Frýdek-Místek – Znojmo 0:3 (kon.) | Č. Budějovice – Táborsko 1:1 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
1:1 (1:0)
FC SILON Táborsko
Neděle 14.05.2017, 17:00 • Střelecký ostrov • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z jihočeského derby mezi českobudějovickým Dynamem a FC MAS Táborsko, které se odehraje v rámci 28. kola Fortuna národní ligy v neděli od 17 hodin na Střeleckém ostrově.
     
    FC MAS Táborsko druhý jihočeský celek ve Fortuně národní lize nezažil vydařený podzim, za který posbíral jen patnáct bodů a zůstával ve spodní polovině tabulky. V zimě skončily opory zadních řad Mráz s Cíferským, vrátil se trenér Nádvorník a tým ze Soukeníku se dostal alespoň do středu tabulky. Po výhře 3:0 s posledním Prostějovem, kterou řídil hattrickem nejlepší střelec týmu Adnan Džafič, se Jihočeši dostali na osmou příčku se čtyřiatřiceti body, avšak pasivním skóre 33:41. Nádvorníkův výběr na hřištích soupeřů prohrál už třikrát za sebou navíc vždy bez vstřelené branky, konkrétně 0:3 ve Znojmě a Pardubicích, 0:1 pak v Ostravě s tamním Baníkem. Táborsko se již řadu let spoléhá v brance na Michala Tomu, jenž v aktuálním ročníku vychytal pět čistých kont. Při zranění Bělouška řídí obranu Navrátil s Tomlem, levý kraj zadních řad patří Aleši Hanzlíkovi, jenž dříve hrával i v černobílém dresu. V Dynamu působil i záložník Petr Javorek, o nejlepším střelci Bosňanu Džafičovi již byla řeč. V útoku je první volbou urostlý Zbyněk Musiol, alternativou za něj je Srb Dordevič.
     
    Dynamo sice druhý zápas po sobě nedostalo gól, proti Pardubicím se ale nedokázalo prosadit směrem dopředu, a tak se s týmem z města perníku rozešli Jihočeši bez branek. V tabulce černobílým lehce poodskočila čtvrtá Vlašim, přímý duel o čtvrté místo s ní Dynamo čeká příští týden. Před tím ještě svěřenci Davida Horejše vyzvou v jihočeském derby Táborsko a budou lačnit po třech bodech a první domácí jarní výhře. Trenéru Horejšovi budou nadále chybět Novák s Čermákem, značně nejistý je start Kaloda. Na stoperu se ale v dobrém světle jeví Novákův záskok Lukáš Havel. „Jsme na utkání natěšení, musíme se dobře připravit a zvládnout to. Derby jsou vždy vyhecovaná a bývají to kvalitní utkání. Budeme chtít urvat výhru za každou cenu. Zároveň chceme do konce soutěže udělat co nejvíce bodů,“ dodává odhodlaně mladý stoper Jihočechů, který proti Pardubicím patřil k nejlepším. Jeho výkonu chyběla jen gólová třešnička z několika dobrých hlavičkových příležitostí.
     
    Vzájemné zápasy:

    Českobudějovické Dynamo s rivalem z Táborska nikdy neprohrálo! Boj o krále jihu dopadl třikrát výhrou Dynama, dvakrát dopadlo derby nerozhodně. Celkové skóre 12:3 rovněž hovoří pro celek z jihočeské metropole. Nejslavnější vítězství si Dynamo připsalo v posledním utkání sezony 2015/16, kdy v přímém duelu o postup vyhrálo na Soukeníku 6:0! Podzimní klání v Táborsku skončilo výhrou Dynama 1:0, kterou trefil ve 38. minutě Ivo Táborský.
     
    Předpokládané sestavy:

    Dynamo: Křížek – Klesa, Šourek, Havel, Kladrubský – Benát, Čavoš – Pešek, Táborský, Wermke – Kadula (Kalod).

    Táborsko: Toma – Zavadil, Navrátil, Toml, Hanzlík – Nešický – Džafič, Kučera, Javorek, Mršić – Musiol.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Peter Mrázek, na čarách mu budou asistovat pánové Batík a Pfeifer.
    Dynamo odehraje derby ve speciálních dresech

     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Šourek, Havel, Funda – Čavoš, Kladrubský – Wermke, Benát (C), Pešek – Táborský.
    Náhradníci: Rotbauer – Kadula, Kouadio, Hála, Matějka, Vopat.

    FC MAS Táborsko: Toma – Zavadil, Navrátil (C), Toml, Hanzlík – Nešický – Džafić, Kučera, Javorek, Mršić – Musiol.
    Náhradníci: Řehák – Souček, Kalvach, Presl, Klusák, Dordević.

    Rozhodčí: Mrázek – Batík, Pfeifer.
    Zajímavá sestava Dynama graficky

     
    Jen pro upřesněnou, Dynamo odehraje dnešní jihočeské derby pro českobudějovický stacionář pro děti s postižením Bazalka. Fanoušci si mohli před utkáním "koupit" dresy všech hráčů Dynama a také si na ně nechat ušít speciální jmenovky. Za tento charitativní počin se hodí před českobudějovickým klubem smeknout klobouk!
     
    Dynamo bude hrát v očekávané sestavě, nadále chybí trio Kalod, Novák, Čermák. Hosté z Táborska sestavu oproti té středeční rovněž nezměnili, nechybí střelec hattricku Džafič.
     
    Sudí Peter Mrázek přivádí oba týmy na propršený Střelecký ostrov. Dynamo obléklo avizované žluté dresy pro Bazalku, hosté budou hrát v červenočerném.
     
    Ještě před utkáním proběhne jeden slavnostní okamžik. Uskuteční se totiž slavnostní křest knihy Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu, jejíž autoři jsou Michal Průcha a Zdeněk Zuntych.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Proměnlivé počasí v jihočeské metropoli pokračuje, celý den se střídají slunečné paprsky s hustým deštěm. Na startu derby platí ta druhá varianta.
     
    3
    Domácí se po dlouhém autu do šestnáctky ubránili, kapitán Dynama Petr Benát si zkušeně došel pro faul a svěřenci Davida Horejše se mohou ukázat i v ofenzivní části.
     
    4
    První roh jihočeského derby rozehrají hosté z Táborska.
     
    5
    Matěj Mršič posílal levačkou do šestnáctky v krátkém sledu dva centry, oba odvrátila pozorná obrana Dynama.
     
    6
    Na druhé straně poprvé vážněji v akci Michal Toma. Dlouhý centr Romana Wermkeho z pravé strany zprvu nevypadal nebezpečně. Toma ale nakonec musel pro balon, protože číhající Ivo Táborský lačnil po svém desátém zásahu v této sezoně.
     
    7
    Českobudějovičtí pokračovali v akci, Funda poslal do vápna střílený centr, který obrana Táborska odvrátila jen k Benátovi, ale rána domácímu kapitánovi nesedla.
     
    8
    Druhý roh rozehrávali táborští ševci. Znovu to byla levačka Mršiče, která uvedla míč do hry. Tentokrát vyskočil nejvýše Ondřej Šourek a osvobodil domácí od nebezpečí.
     
    10
    Dynamo se radovalo z vedoucí branky, asistent na pomezí Pfeifer ale vzal Českobudějovickým radost! Pěknou kombinaci vedl Táborský, který dal šajtlí míč doprava na Wermkeho, jenž před brankou přesně našel Petra Benáta a ten poslal balon ze vzduchu do sítě. Asistent ale mával ofsajd, takže stav zůstává bezbrankový.
     
    12
    Další zajímavá akce Dynama. Z pravé strany posílal další nabídku do vápna Wermke, tentokrát ale Táborskému chyběly centimetry, aby na vysoký centr dosáhl.
     
    14
    Rozhodčí Mrázek zatím nastolil poměrně přísný metr, zatím je k vidění hodně faulů.
     
    15
    Po jednom z nich zkusili Českobudějovičtí signál, Táborský vracel míč před branku, ale obrana Táborska byla připravena.
     
    16
    Obrovská šance Táborska, kterou nabídli domácí rivalovi sami! Džafičův tečovaný centr odehrál Klesa nešťastně jen proti noze Musiola, který z deseti metrů těsně minul branku Křížka, který by míč skoro jistě nechytil.
     
    17
    Záhy v akci znovu nejlepší střelec Táborska Adnan Džafič. Jeho střela by asi nebyla nebezpečná nebýt teče Lukáše Havla do protipohybu brankáře Křížka. Strakonický rodák na ni však dokázal reagovat a míč zastavil.
     
    18
    První roh Dynama, u míče kapitán Benát.
     
    19
    Situace se bude opakovat z druhé strany.
     
    20
    A znovu roh, tentokrát pro změnu zleva.
     
    20
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Teď už branka platí, Dynamo vede 1:0! Čtvrtý roh v řadě už přinesl vedoucí gól, na centr Benáta si naskočil na první tyči LUKÁŠ HAVEL a zblízka nedal Tomovi šanci.
     
    21
    Šanci vyrovnat budou mít z rohu hosté.
     
    22
    Zdeněk Křížek byl na místě, míč vyboxoval daleko od své branky.
     
    23
    A mohlo to být 2:0! Aktivní Benát na pravé straně přihrával pod sebe na Čavoše, kterému skočil na poslední chvíli do gólové střely jeden z obránců!
     
    25
    Svěřenci Davida Horejše jsou po vedoucí brance hodně aktivní, soupeř z Táborska naopak vypadá zaskočeně.
     
    27
    Přímý kop tvůrce domácí hry Benáta skončil na Zavadilovi, Českobudějovičtí ale mohou v akci pokračovat.
     
    28
    Na druhé straně pálili krátce po sobě Džafič s Javorkem hodně nepřesně. I tak ale budou mít hosté šanci skórovat z rohového kopu.
     
    29
    A byla z toho zajímavá situace! Nejvýše se vyšplhal Navrátil, hlavičkoval ale jen nad sebe a k odraženému míči se dostal Džafič. Napálil ale jen blok hráčů před sebou.
     
    30
    Za ostrý faul na polovině hřiště vidí první žlutou kartu derby Matěj Mršič. Už před tím chtěl sudí za držení za dres udělit kartu Kučerovi, kvůli pokračující výhodě na to ale asi zapomněl nebo si to rozmyslel.
     
    31
    Šikovné prostrčení Kladrubského na Peška, jeho následná střela byla Navrátilem sražená na roh.
     
    32
    Tentokrát ukryl brankář hostů Toma centr Petra Benáta do svých rukavic a dlouhým výkopem zahajuje útočnou akci.
     
    33
    A ta končí poměrně slušnou akcí. Po dlouhém přenesení hry doprava na Zavadila si pravý bek hostů poradil s Fundou, odcentroval a jeho nadýchaný míč hlavičkoval rozběhlý Nešický metr nad branku.
     
    35
    Skvělý skluz Klesy vyřadil ze hry Hanzlíka, domácí univerzál Klesa, který včera oslavil 34. narozeniny, v akci pokračoval a hledal Táborského. K přesnému centru chybělo pár decimetrů, Toma byl u míče první.
     
    36
    Jiří Funda byl při presinku u Džafiče o chvilku později, Bosňana trefil ostrým skluzem a dostává oprávněnou žlutou kartu.
     
    38
    Tak to byla velká příležitost! Aktivní Džafič kopem zvaným "rabona" odcentroval, balon doletěl až na zadní tyč k Javorkovi, který ale zblízka trestuhodně překopl!
     
    39
    Další akce Džafiče, tentokrát jeho centr na poslední chvíli odklidil Klesa na roh.
     
    40
    Domácí se v tomto případě ubránili bez problémů, ale tlak Táborska před poločasem roste.
     
    42
    Aktivita hostů utichla po akci Wermkeho, který vybojoval rohový kop pro svůj tým.
     
    43
    To byl gól!? Nebo nebyl? Z hlavní tribuny těžko soudit, ale po rohu došlo ve vápně ke skrumáži, po níž se míč válel na brankové čáře, možná i za ní. Asistent na pomezí však nic nehlásil, k verdiktu se neměl ani hlavní rozhodčí Mrázek, a tak zůstává stav 1:0!
     
    44
    Ať tak či tak, poslední momenty dodaly už tak dost vyhecovanému derby další náboj a jiskru pro druhý poločas.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První dějství je za námi, Dynamo po něm vede v jihočeském derby s Táborskem 1:0! Domácí jsou celkově aktivnějším celkem, mají víc ze hry a dá se říci, že vedou zaslouženě. První šanci měli sice hosté, Musiol ale nabídkou pohrdl. A tak Dynamo trestalo, po rohu se trefil svou premiérovou brankou v dresu A-týmu Dynama stoper Lukáš Havel, v další šanci neuspěl Čavoš a gól Benáta ještě nebyl pro ofsajd uznán. Před pauzou se v šanci ocitl Javorek, ale po „raboně“ Džafiče zblízka selhal. Nicméně sledujeme zajímavý fotbal, těšme se na druhou půli.
     
    Hlavní aktéři se vrací na hrací plochu, za pár vteřin začne druhé dějství.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    O první akci zasluhující pár řádek se postaral Roman Wermke, který si efektně i efektivně pustil míč mezi nohama, bránící Hanzlík kolem něj akorát projel, akorát domácí rychlík špatně nacentroval.
     
    48
    To zavánělo penaltou! Táborský šikovně hlavou prodloužil míč na Benáta, který se dostal před Hanzlíka, který se zdálo, že brnkl o nohy Benáta, jenž se poroučel na zem. Sudí váhal a nakonec se rozhodl penaltu neodpískat.
     
    49
    Petr Javorek na půlce ostře a zbytečně zajel do Kladrubského, dostává oprávněně žlutou kartu.
     
    50
    Javorkův skluz vlil další emoce na hřiště, náboji přispívají i sporné situace a nejisté výroky sudího, po nichž se často zlobí oba tábory.
     
    52
    Po standardní situaci Táborska zbořil jeho kapitán Navrátil ve vápně dva domácí hráče. Nejhůře skončil Kladrubský, který zřejmě dostal úder do obličeje. Po chvilce na oddech ale bude domácí univerzál schopen pokračovat ve hře.
     
    54
    V soubojích s urostlým Musiolem zatím dominuje Ondřej Šourek, který velí českobudějovické obraně a i díky jeho dobrému výkonu Dynamo drží nulu.
     
    55
    Třetí ofsajdové postavení hráčů Českých Budějovic během krátkého časového intervalu.
     
    56
    Rozběhlý Klesa byl u postranní čáry podražen Javorkem, který by si neměl moc dovolovat, už jednu žlutou kartu má. Zatím u tohoto stavu i zůstalo.
     
    57
    První střídání, Zbyněk Musiol se proti domácí obraně moc neprosadil. Nahrazuje jej Krsta Dordevič.
     
    59
    Ve druhé půli je Dynamo jednoznačně aktivnější, hosté se za čtvrt hodiny druhého dějství nedostali k přímému ohrožení Křížka.
     
    60
    Naopak po dobrém průniku Kladrubského středem posílal Wermke do vápna střílený míč. Spoluhráče ale vyhnal ze střeleckých pozic, Pešek na centr nedosáhl.
     
    62
    Po dlouhé době o sobě opět dal vědět Džafič. Další z jeho jedovatých centrů odehrál Klesa na roh.
     
    63
    Jenže přetažený balon Mršiče se stal pouze kořistí domácích.
     
    63
    Druhá změna Táborska, Aleše Nešického střídá Antonín Presl, což znamená jasné posílení útoku.
     
    65
    O něco víc práce tak zřejmě bude mít i Michal Klesa, který si nechal ošetřit stehenní sval. Po obstřiku ale s bolestivou grimasou zatím pokračuje ve hře.
     
    67
    Trenér hostů Roman Nádvorník zřejmě chce jít příkladem svým svěřencům a doslova lítá po svém vymezeném území. Zatím to však na změnu skóre nestačí.
     
    68
    Svému kouči chtěl udělat radost střídající Presl, kterému dali domácí obránci poměrně dost prostoru. Navrátilec do sestavy po zranění ale levačkou nezamířil přesně.
     
    69
    Na druhé straně se za obranou zjevil Jakub Pešek, ale asistent sudího na pomezí nekompromisně zvedl praporek, třebaže se to domácím nelíbí.
     
    70
    A opět. Tentokrát v ofsajdu nachytán Wermke, který už jen mávl rukou.
     
    71
    Šikovný Pešek získal u rohového praporku kop z tohoto místa pro svůj tým.
     
    72
    Ze samotného rohu sice nebylo nic, ale následná akce byla zajímavější. Benát dával míč pod sebe Táborskému, který ale "z jedničky" střílel hodně nepřesně.
     
    73
    Rohy Dynama jsou dnes hodně nebezpečné. Po dalším z nich vracel Fundův míč do ohně Benát, ke střele se zase dostal Táborský, jenže rána mu ani teď nesedla.
     
    74
    Ofsajd máván i na druhé straně. Mršič dokázal odcentrovat z levé strany, před brankou operoval Džafič, ale brankář Křížek si poradil. Stejně byl ale máván ofsajd.
     
    75
    Teď už bylo vše v pořádku a domácí měli trochu štěstí. Javorkův odkop totiž šel přesně k Džafičovi, jehož centr našel Dordeviče, který hlavou zamířil nad!
     
    76
    Roh soupeře Dynamo ubránilo a Benát s Peškem vyrazili do brejku, finální přihrávka ale sebrala domácím šanci.
     
    78
    Ševci tlačí. Mršičovy rána z dálky zablokány, bude se kopat další roh.
     
    79
    Obrovská šance! Mršičův přetažený míč doletěl až k Preslovi, bránící Havel se srazil s brankářem Křížkem, takže na Presla zívala poloodkrytá branka. Hostující forvard ale z voleje přestřelil!
     
    80
    Dnešní utkání sleduje 747 diváků.
     
    81
    Horejšovi svěřenci ubránili další roh a domácí trenér brzy pošle do hry Jindřicha Kadulu.
     
    82
    Roman Wermke odehrál dobrý zápas a přepouští místo Jindřichu Kadulovi.
     
    84
    Tlak hostů trošku opadl, Dynamo dobře drží míč.
     
    84
    Možná až přemotivovaný Antonín Presl si neodpustil komentář k sudímu po odpískaném faulu, dostává žlutý trest.
     
    85
    Další hraniční ofsajd, Benát prostrkával míč na Táborského, toho ale pomezní do šance nepustil.
     
    86
    Znovu je až k neudržení hostující trenér Nádvorník, který si možná až koleduje o vykázání na tribunu. Kouč Táborska stáhl hru na tři obránce.
     
    87
    Domácí se ale dobře brání a dlouhé míče v pohodě odvracejí daleko od branky.
     
    88
    Změna Dynama z kategorie taktických, na poslední desítky vteřin nahrazuje Lukáš Matějka v útoku Iva Táborského.
     
    89
    Táborsko už hraje vabank.
     
    90
    Táborsko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno! V poslední minutě základní hrací doby přišel dlouhý míč, který domácí obrana odvrátila jen na hranici vápna, kde balon napálil ANTONÍN PRESL a povedenou ranou nedal Křížkovi šanci.
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    90+1
    Teď pro změnu taktická změna na druhé straně, Lukáš Kalvach střídá Krstu Dordeviče.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Šesté jihočeské derby je u konce. Dynamo ani tentokrát s Táborskem neprohrálo, bere remízu, se kterou spokojeno být nemůže, protože až v 90. minutě vyrovnával táborský Presl. Jedinou branku prvního poločasu obstaral ve 20. minutě po rohu Lukáš Havel, pro kterého to byl první zásah za A-tým Českých Budějovic. Hosté si ve druhé půli vytvořili tlak, který korunovali v závěru vyrovnání. Jinak jsme sledovali pohledný duel, ve kterém měly šance oba týmy. Nechyběly emoce a diváci si přišli na své, i když jich na Střelecký ostrov nedorazilo mnoho. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek večera (18:49:30)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 20. Havel – 90. Presl

    Karty:   36. Funda (CEB) – 30. Mršić (TAB), 49. Javorek (TAB), 84. Presl (TAB)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Šourek, Havel, Funda – Čavoš, Kladrubský – Wermke (82. Kadula), Benát (C), Pešek – Táborský (88. Matějka).
    Náhradníci: Rotbauer – Kadula, Kouadio, Hála, Matějka, Vopat.

    FC SILON Táborsko: Toma – Zavadil, Navrátil (C), Toml, Hanzlík – Kučera – Džafić, Nešický (63. Presl), Javorek, Mršić – Musiol (57. Dordević, 90+1. Kalvach).
    Náhradníci: Řehák – Souček, Kalvach, Presl, Klusák, Dordević.

    Rozhodčí: Mrázek – Batík, Pfeifer

    Diváci: 747
    ocianews.com