Tisková konference pilotů M. Šonky a P. Kopfsteina (kon.)
konec
Tisková konference pilotů Martina Šonky a Petra Kopfsteina

Čtvrtek 19.01.2017, 10:00Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference skončila. (10:38:51)
     
    Tolik tedy oficiální část tiskové konference obou českých pilotů v sérii Red Bull Air Race. Oběma v jejich cíli atakovat první desítku pořadí přejeme hodně štěstí.
     
    P. Kopfstein: Pokud má motor o dvacet až třicet koní navíc, je to velký rozdíl. Během závodu nalétáte ale jen 12 minut, což je strašně málo. Nám bude trvat ještě několik let, než nabereme patřičné zkušenosti. To, že jste zkušený ale automaticky neznamená úspěch. Chceme se pohybovat kolem první desítky, v novodobé historii je však možnost pohybovat se v roli nováčků výš. Je to dost o štěstí. Ale také o dlouhodobé filozofii. Chceme sbírat zkušenosti a postupovat krok po kroku dopředu. V Las Vegas se nám povedlo posuuopit do osmičky časem a chceme zažít nové situace, které nás budou zocelovat. Nechceme být v situaci, kdybychom museli riskovat a létat nebezpečně. Chceme riskovat jen úměrně naším zkušenostem.
     
    M. Šonka: Jako na nováčka na vás nahlíží jen první sezonu. Sbíráte zkušenosti a všichni vědí, že nelze do této soutěže jen vstoupit a hned začít vyhrávat. Důležité jsou i zkušenosti. Já mám pocit, že jsem nováček pořád, jelikož se každým závodem učím. Pořád řeším nové situace. Mám najednou ambice být ve výsledcích někde výš. Když jsem byl někde vzadu, nebyl na mě žádný tlak. Měl jsem čistší hlavu. Jakmile jsou ambice se umístit, vzniká nová situace, kterou je potřeba psychicky zvládnout. Rekonvalescence po nepovedených závodech je složitější a horší. Například, když se vám daří na tréninku a pak během závodu překročíte "Géčka" a jste cestou domů doslova na dně. Já se zde rozhodně necítím jako jeden z profesionálů, ale na druhou stranu jsem druhý nejmladší ve startovním poli, takže se spíše cítím jako začátečník.
     
    M. Šonka o možnosti závodit v ČR: Je spousta faktorů, jež to ovlivňují. Nejhezčí by to bylo v Praze na Vltavě pod Hradem. Vstupují do toho ale další hráči, jako například Úřad civilního letectví. Praha je ale na tohle citlivá. Ještě mě sem nikdy nepustili ani s leteckou exhibicí. Další věcí je to, že to organizátora stojí rovněž velké peníze a někdo to musí zaplatit. Musel by se objevit někdo, kdo by na to dokázal sehnat peníze. Na domácím závodě by to ale pro nás s Petrem bylo úplně parádní.
     
    M. Šonka o Matthiasi Doldererovi: Já doufám, že ho nebudeme nahánět. Loni to bylo až nedůstojné, že vyhrál titul mistra světa dlouho dopředu. On je výborný taktik, má kolem sebe lidi, jimž důvěřuje. Hlavní obrat u Matthiase nastal v jeho psychice a nastavil se tím směrem, že mu to vyjde. Umí se sice velmi rychle sesypat, ale stačí, aby se mu nepovedly první dva závody a favoritem na výhru být nemusí.
     
    P. Kopfstein: Letadlo máme dobré, umíme létat rychle. Jde ale také o to, abychom trochu více zariskoval nikoliv na úkor bezpečí, ale spíše na úkor penalt. Nesmíme létat tak konzervativně.
     
    M. Šonka o svých šancích: Doufám, že prolomíme smůlu a konečně vyhrajeme. Loňská sezona, ač se nechci na smůlu vymlouvat, tak jsem si myslel, že si z nás někdo dělá srandu. Měli jsme nové letadlo, doufali jsme, že by mohl přijít výsledek. Teď už jsem zkušenější a snažím se nehonit výsledky. Cílem je odlítat závody tak, abych byl spokojený. Umíme lítat rychle. Myslím jen na to, abych ze závod neodjížděl s pocity, že po patnácti vteřinách trati letíme dolů, což je strašné. Chci odvádět nejlepší výkon, který nezkazím žádnými chybami.
     
    P. Kopfstein o přípravě: V závodním letadle trávíme tak málo času, že máme ještě speciál v Čechách, na němž trénujeme akrobacii. Já se však už chci plně věnovat jen Air race. Pro mě je lepší pětidenní tréninkový týden než cokoliv jiného. Když už sezona vypukne, snažíme se udržovat. Psychologicky mi pomáhá paní Šauerová z Dukly. Věřím, že v sezoně 2017 ještě objevíme spoustu prostoru, jak tento sport posunout.
     
    M. Šonka o přípravě: Pro mě je nejlepší příprava ta, kdy mohu úplně vypnout mozek a třeba si zasportovat. Sezona je strašně náročná, já navíc jsem ještě reprezentantem v letecké akrobacii. Během našeho sportu však trpí tělesná schránka, zejména záda. Musíme hodně posilovat zádové svaly, aby to tělo bylo fixováno ve správné poloze. Další problematickou oblastí je vestibulární systém. Ten dostává zabrat hlavně během letecké akrobacie. Je až kupodivu, jak moc to unavuje hlavu. Tam je potřeba zimní pauzy, aby si hlava a celý vestibulární systém odpočinul. Je však i během zimy potřeba donutit tělo, aby zažívalo zhruba to, co zažívá během těch závodů.
     
    P. Kopfstein: Nechtěli jsme měnit nastavení letadla v průběhu. Snažili jsme se naučit s tím letadlem, které jsme měli po celou sezonu. Proběhla akorát instalace nižší kabiny a instalace nového panelu. Není to tak, že bychom přicházeli s něčím revolučně novým. Hodně času jsme věnovali přípravě simulátoru a vylepšení analytických schopností. Teď se chceme především soustředit na to, abychom létali co nejvíce. Příští sezona bude zásadní, chceme však spíše s novým letadlem co nejvíce sžít.
     
    M. Šonka o taktice: Snažili jsme se co nejvíce testovat před tím, než jsme na konci listopadu postavili letadlo. V Arizoně bydlí můj mechanik bylo toto letadlo testováno. Na letadle však byla největší práce udělaná během sezony. Během každého závodu jsme zkoušeli pořád něco přenastavit a snad se to povedlo. Pauza mezi sezonami je velmi krátká, pereme se pořád s chlazením motoru. Hodně jsme to vylepšili, ale vyžaduje si to pořád velkou práci a zájem. Snad využijeme nastavení z konce minulé sezony.
     
    P. Kopfstein: Všichni zde budou létat poprvé. To se pro nás mění. V nových lokalitách bychom my jako nový tým mohli mít více šancí. Trochu nás mrzí, že tento rok nebude Spielberg. Na nové destinace se však těšíme a snad se nám tam zadaří.
     
    M. Šonka ke kalendáři: Světový šampionát je pro nás obrovským zápřahem. Čistě z pilotního hlediska je to pro nás krásné v tom, že si zalítáme v místech, kam by se člověk s letadlem ani nedostal. Každý závod se jede v krásném městě, ať už v centru Budapešti nebo na pobřeží. Užijeme si to i ze závodního hlediska. Už jen létání na takto krásných místech je pro nás zážitek.
     
    V kalendáři 2017 bude celkem osm závodů. Po Abu Dhabi bude následovat závod v San Diegu, novinkou je i ruský podnik v Kazani.
     
    P. Kopfstein: Děkujeme všem za to, že letadlo létalo bez problémů. Létání samo o sobě nám problém nepůsobilo, ale bylo tam spoustu organizačních věcí, které bylo důležité sladit. Loni nám chyběl taktik, letos už ho naštěstí budeme mít. Spousta závodů byla navíc zrušena kvůli špatnému počasí, v Las Vegas, kde se závod přerušil jsme navíc byli na třetím místě a poté se závod přerušil. Máme cíl být v první desítce a doufám, že se tento cíl splní.
     
    M. Šonka: Bylo to hodně nahoru dolů. Věěli jsme, že sezona nebude úplně jednoduchá. Letadlo bylo nastavené na někoho jiného. Ačkoliv jsme byli rychlí a v tréninku se nám dařilo, tak vždy přišel závod a zároveň s tím chyba nebo penalizace. Poslední závod v Las Vegas byl pak zrušený kvůli silnému větru. Nakonec z toho bylo deváté místo. Ale jsem přesto rád za všechny zkušenosti. Doufám, že v nadcházejícím roce to všechno zúročíme.
     
    Začíná tisková konference ke startu nové sezony Světového šampionátu Red Bull Air Race.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

    Radek Barkman

    bahis siteleri