Tisková konference AC Sparta Praha před zápasem EL (kon.) | Tisková konference Ast. Tripolis před zápasem EL (kon.)
konec
Tisková konference AC Sparta Praha před zápasem Evropské ligy

Středa 25.11.2015, 17:00Tiskové konference
     
    To byla poslední otázka tiskové konference Sparty, pokračovat budeme tiskovou konferencí řeckého týmu, která startuje v 18 hodin. (17:22:05)
     
    Lukáš Vácha zítra nastoupí do soutěžního zápasu po třech měsících, není to herní či zdravotní riziko?

    Ščasný: Nejsme zatím rozhodnuti jestli nastoupí, nicméně zdravotní riziko by bylo v jakémkoliv zápase. Možná by bylo lepší, kdyby si zápasovou zátěž vyzkoušel v nějakých přípravných zápasech, ale ještě nejsme rozhodnuti, uvidíme.
     
    V Liberci jste přešli na rozestavení 3-5-2, chcete v tom pokračovat i v zítřejším utkání?

    Ščasný: Není to pravděpodobné. V Liberci jsme vyšli z jasné situace a to bylo složení našeho kádru na toto utkání. Věděli jsme, co Liberec chce na nás hrát, co praktikuje a z herního hlediska se ta taktika ukázala jako dobrá, nikoliv tedy z výsledku, neboť i přes dobrý výkon jsme prohráli, ale nepředpokládám, že bychom v této sestavě pokračovali.
     
    Nemůžete použít Matějovského a Jiráčka, sestavu jste na jejich neúčast připravoval v posledních třech zápasech, berete to tedy jako klíčový zápas podzimu

    Ščasný: Neberu to jako klíčové, ale jako důležité utkání, které je důležité pro mě, vedení i pro hráče, ovšem ne klíčové. Pro nás je důležité každé utkání, tak z tohoto pohledu odmítám, jestli jsme vyhráli nebo prohráli důležitý zápas. Je to pouze jeden z mnoha důležitých zápasů, ovšem narozdíl od ligových je specifický v tom, že nás může posunout do dalšího kola.
     
    Už jste kolikrát mluvil o významu Davida Lafaty, jak důležité je pro Vás to jeho prodloužení smlouvy, že s ním můžete nadále počítat?

    Ščasný: Už dlouhou dobu řešíme další kroky, abychom v zimě nezačali řešit kdo sem, kdo pryč, tak to řešíme už teď a teď jsme si mohli vyplnit jedno okénko, že David prodloužil smlouvu, tak jsem rád, že to proběhlo takto rychle.
     
    Tripolis nemá co ztratit, Sparta naopak si může zajistit postup zítra, může to zápas ovlivnit?

    Ščasný: Takto bych to vůbec nebral, Tripolis samozřejmě může vyhrát oba zápasy a stále se rvát o postup. Takhle zřejmě přemýšlí a přemýšlel bych podobně, kdybych byl na jejich místě. My máme šest bodů a víme, že když vyhrajeme a APOEL nevyhraje na Schalke, což nepředpokládám, tak že postoupíme. Budeme zítra favority a když vyhrajeme, tak postoupíme už zítra.
     
    Křivda z prvního utkání je pryč?

    Ščasný: David to řekl dobře, je to naprosto za námi a kdybychom k zápasu přistupovali s jakýmkoliv pocitem křivdy, byli bychom proti sobě. Je to nový zápas v jiné situace i v jiných sportovních formách u jednotlivých mužstev, tak bych to vůbec nesrovnával s prvním zápasem.
     
    Jaký je zdravotní stav mužstva a do jaké míry je pravděpodobný start Krejčího a Váchy?

    Ščasný: Zdravotní stav, když odmyslím potrestané hráče, je v pořádku. Po dlouhé době jsme téměř kompletní, dlouhodobě zraněný zůstává jen Paixao a Krejčí s Váchou jsou připraveni k zápasu.
     
    David Lafata se jde připravit na předzápasový trénink, pokračovat budeme otázkami na Zdeňka Ščasného.
     
    Dá se to prodloužení smlouvy chápat jako že byste chtěl zde ukončit kariéru?

    Lafata: Když jsem sem přišel, považoval jsem to za svůj sen a jsem rád, že mi Sparta dala příležitost to angažmá ještě prodloužit. Už nepředpokládám, že bych hrál ještě někde jinde.
     
    Dal jsi 9 gólů v pohárech, přidáš další zítra? Jaké čekáš utkání?

    Lafata: Myslím, že dát branku bude těžké jako v každém jiném zápase. Přiznám se, že nečekám nějaký otevřený fotbal, neboť na sebe narazí dvě vyrovnaná mužstva a půjde o hodně.
     
    Posiluje Vás trochu zkušenost, že když jste na podzim prohráli důležitý ligový zápas, vždy poté následoval dobrý zápas?

    Lafata: Budu se opakovat, ale prostě se soustředíme sami na sebe, jdeme zápas od zápasu a někdy to vyjde, někdy ne.
     
    Pociťuješ následky zranění ze vstupu do soutěže? V Liberci jste se vrátili k rozestavení 3-5-2, jak se mění Tvé úlohy?

    Lafata: Zranění už necítím, cítím se zdráv. Mé úlohy jsou spíše taktické body, které nebudeme prozrazovat.
     
    Je už zapomenuta branka z Tripolisu, jak se zdálo z Vaší první odpovědi? Zároveň cítíte se na fotbale bezpečně, když vidíte co se děje ve světě?

    Lafata: Ta branka už je dávno za námi, teď je před námi další zápas, nová výzva.

    K druhé otázce, myslel jsem si, že to je vždy od nás daleko a ani sportu se to tolik netýká, ale teď musím přiznat, že už i na fotbale se tak bezpečně necítím.
     
    Mohl byste okomentovat prodloužení smlouvy? Jak jednání probíhala?

    Lafata: Samozřejmě jsem rád a pro mě to bylo jednoduché, když Sparta měla zájem, tak já jsem měl zájem také a domluvili jsme se rychle.
     
    Cítíte nervozitu a důležitost zápasu?

    Lafata: Jak už jsem říkal, je to další zápas, začíná se za stavu 0:0. Soustředíme se na zápas a uvidíme jak to dopadne. Ve Spartě je každý zápas důležitý.
     
    Co se Ti vybaví, když se řekne zápas v Tripolisu a jaká je nálada v kabině?

    Lafata: Vybaví se mi, že jsme tam remizovali a na druhou otázku, víme, že je to další zápas a teď se snažíme jít od zápasu k zápasu, uvidíme jak to dopadne.
     
    Začíná se otázkami na Davida Lafatu.
     
    Na úvod čerstvá novinka o prodloužení smlouvy Davida Lafaty, jenž bude v klubu působit minimálně do 30. 6. 2017.

    Tomáš Kohlmann

    thejrc.org