konec
Kvalifikace Velké ceny Ruska

Vítěz: S. Vettel (Ferrari)

Sobota 29.04.2017, 14:00 • Trať: Soči, Rusko • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Grand Prix Ruska bude zcela jistě zajímavá a bude interesantní sledovat i honičku Mercedesu za Ferrari. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (15:12:57)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Ruska, kterou nakonec po dramatickém závěru opanoval Sebastian Vettel, který porazil svého týmového kolegu Kimiho Räikkönena o 59 tisícin sekundy. Třetí dojel Valtteri Bottas a čtvrtý Lewis Hamilton. Stáj Ferrari má oba své vozy v první řadě poprvé od Velké ceny Francie 2008. Na konci první část kvalifikace havarovali Jolyon Palmer a Pascal Wehrlein, který skončili v bariéře. O nic vážného se ale naštěstí nejednalo.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Ruska: 1. Vettel, 2. Räikkönen, 3. Bottas, 4. Hamilton, 5. Ricciardo, 6. Massa, 7. Verstappen, 8. Hülkenberg, 9. Pérez, 10. Ocon, 11. Sainz, 12. Stroll, 13. Kvjat, 14. Magnussen, 15. Alonso, 16. Palmer, 17. Vandoorne, 18. Wehrlein, 19. Ericsson, 20. Grosjean.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Kimi Räikkönen svůj čas nezlepšil, ale zůstává první. Ovšem záhy jej porazil Sebastian Vettel, který byl rychlejší o 59 tisícin. Valtteri Bottas se zařadil na třetí místo a Lewis Hamilton je až čtvrtý. Pole position tak získává Sebastian Vettel!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace práve vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola! Boj o pole position graduje!
     
    1:38
    Všichni jedou na ultra-měkkých pneumatikách. Jezdci najíždí do svých posledních pokusů!
     
    2:10
    Mechaniky opustili také Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Sergio Pérez a Felipe Massa. Ani jeden z nich by ale do bojů o pole position zasáhnout neměl. Jsme ale v Rusku, kde je možné opravdu všechno.
     
    3:14
    Z boxů odjeli také Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Za chvíli je budou následovat další chlapáci.
     
    4:01
    Krátkou přestávku ukončil Sebastian Vettel, který opustil pit lane jako první a "kvalda" v Soči za chvíli vyvrcholí.
     
    5:05
    Všichni jezdci zajeli do boxů a na dráze tak panuje absolutní klid před závěrečnou bouří. Závěr kvalifikace na Velkou cenu Ruska bude ještě hodně zajímavý!
     
    6:51
    Valtteri Bottas se pokusí sesadit Kimiho Räikkönena, ale po projetí cílem byl o 36 tisícin pomalejší než jeho krajan. Iceman tedy zůstává první a neporazil ho ani Lewis Hamilton, který zřejmě vypustil závěrečný sektor.
     
    7:50
    Kimi Räikkönen zareagoval tím nejlepším možným způsobem. Časem 1:33.253 se vyšvihl do čela průběžného pořadí s náskokem 173 tisícin sekundy na Sebastiana Vettela.
     
    8:25
    Nico Hülkenberg zajel první měřený čas a logicky se tak usadil na prvním místě. Jak odpoví například Kimi Räikkönen?
     
    9:20
    Felipe Massa jako poslední opustil garáž a všech deset pilot momentálně krouží po trati. Rozjeté kolo mají Nico Hülkenberg, Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel.
     
    10:41
    Právě Valtteri Bottas opanoval minulou kvalifikaci v Bahrajnu a vůbec poprvé v kariéře získal pole position. Uvidíme, zda se podobný kousek finskému jezdci povede i v Soči.
     
    11:58
    Valtteri Bottas s Lewisem Hamiltonem na nic nečekali a ještě před oficiálním startem závěrečného segmentu se seřadili na konci boxové uličky, aby mohli ihned vyrazit na trať. Za nimi vyjel Nico Hülkenberg.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.

    Michal Šandor

    thejrc.org