konec
Velká cena Ruska

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

Neděle 30.04.2017, 14:00 • Trať: Soči, Rusko • Formule 1
     
    Další Velká cena je na programu 14. května, kdy se na okruhu v Barceloně pojede Grand Prix Španělska. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a užijte si zbytek prodlouženého víkendu. Mějte se fajn. (15:59:15)
     
    Je za námi Velká cena Ruska, kterou opanoval Valtteri Bottas, jenž slaví premiérové vítězství v kariéře! První krok k tomuto úspěchu udělal finský pilot hned po startu, kdy se dostal do čela závodu před Sebastiana Vettela. V úvodním kole vyjel na trať safety car po nehodě Grosjeana s Palmerem. Druhý dojel Sebastian Vettel, který se sice snažil do poslední chvíle zaútočit na Bottase, ale nakonec mu to nevyšlo. Stupně vítězů pak doplnil Kimi Räikkönen.
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Ruska: 1. Bottas (Mercedes), 2. Vettel (Ferrari), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Hamilton (Mercedes), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Pérez (Force India), 7. Ocon (Force India), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Massa (Williams), 10. Sainz (Toro Rosso). Závod nedokončili Alonso, Grosjean, Palmer, Ricciardo.
     
    Konec závodu.
     
    52
    VALTTERI BOTTAS jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Ruska! Druhý dojel Sebastian Vettel a třetí Kimi Räikkönen.
     
    52
    Jezdci najeli do posledního kola a Valtteri Bottas si jede pro své první vítězství v kariéře!
     
    51
    Sebastian Vettel se přiblížil Valtterimu Bottasovi na rozdíl jedné sekundy. O přímý útok na první místo se ale zatím nepokusil, ačkoliv měl aktivovaný systém DRS.
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Bottas (Mercedes), 2. Vettel (Ferrari), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Hamilton (Mercedes), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Pérez (Force India), 7. Ocon (Force India), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Massa (Williams), 10. Sainz (Toro Rosso).
     
    49
    Prezident Ruské federace Vladimir Putin bedlivě sleduje z tribuny závěr Velké ceny Ruska, která je znovu v režii Mercedesu. Lewis Hamilton s Nicem Rosbergem možná budou mít v Soči svého nástupce.
     
    48
    Bodovanou desítku uzavírá Carlos Sainz, který před závodem klesl o tři pozice na startu, protože podle komisařů zavinil nehodu s Lancem Strollem při Grand Prix Bahrajnu.
     
    47
    Náskok lídra závodu Valtteriho Bottase na druhého Sebastiana Vettela se stále tenčí, momentálně činí 1,4 sekundy. Pokud se ale nestane něco mimořádného, měl by si Bottas prvenství pohlídat.
     
    46
    Ještě jednou si můžeme připomenout, že v závodě nepokračují Palmer, Grosjean, Ricciardo a Alonso, který do Velké ceny Ruska ani neodstartoval.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Bottas (Mercedes), 2. Vettel (Ferrari), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Hamilton (Mercedes), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Pérez (Force India), 7. Ocon (Force India), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Massa (Williams), 10. Sainz (Toro Rosso).
     
    44
    Valtteri Bottas dostal pokyn, že může používat čudlík na krátkodobé zvýšení výkonu motoru. Pro své první vítězství v životě udělá finský závodník úplně všechno.
     
    43
    U některých jezdců jedna zastávka v boxech nestačila, příkladem je Felipe Massa, jenž se u mechaniků zastavil už podruhé.
     
    42
    V boxech se konečně objevil Nico Hülkenberg, který stavěl až ve 42. kole! To vše sleduje z garáže Daniel Ricciardo, jemuž auto vypovědělo službu.
     
    41
    Zatím to vypadá, že nadvláda Mercedesu na okruhu v Soči bude pokračovat i nadále. Stále vede Valtteri Bottas, který má na dosah první vítězství v kariéře.

    Michal Šandor

    thejrc.org