Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.) | Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
Tisková konference 1.FC Slovácko (kon.)
konec
Tisková konference AC Sparta Praha

Středa 10.02.2016, 12:30Tiskové konference
     
    Tím dnešní předsezónní tisková konference Sparty končí. Děkuji za pozornost a těším se na přečtenou při přenosech ze zápasů Synot ligy i Evropské ligy. (13:02:02)
     
    V přípravě jste neměli dobré výsledky, je pro vás důležitější že jste hráli se silnými soupeři?

    Ščasný: Vždy narazíte na to, že trenér řekne, že přípravu zhodnotí až liga. Na druhou stranu úspěchy v přípravě vám nezaručí, že první dvě-tři kola vyhrajete. Pokud bychom všechno vyhráli 2:0, 3:0, dostali byste se do pocitu uspokojení. Chtěli jsme samozřejmě vyhrát všechny zápasy, nicméně způsob hry byl velmi dobrý a toto mě nechávalo chladným, že se to musí projevit v dalších zápasech. Mnohdy jsme měli 13-14 dobrých příležitostí, ovšem nedařilo se nám dobře zakončovat s výjimkou posledního zápasu se Žilinou. Samozřejmě chyběl nám David Lafata a to co má on, má málokdo. Když na tréninku máme 100 centrů, z nich 98 najde právě jeho, v tom nám velmi pomůže.
     
    Jak byste zhodnotil nové posily Zahustela se Šuralem během zimní přípravy?

    Ščasný: Věděli jsme, že Zahustel má dobré náběhy za obranu, je silný při standardních situacích a překvapil mě takticky. Nicméně chtěli jsme vyzkoušet i jeho další vlastnosti a informace, že není silný při bránění se ke mně donesly také, ovšem překvapil mě, že i v těžkých zápasech si počínal důrazně a moc chyb neudělal.

    Šural přišel na první přátelák v době, kdy ještě neviděl balón, tak jeho rozjezd byl pomalejší, nicméně v posledních dvou třech zápasech už ukazuje, že je nesmírně silný a chytrý fotbalista.
     
    Řešíte teď otázku zda-li Vácha nebo Mareček, máte už konkrétnější představu?

    Ščasný: Pokud budou zdravotně v pořádku, dá se říct, že tuto otázku mám vyřešenou. Teď je tu kádr tak široký, že bych jej chtěl stabilizovat, samozřejmě za předpokladu, že sportovní výkonnost i zdravotní stav budou dobré. Kádr je nejen široký, ale i kvalitní.
     
    Figuruje v taktických plánech stále ještě rozestavení se třemi obránci?

    Ščasný: Určitě jsem to rozestavení ještě neopomenul. Je pravda, že v přípravě jsem to nevyužil tak není pravděpodobné, že bych to využil v nejbližších zápasech, ale určitě to nevylučuji. Bude to záležet i na zdravotním stavu Ondry Mazucha. V tuto chvíli je to spíše varianta na změnu v průběhu zápasu.
     
    Může se do boje o titul zapojovat i Slavia, která výrazně posílila?

    Ščasný: Všichni sledujeme kroky jaké udělala, ale vyrovnaných týmů nahoře je více a nemá smysl se zabývat pouze Slavií. Slavií se začnu zabývat až před vzájemným zápasem abychom jim vrátili podzimní prohru.
     
    Berete jaro i jako boj o titul?

    Lafata: O EURO se bojuje, ale já beru jako spíše jako boj o titul.
     
    Spoluhráči po generálce se Žilinou říkali, že zvýšená konkurence je znát i na tréninku, jaký je Váš názor?

    Lafata: Mohu jen potvrdit, co říkali kluci přede mnou. Teď nás je v kádru asi dvacet a každý může hrát, o to je větší konkurence a na tréninku to tak vypadá. Myslím, že to je jen dobře.
     
    Může se projevit zápasová nerozehranost?

    Lafata: Samozřejmě nevím, zda-li se to projeví, ale udělám všechno pro to, aby se to neprojevilo. I jsem odtrénoval téměř celou přípravu a věřím, že jsem plně připraven.
     
    Jste připravený na začátek ligy, tedy stoprocentně zdravý?

    Lafata: Já jsem stoprocentně připravený a teď už záleží na trenérovi, zda-li mě využije.
     
    Máte k dispozici ideální kádr na zisk titulu? Hovoří se, že současný tým je nejsilnější jaký Sparta za poslední roky měla.

    Zdeněk Ščasný: Zda-li mám k dispozici ideální tým na zisk titulu se ukáže až v polovině května. Samozřejmě titul chceme a ten kádr je z mého pohledu nesmírně silný, kvalitní a nic jiného než titul bychom chtít neměli. V přípravě jsme zvolili i velmi těžké soupeře, kteří nám v průběhu zápasů spoustu věci odhalovali, tak to nám pomůže v tom, abychom byli silní.
     
    Jak to vypadá s hráči v Liberci, u kterých ještě není dotaženo hostování (Švejdík, Shala, Pulkrab)?

    Adam Kotalík: Jsme domluveni se sportovním vedením Slovanu, že oba hráči budou pokračovat i na jaře. Hostování ještě nejsou dotaženy administrativně, ale měly by být do konce týdne, nejspíše během zítřka. Také v případě Pulkraba by mělo být jasno do konce týdne.
     
    Ščasný při stručném zhodnocení přípravy je rád, že všechny posily přišly včas a mohly s týmem absolvovat zimní přípravu. Mazuch zahájí jaro i s juniorkou, neboť měl dlouhý zápasový výpadek vzhledem ke zranění.
     
    Kotalík poté také pochválil přístup tří zmíněných posil a potvrdil, že jsou velkým přínosem pro klub. Jednoznačným cílem dle generálního ředitele je zisk mistrovského titulu.
     
    Adam Kotalík doplnil, že Pavel Srníček si zaslouží, aby s klubem v této symbolické podobě sezónu dokončil.
     
    V první části jsou představeny vzpomínkové aktivity na Pavla Srníčka.

    Klub nechal připravit odznaky se Srníčkovým portrétem a sloganem "Se Srňou v zádech". Také v místech, kde Pavel Srníček při utkáních seděl, bude vyobrazen jeho portrét a připomenuty iniciály PS. Toto místo se nachází přímo u hřiště těsně vedle střídaček.
     
    Účastníci tiskové konference právě přichází, budou jimi trenér Zdeněk Ščasný, kapitán David Lafata, člen představenstva Jakub Otava a generální ředitel Adam Kotalík.
     
    Zápasy Sparty v zimní přípravě:

    Sparta – Ústí nad Labem 7:1 (Lafata 2, Breznaník 2, Krejčí, Matějovský, Juliš – Šnirc)

    Dortmund – Sparta 3:1 (Aubameyang 2, Mchitarjan – Lafata)

    Sparta – Trenčín 3:4 (Lafata 2, Juliš – Koolwijk 2, Rabiu, Wesley)

    Sparta – Pandurii 1:1 (Zahustel – Wellington)

    Sparta – Dněpropetrovsk 0:1 (Zozulja)

    Sparta – Dynamo Moskva 1:1 (Fatai – Tašajev z pen)

    Sparta – Žilina 4:2 (Šural 2, Krejčí, Dočkal – Paur, Haskić)
     
    Příjemné středeční poledne při sledování tiskové konference AC Sparta Praha před jarním pokračováním sezóny 2015/16.

    Do ligových bojů Sparta vstupuje z druhého místa a čeká ji také nesmírně atraktivní dvojutkání jarní fáze Evropské ligy proti ruskému Krasnodaru.

    Během zimní přestávky Sparta posílila svůj kádr o stopera Mazucha s mnoha zahraničními zkušenostmi a především dva reprezentanty, Zahustela z Mladé Boleslavi a libereckého Šurala.

    Tomáš Kohlmann

    thejrc.org