Lok. Moskva – Rostov 0:0 (kon.) | Tomsk – Kazaň 2:2 (kon.) | Ural – Orenburg 2:0 (kon.)
konec
FK Ural
2:0 (1:0)
FK Orenburg
Pondělí 10.04.2017, 16:30 • SKB-Bank Arena, Jekatěrinburg. Kapacita: 10,000 diváků. • Ruská Premier Liga • 22. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné pondělní odpoledne při sledování textového přenosu ze zápasu ruské Premier ligy. Od šestnácti hodin a třiceti minut se detailně zaměříme na utkání mezi domácím Uralem a hosty z Orenburgu!
     
    FK Ural
    Poslední střetnutí dvaadvacátého kola nejvyšší ruské soutěže nabídne souboj dvou týmů ze spodních pater tabulky. V lepším výchozím postavení do něj rozhodně půjdou fotbalisté Uralu, kteří vyhráli tři z posledních čtyř zápasů a odpoutali se ze sestupových, respektive barážových příček. Konkrétně se tým z Jekatěrinburgu nachází s třiadvaceti body na dvanácté pozici, ze které má na třináctou Tulu slušný pětibodový náskok, jenž dnes může ještě navýšit a dokonce přeskočit jedenáctou Machačkalu.

    FK Gazovik Orenburg

    Ligový nováček z Orenburgu je na tom o něco hůře. Začátek jarní části sezóny sice zvládl výtečně, když porazil Tulu 3:0 a remizoval 0:0 s v Kazani. Poslední dvě kola už ale Gazoviku nevyšly, v Machačkale prohrál 0:1 a naposledy dostal nepříjemnou psychickou ránu, když v 96. minutě přišel o supercenný bod ze hřiště vedoucího Spartaku. Pro dnešek hostující tým tak sídlí v tabulce na předposlední patnácté pozici, ze které se v případě výhry nad Uralem může posunout před Samaru a Tulu na 13. místo. To už neznamená přímý sestup, nýbrž účast v baráži.
     
    Vzájemné zápasy

    25.09.2016 Orenburg – Ural 0:1
    06.09.2011 Ural – Orenburg 1:1
    11.07.2011 Orenburg – Ural 0:1
    13.06.2007 Orenburg – Ural 0:2.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Ural: Zabolotnyj – Kulakov, Novikov, Balažic, Merkulov – Ilin, Fidler (C), Korobov – Dimitrov, Manučarjan, Lungu.
    Náhradníci: Arapov, Timofejev – Tabidze, Dinga, Pavlenko, Pavljučenko, Stavpec, Pankov, Gluškov, Lomakin, Serčenkov, Ščerbakov.

    FK Gazovik Orenburg: M. Keržakov – Malych, Oyewole (C), Sivakow, Polujachtov – Grigorjev, Georgiev, Afonin, Popovič, Parnjakov – Ďuriš.
    Náhradníci: Ruděnko, Abakumov – Žunić, Sanaja, Něchajčik, Andrejev, Jefremov, Bordačov, E. Lobžanidze, Drahun.

    Rozhodčí: Turbin – Kobzev, Bolotěnkov.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v modrých dresech, zatímco hráči Uralu budou hrát v červeném.
     
    2
    Malych si zaběhl pro kolmou přihrávku do běhu, jenže z pravého konce pokutového území neodcentroval přes rychle dostoupeného obránce.
     
    3
    Po sérii hlaviček ve středu hřiště se hosté dostali dopředu nákopem na Michala Ďuriše, který neměl dostatek času k zakončení, ale alespoň urval pro Orenburg rohový kop.
     
    4
    Grigorjevův centr sice našel Oyewoleho, ovšem od něj putoval míč výrazně mimo branku, od které bude vykopávat Nikolaj Zabolotnyj.
     
    5
    Ďuriš se snažil před vápnem pokrýt balón a eventuálně přihrát. Ani jedno z toho se mu ale nepodařilo a do útoku míří Ural.
     
    6
    Hosté využili vysunutého napadání a získali balón ještě na útočné polovině.
     
    7
    Grigorjev byl zezadu sražen Balažicem, jehož vinou bude Ural čelit standardní situaci z poměrně nebezpečné pozice.
     
    8
    Afonin proběhl kolem míče a nechal rozehrávku na Blagoji Georgievovi, který nevystřelil vůbec špatně, nicméně balónem rozvlnil síť jen z horní strany.
    8. Blagoj Georgiev (ORE)
     
    10
    Malych na útočné polovině při napadání fauloval Dimitrova a umožnil z klidu rozehrát Korobovovi.
     
    11
    Nikolaj Zabolotnyj skočil po hostující přihrávce do malého vápna a nenechal Gazovik dotáhnout svou akci do střeleckého konce.
     
    12
    Dlouhý pas na Ďuriše neměl slovenský útočník šanci dostihnout ve hřišti. Pokračuje se odkopem Zabolotného.
     
    13
    Novikov zakřižoval Parnjakova a po zisku míče rozjel protiakci Uralu, která však trvala jen pár sekund. Manučarjan s Ilinem se zatím vůbec nedostali do hry.
     
    14
    Grigorjev byl na hranici vápna čistým způsobem zbaven míče. Ten se po sražené přihrávce od Georgieva ocitl u Afonina, jehož střelu z dvaceti metrů rychle zablokoval Fidler.
     
    15
    Z pokračující převahy Orenburgu resultuje standardní situace v podobě rohového kopu z pravé strany.
     
    16
    Hosté jej rozehráli nakrátko, o centr z hloubi pole se postaral až Parnjakov, avšak Polujachtovova hlavička neměla takové parametry, aby ohrozila branku Uralu.
     
    17
    Michal Ďuriš se snažil odpoutat od Balažice, který ho ale vstříc Zabolotného brance nepustil. Je z toho jen odkop domácího gólmana.
     
    18
    Jekatěrinburg se vůbec poprvé usadil na útočné polovině, ovšem Keržakov mohl zůstat v naprostém klidu, protože dalekonosná střela Artema Fidlera prolétla vysoko nad jeho svatyní.
     
    20
    Oyewole nedal u pomezní čáry ani centimetr prostoru Ilinovi, který si na levé straně nakonec sám ukopl balón do autu.
     
    21
    Ďuriš to dnes zatím nemá jednoduché, domácí si ho hlídají jako oko v hlavě. Novikov to s důrazem při bránění ale trochu přehnal a Orenburg díky jeho faulu zůstane u míče.
     
    21
    Žlutou kartu dostává Alexandr Novikov (FK Ural).
     
    22
    Blagoj Georgiev nezpracoval nákop na hranici velkého vápna a chtě nechtě pustil míč do autu, aby ho zpět do hry mohl uvést Nikolaj Zabolotnyj.
     
    24
    Domácí jsou pod permanentním tlakem, bránící hráči si ale zatím vedou poměrně dobře, když velmi rychle přistupují k soupeřům s balónem.
     
    25
    Ojedinělý výpad po pravé straně Uralu šanci nepřinesl, centrovaný míč v šestnáctce stopeři Orenburgu odehráli do bezpečí.
     
    25
    Nikolaj Dimitrov byl ve sprintu podražen Polujachtovem a je z toho standardka z pravé strany ve prospěch domácího mužstva.
     
    26
    Ural právě vstřelil branku!
    Domácí se v šestadvacáté minutě dostávají z vůbec první šance do vedení! Autorem gólu je VLADIMIR ILIN, který si na zadní tyči naskočil na centr Dimitrova a hlavičkou, která se prudce odrazila od trávníku, uklidil míč k pravé tyči hostujícího gólmana. Ten byl u něj blízko, ale v těžké pozici jej zastavit nedokázal.
    26. Vladimir ILIN - 1:0
     
    28
    Vedení Uralu se zdá býti poměrně překvapivé, až do této chvíle totiž Orenburg jasně diktoval tempo zápasu a v obraně měl jen minimum práce.
     
    30
    Na hostující kopačky se po inkasované brance nalepilo několik nepřesností. Po té poslední, kdy Parnjakov dostal nechytatelnou přihrávku, vhazuje Ilin.
     
    31
    Andrej Malych odcentroval levou nohou na hrudník svého spoluhráče v pokutovém území. Toho však trojice domácích hráčů doslova vytlačila mimo vápno a přinutila špatně přihrát do druhé vlny.
     
    32
    Nikolaj Dimitrov potáhl míč na domácí útočnou polovinu, další jeho spoluhráči postup ale zpomalili a raději se vrátili před půlící čáru.
     
    33
    Další dva centry z pravého konce hřiště v obou případech snadno zneutralizoval Afonin, jenž byl ve správných momentech na správném místě.
     
    34
    Na opačné polovině se neujal centr Georgieva. Gazovik však může pokračovat díky autovému vhazování.
     
    35
    Zabolotnyj byl pozorný při vysokém pasu do ohně a před Ďurišem schoval balón do rukavic.
     
    36
    Adessoye Oyewole udělal kličku směrem od Korobova, jenž ho vzápětí musel faulovat. Následuje standardka a zřejmě další centr do vápna.
     
    37
    Grigorjevovi se ale příliš nepovedl, strážci prostoru před Zabolotného brankou odvrátili míč již na hranici pokutového území.
     
    38
    Dosud neviditelný Denis Popovič byl nezvykle volný v dobré pozici pár metrů před domácí brankou. Jeden z obránců si ho ale všiml a ukopl mu míč na roh ještě předtím, než stihl vypálit.
     
    39
    Maxim Grigorjev z rohového kopu posadil balón na hlavu Sivakowa, jehož slušný pokus směřující pod horní tyč Zabolotnyj lapil do rukou.
     
    40
    Zákrok na klopýtajícího Ďuriše přešel hlavní rozhodčí bez odezvy. O pár decimetrů vedle poté ale fauloval hostující obránce Malych a vyfasoval poměrně přísnou žlutou kartu za faul, kterých se v zápase uskuteční mnoho.
     
    42
    První poločas se pomalu chýlí ke svému konci. Orenburg po inkasované brance znovu našel půdu pod nohama a rád by vyrovnal ještě před odchodem do šaten.
     
    43
    Po dalším ze zvětšující se řady faulů rozehrával z blízkosti pravé pomezní čáry Dimitrov, nicméně hostující obrana s jeho centrem neměla prakticky žádné problémy.
     
    44
    První povedený zákrok pro Keržakova v brance Gazoviku! Nikolaj Dimitrov se stahovačkou do středu zbavil Polujachtova, ale ze sedmnácti metrů dobře postaveného gólmana hostů nepropálil.
    44. Nikolaj Dimitrov (URA)
     
    45
    Následoval ještě rohový kop, ale ten už pro Michaila Keržakova tak nebezpečný nebyl, jeho kolegové domácí útočníky k zakončení nepustili.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Úvodní polovina dohrávky 22. kola ruské Premier ligy je u konce. Do útrob SKB-BANK Arény odcházejí s úsměvem ve tváři fotbalisté Uralu, kteří po většinu doby zejména bránili, avšak ve 26. minutě se po standardní situaci ujali vedení, když Dimitrovův centr zužitkoval přesně mířenou hlavičkou Vladimir Ilin. Orenburg tak bude muset po změně stran dotahovat a nás jistě čeká dramatické pokračování tohoto bojovného klání.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Ural: ze hřiště odchází Alexandr Novikov, přichází Dominik Dinga.
     
    47
    Polujachtov se dvakrát za sebou dostal s míčem až do autu. Po domácím vhazování Orenburg získal míč zpět, ale to platilo jen do prvního pokusu o přihrávku.
     
    48
    Grigorjev uplatnil důraz v souboji s dvěma obránci, kteří ho společně podrazili, ovšem o faul se podle rozhodčích nejednalo.
     
    50
    Obraz hry se oproti první půli neliší, Orenburg je aktivnější, ale do zakončení se prakticky nedostává.
     
    51
    Spousta nepřesností v podání obou týmů teď zastavily hru v blízkosti půlící čáry, kde si hráči prohazují míč jako horký brambor.
     
    52
    Popovič se odvážně vrhl do skulinky mezi několika soupeři, jenže střelu zpoza šestnáctky mezi tři tyče nevtěsnal.
     
    53
    Pokračujeme na hostující útočné polovině, kde se Merkulov provinil faulem na Parnjakova.
     
    54
    Grigorjev hledal dlouhým centrem Georgieva, před kterým domácí odvrátili míč na Parnjakova. Ten zřejmě chtěl centrovat, ale míč poslal mimo hrací plochu.
     
    55
    Nikolaj Dimitrov si po pěkné, leč možná neúplně chtěné narážečce udělal prostor ke střele ze střední vzdálenosti. Ta by byla vskutku povedená, kdyby nabrala opačnou faleš a neprolétla vedle pravé tyče.
     
    56
    Na domácí straně je nejnebezpečnější Dimitrov. Na té druhé to začíná platit o Popovičovi, jenž zkusil své střelecké štěstí z levé strany, ovšem Zabolotnyj tvrdou střelu pohotově vyrazil.
     
    57
    Střídání v týmu FK Gazovik Orenburg: ze hřiště odchází Vladimir Parnjakov, přichází Dmitrij Jefremov.
     
    58
    Korobov tečoval střelu Georgieva k levé tyči domácí branky, u které se zjevil volný Jefremov. Své šance se ale zalekl, nezakončil vůbec dobře a míč se sotva došoural do zámezí.
     
    60
    Je za námi hodina hry. Orenburg stupňuje svůj tlak a v poslední době se už dostává i k solidním šancím. Domácí obranu v čele se Zabolotným zřejmě nečeká úplně jednoduchý závěr zápasu.
     
    62
    Denys Kulakov chtěl po hlavičce od Ďuriše uklidnit situaci malou domů na Zabolotného. Ten ale byl poměrně dost vyběhnutý a musel se hodně natahovat, aby zamezil nevídanému vlastenci!
     
    63
    Střídání v týmu FK Ural: ze hřiště odchází Edgar Manučarjan, přichází Roman Pavljučenko.
     
    64
    Střídání v týmu FK Gazovik Orenburg: ze hřiště odchází Maxim Grigorjev, přichází Anzor Sanaja.
     
    65
    Domácí se konečně rozhodli prozkoumat obrannou polovinu soupeře. Dimitrov zprava centroval na Ilina, jemuž se v akrobatické pozici nepovedlo nártem ohrozit Keržakova.
     
    66
    Hra je přerušena kvůli domácímu obránci Michailu Merkulovovi, jenž si přímo na hřišti nechává ošetřit levou nohu.
     
    67
    Žlutou kartu dostává Anzor Sanaja (FK Gazovik Orenburg).
     
    68
    Polujachtovův aut z levé strany propadl až na opačný konec pokutového území, odkud napřáhl Jefremov, ale branku Uralu o velký kus přestřelil.
    68. Dmitrij Jefremov (ORE)
     
    70
    Střeleckou mizérii Orenburgu neprolomil ani Popovič se svou trochu unáhlenou střelou z poměrně velké dálky. Zabolotnyj opět zasahovat nemusel.
     
    72
    Pavljučenko přes levou autovou čáru a Oyewoleho neproklouzl, hosté budou z vlastní půlky vhazovat.
     
    74
    Uralu se v posledních chvílích povedlo trochu otupit nápor Orenburgu, který se jen těžko probíjí do míst, ze kterých by se dalo pomýšlet na vyrovnání.
     
    75
    Vladimir Polujachtov se na levé straně jedinou kličkou zbavil dvou obránců a vlétl do pokutového území, kde už ho další ze soupeřů trochu riskantním zákrokem odzbrojil.
     
    76
    Takt tohle může hosty hodně mrzet! Georgiev parádní křižnou přihrávkou přes pokutové území našel úplně volného Jefremova, který měl před sebou víceméně prázdnou branku, jenže míč mu přistál na lýtku, kterým ji vůbec netrefil!
    76. Dmitrij Jefremov (ORE)
     
    77
    Střídání v týmu FK Ural: ze hřiště odchází Dmitrij Korobov, přichází Alexandr Pavlenko.
     
    78
    Oyewole si k nelibosti domácích fanoušků došel pro soupeřův útočný faul a získal míč zpět do držení Gazoviku.
     
    80
    Afonin se pral o balón s Ilinem až příliš důrazně a také jemu byl odpískán faul na útočné polovině.
     
    82
    Artem Fidler poměrně daleko od obou branek zvolil poměrně ostrý skluz a za něj si jako druhý hráč Uralu vysloužil žluté napomenutí.
     
    83
    Střídání v týmu FK Gazovik Orenburg: ze hřiště odchází Andrej Malych, přichází Elgudža Lobžanidze.
     
    84
    Většina hráčů se před centrem Georgieva nastěhovala do pokutového území před Zabolotného. Ještě předtím, než se do něj míč snesl, se ale jeden z hostů dopustil dalšího faulu.
     
    86
    A další nedovolený zákrok v podání Vadima Afonina, kterému hlavní sudí neodpustil viditelný šlapák.
     
    87
    Popovič dvakrát ztratil míč na levém křídle a Sivakow se s ním musí vrátit až k půlící čáře.
     
    87
    Orenburg konečně protlačil míč za Zabolotného záda. Zasloužil se o to Georgiev, který však zakončoval z ofsajdu a z vyrovnání se tak radovat nemůže.
     
    87
    Hostující kapitán Adessoye Oyewole si neodpustil nějaké poznámky směrem k rozhodčím a zblízka si prohlédl žlutou kartu.
     
    89
    Územní převaha Gazoviku je hodně neefektivní, většina jeho akcí končí předčasně bez toho, aby se Zabolotnyj nějak zapotil.
     
    90
    Ural právě vstřelil branku!
    Je rozhodnuto! Domácí se hnali do přečíslení tři na jednoho. Zakončení na sebe vzal Kulakov, kterého Keržakov sice vychytal, jenže míč jenom přesměroval na hlavu CHISAMBY LUNGUA a ten pohodlně zamířil do odkryté branky.
    90. Chisamba LUNGU - 2:0
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány dvě minuty nastaveného času.
     
    90+2
    Oyewole trochu neohrabaně zastavil protiútok Uralu hlavičkou do zámezí. Následoval tedy rohový kop, ale po něm domácí už jenom pošetřili zbývající vteřiny do konce zápasu.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Ural na domácím stadionu potvrdil roli mírného papírového favorita a zvítězil nad Orenburgem v poměru 2:0. Tříbodový zisk se ale nerodil lehce, hosté dokonce byli lehce lepším týmem a po Ilinově gólu byli ve druhé půli několikrát blízko vyrovnání. Jefremov ani další hráči Gazoviku své šance alel neproměnili a v samotném závěru dostali rozhodující úder, když se z dorážky prosadil Lungu.

    Jekatěrinburg si tak připsal do tabulky další 3 body, zvítězil ve čtvrtém z posledních pěti zápasů a momentálně se může chlubit vůbec nejlepší formou ze všech týmů v Premier lize. Díky tomu se Ural odpoutal od sestupových pozic a posunul se před Machačkalu na 11. místo. Orenburg naopak potřetí v řadě nebodoval a zůstává předposlední.
    Ural potvrdil skvělou formu a opět má důvod k radosti

     
    Z tohoto utkání je to vše, přeji Vám příjemný zbytek slunečního dne. (18:36:51)

    Michal Břuchanský

    Branky: 26. Ilin (Dimitrov), 90. Lungu

    Karty:   21. Novikov (URA), 82. Fidler (URA) – 25. Polujachtov (ORE), 40. Malych (ORE), 67. Sanaja (ORE), 87. Oyewole (ORE)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 2:7. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 11:16.
    FK Ural: Zabolotnyj – Kulakov, Novikov (46. Dinga), Balažic, Merkulov – Ilin, Fidler (C), Korobov (77. Pavlenko) – Dimitrov, Manučarjan (63. Pavljučenko), Lungu.
    Náhradníci: Arapov, Timofejev – Tabidze, Dinga, Pavlenko, Pavljučenko, Stavpec, Pankov, Gluškov, Lomakin, Serčenkov, Ščerbakov.

    FK Orenburg: M. Keržakov – Malych (83. E. Lobžanidze), Oyewole (C), Sivakow, Polujachtov – Grigorjev (64. Sanaja), Georgiev, Afonin, Popovič, Parnjakov (57. Jefremov) – Ďuriš.
    Náhradníci: Ruděnko, Abakumov – Žunić, Sanaja, Něchajčik, Andrejev, Jefremov, Bordačov, E. Lobžanidze, Drahun.

    Rozhodčí: Turbin – Kobzev, Bolotěnkov
    ocianews.com