VC USA Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Velká cena USA

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Neděle 23.10.2016, 21:00 • Okruh: Amerik, Austin, Texas, USA • Formule 1
     
    Další Velká cena je na programu už za týden 30. října, kdy se na okruhu v Mexiko City pojede Grand Prix Mexika. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji dobrou noc. (22:58:30)
     
    Je za námi Velká cena USA, kterou stylem start-cíl opanoval stále ještě úřadující mistr světa Lewis Hamilton, který si připsal jubilejní 50. vítězství v kariéře. Druhý dojel jeho týmový kolega Nico Rosberg, čímž podtrhl double Mercedesu. Na stupně vítězů ještě vystoupal Daniel Ricciardo. Překvapením byl předčasný konec Maxe Verstappena a Kimiho Räikkönena. Verstappenovi selhal motor a Räikkönen měl po vyjetí z boxů špatně upevněné kolo, a tudíž nemohl pokračovat. Americká stáj Haas si připsala alespoń jeden bod za desáté místo Romaina Grosjeana.
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny USA: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Vettel, 5. Alonso, 6. Sainz, 7. Massa, 8. Pérez, 9. Button, 10. Grosjean. Závod nedokončili Hülkenberg, Gutiérrez, Verstappen a Räikkönen.
     
    Konec závodu.
     
    56
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně USA. Druhý dojel Nico Rosberg a třetí Daniel Ricciardo.
     
    56
    Felipeho Massu postihl defekt pneumatiky a musel tak ke svým mechanikům. Incident mezi Kvjatem a Magnussenem bude vyšetřován po závodě.
     
    56
    Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně USA.
     
    55
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Vettel, 5. Sainz, 6. Alonso, 7. Massa, 8. Pérez, 9. Button, 10. Grosejan.
     
    54
    V závěru americké Grand Prix zajel do boxů Sebastian Vettel.
     
    53
    Incident mezi Alonsem a Massou je momentálně vyšetřován sportovními komisaři. Ti si na nedostatek práce dnes rozhodně stěžovat nemohli.
     
    52
    Carlos Sainz probrzdil v nájezdu do zatáčky, načež následoval souboj mezi Fernandem Alonsem a Felipem Massou. Oba jezdci na malý moment vyjeli mimo trať, přičemž nechybělo mnoho a mohlo dojít mezi oběma kohouty ke kontaktu.
     
    52
    Náskok Lewise Hamiltona na druhého Nica Rosberga se stále tenčí. V současné chvíli má Hamilton k dobru už jen šest vteřin.
     
    51
    Nico Rosberg ukrojil něco ze své ztráty na Lewise Hamiltona. Němec má aktuálně manko osmi vteřin.
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Vettel, 5. Sainz, 6. Massa, 7. Alonso, 8. Pérez, 9. Button, 10. Grosjean.
     
    49
    Sportovní komisaři zatím nerozhodli, zdali vůbec a jak potrestají Kimiho Räikkönena. Je tedy možné, že celou situaci prozkoumají až po závodě.
     
    48
    Fernando Alonso dojel dvojici Carlos Sainz – Felipe Massa. Brazilec se tak bude muset mít na pozoru před dotírajícím španělským závodníkem.
     
    47
    Na prvním místě jedoucí Lewis Hamilton opět zvýšil svůj náskok na Nica Rosberga, který momentálně činí 10,2 sekundy. Pokud se ve zbývajících devíti kolech nestane něco mimořádného, je zřejmě o vítězi Velké ceny USA rozhodnuto.

    Michal Šandor

    thejrc.org