Opava – Brno 2:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
2:1 (0:1)
FC Zbrojovka Brno
Neděle 26.03.2017, 12:15 • Městský stadion Opava • MOL Cup • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:15.
     
    Ačkoli je nyní na programu reprezentační pauza a dvě nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže mají volno, ne všichni budou odpočívat. V Opavě se totiž proti domácímu celku v rámci čtvrtfinále národního poháru postaví brněnská Zbrojovka. Utkání startuje netradičně už patnáct minut po poledni.
     
    Pro Slezský FC se jedná o další fotbalový svátek. Před týdnem si to místní borci rozdali o druhé místo Fortuna národní ligy s odvěkým rivalem z Ostravy. Ve vyrovnaném duelu, který sledoval vyprodaný stadion, nakonec Opavští soupeři podlehli těsně 0:1. Aktuálně tak ztrácí na postupovou příčku pět bodů.
     
    Brňané mají za sebou nepříliš lichotivou sérii tří bezbrankových zápasů. V nejvyšší soutěži jsou nyní až na 11. místě a na evropské poháry mohou zapomenout. Tedy alespoň na postup z ligové soutěže, stále je ve hře jedno místo pro vítěze národního poháru. První krok je čeká v neděli v Opavě.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Fendrich – Simerský, Helebrant, Žídek, Hrabina – Jursa, Janetzký, Zapalač, Schaffartzik – Kuzmanović, Smola.
    Náhradníci: Godula – Grussmann, Radić, Čelustka, Mozol, Puškáč.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek – Štohanzl, Pavlík, Vraštil, Lutonský – Sedlák – Litsingi, Škoda, Tashchy, Přichystal – Řezníček.
    Náhradníci: Veselý – Buchta, Rybička, Jablonský, Ashiru.

    Rozhodčí: Berka – Fišer, Vlasjuk.
     
    Oba celky nastupují na hrací plochu. Domácí Opava tradičně v modrých dresech, hosty z Brna uvidíme v červeném.
     
    1
    Utkání právě začalo. Výkopu se ujal hostující tým.
     
    2
    Přichystal se snažil doběhnout dlouhý míč na pravém křídle, jenže pas od spoluhráče byl nedostižitelný. Míč tak skončil v zámezí.
     
    3
    Jursa vysunul Kuzmanoviće, který se zbavil na hranici vápna Vraštila a nádhernou střelou levou nohou orazítkoval břevno brněnské svatyně!
    3. Kuzmanović v úvodu technickou střelou orazítkoval břevno!
     
    4
    Stopeři Zbrojovky kombinují na vlastní polovině a pomalu přesouvají těžiště hry směrem k brance Fendricha.
     
    5
    Nicméně Opavští soupeře brzy o míč obrali a sami se vrhli do útoku. Před brankou Brna bylo zase horko, ovšem kvůli špatné domluvě se domácí do samotného zakončení nedostali.
     
    6
    Řezníček se pokoušel přejít přes Schaffartzika, ale opavský záložník tento moment zvládl dobře a získal míč pro své barvy. Hostující hráč se dopustil útočného faulu.
     
    8
    Hraje se opět před brankou Brna, odkud se hostující celek pokouší něco vymyslet. Jakmile se ale hráči v červeném pustí na druhou polovinu hřiště, rychle o míč přichází.
     
    9
    Po ruce hostujícího hráče zahrával Slezský FC standardku z levé strany. Centr z kopačky Jursy ale defenziva Zbrojovky odvrátila do bezpečí.
     
    10
    Ze střední vzdálenosti zkusil pozornost Melichárka domácí Smola. Nejednalo se ale o nic, co by mělo gólmana Brna zaskočit.
     
    11
    Poprvé si na míč sáhl také gólman Opavy. Po ráně Tashchyho bude Fendrich rozehrávat od své branky.
     
    12
    Řezníček hledal v šestnáctce Škodu, ale přízemní přihrávka nenašla správného adresáta.
     
    13
    Jihomoravané se usadili u opavské branky. Opava se brání rohovým kopům. Ten první Slezané zvládli.
     
    14
    Litsingi směřoval míč na první tyč, která byla domácími hráči hlídána. Poté přišel ještě jeden nákop před Fendricha, ten ale skončil v zámezí.
     
    15
    Tashchy se opřel do míče z pětadvaceti metrů, ale branku Fendricha vysoko přestřelil.
     
    16
    Opava se hnala po levém křídle, Pavlík ale dobrým bráněním nepustil soupeře k míči.
     
    17
    Jihomoravané má více ze hry a vybojovalo další rohový kop.
     
    18
    Litsingi tentokrát směřoval míč někam k penaltovému puntíku, ale ani tentokrát se k němu nedostal nikdo z červeném. Opava v klidu brání.
     
    18
    Kuzmanović s problémy zpracoval míč, nicméně i tak připravil parádní pozici pro Zapalače, jehož ránu Melichárek konečky prstů vyškrábl nad břevno!
    18. Zapalač pohotovou ránou pořádně protáhl Melichárka.
     
    20
    Na druhé straně musel Zapalač zakročit, aby nepustil soupeře do nadějné pozice. I tak hosté zůstávají u míče, budou zahrávat roh.
     
    21
    Fendrich lapil míč a okamžitě vysunul Kuzmaniviće, který se vrhl mezi trojici obránců, což nevyšlo.
     
    22
    Brněnská obrana má problémy. Přízemní centr z pravé strany propadl nejen mezi defenzivními hráči, ale ani Melichárek jej nezastavil. Naštěstí pro Zbrojovku nikdo v modrém drese nebyl na malém vápně, aby míč uklidil za brankovou čáru.
     
    24
    Hosté okupovali domácí šestnáctku. Ze střední vzdálenosti zkusil štěstí Sedlák, ale přes hradbu těl míč neprošel. Vzápětí se po pádu na trávník dožadoval pokutového kopu Litsingi, ale sudí Berka nechává hru pokračovat.
     
    26
    Opavští se snaží projít přes střed hřiště, ale soupeř je nepouští. Do hry se tak dostali i stopeři, kteří zkusili dlouhým nákopem překvapit obranu Brna. K míči se tak dostal Helebrand, který vypálil po zemi mimo.
     
    28
    V souboji mezi Štohanzlem a Zapalačem měl navrch domácí hráč, který se elegantně zbavil soupeře a poslal míč do bezpečí.
     
    29
    Smola na vlastní polovině získal míč a okamžitě adresoval přihrávku na Kuzmanoviće. Obrana Zbrojovky dokázala tuhle situaci přečíst soupeře zastavila.
     
    30
    Domácí měli k dispozici rohový kop, který se ale jeho exekutorovi příliš nepovedl. Balón přeletěl celou šestnáctku, poté jej získal Litsingi.
     
    32
    Zapalač vybídl ke střele Smolu, který se již chystal zakončit, ovšem zezadu jej o míč připravil vracející se obránce Zbrojovky.
     
    33
    Schaffartzik zaváhal na vlastní polovině a o míč jej připravil Řezníček. V tu chvíli měl domácí hráč jedinou možnost, a to pověsit se na soupeře a nepustit jej. Sudí tak zcela oprávněně ukazuje záložníkovi Opavy žlutou kartu.
     
    35
    Brňané měli k dispozici standardku, ale Fendricha vůbec neohrozili. Na druhou stranu poté podnikl výpad Smola, který se dopustil útočného faulu.
     
    37
    Jihomoravané předvedli povedenou kombinaci v prostoru před šestnáctkou Opavy, nicméně to bylo z jejich strany vše. Centr do vápna Slezanů skončil u Fendricha.
     
    38
    Smola si vyměnil míč s Helebrandem, který poté hledal na hranici šestnáctky modré dresy. Obránci Zbrojovky se ale stihli včas vrátit a akci domácího celku přerušit.
     
    40
    Řezníček se z ničeho nic dostal do samostatného úniku, obrana Opavy zaspala. Rána hostujícího útočníka skončila na levé tyč Fendrichovy svatyně!
    40. Také na opačné straně zvonila tyč! Orazítkoval ji Řezníček.
     
    41
    Řezníček posusnul na Tashchyho, který umístil svůj pokus k pravé tyči. Střela ale nebyla tak razantní, aby Fendrich nemohl zakročit.
     
    43
    V závěru první půle se domácí celek snaží ohrozit soupeřovu branku. První rohový kop obránci Zbrojovky odvrátili, nyní mají domácí k dispozic další.
     
    44
    Melichárek musel z branky a vyrážet míč do bezpečí. Vzápětí se ještě jednou balon vrátil do vápna Brna, ale ani tentokrát ohrožení branky nepřišlo.
     
    45
    Brno právě vstřelilo branku!
    V závěru první půle se poprvé mění skóre. Škoda dostal až příliš prostoru na levé straně, odkud tak pohodlně poslal míč přímo na kopačku JAKUBA ŘEZNIČKA, který poslal míč nechytatelně do sítě.
    45. Jakub ŘEZNÍČEK - 0:1
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Pavlík zajel velmi ostře pod nohy Helebranda, za což sudí nejen že nařizuje přímý kop proti Brnu, ale také ukázal hostujícímu hráči žlutou kartu.
     
    48
    Standardka domácím nevyšla, naopak do útoku se okamžitě vrhli hosté. Po chvíli obléhání se ke střele odhodlal Lutonský, jehož pokus skončil na tribuně.
     
    49
    Další střelecký pokus hostů, tentokrát z kopačky Přichystala, který mířil po zemi vpravo od Fendricha.
     
    51
    Smola svedl souboj o míč s Pavlíkem. Oba hráči se navzájem drželi, přičemž domácí útočník padl k zemi. Sudí nechal hru pokračovat, neodpískal faul ani jedné straně.
     
    52
    Opavští chtěli rozjet rychlý protiútok, ale hosté ještě za polovině soupeře akci zabrzdili faulem.
     
    53
    Kuzmanović se hnal za dlouhým pasem do šestnáctky Brna. Poslední obránce hostů na poslední chvíli hlavou posunul míč na Melichárka.
     
    54
    Janetzký na hranici vápna promáchl a hosté vyrazili do přečíslení. Pavlík dostal míč doprava, který zkusil vystřelit, ale trefil jen obránce.
     
    56
    Přízemní centr z pravé strany skončil na kopačkách hráčů v červených dresech. Opavští se ale vzápětí znovu dostali před branku Melichárka a vybojovali rohový kop.
     
    57
    Kuzmanović vracel míč do šestnáctky z pravé strany, ten ale skončil v zámezí. Domácí útočník se ještě zlobil na rozhodčího, že neukázal na rohový kop.
     
    58
    Přichystalův centr do šestnáctky poslal na branku soupeře hlavou Řezníček, ale Fendrich stál na správném místě.
     
    59
    Řezníček zkusil ohrozit domácí svatyni ze střední vzdálenosti, Fendrich si připisuje další zákrok.
     
    60
    Poté, co Lutonský nechal vyniknout Fendricha, se domácí vrhli dopředu. Tashchy na polovině hřiště musel faulovat, aby soupeře nikam nepustil. A byla z toho žlutá karta.
     
    60
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Litsingi, přichází Ashiru.
     
    62
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Jursa, přichází Mozol.
     
    63
    Hosté se hnali do přečíslení tří proti dvěma, ale vůbec dobře celou akci nezakončili. Nakonec přišla nepřesná přihrávka, kterou dokázal jeden z opavských zlikvidovat.
     
    65
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí měli k dispozici standardní situaci, po níž poslal míč zpět do šestnáctky Helebrand. Před brankou míč zpracoval Smola pro JAKUBA JANETZKÉHO, který z bezprostřední blízkosti prostřelil Melichárka.
    65. Jakub JANETZKÝ - 1:1
     
    67
    Domácí jsou při chuti a obrana Brna má najednou spoustu práce. Zatím vše řeší defenziva Zbrojovky, Melichárek zasahovat nemusí.
     
    68
    Ashiru vlétl do šestnáctky Opavy, nicméně poté míč posunul na střed, kde stáli jen domácí hráči.
     
    69
    Řezníček hlavičkoval přímo do Fendricha. I kdyby ale tuto šanci proměnil, branka by neplatila. Hostující hráč se provinil faulem.
     
    70
    Kuzmanović posunul na Mozola, jehož rána byla zblokována a skončila v zámezí. Domácí mají k dispozici roh.
     
    71
    Roh ze strany Opavy ohrožení branky nepřinesl. Na druhou stranu se vydal Ashiru, který ale neměl komu přihrát a brzy o míč přišel.
     
    74
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Přichystal, přichází Rybička.
     
    75
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Janetzký, přichází Grussmann.
     
    76
    Obrovskou šanci nyní zahodil Zapalač. Domácí hráč se dostal na malé vápno, odkud vystřelil. Melichárek musel nadvakrát míč vyrážet, aby skončil alespoň na rohu.
     
    77
    Opava právě vstřelila branku!
    Tak tohle byla paráda! Po rohovém kopu se míč odrazil na hranici šestnáctky, kde se do něj z voleje opřel JAN SCHAFFARTZIK. Míč zapadl přesně k levé tyči, tam Melichárek nemohl dosáhnout.
    77. Jan SCHAFFARTZIK - 2:1
     
    78
    Autor jediné brněnské trefy Řezníček zkusil pozornost Fendricha ze střední vzdálenosti. Nicméně střela přímo doprostřed branky nedělala opavskému strážci branky problém.
     
    80
    Schaffartzik poslal k trávníku Řezníčka, hosté tak budou mít k dispozici přímý kop. Míč si staví Ashiru.
     
    81
    V šestnáctce Opavy se nejlépe zorientovali domácí, dopředu se pak okamžitě vrhl Kuzmanović. Ten měl proti sobě už jen jednoho obránce, ale místo souboje zvolil přihrávku do strany na Grussmanna, který míč nestihl.
     
    82
    Melichárek sbírá v pohodě centrovaný míč po standardce Opavy. Zbrojovce již nezbývá moc času.
     
    83
    Ashiru střílel z hranice šestnáctky, nicméně jeho rána byla zblokována. K míči se tak vzápětí dostal Řezníček, který z otočky a z voleje mířil mezi tři tyče. Fendrich byl ale včas na zemi.
     
    84
    Opavští sympaticky i nadále hrají dopředu, nemyslí jen na obranu a slepé odkopávání míče.
     
    85
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Helebrand, přichází Čelustka.
     
    86
    Smola společně s Kuzmanovićem mířil proti jednomu obránci. Holohlavý útočník Opavy ale situaci nevyřešil vůbec dobře, pas adresoval svému kolegovi, ale jediný obránce Brna dokázal míč zastavit.
     
    87
    Na druhé straně měl vyrovnání na hlavě Řezníček. ale hlavička se mu vůbec nevyvedla. Fendrich neměl problém.
     
    89
    Opavští, jmenovitě to je Grussmann, se snaží držet míč daleko od své branky poblíž rohového praporku na druhé straně.
     
    90
    Na začátku poslední minuty se hra stále odvíjí poblíž branky Melichárka.
     
    90
    Na polovině soupeře zastavil rozvíjející akci Kuzmanović.
     
    90+1
    Sudí nastavuje 2 minuty.
     
    90+1
    Škoda se provinil nedovoleným zákrokem ve vápně soupeře. Odpískání zákroku se pak nelíbilo Melichárkovi, který se přesunul před branku Opavy. A gólman Opavy obdržel žlutou kartu.
     
    90+2
    Hraje se u Melichárka, Opavští pomalu ale jistě startují oslavy.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    První čtvrtfinále národního poháru je u konce. A zcela po zásluze postupují hráči domácí Opavy, kteří porazili Brno 2:1.
    Za domácí se ve druhém poločase trefili Janetzký a Schaffartzik, jedinou branku hostů vsítil Řezníček.
     
    Slezský FC získal po podzimním vyřazení Plzně skalp dalšího prvoligisty.
     
    Pro dnešek je to z Městského stadionu v Opavě vše. Děkuji za pozornost. (14:08:04)

    Miroslav Fantal

    Branky: 65. Janetzký, 77. Schaffartzik – 45. Řezníček

    Karty:   33. Schaffartzik (OPA), 90. Kuzmanović (OPA) – 46. Pavlík (BNO), 60. Tashchy (BNO), 90+1. Melichárek (BNO)


    Slezský FC Opava: Fendrich – Simerský, Helebrant, Žídek, Hrabina – Jursa, Janetzký, Zapalač, Schaffartzik – Kuzmanović, Smola.
    Náhradníci: Godula – Grussmann, Radić, Čelustka, Mozol, Puškáč.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek – Štohanzl, Pavlík, Vraštil, Lutonský – Sedlák – Litsingi, Škoda, Tashchy, Přichystal – Řezníček.
    Náhradníci: Veselý – Buchta, Rybička, Jablonský, Ashiru.

    Rozhodčí: Berka – Fišer, Vlasjuk
    thejrc.org