Švédsko – Lotyšsko 2:1 (po pr.) | USA – Kanada 1:5 (kon.) | Finsko – Bělorusko 6:2 (kon.)
Česko – Rusko 3:0 (kon.)
po prodl.
Švédsko
2:1 (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Lotyšsko
Pátek 06.05.2016, 15:15 • VTB Ice Palace, Moskva • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Další přenos z Moskvy bude zahájen v 19:15, kdy se na ledě představí česká reprezentace proti ruské. (17:42:41)
     
    Lotyšsko podalo bojovný výkon a i přes nezáživné pasáže ve hře jej může těšit zisk bodu proti vysoce favorizovanému Švédsku. Návrat trenéra Beresnevse na lavičku národního týmu mu vyšel na jedničku. V minulosti již lotyšský výběr několikrát trénoval a byl to právě on, kdo před dvaceti lety vytáhl tým své země do elitní skupiny mistrovství světa, odkud už Lotyšsko nespadlo.
     
    První utkání letošního Mistrovství světa v moskevské části je minuostí. Překvapivě v něm Lotyšsko velmi potrápilo Švédsko, které sice dlouho vedlo, ale ve třetí třetině inkasovalo a rozhodnout muselo prodloužení.

     
    Konec zápasu.
    64:05 Gustav NYQUIST - 2:1

     
    64:05
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Obrovská chyba v rozehrávce Lotyšska vedla až k ukončení zápasu. GUSTAV NYQUIST se dostal ke kotouči spolu s Wennbergem, se kterým si puk přehodili a nedali Merzlikinšovi jedinou šanci. Asistence: Alexander Wennberg.
     
    63:17
    Omark byl úplně sám před Merzlikinšem, ale váhal tak dlouho, až jej zezadu dojel a od kotouče odstavil Siksna! Tohle Švédové prováhali!
     
    62:52
    To Klasen, který si vybruslil od mantinelu a z ostrého úhlu vypálil, měl jednodušší práci. Merzlikinš jeho střelu chytl mezi betony.
     
    61:58
    Sundström si sám vyrazil proti lotyšské obraně, v mezikruží se mu málem i podařilo vystřelit, ale byl odstaven od puku a nakonec i sražen k zemi.
     
    61:36
    Galvinšova tvrdá rána od modré přílétla přímo do nachystané Markströmovy náruče.
     
    61:19
    Lotyši zatím soupeře vůbec nepustili přes polovinu hřiště. Kenins pálil od modré, jeho střela ale byla sražena do ochranné sítě.
     
    60:15
    Daugavinš se snažil najít přihrávkou na modré Galvinše, jenže tomu puk sjel a dostávají se k němu Švédové.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Základní hrací doba je u konce, bude se prodlužovat. Následovat bude pětiminutové prodloužení. Pokud se nerozhodne ani v něm, přijdou na řadu samostatné nájezdy. Prodloužení začne v 17:22.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje prodloužení?

    Tipovat můžete do začátku prodloužení.

     
    60:00
    Třetí třetina skončila.

    Vojta Pojer

    Branky a nahrávky: 3. Ericsson (Backlund), 65. Nyquist (Wennberg) – 53. Sotnieks (Redlihs, Džerinš)


    Švédsko: Markström (Fasth) – Gustafsson Erik I., Larsson, Gustafsson Erik II., Fransson, Fantenberg, Nygren, – Omark, Backlund, Ericsson – Klasen, Wennberg, Nyquist – Ritola, Rosen, Sundström – Norman, Sjögren, Lundberg.
    Lotyšsko: Merzlikinš (Masalskis) – Galvinš, Siksna, Cibulskis, Sotnieks, Širokovs, Jerofejevs, Meija, Freibergs – Daugavinš, Girgensons, Kenins – Redlihs, Bicevskis, Pavlovs – Abols, Indrašis, Skvorcovs – Kulda, Džerinš, Bukarts.

    Rozhodčí: Fonselius, Sidorenko – McIntyre, Otmachov
    thejrc.org