Ural – FK Krasnodar 1:1 (kon.) | Perm – Spartak 0:1 (kon.) | Samara – Zenit 1:3 (kon.)
Lok. Moskva – Orenburg 4:0 (kon.)
konec
FK Lokomotiv Moskva
4:0 (1:0)
FK Orenburg
Sobota 13.05.2017, 18:30 • Stadion Lokomotiv, Moskva. Kapacita: 30,075 diváků. • Ruská Premier Liga • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Přeji příjemné sobotní, pozdní odpoledne. Dnes se v rámci 28. kola nejvyšší Ruské fotbalové ligy, konkrétně Premier Ligy, utkají týmy FK Lokomotiv Moskva a FK Gazovik Orenburg. Utkání se odehraje na stadionu Lokomotiv v Moskvě, který má kapacitu lehce přes 30 000 míst.
     
    FK Lokomotiv Moskva

    Třetí nejslavnější Moskevský klub se letos hodně hledá. Přesto se ale nachází průběžně na 8. pozici, s jistou záchranou v lize, naopak ale směrem nahoru to také už nepůjde. Lokomotiv se potkává v letošní sezóně často s remízovým stavem na konci utkání. Smírně se se soupeři rozešli již ve 12 utkání, z toho v sedmi domácích.

    To napovídá, že forma na domácím hřišti také nebude ledajaká, a není! Hráči Lokomotivu dokázali doma naplno bodovat pouze 3x a za 3 výhry, 7 remíz a 3 prohry, jim patří v tabulce domácích zápasů nelichotivé 13. místo. Tým táhne v letošní sezóně především Brazislký útočník Maicon, který je se šesti zásahy i nejlepším střelcem týmu. Dokáže se tým, vedený trenérem Yuri Seminem, probrat ze špatných výsledků z domácích utkání a uspěje dnes proti zachraňujícímu se Orenburgu?
     
    FK Gazovik Orenburg

    Tento tým hrál ještě minulou sezónu Ruskou Division 1, což je druhá nejvyšší fotbalová liga v Rusku. Z té se ale po dobrých výkonech dokázali probojovat až do Premier Ligy, kde aktuálně obsazují 13. pozici, která zaručuje baráž o sestup. Na nesestupové místa ztrácí tento klub 4 body, což bude hodně těžké dohnat, když vezmeme v potaz, že jsou pouhé 3 kola do konce ligy.

    Tým z Orenburgu těží především z domácích utkání, venku se jim totiž dlouhodobě nedaří. Ve venkovních zápasech totiž získal pouze 7 bodů, za 1 výhru a 4 remízy. Poslední venkovní utkání jim ale vyšly na výbornou. Na konci Dubna dokázali vyhrát v Tomsku, na začátku Května vybojovali bod v Samaře. Tým táhne k udržení se v nejvyšší soutěži především Bulharský záložník Blagoy Georgiev, který se trefil již šestkrát.

    Zajímavost: V orengburgu hraje i nedávný Plzeňský útočník Michal Ďuriš, který má na kontě za Orenburg zatím pouze jediný gól. Do posledních dvou utkání z nějakého důvodu nenastoupil, zda nastoupí dnes, se dozvíme až na hřišti. Tým vede trenér Robert Evdokimov.
     
    Vzájemné zápasy

    Tyto týmy se spolu potkali pouze dvakrát, v obou případech skončil zápas remízou 1:1. Nejprve v poháru roku 2015, kdy nakonec po penaltách postoupil Lokomotiv, poté v roce 2016, v podzimní části Premier Ligy.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Lokomotiv Moskva: Guilherme (C) – Ignatěv, S. Kvěrkvelija, Michalik, Pejčinović – Fernandes, Tarasov, Igor Denisov, Maicón – Loskov – Ari.
    Náhradníci: Kočenkov, Lobancev – Vitalij Denisov, Galadžan, Kasajev, Kolomejcev, Margasov, Alexej Mirančuk, Anton Mirančuk, N'Dinga, Rotenberg, Janbajev.

    FK Gazovik Orenburg: Ruděnko – Malych, Sivakow, Andrejev (C), Polujachtov – Afonin – Parnjakov, Georgiev, Drahun, Ďuriš – E. Lobžanidze.
    Náhradníci: Gutor – Bordačov, Brejev, Koronov, Něchajčik, Oyewole, Sanaja, Vorobjev, Žunić..
     
    Hráči jsou nastoupeni na hrací ploše, zanedlouho utkání začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hráči začali ihned ze začátku agresivně, již teď můžeme vidět souboje na polovině hřiště.
     
    2
    Hosté kombinovali na své polovině, následně se o centr z pravé strany pokusil Parnyakov, jeho pokus ale byl zablokován.
     
    3
    Domácí se po faulu zmocnili míče, jejich nákop ale zklidnil v rukavicích Ruděnko.
     
    3
    Do utkání mimochodem nastoupil i Michal Ďuriš, který ještě minulý rok působil v Plzeňské Viktorii. Co od něj můžeme čekat nám „řekne“ v příštích minutách.
     
    4
    Možnost standartní situace měli hosté, jejich snaha o centrovaný míč do pokutového území Lokomotivu ale skončila na domácí obraně.
     
    6
    První vynikající šance hostujícího týmu, který se svým aktivním napadáním dostal do brejku. Po centru z pravé strany se dostal nejblíže k míči Michal Ďuriš, jeho pokus ale končí na břevnu!
     
    8
    Hosté jsou stále na míči, aktivním napadáním totiž dokázali obrat domácí hráče o tento kulatý zázrak.
     
    8
    Domácí uklidňují hru kombinací na své polovině a zároveň zakládají další útok.
     
    9
    Do další výborné šance se po krásné kombinaci dostal Tarasov, jeho pokus hlavou překonat Ruděnka ale postrádal razanci.
     
    11
    Hra se poněkud uklidnila, oba týmy pokračují po zisku míče v kombinaci na své polovině.
     
    11
    Ojedinělé útočné snahy končí na prvním soupeři, jako teď v případě individuální akce Ignatěva, který skončil na Sivakovi.
     
    13
    Střídání v týmu FK Lokomotiv Moskva: ze hřiště odchází Dmitrij Loskov, přichází Anton Mirančuk.
     
    14
    Domácí hráči pokračují kombinací na polovině hřiště. Zatím marně hledají skulinky v obraně Orenburgu.
     
    16
    Žlutou kartu dostává Blagoj Georgiev (FK Gazovik Orenburg).
     
    16
    Fernandes střelou ze standartní situace minul cíl pouze o pár centimetrů!
    16.
     
    18
    Hosté teď zazmatkovali v obraně, načež se dostal do šance Ari, který ale minul míč, poté ještě střílel Fernandes, jeho pokus byl ale zblokován.
     
    19
    O další ohrožení branky se pokoušela dvojice Fernandes, Tarasov, kteří rozehrávali standartní situaci z nějakých 20 metrů od branky hostů. Střela Tarasova byla ale velmi nepovedená a skončila pouze na boční síti.
     
    20
    Po faulu na Tarasova budou mít domácí další příležitost na ohrožení branky hostů.
     
    21
    Domácí takřka zavřeli hosty v jejich pokutovém území. Ke střele se po odrazech dostal na hranici vápna Ignatěv, jeho pokus byl ale zblokován na roh.
     
    22
    Tarasov v souboji fauloval, u míče budou tedy pokračovat hosté, konrétně standartkou ze nějakých 35 metrů.
     
    23
    S tou si ale obrana Lokomotivu bez větších problémů poradila a mohou tak založit další útok.
     
    24
    Po řadě soubojů se k míči dostali na polovině hřiště domácí, následně byl faulován Ari, tudíž u míče budou pokračovat hráči Lokomotivu.
     
    26
    U míče jsou domácí hráči, pokračují kombinací na polovině hřiště.
     
    27
    Útočným faulem zhatil jakékoli možnosti na ohrožení branky Denisov. U míče tedy pokračují hosté na své polovině.
     
    28
    Domácí se pokusili o další ohrožení branky. Střela Tarasova byla ale zblokována.
     
    29
    Ignatěv přetáhl centr z pravé strany hřiště, u míče tedy pokračují opět hosté.
     
    30
    Ignatěv se pokoušel o centr do vápna Orenburgu, jeho pokus byl ale zblokován. Následoval faul na Ariho, u míče tak pokračují domácí hráči.
     
    31
    Ti se snaží dostat do pokutového území Orenburgu nakopávanými míči, hosté ale v obrané činosti neváhají.
     
    32
    Ruděnko se prezentoval výborným, reflexivním zákrokem, po střele Fernandese ze střední vzdálenosti. Jeho pokus nepříjemně změnil směr a hostující ochránce svatyně měl tak plné rukavice práce!
    32.
     
    33
    Žlutou kartu dostává Dmitrij Tarasov (FK Lokomotiv Moskva).
     
    34
    Mirančuk teď může být rád, že za agresivní faul na polovině hřiště neinkasovat žlutou kartu, jeho zákrok byl téměř likvidační.
     
    35
    Mirančuk nebezpečně centroval do vápna hostů, jeho nabídkou ale hráči Lokomotivu pohrdli. Následná střela Ariho byla zblokována.
     
    37
    Lokomotiv právě vstřelil branku!

    Další nepřesností hostů se dostali k míči domácí hráči, konkrétně Mirančuk, který rozjel brejkovou situaci. V přesile 3 na 2 zachoval klidnou hlavu a přihrál lépe postavenému ARIMU, který sice akci zpomalil, poté ale dokázal Ruděnka prostřelit! Domácí se tak dostávají do vedení! Asistence: Anton Mirančuk
    37. ARI - 1:0
     
    38
    Do další šance se ihned po inkasované brance dostali hosté, obrana Lokomotivu ale dokázala i s přispěním štěstiny odvrátit míč ze svého vápna.
     
    40
    Fanoušci Lokomotivu se zjevně baví nad výkony svého týmu v dnešním utkání, Lokomotiv totiž dal branku, také ale má velkou převahu v tomto zápase.
     
    41
    Mirančuk přinesl do hry něco navíc! Po další individuální akci pořádně protáhl Ruděnka zpoza vápna. Hostující brankář ale vynikajícím zákrokem odvrátil tento pokus na roh.
     
    42
    Fernandesův přetažený centr na vzdálenější tyč nikoho ze spoluhráčů nenašel, u míče tak pokračují hosté.
     
    43
    Po špatné rozehrávce standartní situace hostů se k míči dostal Mirančuk, jeho pokus o rychlý brejk byl zastaven obranou Orenburgu.
     
    44
    Další nebezpečnou střelu vyslal Ignatěv, střílel ale takřka z kroku, tudíž jeho pokus postrádal potřebnou razanci. Míč se nakonec mezi tři tyče nevlezl, zřejmě ale by si s ním Ruděnko poradil.
     
    45
    Ari fauloval na polovině hřiště ve snaze získat rozehrávku hostů. Následně byl ale sám faulován a u míče tedy budou pokračovat domácí.
     
    45+1
    Opět Mirančuk! Tentokrát se dostal k hlavičce po výborném centru z pravé strany. Jeho pokus byl ale velmi nepřesný.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Domácí jednoznačně vládnou dnešnímu utkání! V prvním poločase měli minimálně 3 vyložené šance na vstřelení branky, jedinou ale dokázal využít v 37. minutě Ari. Rozhodně průběh oživil Mirančuk, který se do hry dostal až ve 13. minutě. Po jeho příchodu domácí zvyšovali tlak. Do šaten se jde za stavu 1:0, pokud ale budou domácí pokračovat v tomhle výborném výkonu, rozhodně se ještě nějakého gólu z jejich kopaček dočkáme! Sledujeme akční utkání, z pohledu fanouška rozhodně atraktivní.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:33.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté začínají druhou půli kombinací na své polovině. Následně se ale míče zmocňují domácí po útočném faulu.
     
    47
    Domácí kombinují na polovině Orenburgum, obrana hostů zatím jejich tlaku odporují úspěšně.
     
    48
    Po řadě soubojů na polovině hřiště se k míči dostal Mirančuk, který si potáhl míč po pravém křídle, jeho následný pokus dostat míč do vápna hostů byl zblokován.
     
    49
    Vystřelit zkoušel opět Mirančuk, jeho pokus byl opět zblokován. Následná přihrávka Ariho za obranu skončila až v zámezí.
     
    50
    Lokomotiv právě vstřelil branku!

    Fernandes dostal přihrávku od Maicona do pokutového území, viděl nabíhajícího ARIHO, který střelou hlavou překonal Ruděnka podruhé! Lokomotiv se tak hlavně jeho zásluhou dostává do dvoubrankového vedení! Asistence: Manuel Fernandes
    50. ARI - 2:0
     
    52
    Do další šance se dostali aktivní domácí hráči, jejich snahu ale zhatil včasným výběhem Ruděnko.
     
    53
    Ten byl hlavní postavou i v další akci domácích, když zneškodnil špatnou střelu Ariho.
     
    54
    Na hřišti zůstává ležet po tvrdém souboji Sivakov, Maicon ho v pokusu o střelu trefil nohou do pravé ruky. U Sivakova jsou již lékaři.
     
    55
    Ari tentokrát přihrával do malého vápna Tarasovi, ten ale nedokázal vyhrát souboj s Adrijevem a ztratil šanci na vstřelení branky.
     
    56
    Ari je v posledních minutách obklopen tvdými zákroky, stále se ale drží.
     
    57
    Z pravé strany se snažil centrovat Michal Ďuriš, jeho pokus byl ale zblokován. U míče pokračují hosté.
     
    57
    Ti se snaží dostat do vápna domácích nakopávanými míči, jejich snaha ale končí na obraně Lokomotivu.
     
    58
    Střídání v týmu FK Gazovik Orenburg: ze hřiště odchází Vadim Afonin, přichází Roman Vorobjev.
     
    60
    Domácí se usadili na své polovině, kde čelí útokům hostů. Těm ale chybí nápad na finální přihrávku, takže kombinují především na polovině hřiště.
     
    60
    Konečně si také ochytal míč Guilherme, který zachytil pokus o centr z pravé strany.
     
    61
    O další střelu se pokusil Ari, tentokrát jej ale zablokovala obrana hostů a nedovolila mu vstřelit hattrickový gól.
     
    62
    Ignatěv fauloval na své polovině, zajímavou standartku tedy bude rozehrávat Georgěv.
     
    63
    Domácí obránci si ale s jeho centrem do jejich pokutového území, bez větších problémů, poradili.
     
    64
    Domácí celkem pasivní hrou dovolují hostům průniky do jejich vápna, další takový ale končí pouze odkopem od branky Guilherma.
     
    65
    Bránit se museli také hosté, hráči Lokomotivu ale už nedávají do soubojů na polovině soupeře to, v čem vynikali prvních 50 minut.
     
    66
    Hosté ale v útoku také působí mírně pasivně, po další z jejich nepřesností se dostali domácí do brejku 6 na 4. Následnou střelu Maicona ale vyrazil vynikající Ruděnko!
     
    67
    Další pokus o střelu, tentokrát z kopačky Tarasova. Jeho pokus ze střední vzdálenosti ale skončil vysoko nad brankou Orenburgu.
     
    68
    Domácí se opět zatáhli ke svému pokutovému území, poté museli bránit Michala Ďuriše, který svůj centr ale přetáhl do zámezí.
     
    69
    Střídání v týmu FK Gazovik Orenburg: ze hřiště odchází Michal Ďuriš, přichází Igor Koronov.
     
    70
    Šance hostů na průnik do vápna Lokomotivu končí ještě před jejím cílem. V záběru moc neakčního fotbalu tak můžeme vidět povedené choreo domácích příznivců.
     
    71
    Druhé střídání chystají i domácí, ze hřiště půjde zřejmě Ari, který dnešní utkání jednoznačně odmakal, což také dokazují jeho dva zásahy.
     
    72
    Lokomotiv právě vstřelil branku!

    A podívejme se! Z ničeho nic domácí zvyšují svůj náskok na tříbrankový! Konkrétně TARAS MICHALIK, který si nejvýše naskočil na centr Fernandese a jeho pokus hlavou skončil až v síti! Domácí Lokomotiv si tak s nějvětší pravděpodobností dokráčí s přehledem pro 3 body v dnešním utkání. Asistence: Manuel Fernandes
    72. Taras MICHALIK - 3:0
     
    73
    Střídání v týmu FK Lokomotiv Moskva: ze hřiště odchází Ari, přichází Anton Mirančuk.
     
    76
    Do šance se derou z posledních sil také hosté, konkrétně Georgěv se snažil centrovat do vápna domácích, jeho pokus byl odvrácen.
     
    77
    Na lavičce Lokomotivu je zjevně dobrá nálada, což dokazují usměvaví náhradníci domácího mužstva.
     
    78
    Střídání v týmu FK Gazovik Orenburg: ze hřiště odchází Vladimir Parnjakov, přichází Dmitrij Jefremov.
     
    81
    Střídání v týmu FK Lokomotiv Moskva: ze hřiště odchází Vladislav Ignatěv, přichází Boris Rotenberg.
     
    82
    O akrobatické zakončení se pokusil ve vápně domácích Lobžanidze, který si ale zřejmě tímto pokusem zavinil bolest v pravé noze.
     
    83
    Domácí se snaží ještě o další pojistku, né že by byla zbytečná, ale Lokomotiv má již dostatečně výmluvný náskok.
     
    84
    Hosté se ale také snaží něco se stavem ještě udělat, centr z pravé strany byl zblokován na roh.
     
    86
    Lokomotiv právě vstřelil branku!

    Tak přece jen domácí navyšují svůj náskok! MANUEL FERNANDES si v pokutovém území hostů narazil s Nemanja Pejčinovičem a poté neměl problém prostřelit Ruděnka. Tohle je tedy definitivní konec hostů, i když to byl už v 50. minutě. Asistence: Nemanja Pejčinovič
    86. Manuel FERNANDES - 4:0
     
    88
    Hosté ale nepřestávají mít alespoň trochu elánu i na konci utkání, za tohoto stavu je jejich snaha o vstřelení branky takřka obdivuhodná.
     
    89
    Hráči Orenburgu obklopují vápno domácího mužstva, jejich snaha ale většinou končí dříve, než začne.
     
    90
    Maicon na centrovaný míč za obranu nedosáhl, hra tedy bude pokračovat odkopem od branky Ruděnka.
     
    90
    Další nepřesnou přihrávkou se hosté připravili o míč.
     
    90+1
    Útočný faul zhatil hostů možná poslední šanci na ohrožení branky domácích.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání se neslo v duchu jednoznačného tlaku v podání domácího mužstva, které také nakonec vítězí poměrem 4:0! V prvním poločase se nejprve trefil Ari, za stavu 1:0 se šlo i do kabin.

    Na začátku druhého poločasu, konkrétně v 50. minutě, se autor první branky prosadil po druhé. Poté se domácí hráči zavřeli na své polovině a čelili mírnému, ale nepřesnému tlaku hostů. Takřka z ničeho nic zvýšil vedení na tříbrankové Michalik v 72. minutě. V 85. minutě dovršil dnešní vynikající výkon Moskevského klubu Fernandes. Domácí si tak připisují další 3 body do tabulky Premier Ligy.

    Orenburg tak bude mít ještě hodně práce s udržením se v nejvyšší Ruské fotbalové lize. Jelikož ale jejich největší pronásledovník Samara prohrál se Zenitem, náskok na 14. pozici se jim nestenčil. V příštím utkání budou bojovat na svém hřišti proti Ufě. Domácí zajíždí na Ural.

    Tohle je pro dnešní den ode mně vše, přeji příjemný zbytek sobotního večera a někdy příště, napočtenou. (20:26:59)

    Daniel Bertók

    Branky: 37. Ari (Anton Mirančuk), 50. Ari (Fernandes), 72. Michalik (Fernandes), 86. Fernandes (Pejčinović)

    Karty:   33. Tarasov (LMO) – 16. Georgiev (ORE)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 7:4. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 21:18.
    FK Lokomotiv Moskva: Guilherme (C) – Ignatěv (81. Rotenberg), S. Kvěrkvelija, Michalik, Pejčinović – Fernandes, Tarasov, Igor Denisov, Maicón – Loskov (13. Alexej Mirančuk) – Ari (73. Anton Mirančuk).
    Náhradníci: Kočenkov, Lobancev – Vitalij Denisov, Galadžan, Kasajev, Kolomejcev, Margasov, Alexej Mirančuk, Anton Mirančuk, N'Dinga, Rotenberg, Janbajev.

    FK Orenburg: Ruděnko – Malych, Sivakow, Andrejev (C), Polujachtov – Afonin (58. Vorobjev) – Parnjakov (78. Jefremov), Georgiev, Drahun, Ďuriš (69. Koronov) – E. Lobžanidze.
    Náhradníci: Gutor – Bordačov, Brejev, Koronov, Něchajčik, Oyewole, Sanaja, Vorobjev, Žunić, Jefremov.
    thejrc.org