konec
Kvalifikace VC Belgie

Vítěz: N. Rosberg (Mercedes)

Sobota 27.08.2016, 14:00 • Okruh: Spa-Francorchamps, Spa, Belgie • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu, který bude více než zajímavý. Lewis Hamilton totiž bude startovat z posledního místa a bude interesantní sledovat jeho spanilou jízdu. Nico Rosberg bude opět začínat z první pozice a vzhledem k tomu, že mu předchozí dva starty nevyšly, máme se rozhodně na co těšit. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (15:19:07)
     
    Je za námi kvalifikace na Velkou cenu Belgie, kterou opanoval Nico Rosberg a do zítřejšího závodu tak odstartuje z prvního místa. V první řadě jej doplní Max Verstappen. Druhou linii mají zarezervovanou oba jezdci Ferrari, Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel.


    Pořadí po kvalifikaci se bude ale ještě trochu měnit, neboť přijdou na řadu penalizace. Tu největší vyfasuje Lewis Hamilton, jenž za výměnu pohonných jednotek ztratí 55 míst. Ze stejného důvodu bude penalizován i Fernando Alonso, jenž přijde o 35 pozic. Potrestáni budou i Esteban Gutiérrez (pět míst) a Marcus Ericsson.

     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Belgie: 1. Rosberg, 2. Verstappen, 3. Räikkönen, 4. Vettel, 5. Ricciardo, 6. Pérez, 7. Hülkenberg, 8. Bottas, 9. Button, 10. Massa, 11. Grosjean, 12. Magnussen, 13. Gutiérrez, 14. Palmer, 15. Sainz, 16. Wehrlein, 17. Nasr, 18. Ocon, 19. Kvjat, 20. Ericsson, 21. Hamilton, 22. Alonso.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Pole position si na trati Spa-Francorchamps vyjel celkem bez problémů Nico Rosberg, který bude mít zítra šanci, aby ukrojil něco ze své ztráty v průběžném pořadí MS jezdců na lídra Lewise Hamiltona.
     
    0:00
    Danielu Ricciardovi nakonec útok na pole position nevyšel a končí až na pátém místě, neboť se před něj vměstnali oba jezdci Ferrari v pořadí Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    1:20
    Daniel Ricciardo najel do posledního kola, což znamená, že má poslední šanci, kterak sesadit z čela Nica Rosberga.
     
    2:06
    Felipe Massa doplatil na své faux-pas a zařadil se až za Daniela Ricciarda na osmé místo. Brazilec bude mít asi poslední možnost, kterak své zaváhání napravit.
     
    4:10
    Felipe Massa udělal chybu hned v první zatáčce La Source, a to jej může stát drahocenné desetiny.
     
    5:05
    Většina jezdců zamířila ke svým mechanikům a v současné chvíli je na trati celkem klid před závěrečnou bouří.
     
    6:30
    Na mou premisu nakonec došlo a je to právě Nico Rosberg, který převzal štafetu nejrychlejšího muže na trati.
     
    7:25
    Bottase ale překonal hned Sergio Pérez a od té doby se pořadí na čele střídá jako den a noc. Aktuálně vede Max Verstappen.
     
    7:56
    Valtteri Bottas zajel čas 1:47.612 a zákonitě jde na první místo. Na výsluní ale nezůstane dlouho, neb na svou šanci čeká třeba Nico Rosberg.
     
    9:44
    Valtteri Bottas právě najel do svého prvního měřeného kola stejně tak jako Sergio Pérez kroužící za ním.
     
    11:50
    Mezi prvními vyjeli na trať Valtteri Bottas a Sergio Pérez. Společnost těmto dvěma pánům dělá mimo jiné i Daniel Ricciardo.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Ve druhé části kvalifikace končí Grosjean, Magnussen, Gutiérrez, Palmer, Sainz a Wehrlein. Vzhledem k předchozím závodům a výsledkům je menším překvapením, že mezi desítku nejrychlejších proklouzl Jenson Button.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.

    Michal Šandor

    thejrc.org