce, kterým se stal Ali Mabkhout z Iráku, který zaznamenal 5 gólů a dovedl Spojené Arabské Emiráty až do semifinále.
    Australský brankář Mat Ryan byl vyhlášen nejlepším brankářem Mistrovství Asie 2015. Ryan chytil 17 ze 20 střel a na turnaji udržel třikrát čisté konto.

     
    Pokud bych měl shrnout celý turnaj, tak příjemným překvapením byla semifinálová účast Spojených Arabských Emirátů, zatímco zklamáním bylo vypadnutí Japonska již ve čtvrtfinále, když v penaltovém rozstřelu nestačilo právě na SAE. Jižní Korea naopak prošla do finále hladce a ve skupině dokonce dokázala porazit Austrálii nejtěsnějším rozdílem 1:0, překvapivý triumf se ale nakonec nekonal a Socceroos ve finále dokázali svému soupeři porážku oplatit.
    Campione, Campione, Ole, Ole, Ole! Tradiční chorál šampionů.

     
    Jižní Korea až do finále neinkasovala ani jeden gól, v tom nejdůležitějším zápase ale nakonec její obrana dvakrát padla. Druhý vzájemný zápas na turnaji vyzněl lépe pro Austrálii, který byla horkým favoritem na zisk titulu a nakonec na něj po velmi dramatickém zápase dosáhla. V roce 2011 získala stříbro, dnes slaví zlato.
    Son Heung-min dnes odehrál skvělý zápas a jeho zklamání je pochopitelné. Jižní Korea však předvedla na turnaji fantastický výkon a finále si zahrála zcela po zásluze.

     
    Hráče obou týmů čeká závěrečný ceremoniál, během něhož jim budou rozdány medaile. Jižní Korea se musí spokojit se stříbrem, zatímco Austrálie se raduje ze zisku zlata a trofeje pro celkového vítěze.
    Austrálie sice v roce 2011 titul nezískala, nyní si to ale náležitě vynahradila, když dokázala triumfovat na domácím Mistrovství Asie! Hrdinou domácího výběru se stal James Troisi.

     
    Austrálie to napodruhé dokázala a stává se šampionem AFC Asian Cupu 2015! Jižní Korea sice dokázala v první minutě zápasu odpovědět na úvodní gól Massima Luonga zásluhou Son Heunga-mina a poslala zápas do prodloužení, těsně před jeho přestávkou ale vrátil Socceroos ztracené vedení střídající James Troisi a na jeho gól už Jihokorejci odpovědět nedokázali. Konečný výsledek po prodloužení. Jižní Korea 1 Austrálie 2.
     
    120+1
    Konec zápasu.
     
    120+1
    Mat Ryan vybojoval dlouhý pas Jižní Koreje ze standardní situace do bezpečí a Jihokorejcům byl navíc odpískán útočný faul.
     
    120
    James Troisi se málem protlačil ke střele, na hranici šestnáctky byl ale nakonec odzbrojen.
     
    120
    Juric zatáhl míč k rohovému praporku, kde se se snažil zápas dohrát.
     
    119
    Jižní Korea se na levém křídle neprosadila a Austrálie může vhazovat.
     
    118
    Do konce prodloužen zbývají necelé tři minuty. Předvede Jižní Korea další úžasný comeback?

    Tomáš Reiner

    Branky: 90+1. Heung-min – 45. Luongo, 105+2. Troisi

    Karty:   6. Franjic (AUS), 42. Davidson (AUS), 59. Spiranovic (AUS), 66. Jedinak (AUS), 67. Kruse (AUS)


    Jižní Korea: Jin-Hyeon – Du-ri, Tae-hwi, Young-gwon, Jin-su – Joo-ho (72. Kook-young), Hyun-soo – Tae-hee (63. Keun-ho), Sung-yueng, Heung-min – Jeong-hyeop (87. Ju-young).
    Náhradníci: Sung-ryong, Chang-soo, Ju-Young, Min-woo, Young-cheol, Keun-ho, Kyo-won, Kook-young, Myung-joo, Seung-gyu.

    Austrálie: Ryan – Franjic (74. McKay), Sainsbury, Spiranovic, Davidson – Jedinak, Milligan – Luongo, Cahill (63. Juric), Leckie – Kruse (70. Troisi).
    Náhradníci: Juric, Oar, Langerak, Behich, Troisi, Burns, McKay, Galekovic, Antonis, Wilkinson, Bresciano.

    Rozhodčí: Alireza Faghani. Asistenti: Reza Sokhandan, Mohammad Reza Abolfazli. Čtvrtý rozhodčí: Fahad Al-Mirdasi

    Diváci: 76385
    ocianews.com