Tisková konference LFA před startem fotbalové ligy (kon.) | Tisková konference FC Hradec Králové (kon.)
Tisková konference FK Jablonec (kon.) | Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference LFA před startem nového ročníku profesionálních soutěží

Čtvrtek 28.07.2016, 10:00Tiskové konference
     
    10:49
    Oficiální část tiskové konference byla ukončena. Novináři nyní mají možnost ptát se jednotlivých hostů tiskové konference individuálně. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (10:50:47)
     
    Adolf Šádek: V posledních měsících hodnocení zápasů končilo rozhodčími. Přeji si, abychom si televizní utkání mohli užít bez toho. Doufám, že nová komise rozhodčích zaručí to, aby se o fotbale mluvilo a psalo tak, jak se o něm mluvit a psát má. A že fotbal nebude dělat ostudu.
     
    Dušan Svoboda: Způsobilo to určitou vnitrosvazovou debatu, ale komisi rozhodčích máme. LFA tam má svého zástupce, jsou nové listiny sudích a doufám, že se o nich teď nějakou dobu nebudeme muset bavit. Přeji nové komisi, aby se jí dařilo. V ostatních ligách není takový zájem o komisi rozhodčích, tak doufám, že i u nás klesne.
     
    Miroslav Pelta: Na základě rozhodnutí Damkové, že bude působit v UEFA a FIFA, jsem se rozhodl pro mezinárodně akceptovaného předsedy komise rozhodčích ze zahraničí. Nejvíc mě k tomu donutilo to, co se stalo na konci minulého ročníku v Příbrami. Ukáže čas, jestli byly změny prospěšné. Do první a druhé ligy přijde osmnáct nových rozhodčích. Doufám, že noví rozhodčí udělají maximum pro to, aby důvěra v český fotbal rostla.
     
    Adolf Šádek: Je to otázka nastavení jednoho dvou modelů, z nichž jeden odsouhlasíme. Bude to ten model, který náš fotbal posune. Vzhledem k tomu, že bylo EURO, jsme se tomu příliš nevěnovali. V příštích týdnech to ale změníme a budeme se tomu věnovat.
     
    Dušan Svoboda: Máme tady nástřel, kdy první skupina klubů hraje o titul, druhá o účast v Evropě a třetí o udržení. Jeden ze zhruba tří návrhů by se měl na úrovni klubů odsouhlasit. Je to moje doporučení. Myslím si, že je to krok správným směrem. Věc jsme schopni domluvit a prosadit ji. Není potřeba o tom jednat dva tři roky. Není to tak složitá otázka. Variant vymyslíme dvě tři, které budou mít své plusy a minusy, a podle toho se rozhodneme. Mé doporučení je, abychom se rozhodli rychle.
     
    Dušan Svoboda: Shodli jsme se, že množství zápasů, které v naší lize hrajeme, není nic závratného, když to srovnáte s okolními zeměmi. Navíc zapadlo, že se mění formát Mol Cupu, kde se nebudou hrát odvety. Tzn. hraje se na jeden zápas. I tam dojde k úbytku ostrých soutěžních zápasů. Limituje to i množství týmů v první a druhé lize. Shodli jsme se, že není prostor a vůle debatovat o tom, že by se množství mělo jakkoli měnit. Nějaká obdoba play-off, to je moje přesvědčení, že do fotbalu nepatří. Takovým způsobem se hraje pohár, ne liga.
     
    Daniel Hajný: Páteční přenos ve 20:15 se nemění, a pokud vím, sobota je od 17 hodin.
     
    Daniel Hajný: První volba O2 je v neděli v 15 hodin s tím, že v létě je to posunuto na 19 hodin. Pokud se nemýlím, v sobotu by to měl být odpolední čas kolem 17 hodiny.
     
    Miroslav Pelta: Čínská strana má možnost vysílat český fotbal. Vztahy s čínskými společnostmi se vyvíjí. Jsme v situaci, kdy byl Pavel Nedvěd týden v Číně, kde začal plnit ambasadora české ligy. Pomohlo nám to probudit spolupráci mezi Čínou a Českou republikou na úrovni fotbalu. Bylo by hezké, kdyby ePojisteni.cz ještě mohlo pojišťovat čínský trh. Ohledně časových posunů zápasů kvůli čínskému trhu je možné všechno.
     
    Miroslav Pelta: Největším diplomatickým úspěchem je, že se nám to podařilo zatajit. Stalo se něco mimořádného, nikdo to nevydal. Čekal jsem, že z těch lidí, kteří na tom pracovali, to práskne alespoň grafik. Důvěra v lidi, kteří měli zákaz to prozradit, je poprvé v mém životě oprávněná.
     
    Miroslav Pelta: Nabídka byla lukrativní a my jsme cítili, že se jedná o správnou firmu. V dnech či týdnech představíme další partnery pro FNL i jednoho partnera pro nejvyšší soutěž. Mám z toho velice dobrý pocit a těším se na spolupráci. Žádám média o pomoc, aby používala oficiální název.
     
    Dušan Svoboda: Název soutěže je ePojisteni.cz liga.
     
    Dušan Svoboda: ePojisteni.cz je relativně mladá firma. Říkám to už dlouho, že vyslyšeli jednu věc. Investovat do českého fotbalu je dobrá obchodní příležitost. Věřím nové úspěšné éře. Management firmy je výborný, jinak by nedokázal vybudovat to, co si vybudoval.
     
    Dušan Šenkypl (ePojisteni.cz): Přemýšleli jsme o tom hodně dlouho a nedávné problémy v českém fotbalu nás trochu odrazovali. Ale reorganizace soutěží rozhodla. Jsme subjekt, který je ve fotbalu úplně nový, neznáme se ani s jednotlivými vlastníky klubů. Jdeme do toho transparentně a věříme, že pozitivní změna přichází.
     
    Dušan Šenkypl (ePojisteni.cz): První oslovení bylo z naší strany. Jsme čím dál víc vidět v televizi i na billboardech venku. Dívali jsme se na oblasti, kde se můžeme rozšiřovat. Fotbal pro nás byl sport, o kterém jsme přemýšleli velmi vážně a pro nás byla základním impulsem změna organizace soutěže. Jednání trvala v řádech měsíců, postupně to sílilo. Po celou dobu k nám šli pozitivní reakce, že jsme český subjekt. I pro kluby jsme ideálním partnerem, jsme absolutně nekonfliktní, hodně se chceme soustředit na komunikaci s fanoušky.
     
    Dušan Svoboda: Obchod bude výhodný pro obě strany a věříme, že ePojisteni.cz bude dlouhodobým partnerem českého fotbalu.
     
    Dušan Svoboda: Myslím si, že co se týká klubů, zásadní nervozita nebyla. Pro kluby jsou určité garance, takže tam nebyla bezprostřední vazba, jestli liga má titulárního sponzora nebo ne. Na druhou stranu kluby to zajímalo, protože se jich to bytostně dotýká. Zjišťovaly si informace. Jednání probíhala ne úplně krátkou dobu a k té finalizaci se schylovalo v posledním jednom až dvou týdnech. Je to jeden z největších dealů, který společnost STES dělá, takže tomu odpovídá i určitá náročnost. S kluby jsem ještě neměl možnost o tom detailně hovořit. Předmět podnikání společnosti ePojisteni.cz je nekonfliktní. Jsem rád, že se jedná o českou společnost, která k tomu přistupuje čistě byznysově.
     
    Dušan Svoboda: Angažmá Petra Uličného se rodilo tím způsobem, že to byla určitá iniciativa ode mě. Chtěl jsem do disciplinární komise zapojit nějakého bývalého hráče nebo ještě lépe trenéra, který umí dát svůj pohled na to, co se na hřišti děje. Disciplinární komise primárně řeší dva okruhy problémů – souvislosti s fanoušky plus to, co se děje na hřišti. Aniž bych se chtěl ostatních členů komise dotknout, jsou to všechno excelentní právníci, kteří znají výborně otázku sportovního práva, ale někdy jsem měl pocit, že tam chybí pohled ze hřiště. Petr Uličný má v této oblasti bohaté zkušenosti.

    Radek Šamša

    HOSTÉ TISKOVÉ KONFERENCE
    Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace České republiky
    Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace
    Adolf Šádek, místopředseda Ligové fotbalové asociace
    Daniel Hajný, ředitel komunikace profesionálních soutěží
    Tomáš Bárta, výkonný ředitel profesionálních soutěží
    bahis siteleri