konec
Kvalifikace VC USA

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Sobota 22.10.2016, 20:00 • Okruh: Amerik, Austin, Texas, USA • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 21 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký sobotní večer. (21:12:32)
     
    Je za námi kvalifikace na Velkou cenu USA, kterou nakonec vyhrál Lewis Hamilton s náskokem 216 tisícin sekundy před druhým Nicem Rosbergem. Druhá řada patří Red Bullu, třetí dojel Daniel Ricciardo a čtvrtý Max Verstappen. Zklamáním pro stáj Haas, pro níž je GP USA domácím závodem, je zcela určitě sedmnácté místo v podání Romaina Grosjeana. Jeho týmový kolega Esteban Gutiérrez nepostoupil z druhé části kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu USA: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Verstappen, 5. Räikkönen, 6. Vettel, 7. Hülkenberg, 8. Bottas, 9. Massa, 10. Sainz, 11. Pérez, 12. Alonso, 13. Kvjat, 14. Gutiérrez, 15. Palmer, 16. Ericsson, 17. Grosjean, 18. Magnussen, 19. Button, 20. Wehrlein, 21. Nasr, 22. Ocon.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Nico Rosberg se sice na moment ocitl na prvním místě, ovšem LEWIS HAMILTON byl ještě o 216 tisícin rychlejší a pole position tak patří britskému jezdci!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:17
    Lewis Hamilton sice na chvíli náhle zpomalil, ale zřejmě se jednalo o nějaký menší problém, který nebude trojnásobného mistra světa nikterak limitovat.
     
    2:05
    Z dříve jmenovaných pilotů zůstal v boxech jen Kimi Räikkönen, který se ale právě teď také vrací na trať a boje o pole position tak můžou vrcholit!
     
    3:45
    Mechaniky opustil Valtteri Bottas, který dosud nezajel měřený čas. To samé se týká i Nica Hülkenberga a Felipeho Massy.
     
    5:05
    Prvních šest závodníků Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Verstappen, Vettel a Räikkönen odbočili do garáže.
     
    6:51
    Je tomu skutečně tak, Danielu Ricciardovi patří momentálně třetí místo. Čtvrtý je Max Verstappen, jenž se rozhodl pro krátkou přestávku v boxech.
     
    7:20
    Lewis Hamilton byl v cíli rychlejší o 72 tisícin sekundy než Nico Rosberg. Rozjeté kolo má Daniel Ricciardo, který je ale průběžně pomalejší než oba piloti Mercedesu.
     
    9:34
    Lewis Hamilton opustil pit lane a hodlá nahánět svého úhlavního rivala Nica Rosberga. Zisk pole position by se britskému jezdci zcela jistě hodil.
     
    10:25
    Z garáže vyjel i Daniel Ricciardo, který by mohl prohnat oba mercedesy. Ke slovu se určitě dostane i mladíček Max Verstappen. To vše za dohledu tenistky Venus Williamsové, která si nenechala ujít podnik v Texasu.
     
    11:50
    Jako první vyrazil do bojů o pole position jeden z kandidátů na první místo Nico Rosberg, jenž ovládl předchozí dvě kvalifikace na Velkou cenu USA.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších nepostupují Pérez, Alonso, Kvjat, Gutiérrez, Palmer a Ericsson.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:10
    Marcus Ericsson je v boxech a jeho osud je tedy definitivně zpečetěn. Kdo nepostoupí s ním, se dozvíme za několik vteřin.

    Michal Šandor

    thejrc.org