Č. Budějovice – Ostrava 2:2 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
2:2 (0:2)
FC Baník Ostrava
Čtvrtek 20.04.2017, 17:00 • Střelecký ostrov • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 23. kola Fortuna národní ligy, ve kterém přivítá českobudějovické Dynamo ve čtvrtek od 17 hodin na Střeleckém ostrově ostravský Baník.
     
    FC Baník Ostrava se úvodních kol drží v popředí druhé ligy a míří za postupem. Na vedoucí Olomouc sice Ostrava ztrácí šest bodů, na třetí Opavu ale má hřejivý náskok sedmi bodů, na Dynamo ještě o dva body navíc. Baník je nejlepším týmem soutěže na domácím hřišti, kde po deseti výhrách v řadě až v minulém kole poprvé remizoval s Pardubicemi. Byla to jedna ze dvou ztrát Petrželova celku v jarní části, tou druhou je porážka ve Frýdku-Místku. Oporou v brance je zkušený gólman Petr Vašek, který letos vychytal už dvanáct čistý kont a je v tomto ohledu nejlepším brankářem celé soutěže. Obranu řídí rovněž ostřílený Tomáš Zápotočný, který ve své kariéře působil ve Spartě, Liberci, ale také v Turecku či Itálii. Ústředními postavami ostravské zálohy jsou Robert Hrubý či Tomáš Mičola, který se ale na jihu Čech kvůli čtyřem žlutým kartám nepředstaví. Chybět bude i Brazilec de Azevedo a nejistý je start obránce Bredy. V útoku může kouč Petržela alternovat, k dispozici má dva typově podobné útočníky. Jakubov i Urgeľa jsou vysocí a umějí dávat góly, prvně jmenovaný jich na podzim nastřílel ve Varnsdorfu deset. Na začátku jara ho ale trápily zdravotní problémy.
     
    Dynamo České Budějovice se dočkalo a ve Frýdku-Místku ukořistilo první jarní výhru. Díky ní se Jihočeši udrželi na čtvrté příčce o dva body za Opavou. Na třetí Baník ztrácí černobílí devět bodů, ale v případě čtvrteční výhry by svěřenci Davida Horejše mohli ještě boj o postupové příčky zdramatizovat. V žádném případě Českobudějovičtí nechtějí dopustit vysokou porážku jako s Olomoucí. Po třech domácích nezdarech by to doma chtělo opět zabrat a navázat na podzimní šňůru vítězství. Zřejmě jediným mínusem duelu s Valcíři bylo, že muž zápasu Jakub Pešek dostal čtvrtou kartu a šlágr s Baníkem nedobrovolně vynechá. Na jeho místo by se mohl postavit Vopat či Afričan Kouadio. Trenér Horejš ale má víc variant, například s Matějkou na hrotu. Vyloučen není ani návrat Kaloda. Naopak mimo hru zůstávají Čermák s Kadulou. Ve Frýdku se do středu obrany vrátil Ondřej Šourek, univerzál Jiří Kladrubský opět zaujal pozici ve středu zálohy. Brankář Zdeněk Křížek udržel ve Stovkách letošní jubilejní desátou nulu.
     
    Předpokládané sestavy:

    Dynamo: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda – Kladrubský, Čavoš – Vopat (Matějka), Benát, Wermke – Táborský.

    Ostrava: Vašek – Sus, Pokorný, Zápotočný, Helešic – Pekár, Hlinka, Hrubý – Mondek, Stáňa – Jakubov.
     
    Vzájemné zápasy:

    Hodně bohatá je sbírka vzájemných duelů Dynama s Baníkem Ostrava. Až na ten poslední se všechna utkání odehrála v první lize. To jediné v druhé nejvyšší soutěži skončilo na podzim výhrou Baníku 3:2, když souboj o čelo tabulky rozhodli v přestřelce domácí. Na gól Urgely odpověděl parádou Benát, díky zásahům Mondeka a Susa se Ostravští dostali do trháku, který v závěru už jen korigoval Táborský. Pro Baník hovoří i celková bilance. Ze 41 utkání jich 18 vyhráli Ostravští, desetkrát se radovalo Dynamo a třináct zápasů skončilo remízou.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Jan Váňa, na čarách mu budou asistovat pánové Koval a Kožár.
    Baníku bude chybět Tomáš Mičola

     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Kladrubský, Šourek, P. Novák, Funda – Hála, Čavoš – Klesa, Benát (C), Wermke – Táborský.
    Náhradníci: Hajdušek – Havel, Kaudio, Vopat, Matějka, Bálek.

    FC Baník Ostrava: Vašek – Breda, Zápotočný (C), Pokorný, Granečný – Sus, Hlinka, Hrubý, Nerad, Hučko – Jakubov.
    Náhradníci: Šustr – Helešic, Pekár, Urgela, Stáňa, Mondek, Mešaninov.

    Rozhodčí: Váňa – Koval, Kožár.
     
    Hezké odpoledne ze Střeleckého ostrova, kde probíhá rozcvička před dnešní dohrávkou 23. kola FNL. Domácí sáhli k jedné nucené změně v sestavě, vykartovaného Peška nahradil Hála, ale jak přesně vymysleli domácí trenéři složení sestavy, to se dozvíme až po úvodním hvizdu. Do sestavy Baníku se vrátil obránce Breda, nehraje rovněž vykartovaný Mičola.
    Sestava Dynama graficky

     
    Sudí Váňa již přivádí oba týmy na hrací plochu, Dynamo obléklo černobílé dresy, Baník bude hrát v modrém.
     
    Ještě před startem utkání dostane jedna z významných osobností českobudějovického klubu Milan Čadek dárkový koš a dres k 60. narozeninám. Záhy je dekorována i legenda klubu Karel Poborský, který nedávno oslavili 45. narozeniny.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    První standardní situaci rozehrají Jihočeši, Funda bude posílat do vápna míč z pravé strany.
     
    3
    Jeho centr sice dolétl k Benátovi, ten si ale neporozuměl s Wermkem a domácí o míč přišli.
     
    4
    Zatím se hraje převážně na polovině Baníku, který zůstává zatažený v obranné ulitě.
     
    6
    Ostravští fanoušci jsou od úvodu slyšet a starají se o atmosféra na Střeleckém ostrově. Zatím vše probíhá vše a bez incidentů.
     
    7
    Dynamo pěkně zakombinovalo na polovině soupeře, Klesa se ale provinil útočným faulem a akce skončila.
     
    9
    Po dobrém obranném zákroku ostravské obrany budou domácí rozehrávat první rohový kop.
     
    10
    Jiří Funda posílal levačkou před branku dobrý míč, jeho spoluhráčům ale chyběl krok k tomu, aby mohli zakončovat.
     
    11
    Další pohledná záležitost. Fundův oblouček dostihl Benát, který posílal míč na střelu Táborskému, jehož pokus zblokoval Zápotočný na roh.
     
    12
    Ten se ale Dynamu vůbec nepovedl a Jan Hála následně musel hasit nebezpečí faulem, po němž mu sudí důrazně domlouvá.
     
    13
    První náznak šance na ostravské straně. Sus posílal do vápna z pravé strany nadýchaný míč, který Jakubov trkl dva metry vedle.
     
    14
    Českobudějovický útočník Táborský udržel míč na hrací ploše a uličkou hledal ve vápně Benáta. Před ním zasáhla obrana Baníku a uchránila svoji branku od nebezpečí.
     
    15
    Čtvrthodina za námi, na první střelu na branku čekáme. Aktivnější jsou ale zatím domácí, hraje se převážně na polovině Baníku.
     
    17
    První vážná situace ve vápně Baníku. Dobrý střílený míč Fundy sice nikdo netečoval, následně ale vracel balon do ohně Šourek a Čavoš se zjevil za obranou soupeře. Vaška však zblízka neprostřelil. Vzrušení bylo ale nakonec zbytečné, protože asistent na pomezí mával ofsajd.
     
    18
    Dobře rozjetá akce Dynama skončila u Táborského, který nedokázal navázat na předchozí narážečku spoluhráčů a přišel o míč.
     
    20
    Baník právě vstřelil branku!
    Hosté jdou z první šance do vedení. Brance předcházela chyba rozhodčích, kteří otočili aut u půlící čáry, domácí přestali hrát, protože počítali s vlastním autovým vhazováním, ale místo toho vzali hosté balon, rychlou akcí se dostali do vápna, kde Šourek nedokázal odehrát míč do bezpečí, Jakubov patičkou přiťukl balon ROBERTU HRUBÉMU, který prostřelil Křížka.
     
    22
    Další sporná situace, tentokrát na druhé straně. Po centru Benáta do vápna si Vašek šel nejistě pro míč, ve velké skrumáži se zdálo, že byl českobudějovický Novák zasažen do obličeje, místo toho se ale píská faul Dynama.
     
    23
    Baník právě vstřelil branku!
    A místo rychlého vyrovnání je to druhý gól Baníku. Centr Petra Bredy šel přesně mezi Klesu a Šourka, kde si místo našel PETR NERAD a špičkou kopačky píchl míč do protipohybu brankáře Křížka.
     
    25
    Z českobudějovického pohledu se opakuje poslední domácí duel s Olomoucí, kdy také dostávali branky v krátkém sledu. A jednomu z gólů předcházela minimálně sporná situace.
     
    27
    Jihočeši měli nyní k dispozici standardní situaci z pětadvaceti metrů, Kladrubský ale trefil jen zeď.
     
    30
    Baník může být zatím spokojen. Půlhodinu se vcelku v poklidu brání, podnikl dva brejky, dal dva góly a kontroluje náskok.
     
    31
    Řada je na Dynamu, aby ukázalo, že přední příčky v tabulce okupuje právem. Českobudějovičtí se ale zdají poměrně zakřiknutí.
     
    33
    Černobílí rozehrávali další roh, Čavoš po něm ale hlavičkoval nedůrazně a nepřesně.
     
    34
    Domácím se nedaří dostat ze šoku v podobně dvou rychlých gólů soupeře. A Baník to Dynamu nijak neusnadňuje, hosté brání poctivě a bez chyb.
     
    36
    Vzduchem to asi nepůjde, Táborský proti urostlejším hlavičkářům ostravského Baníku nemá moc šancí.
     
    38
    Po delší době se tým Vlastimila Petržely usadil na polovině Dynama. Obléhání domácího vápna však zatím nepostoupilo do fáze přímého ohrožení Křížkovy branky.
     
    40
    To byla krásná fotbalová akce, po níž dělily Dynamo od vyrovnání jen centimetry! Táborský na hranici vápna patičkou našel volného Čavoše, který o víkendu ve Frýdku trefil krásnou branku o břevno, teď se jeho rána odrazila od břevna zpátky do hřiště.
     
    41
    Druhý ostrý zákrok Jakuba Pokorného na Iva Táborského, po druhém nevybíravém počínání ostravského stopera už dostává Pokorný žlutý trest.
     
    43
    V ofsajdu Jakubov, domácí se ještě pokusí o jednu z posledních akcí v prvním poločase.
     
    45
    Ostrava se ubránila a už si bude především hlídat slibný náskok do poločasové přestávky.
     
    45
    Hrát se bude jedna minuta nad rámec.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi. Sledovali jsme opatrnou podívanou, víc s míčem hrálo Dynamo, ale Baník ze dvou rychlých akcí dvakrát skóroval. Jihočeši mohli v závěru poločasu snížit, ale Čavoš trefil jen břevno. Pokud chtějí domácí s výsledkem něco udělat, musí ve druhém dějství zariskovat v ofenzivě a narušit pevnou obranu Baníku, který si hlídá vedení.
     
    Hráči se vracejí na trávník, druhý poločas za malou chvilku začne.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Opatrný je zatím i vstup do druhého dějství, hraje se převážně mezi šestnáctkami.
     
    48
    Pro Dynamo se po faulu na Benáta naskytl přímý kop.
     
    49
    Fundův centr ale propadl až na zadní tyč, kde se jej zmocnili Ostravští a Hrubý pohlídal míč do autu.
     
    50
    Znovu v akci českobudějovický kapitán Benát, který se prokličkoval přes dva soupeře, ale následné zakončení levačkou ztroskotalo na posledním obránci.
     
    52
    Jihočeši pošlou do hry prvního žolíka, měl by jím být mladý útočník Lukáš Matějka.
     
    53
    Lukáš Matějka nahrazuje Jana Hálu. Takže Petr Benát se zatáhne na pozici defenzivního záložníka, Táborský bude hrát podhrot a nad ním bude operovat Matějka.
     
    54
    Střídat bude i Baník, do hry je připraven Mešaninov.
     
    55
    Artem Mešaninov nahrazuje Jakuba Pokorného, který má možná nějaké zdravotní problémy.
     
    56
    U pravé straně si Sus obhodil Jiřího Kladrubského, který jej stáhl k zemi a dostává žlutou kartu.
     
    58
    Poprvé vytáhl kotel Baníku pyrotechniku, hostující fanoušci to bez ní vydrželi skoro hodinu.
     
    60
    Hodina hry za námi. Ostravský Baník hlídá dvoubrankový náskok, domácí se snaží o korekci skóre, ale do šancí se nedostávají.
     
    62
    Hostující obránce Breda se ukopl a nabídl domácím rohový kop.
     
    63
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    A Bredova minela může hosty hodně mrzet! Fundův roh totiž vrátil do ohně Šourek, jehož hlavičku tečoval před Vaškem do sítě JIŘÍ KLADRUBSKÝ a zápas dostává nový náboj!
     
    65
    Hosté se hned nalepili na míč a nechtějí ho Dynamu půjčit, ale jednobrankový náskok už není tak komfortní jako ten dvoubrankový.
     
    66
    Po Klesově faulu měli hosté standardku, Hrubého centr ale doletěl jen do Křížkovo rukavic.
     
    68
    Na dnešní utkání přišlo 1214 diváků.
     
    69
    Nabuzení Jihočeši měli zajímavou možnost, když Funda udržel míč na levé straně, dával ho pod sebe na Matějku, jehož rána byla sražená. Následně si to na ránu rovnal Klesa, skákající míč se ale neodhodlal trefit.
     
    70
    To zavánělo vyrovnáním! Petr Benát na hranici vápna prostrčil míč na Lukáše Matějku, který dostal dost prostoru, tak se s balonem otočil a vypálil, Vašek jeho ránu vyrazil!
     
    72
    To mohla a možná být měla penalta! Po dlouhém míči svedli souboj o míč na hranice vápna Táborský se Zápotočným, hostující kapitán Táborského fauloval, sudí ale neoznačil faul jako penaltový. Je z toho "jen" zajímavá standardka.
     
    74
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    IVO TÁBORSKÝ nemusí litovat, že z toho nebyla penalta. Vzal si totiž na starost exekuci trestného kopu a na Vaškovu stranu propálil zeď i brankáře Baníku, který zřejmě nic neviděl.
     
    75
    Po Ostravu je vyrovnávací branku trest za pasivitu, možná si byli hosté až moc jistí tím, že se nemůže nic stát a snadno si dokráčí pro tři body.
     
    77
    Do konce utkání zbývá i s nastavením nějaká čtvrthodinka, všechno je otevřené. Baník jistě bude útočit na návrat do vedení, nabuzené Dynamo ale také lační po výhře.
     
    78
    V 78. minutě první roh Baníku v utkání.
     
    79
    Nebezpečný nebyl, Šourek míč odhlavičkoval. Za následní poznámky k rozhodčímu dostává žlutou kartu Petr Nerad, kterému se nelíbil výrok rozhodčího.
     
    80
    Do šance se dral Matějka, po Wermkeho pasu mu ale ke střele chyběl krok.
     
    81
    Baník mohl jít zpátky do vedení! Na centr z levé strany si naskočil rozběhnutý Breda, ale nekrytý hlavičkoval jen do středu branky a tím pádem do Křížkovy náruče.
     
    82
    Ostravští se usadili na polovině Dynama, marně ale hledají další cestičky k zakončení.
     
    83
    Ze střední vzdálenosti to zkusil Marek Hlinka, zamířil ale jen na tribunu za brankou Dynama.
     
    84
    Ondřej Šourek stáhl unikajícího soupeře, dostává žlutou kartu.
     
    85
    Robert Hrubý vyslal z následného přímého kopu jen slabý pokus, který Křížek pohlídal.
     
    87
    Roh pro Dynamo.
     
    88
    K hlavičce se opět dostal Ondřej Šourek, tentokrát ale nezamířil vůbec dobře.
     
    89
    Centr Wermkeho vracel přes hlavu do ohně Táborský, u míče byl ale první Vašek.
     
    89
    Na druhé straně byl faulován při centru do šestnáctky brankář Křížek, který bude vykopávat.
     
    90
    Jiří Funda toho má dost, už ho tahaly křeče. Nahradí ho Ladislav Vopat.
     
    90
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    90+1
    Alexandr Jakubov ještě dostává žlutou kartu za faul na Čavoše.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Dohrávka 23. kola FNL je u konce. Dynamo v ní smazalo dvoubrankový náskok Baníku z první půle, kdy se Ostravští během tří minut ocitli v nadějném vedení. Po změně stran ale byli hosté až moc zatažení a pasivní a Jihočeši brankami Kladrubského a Táborského dokázali vyrovnat. Šlágr kola tak vítěze nenašel. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek dne. (18:51:01)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 63. Kladrubský, 74. Táborský – 20. Hrubý, 23. Nerad

    Karty:   56. Kladrubský (CEB), 84. Šourek (CEB) – 41. Pokorný (OVA), 79. Nerad (OVA), 90+1. Jakubov (OVA)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Šourek, P. Novák, Kladrubský – Čavoš, Hála (53. Matějka) – Wermke, Benát (C), Funda (90. Vopat) – Táborský.
    Náhradníci: Hajdušek – Havel, Kaudio, Vopat, Matějka, Bálek.

    FC Baník Ostrava: Vašek – Breda, Pokorný (55. Mešaninov), Zápotočný (C), Hučko – Hlinka, Nerad – Sus, Hrubý, Granečný – Jakubov.
    Náhradníci: Šustr – Helešic, Pekár, Urgela, Stáňa, Mondek, Mešaninov.

    Rozhodčí: Váňa – Koval, Kožár

    Diváci: 1214
    thejrc.org