konec
Velká cena Belgie

Vítěz: N. Rosberg (Mercedes)

Neděle 28.08.2016, 14:00 • Okruh: Spa-Francorchamps, Spa, Belgie • Formule 1
     
    Další Velká cena je na programu už příští neděli 4. září, kdy se na okruhu v Monze pojede Grand Prix Itálie. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek víkendu. (16:09:53)
     
    Je za námi Velká cena Belgie, která přinesla hodně zajímavých okamžiků především hned v úvodu. Nejprve do sebe ťukli už v první zatáčce Vettel s Räikkönenem, následovala nehoda Kevina Magnussena, po níž vyjel na trať safety car a vzápětí byl závod na několik minut zastaven. Úžasnou stíhací jízdu poté předvedl Lewis Hamilton, který se z předposledního místa dokázal vyškrábat až na třetí pozici. Pravda, pomohly mu k tomu i okolnosti jako vyjetí zpomalovacího vozu, následné přerušení závodu a další zastávky v boxech jeho soupeřů. Nicméně rozhodně nelze úspěch britského pilota nikterak bagatelizovat.
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymnu vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Belgie: 1. Rosberg, 2. Ricciardo, 3 Hamilton, 4. Hülkenberg, 5. Pérez, 6. Vettel, 7. Alonso, 8. Bottas, 9. Räikkönen, 10. Massa. Závod nedokončili Sainz, Button, Ericsson, Magnussen a Wehrlein.
     
    Konec závodu.
     
    44
    NICO ROSBERG jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Belgie. Druhý dojel Daniel Ricciardo a třetí Lewis Hamilton.
     
    44
    Jezdci najeli do posledního kola a Nico Rosberg si jede pro vítězství ve Velké ceně Belgie.
     
    43
    Svoji první Velkou cenu v kariéře má téměř za sebou nováček Esteban Ocon, jenž krouží na předposledním 16. místě.
     
    42
    Další aktuální informace o Kevinu Magnussenovi hovoří o tom, že dánský jezdec nemá vážnější zranění. Z nehody si údajně odnesl jen nějakou řeznou ránu v oblasti kolena.
     
    41
    Nejrychlejší kolo závodu zajel Lewis Hamilton, ale na atakování Nica Rosberga či Daniela Ricciarda už mu nejspíš nezbyde čas.
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Rosberg, 2. Ricciardo, 3. Hamilton, 4. Hülkenberg, 5. Pérez, 6. Vettel, 7. Alonso, 8. Massa, 9. Bottas, 10. Räikkönen.
     
    38
    Ještě jednou se vraťme ke Kevinu Magnussenovi. Podle zpráv je plně při vědomí a na vše bez problému reaguje. Zřejmě tedy půjde jen o banální vyšetření, aby měli lékaři jistotu, že dánskému pilotovi skutečně nic není.
     
    37
    Pokud se ve zbytku závodu nestane něco mimořádného, je zřejmě o vítězi Velké ceny Belgie rozhodnuto. Lídr Nico Rosberg se může pyšnit dvanáctisekundovým náskokem na druhého Ricciarda.
     
    36
    Dostali jsme dvě zprávy přímo z okruhu. Jedna hovoří o tom, že Kevin Magnussen se v nemocnici právě podrobuje preventivním vyšetřením. Druhá informace se týká jednoho z mechaniků Williamsu, který si údajně vykloubil koleno v době, kdy byl závod přerušen a v boxech tedy bylo hodně živo.
     
    35
    Sebastian Vettel se s tím nepáral a zamával kolemjedoucímu Fernandu Alonsovi. Němec se tedy posunul na šestou příčku.
     
    35
    Průběžné pořadí: 1. Rosberg, 2. Ricciardo, 3. Hamilton, 4. Hülkenberg, 5. Pérez, 6. Alonso, 7. Vettel, 8. Massa, 9. Bottas, 10. Räikkönen.
     
    34
    Lewis Hamilton aktivoval systém DRS a na čerstvějších gumách se prohnal kolem Nica Hülkenberga. Pilot stáje Mercedes se tak vrací zpět na třetí pozici.
     
    33
    Sebastian Vettel sice nechal za sebou Felipeho Massu, který ale záhy využil Vettelovy menší chyby v nájezdu do zatáčky a vrátil se zpět na sedmé místo.

    Michal Šandor

    thejrc.org