Samara – Rostov 0:0 (kon.) | Groznyj – CSKA Moskva 0:1 (kon.) | FK Krasnodar – Ufa 0:0 (kon.)
Zenit – Arsenal Tula 2:0 (kon.)
konec
FK Zenit Petrohrad
2:0 (0:0)
PFK Arsenal Tula
Neděle 19.03.2017, 17:30 • Stadion Petrovskij, Petrohrad. Kapacita: 21,570 diváků. • Ruská Premier Liga • 20. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné nedělní odpoledne při sledování textového přenosu ze zápasu ruské Premier ligy. Od sedmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na utkání mezi týmy FK Zenit Petrohrad a FC Arsenal Tula!
     
    Tradiční aspirant na zisk titulu na tom momentálně není vůbec dobře. Zenit zvítězil jen v jednom z posledních pěti kol a ze třetího místa Premier ligy ztrácí na vedoucí Spartak už devět bodů. Po remízách s Rostovem a s CSKA se Petrohradští představili na hřišti Amkaru, kde ani jednou neskórovali a padl 0:1.

    V lepším psychickém rozpoložení půjdou do dnešního zápasu dvacátého kola hosté z Tuly. Ta se ještě nedávno krčila s pouhými pěti vstřelenými góly na chvostu tabulky, nicméně po výhrách nad Machačkalou a Uralem se posunula na aktuální čtrnáctou příčku, která nezaručuje přímý sestup, ale účast v baráži.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Zenit Petrohrad: Lunev – Callagov, Neto, Ivanović, Criscito – Giuliano, Hernani, Jusupov – Kokorin, Dzjuba, Danny (C).
    Náhradníci: Lodygin, Baburin – Aňukov, Novoselcev, Lombaerts, Maurício, A. Keržakov, Šatov, Mollo, Mak, Djordjević, Žirkov.

    FC Arsenal Tula: V. Gabulov (C) – K. Kombarov, Sunzu, Ivan Ivanov, Beljajev, M. Alexandrov – Burmistrov, Bourceanu, Gorbatěnko – Rasic, Doumbia.
    Náhradníci: Levašov – Jeršov, Chaguš, Adžojev, Stěklov, Vergara, Ryžkov, A. Denisov, Buranov, Vlasov, I. Ševčenko.

    Rozhodčí: Ješkov – Mozjakin, Voroncov.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v červenožlutých barvách, zatímco hráči Zenitu budou hrát v tradičních světle modrých dresech.
     
    2
    Domácí kapitán Danny dostal hodně špatnou přihrávku do běhu, míč utekl až do autu a Gabulov poprvé odkopává.
     
    3
    Callagov přihrál na pravý konec velkého vápna Kokorinovi, který však byl dobře pokrytý dvěma důslednými obránci.
     
    4
    Petrohrad od prvních minut potvrzuje předzápasová očekávání a kontroluje míč na svých kopačkách. Zatím ale v bezpečné vzdálenosti od branky Tuly.
     
    5
    Kokorinova přízemní přihrávka z pravého konce hřiště došla až do vápna, ale tam narazila na pozorné stopery v dresech Arsenalu.
     
    6
    Jusupov si poradil s aktivním napadáním čtyř hráčů Tuly a chytrým obloučkem na Ivanoviče uklidnil celou situaci.
     
    7
    Criscito neustál souboj u levé autové čáry a přišel o míč. Ten bude v příštích vteřinách v držení hostů.
     
    8
    Úvod zápasu se odehrává v poklidném tempu, Zenit je o něco aktivnější, avšak na první náznak šance stále čekáme.
     
    10
    První střela přišla až na začátku desáté minuty, jenže Hernani vypálil z obrovské dálky několik metrů nad Gabulovovu bránu.
     
    11
    Branislav Ivanovič se dobře vrátil s unikajícím soupeřem a po zisku balónu ještě stihl konstruktivně rozehrát.
     
    12
    Kokorinův centr neprošel přes prvního bránícího hráče, od kterého šel míč na roh. Ten z pravé strany rozehrál Danny, jenž si vyměnil míč se spoluhráčem a odcentroval na Hernaniho, jehož hlavička z těžké pozice letěla vysoko nad.
     
    13
    Úvodní zákrok má za sebou i Andrej Lunev, který pro dnešní zápas vystrnadil ze sestavy Jurije Lodygina. Brankář Zenitu však neměl žádný problém se střelou z dálky v podání Alexandrova.
     
    14
    Giuliano si ve středovém kruhu neporozuměl s Dannym a míč tak po krátké pauze putuje zpět na stranu Arsenalu.
     
    15
    Dzjuba se málem odpoutal od obránců a mířil na branku Gabulova. Ten ale mohl zůstat v klidu díky dobrému obrannému zákroku, jenž předvedl Stoppila Sunzu.
     
    16
    Po faulu na Doumbiu kopala Tula zajímavou standardku. Ta se hostům ale vůbec nepovedla a Zenit lehce dostal míč do bezpečí.
     
    17
    Sunzu otravoval Dzjubu tak dlouho, až jej nepovoleným způsobem povalil na studený trávník. Následuje standardní situace z levé strany.
     
    18
    Na Criscitův centr před první tyč si naskočil Giuliano, jehož nepříliš nebezpečnou hlavičku Gabulov raději prodloužil do autu na rohový kop.
     
    19
    Ani z něj žádná šance Petrohradu nevznikla, zadní řady Arsenalu zneškodnily všechny tři pasy do vnitra velkého vápna.
     
    20
    Pár centimetrů teď dělilo Zenit od vedoucí branky! Dzjuba využil své robustní postavy a sklepl centr z hloubi pole před sebe na Dannyho, který ranou bez přípravy napálil horní tyč!
    20.
     
    21
    Dzjuba se tentokrát ocitl na pozici pravého křídla, kam dostal míč od Giuliana, ale jeho kličkovaná skončila ještě na hranici pokutového území.
     
    22
    Danny si ukrojil příliš velké sousto, na levé straně zkusil projít přes dva obránce, ale ti jej bez vážnějších komplikací zastavili.
     
    23
    Kokorin roztáhl hru kousek doprava na Dzjubu, jehož centr ale směřoval do míst, kde normálně má být právě on. Akce Zenitu přesto ještě pokračovala a přinesla rohový kop.
     
    24
    Rozehrávka nakrátko se Zenitu vůbec nepovedla, zpětná přihrávka na Dannyho byla zastavená jedním z hráčů Arsenalu, jenž si i chytře došel pro faul.
     
    25
    Hra je přerušena. Na hrací ploše totiž zůstává ležet Kokorin, jenž inkasoval od Beljajeva úder do hlavy. Na hřišti už je i realizační tým Zenitu.
     
    26
    Moussa Doumbia zkusil projít sám. To se mu částečně povedlo, jenže celé jeho snažení znehodnotila unáhlená střela z dálky, která letěla výrazně mimo bránu.
     
    27
    Beljajev zkazil jednu z krátkých přihrávek a ukončil postupnou kombinaci Arsenalu nedaleko od půlící čáry.
     
    28
    Domácí odpověděli rychlou protiakcí, při které však nechali míč stát ve vápně a zadáci Tuly si pro něj pohodlně došli. Na druhé straně budou právě oni kopat standardní situaci.
     
    29
    Nikita Burmistrov kroutil balón k malému vápnu, avšak tam nejvýše vyrostl gólman Lunev.
     
    30
    Criscito si viditelně přidržel soupeře a vrátil míč hostům. Ti jsou po břevnu od Dannyho trochu překvapivě aktivnějším týmem.
     
    31
    Ivanovičova přihrávka přes padesát metrů přistála na noze Dzjuby, kterému se ale nepovedlo dlouhý pas zpracovat a případně ohrozit branku Vladimira Gabulova.
     
    32
    Burmistrov vyslal ze své kopačky zajímavou kolmici na Doumbiu, jenž se bohužel pro skupinku hostujících fanoušků ocitl v ofsajdu.
     
    33
    Sudí teď přešli dva momenty v pokutovém území. Dannyho centr nejprve lízl obráncovu paži, načež došlo ještě k důraznému bránění Dzjuby.
     
    34
    Criscitův rohový kop skončil metr před šestnáctkou u Giuliana, který neváhal a vystřelil směrem na branku. Ještě před ní ale došlo k teči Beljajeva a Zenit bude znovu rozehrávat.
     
    35
    Ani teď se nic nebezpečného neudálo. Po zákroku Ivanova se však bude konat třetí domácí roh během krátké chvíle.
     
    36
    Dannyho centr skončil u hostujících hráčů, kteří se okamžitě vydali do protiútoku. Ten však skončil hodně rychle, Doumbiu totiž za cenu žluté karty zezadu fauloval Alexandr Kokorin.
     
    37
    Útočník Tuly musel být posléze ošetřen, nicméně po chvíli se vrátil do hry a měl by moct pokračovat.
     
    38
    Ivanovičův nákop byl až moc dlouhý, na řadu přichází rozehrávka v podání hostujícího strážce branky.
     
    39
    Centr Kombarova odvrátil Jusupov ještě před pokutovým územím. Odražený míč poté skončil u Beljajeva, ale tomu se zakončení ze střední vzdálenosti vůbec nezdařilo.
     
    40
    Zpevněný Sunzu ve vápně odstrčil Giuliana a nepustil ho k přihrávce z kopačky Arťoma Dzjuby.
     
    41
    První půle se v poklidném tempu chýlí ke svému závěru. U balónu jsou po špatném odkopu Gabulova domácí fotbalisté.
     
    42
    Kokorinovu střelu z dvaceti metrů odrazil Ivanov na Hernaniho, jenž z ještě větší dálky poslal balón několik metrů nad horní tyč.
     
    43
    Druhá loženka pro Zenit! Znovu to byla podobná situace, jako před Dannyho břevnem, když hlavičkující Dzjuba zpracoval centr z pravé strany na Giuliana a ten z bezprostřední vzdálenosti vystřelil do místa, které zrovna pokrýval gólman Tuly.
    43.
     
    44
    Criscitův centr prošel přes několik těl až do náruče Gabulova.
     
    45
    Artur Jusupov chytrou patičkou prodloužil přihrávku do běhu Kokorina, který ihned pálil z pravé strany, ovšem pohotový zákrok Gabulova se kvůli ofsajdu počítat nebude.
     
    45+1
    Obránci Arsenalu si v jediné nastavené minutě poradili s pokračují aktivitou Zenitu a do kabin odejdou za bezbrankového stavu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    I dnešní čtvrté utkání nejvyšší ruské soutěže pokračuje v trendu minima vstřelených gólů. V první půli utkání mezi Zenitem a Arsenalem byli podle očekávání nebezpečnější domácí, kteří si vypracovali dvě vynikající šance, nicméně Danny napálil pouze břevno a Giuliano chvíli před přestávkou dobře postaveného gólmana.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas už je v plném proudu! O rozehrávku se postarali domácí, kteří se určitě budou snažit co nejrychleji rozhodnout.
     
    47
    Nikita Burmistrov si hned v úvodu druhé půle zřejmě natáhl svak a podle signalizace jeho spoluhráčů bude muset předčasně střídat.
     
    48
    Zenit zatím hraje přesilovku. Criscito nacentroval na několik svých kolegů, ovšem ani jeden z nich na míč nedosáhl.
     
    49
    Střídání v týmu FC Arsenal Tula: ze hřiště odchází Nikita Burmistrov, přichází Oleg Vlasov.
     
    50
    Federico Rasic se postavil proti dalekonosné střele Jusupova a zablokoval střelu ještě před velkým vápnem.
     
    51
    Kokorin vrátil hlavou míč do vápna na Dzjubu, který byl držený Beljajev a je z toho pokutový kop pro Zenit!
     
    51
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Je to gól! Míč si na penaltový puntík postavil DOMENICO CRISCITO a chladnokrevnou střelou do protipohybu Gabulova poslal Petrohrad do vedení!
    51. Domenico CRISCITO - 1:0
     
    53
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Uteklo jen pár desítek sekund a rázem je to o dva góly! Dzjuba odstavil Ivanova a nechal tak projít míč na Giuliana. Ten si všiml úplně volného DANNYHO, jehož oblouček z levého konce velkého vápna zaplul až za záda hostujícího gólmana. Ten byl i v tomto případě úplně bez šance, portugalský šikula poslal balón přesně do horního růžku.
    53. DANNY - 2:0
     
    53
    Vladimir Gabulov si zřejmě neodpustil nějaké poznámky směrem na rozhodčího a vysloužil si žlutou kartu.
     
    55
    Kokorin fauloval Beljajeva, což znamená rozehrávku z obrany Arsenalu. Ten se bude jen těžko vzpamatovávat ze dvou inkasovaných branek.
     
    56
    Callagov nacentroval k vzdálenější tyči, u které se zjevil Danny. Ten se opřel do balónu rovnou z voleje, ale tím poslal míč mimo tři tyče.
     
    57
    Další centr od Callagova už obrana Tuly odvrátila na rohový kop. Nápor Zenitu tak zřejmě jen tak neskončí.
     
    58
    Hernani netrefil míč ideálně a míč se po jeho střele ze třiceti metrů sotva došoural na brankovou čáru.
     
    59
    Callagov si sběhl pro Dannyho přihrávku na pravou stranu a ihned odcentroval před branku, kde Giuliano hlavičkou rovněž netrefil bránu.
     
    61
    Hernani na půlící čáře podkopl rozbíhajícího se Doumbiu a bez nějakých protestů přijal udělení žluté karty.
     
    62
    Z rozehrávky Ivanova Arsenal vytěžil pouze centr z pravé strany, pro který si došel domácí brankář Lunev. Ten se po změně stran dotkl balónu asi vůbec poprvé.
     
    63
    Domácí v poklidu kombinují na útočné polovině, zatímco všech jedenáct hráčů Tuly je natlačeno do vlastní šestnáctky.
     
    64
    Dzjuba pláchl po pravé straně a dlouhou přihrávkou našel Kokorina, o kterého se však postarali stopeři soupeře.
     
    65
    Doubia potáhl míč o několik desítek metrů až k pokutového území, kde došlo k faulu na Federica Rasice. Následuje první zajímavý přímý kop pro Tulu.
     
    66
    Kombarov kopal z ideální pozice sedmnáct metrů od branky a z osy hřiště. Svou střelu namířil někam do levého horního rohu, ovšem toto místo o několik decimetrů minul.
     
    67
    Střídání v týmu FC Arsenal Tula: ze hřiště odchází Federico Rasic, přichází Igor Ševčenko.
     
    68
    Po rohu Criscita přišla na svět střela Ivanoviće, která však neměla moc šancí na úspěch a Gabulov nakonec ani zasahovat nemusel.
     
    70
    Moussa Doumbia je dnes určitě nejsnaživější hráč hostujícího týmu. Nyní se ale zalekl své šance, když se před ním otevřelo hodně volného prostoru, ale on dal do své střely trestuhodně málo razance a Lunev si připsal jen rutinní zákrok.
     
    72
    Na domácí střídačce se chystá teprve první střídání, z teplákové soupravy se vysléká Alexandr Keržakov, který nahradí jednoho z ofenzivních hráčů Zenitu.
     
    73
    Petrohrad se s dvougólovým náskokem v zádech už nikam nežene, hráči v modrých dresech v poklidu kombinují uprostřed hrací plochy.
     
    74
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Alexandr Kokorin, přichází Alexandr Keržakov.
     
    75
    Bourceanu ze standardní situace nic nevymyslel, na hranici vápna jeho pas zastavil Dzjuba a rozjel protiútok Zenitu. Callagov křikl o přihrávku od Jusupova, ovšem Dzjuba na jeho střílenou přihrávku k vzdálenější tyči v pádu nedosáhl.
     
    76
    Gabulov fantasticky vyběhl po přihrávce Callagova, který nastartoval Giuliana. Ten se ale dostal z ideálního úhlu a přes hostujícího gólmana už nepřihrál ani nevystřelil.
     
    77
    Střídání v týmu FC Arsenal Tula: ze hřiště odchází Ivan Ivanov, přichází Danila Buranov.
     
    78
    Neto zakřižoval protihráče a poslal míč do autu. Po něm se dral do koncovky Ševčenko, ovšem od něj se balón vydal pouze do rukou Luneva.
     
    80
    Dzjuba přihrávkou bez přípravy přihrál do volného prostoru, kam přisprintoval Keržakov a snažil se obstřelit Gabulova, jehož bránu ale z plné rychlosti netrefil.
     
    81
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Giuliano, přichází Yohan Mollo.
     
    82
    Vlasov si navedl míč na osu hřiště, jenže pravačkou trefil míč vnějším nártem a před padajícím Ivanovičem zakončil výrazně mimo.
     
    83
    Criscito se dostal do kleští mezi dva soupeře a inkasoval nějakou ránu do pravého lýtka. Hra je tak na chvíli přerušena a italský obránce možná bude muset střídat.
     
    85
    Danny prodlužoval přihrávku Callagova doleva na Keržakova, který s tím ale nepočítal a balón ztratil.
     
    86
    Na druhé straně o sobě dal vědět Michajl Alexandrov, který předběhl Jusupova a z dobrých sedmadvaceti metrů vystřelil doprostřed branky, kde neměl Lunev žádný problém se ztlumením balónu.
     
    87
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Danny, přichází Róbert Mak.
     
    88
    Střílený centr jednoho z hostujících hráčů jen tak prolétl skrz celé malé vápno a doputoval až do autu na druhém konci hřiště, odkud vhazuje Callagov.
     
    89
    Alexandrov dobrou poziční hrou zabránil Dzjubovi vystřelit z voleje po dlouhé přihrávce od Criscita.
     
    90
    Róbert Mak pohrdl příležitostí navýšit domácí náskok! Keržakov se výborným zpracováním dostal před svého obránce a ve sprintu přihrál doprostřed na slovenského záložníka, který mířil mezi nohy, avšak Gabulov parádním zákrokem vyrazil míč na roh.
     
    90+1
    Zajímavá situace i na druhé straně! Zenit propadl po vlastním rohovém kopu a nechal uniknout Ševčenka. Ten se zachoval týmově a ještě předal balón Vlasovovi, jenž mohl střílet do prázdné. Místo toho ale znovu hledal Ševčenka, ke kterému se ale zpětná přihrávka nedostala.
     
    90+2
    Kombarov se hodně ukopl při rohovém kopu, když místo před branku, poslal balón několik metrů za ní.
     
    90+3
    Poslední akci zápasu společně táhli Mak a Dzjuba, jehož zbytečná patička už byla kontraproduktivní.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Fanoušci Petrohradu se po změně stran nakonec moc nervovat nemuseli. Tula domácímu týmu usnadnila cestu za prvním gólem, který v jednapadesáté minutě padl z pokutového kopu ze střely Criscita. Na definitivní rozhodnutí se pak čekalo jen pár vteřin, hned z následné akce totiž udeřil Danny a upravil skóre na konečných 2:0. Petrohrad si tak připisuje povinné tři body a ještě se drží v boji o titul. Arsenal naopak po delší době prohrál a ještě bude muset hodně bojovat o záchranu.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, přeji Vám příjemný zbytek víkendu. (19:38:15)

    Michal Břuchanský

    Branky: 51. Criscito (pen.), 53. Danny (Giuliano)

    Karty:   36. Kokorin (PET), 61. Hernani (PET) – 53. V. Gabulov (ATU)


    FK Zenit Petrohrad: Lunev – Callagov, Neto, Ivanović, Criscito – Giuliano (81. Mollo), Hernani, Jusupov – Kokorin (74. A. Keržakov), Dzjuba, Danny (C) (87. Mak).
    Náhradníci: Lodygin, Baburin – Aňukov, Novoselcev, Lombaerts, Maurício, A. Keržakov, Šatov, Mollo, Mak, Djordjević, Žirkov.

    PFK Arsenal Tula: V. Gabulov (C) – K. Kombarov, Sunzu, Ivan Ivanov (77. Buranov), Beljajev, M. Alexandrov – Burmistrov (49. Vlasov), Bourceanu, Gorbatěnko – Rasic (67. I. Ševčenko), Doumbia.
    Náhradníci: Levašov – Jeršov, Chaguš, Adžojev, Stěklov, Vergara, Ryžkov, A. Denisov, Buranov, Vlasov, I. Ševčenko.

    Rozhodčí: Ješkov – Mozjakin, Voroncov
    thejrc.org