Celtic – Aberdeen 2:1 (kon.)
konec
Celtic Glasgow
2:1 (1:1)
Aberdeen FC
Sobota 27.05.2017, 16:00 • Hampden Park, Glasgow • Skotský ligový pohár • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Dámy a pánové, vítejte u posledního mistrovského utkání ve Skotsku v sezóně 2016/2017. Suverén letošní sezóny, Celtic Glasgow, narazí na největšího rivala tohoto ročníku, Aberdeen FC. Ten skončil druhý v lize, také pak podlehl ve finále Ligového poháru právě Celticu. Teď má tedy možnost na význačný reparát. Jeho soupeř však letos v domácích soutěžích ani jednou neprohrál.
     
    Mistr Skotska a velký favorit finálového utkání vydal několik desítek hodin před začátkem duelu v Hampden Parku prohlášení, ve kterém oznámil zrušení jakýchkoliv oslav týmu a fanoušků po případném vítězství v poháru. Klub tak v součinnosti s policií reaguje na tragické události z Manchesteru.

    Poslední zápas za Celtic pak ve finále poháru odehraje záložník Patrick Roberts, který je ve skotském klubu na hostování právě z Manchesteru, ze Citizens.
     
    Letošní vzájemné zápasy obou klubů v Ladbrokes Premiership:

    27. srpna 2016, CELTIC – ABERDEEN 4:1
    Góly: Griffiths, Forrest, Sinclair (pen), Rogic – Rooney. Diváci: 57 758. Rozhodčí: Bobby Madden

    29. října 2016, ABERDEEN – CELTIC 0:1
    Gól: Rogic. Diváci: 17 105. Rozhodčí: Steven McLean.

    1. února 2017, CELTIC – ABERDEEN 1:0
    Gól: Boyata. Diváci: 53 958. Rozhodčí: John Beaton.

    12. května 2017, ABERDEEN – CELTIC 1:3
    Góly: Hayes – Boyata, Armstrong, Griffiths. Diváci: 16 015. Rozhodčí: Steven McLean.
    Dobrá zpráva pro všechny příznivce glasgowského celku, elitní střelec Moussa Dembelé se uzdravil a je fit pro finále!
    Aberdeen vyhrál Skotský pohár sedmkrát, naposledy v roce 1990, kdy ve finále porazil na penalty právě Celtic FC! Dočkají se "The Dons" opět?
     
    Dámy a pánové, ještě jednou hezký den, vítejte u sledování finále skotského národního poháru, tedy William Hill FA Cupu.

    Hampden Park je již připravený na zápas, připravena je i policie. Glasgow reagoval ve stínu teroristického útoku v Manchesteru a kolem národního stadionu panují opravdu nadstandardní bezpečnostní podmínky. Fanoušci budou pečlivě šacováni při vstupu na stadion, nicméně policie korzuje i v okolí Hampden Parku a i zde provádí namátkové kontroly, hlavně lidí s batohy a podobně.
    Na stadion již doraizli hráči Celticu, jejich "dress code" také nasvědčuje, že dnešní utkání bude patřit i k uctění památky všech obětí v Manchesteru.

     
    Srovnání vnímání významu národního poháru v českém fotbale a ve Skotsku vychází velice úsměvně. V Británii všeobecně je FA Cup, ať v Anglii, tak ve Skotsku, vnímám velmi prestižně.

    The Dons, tedy hráči Aberdeenu, obdrželi skrze sociální sítě velmi neobvyklou podporu. Fanoušci skotského klubu pracující v oblasti Mexického zálivu dostali vzkaz pro své oblíbence do hloubky více než 1200 metrů pod hladinou!

    A finálovou účastí žije celé město. Vlaječky klubu se objevují za výlohami obchodů, do klubových barev navlékli příznivci i sochy ve městě. Aberdeen čeká 27 let na vítězství v FA Cupu. Tak dočká se dnes?
    Fanoušci Aberdeenu připravili předzápasovou choreografii, dá se čekat, že něco vymyslí i příznivci Bhoys. Atmosféra v kotli Hampden Parku bude parádní.

     
    Dle očekávání zůstává Moussa Dembelé po doléčení zranění jen na střídačce, takže základní jedenáctka Celticu je již jasná:

    Gordon – Lustig, Šimunovič, Boyata, Tierney – Brown (C), McGregor – Armstrong, Roberts, Sinclair – Griffiths.
     
    Aberdeen nastoupí do zápasu bez Rooneyho, chybí i Ryan Christie, kmenový hráč soupeře, který byl v Aberdeenu na hostování, dle smluvních dohod však proti svému mateřskému klubu nastoupit nemůže.

    Aberdeen FC: Lewis – Logan, Considine, Taylor, Reynolds – Shinnie (C), McLean, McGinn, Hayes, Jack – Stockley.
    Hráči Aberdeenu vkročili na trávník Hampden Parku a jak vidno, bude nejspíš vyprodáno!

     
    Úvodní sestavy:

    Celtic Glasgow: Gordon – Lustig, Šimunovič, Boyata, Tierney – Brown (C) – McGregor, Armstrong – Roberts, Griffiths, Sinclair.
    Náhradníci: De Vries – Bitton, Dembelé, Gamboa, Rogic, Sviatchenko, Forrest.

    Aberdeen FC: Lewis – Logan, Considine, Taylor, Reynolds – Shinnie (C), McLean, McGinn, Hayes, Jack – Stockley.
    Náhradníci: Neil – O'Connor, Pawlett, Rooney, Ross, Storey, Wright

    Rozhodčí: Bobby Madden.
     
    V Austrálii je skoro půlnoc, ale i tam se formují hloučky fanoušků, aby živě sledovaly přenos z finále FA Cupu. Tak daleko až sahá prestiž této soutěže.
     
    V sektoru fanoušků Aberdeenu se objevuje obří choreo zaplňující prakticky celý oblouk stadionu.
    Rudo kam se člověk podívá - fanoušci Aberdeenu v jednotných barvách.

    ????????????⚪️????

    Příspěvek sdílený M A R T I N R O S S (@martinross),


    Ještě jednou pohled na tribuny, fanoušci Aberdeenu a jejich sektorové choreo

    ????????????⚪️????

    Příspěvek sdílený M A R T I N R O S S (@martinross),


    A o tento pohár se dnes bude bojovat!

    Scottish Cup Final time but who will win, Celtic or Aberdeen?

    Příspěvek sdílený Luke Shanley (@lukeshanley1),


     
    Zatímco v útrobách stadionu se již zdraví oba manažeři a týmy jsou připraveny nastoupit na pažit Hampden Parku, na tribuně je přítom i "Wee Jay", nejslavnější fanoušek ve Skotsku. Jay Beatty příznivcem Celticu, narodil se s Downovým syndromem a v minulosti například vyhrál anketu o gól měsíce skotské nejvyšší soutěže, když v poločase utkání proměnil pokutový kop.

    Teď již ale oba týmy vstupují na trávník za bouřlivého aplausu tribun. Začíná vrchol skotské klubové kopané v letošní sezóně.
     
    Inspirativní nástup obou celků, které nepřivedli na trávník kapitáni, ale jejich manažeři, kteří se tedy také zdraví s hráči soupeře. Působivé, respektuplné a v duchu fair-play.
     
    Úvodní sestavy s přesným rozestavením obou celků:

    Celtic Glasgow: Gordon – Lustig, Šimunovič, Boyata, Tierney – Brown (C) – McGregor, Armstrong – Roberts, Griffiths, Sinclair.
    Náhradníci: De Vries – Bitton, Dembelé, Gamboa, Rogic, Sviatchenko, Forrest.

    Aberdeen FC: Lewis – Considine, Reynolds, Taylor, Logan – Shinnie (C), Jack – Hayes, McLean, McGinn – Stockley.
    Náhradníci: Neil – O'Connor, Pawlett, Rooney, Ross, Storey, Wright

    Rozhodčí: Bobby Madden.
     
    Utkání za malou chviličku v deštivém Glasgowě začne. Ještě je potřeba uklidit předzápasové výzdoby trávníku a hlavně minutou ticha uctít památku obětí manchesterského činu hraničícího se zbabělostí a nejhlubším terorismem.
     
    Jakoby se na celou onu památeční minutu zastavil v Hampden Parku život. Emotivní okamžik určitě pro dvojici Scott Sinclair – Patrick Roberts, oba dva v Manchesteru hráli, Roberts je stále kmenovým hráčem Citizens.
     
    Pověstný předzápasový rituál Celticu "The Huddle" probouzí sektor fanoušků Bhoys. Zápas za malou chvíli začne, výkop má Celtic.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jsou to hráči Aberdeenu, kdo začíná aktivněji, Stockley se ale k zakončení nedostal a Shinnie z hranice vápna trefil jen bránícího hráče.
     
    2
    A první kontakt s míčem pro Gordona, který sbírá slabou střelu McLeana.
     
    2
    Griffiths dostal přihrávku za obranu, teď si troufám tvrdit, že mávaný a pískaný ofsajd trošku poškodil Celtic. To naznačil i opakovaný záběr, který samozřejmě rozhodčí k dispozici nemají.
     
    3
    První výpad Celticu do šestnáctky, Armstrong dostal míč na nohu, ale první dotyk nebyl povedený. Dlouhé postrčení končí v zámezí, bude následovat Lewisův odkop od branky Aberdeenu.
     
    4
    Tierney v dobré defenzivní činnosti a i na druhé straně bude brankář odkopávat od své branky poté, co soupeř dostal míč za brankovou čáru.
     
    5
    Stockley aktivně napadá rozehrávku Bhoys, ale favorit zápasu si poradil se zvýšeným pohybem ofenzivních hráčů Aberdeenu.
     
    5
    Běžecký souboj Shinnieho s Griffithsem vyústil v pád útočníka glasgowského celku na trávník, Bobby Madden ale píská faul právě Griffithsovi, který po pádu bránil hře dalšímu hráči Aberdeenu.
     
    7
    Tierney předal míč Sinclairovi, který se pak podél brankové čáry zbavil Taylora, snažil se centrovat. Ale míč končí po obranném zákroku za brankovou čárou a roh rozehraje Griffiths.
     
    8
    V poslední době poměrně fungující spolupráce Griffiths – Boyata tentokrát neuspěla, ale míč se odrazil před vápno k McGregorovi, jeho rána končí vedle.
    8.
     
    9
    V deváté minutě i roh pro Aberdeen, rozehraje ho McGinn.
     
    10
    Aberdeen právě vstřelil branku!
    A Aberdeen dává z první větší šance gól! McGinn poslal nádherný centr na zadní část vápna, kam si seběhl JOHNNY HAYES! Prudká bomba končí v brance, Gordon neměl nejmenší šanci a celý ten sektor na protější straně Hampden Parku vybuchuje nadšením a v euforii slaví vedení!
    10. HAYES - 0:1
     
    11
    Celtic právě vstřelil branku!
    Blesková odpověď mistra Skotska! Do koncovky se dostal na hranici vápna STUART ARMSTRONG, kterému nechali hráči Aberdeenu až moc prostoru! A záložník Celticu propálil balón mezi dvěma hráči přesně k tyči, Lewis se po balónu natahoval marně! Je vyrovnáno a teď zase křepčí ten opačný kout stadionu!
    11. ARMSTRONG - 1:1
     
    13
    V obou případech tedy týmy využívají první svou střelu mířící mezi tyče a finále skotského FA Cupu nabírá na bleskovém tempu!
     
    14
    Hra se nyní odvíjí spíše kolem středové čáry, Aberdeen poté vyráží do útoku. Šimunovič si s výpadem Reds poradil, Aberdeen ale bude vhazovat.
     
    15
    Faul u postranní čáry, míč pro Aberdeen. Nicméně přímý kop ve značné vzdálenosti od branky Celticu.
     
    15
    Jenže Aberdeen je při chuti a znovu měli hráči Celticu problémy s odvracením míče do vápna.
     
    16
    Na druhé straně klasický obrázek, krajní obránce Tierney na ofenzivním výpadu, jeho míč servírovaný do vápna ale končí u Lewise.
     
    16
    Boyata zastavuje akci soupeře faulem na Stockleyho, další přímý kop pro Aberdeen. Tentokrát too není již tak daleko, ale i přesto má míč k brance tak skoro 40 metrů.
     
    17
    Tierney si splnil i své defenzivní povinnosti a přes Sinclaira rozvíjí Celtic útočnou akci.
     
    18
    McGregor se po tvrdém zákroku soupeře věnoval spíše diskusím s rozhodčím a míč na chvíli měli hráči Aberdeenu. Teď ale již Sinclair s míčem u postranní čáry.
     
    19
    O balón nakonec přišel, přesto vhazování pro celek v zelenobílých pruhovaných dresech. Míč vhodí Lustig.
     
    19
    Důrazný Scott Brown si po ztrátě míče vyšlápl na soupeře. Píská se faul a Madden ještě dává kapitánovi Celticu jasně najevo, že by měěl ubrat na razanci.
     
    20
    Shinnie dostal od Hayese pěkný pas za obranu, z velkého úhlu zkusil vypálit, ale trefuje jen boční síť branky Gordona.
     
    21
    Bouřlivý pískot tribun ze strany sektorů Celticu se teď snáší na výrok Bobbyho Maddena, který pustil náběh Reynoldse do Griffithse. Ten po tvrdém postrčení zezadu upadl na zem, od něj se míč odrazil do autu a bude se vhazovat.
     
    22
    A další ostrý souboj, tentokrát Tierney dostal od soupeře loktem do obličeje. Ve tváři je dokonce krev, ale i tentokrát se nejspíš faul nepíská. A Tierney leží po zásahu od Stockleyho v hřišti a čeká se na ošetření.
     
    24
    Brendan Rodgers ještě řeší se zdravotním týmem situaci kolem Tierneyho. To by pro Celtic bylo výrazné oslabení, Tierney je oporou celku, navíc ho Gordon Strachan nominoval pro kvalifikační souboj s Anglií.
     
    25
    A stále se nehraje. Zadák leží otřesený na hřišti, na střídačce Bhoys se mezitím svléká Tom Rogic.
     
    26
    No poté, co se oznámilo jméno rozhodčího pro finálový duel, tak se stal Bobby Madden terčem zpráv fanoušků Celticu na sociálních sítích. Dnes svou pověst u příznivců Bhoys zatím nevylepšil.
     
    26
    Tierney opravdu opouští trávník a Rogic nahrazuje mladého hráče, který tedy po zásahu loktem do obličeje nedohrál. Stockley vyšel ze svého úderu bez trestu.
     
    27
    Uvidíme, co tento moment udělá s dalším zápasem. Například Scott Brown dokáže přitvrdit, což je o něm všeobecně známo. Aberdeen je teď aktivnější a snaží se strhnout vedení zpět na svou stranu.
     
    29
    Dva nepříjemné pokusy musel pokrýt Gordon! Hlavně Jackova rána zpoza vápna protáhla brankáře Celticu, ten ale udržel stav 1:1! Ten první pokus vyslal Considine.
    29.
     
    30
    Na Tierneyho místo se posunul Callum McGregor, Rogic ho nahradí vedle Browna. Aberdeen teď bude zahrávat další rohový kop, z toho prvního skóroval.
     
    31
    Teď ale hráči v červeném ani nestačili zakončit, pískán útočný faul.
     
    31
    Na druhé straně chtěl Boyata poslat do útoku Griffithse, ale to by musel hrotový hráč Celticu mít v nohách motorek.
     
    32
    Griffiths si hned poté koledoval o žlutou kartu, když se postavil do výkopu Lewise, který ho samozřejmě trefil.
     
    32
    Až moc horké hlavy mají nyní hráči favorizovaného celku, Lustig nyní fauloval u postranní čáry, byť se snažil reklamovat, že Hayes upadl sám. Ke kontaktu ovšem došlo a faul pískán tentokrát spravedlivě.
     
    33
    Aberdeen hrozí po rohových kopech a Stockley si naskočil na hlavičku, Gordon musel na brankové čáře zasahovat!
     
    34
    Zatím velmi překvapivý poměr střel na branku 4:1 pro Aberdeen, stav ale stále nerozhodný.
     
    35
    A Aberdeen pokračuje v ofenzívě, nejprve Jack po pravé straně utekl na hranici ofsajdu, vzápětí se do vápna procpal Logan, ale nic z toho nezvešlo, jen nepovedená střela vedle branky.
     
    37
    Brendan Rodgers bude mít v poločase těžkou práci, Celtic se po dlouhých zápasech v domácích soutěžích dostává pod tlak.
     
    37
    Taylor u střídaček dojel do Sinclaira, přímý kop pro Celtic.
     
    38
    Celtic rozehrál útok po pravém křídle, nakonec z toho je druhý rohový kop Bhoys v tomto zápase.
     
    39
    McLean odehrál balón ven ze šestnáctky, navíc se u toho zranil po kontaktu s vlastním spoluhráčem. Následný pokus Armstronga z hranice vápna končí mimo tyče.
     
    40
    Armstrong se sice rozeběhl směrem k brance, ale do cesty se mu nakonec postavili tři hráči soupeře a následuje zase přihrávka zpět.
     
    40
    I Sinclair zdvojen, Celtic těžko hledá cestu přes defenzivní val Aberdeenu.
     
    41
    A Boyata musí až ke Gordonovi.
     
    41
    Několik desítek vteřin se Aberdeen nedostal k míči, celou kombinaci Celticu zakončila přihrávka na Griffithse. Ten dostal míč do běhu, dostal se k vápnu a z levého křídla odcentroval, ovšem jen do ruk Lewise.
     
    42
    A je to tady, Brown přitvrdil, dostoupil do hlavičkujícího McLeana. Hráč Aberdeenu následně tvrdě dopadl na trávník, no, Madden opět zůstává klidný a nechává pokračovat ve hře.
     
    43
    Teď se již píská Shinnieho souboj se soupeřem, míč pro Celtic.
     
    44
    Armstrong si chtěl narazit s Griffithsem, jenže při přebírání míče poslal Shinnie Armstronga na trávník a pro Celtic se tak rýsuje zajímavá standardní situace. Míč nějakých 25 metrů od branky Aberdeenu. A kop si chystají Griffiths a Armstrong.
     
    45
    Griffiths to zkusil tvrdě vnější šajtlí, ale míč míří mimo tyče. O moc centimetrů ne, ale přece jen!
     
    45
    Pět minut bude Madden nastavovat, tedy čas, který byl promarněn ošetřováním Tierneyho. A další roh pro Aberdeen, tedy největší nebezpečí vyhlášeno v šestnáctce Celticu.
     
    45+1
    A McLean se dostal k hlavičce, ale přestřelil.
     
    45+2
    Znovu u míče Aberdeen, zatím na prostoru kolem půlící čáry.
     
    45+2
    Rychlý průnik po levé straně a Boyata musel vynaložit značné úsilí, aby nepustil Stockleyho do jasné tutovky. Další roh pro Aberdeen.
     
    45+3
    Tentokrát se Aberden do koncovky nedostal, naopak soupeř míří vpřed.
     
    45+3
    Ani jemu štěstí nepřálo, dnes dobře střežený Roberts ztratil míč po vstupu do vápna.
     
    45+4
    A začínají se množit fauly i na straně Aberdeenu. Potažení Griffithse nejprve puštěno jako výhoda, jenže hned poté přišel útočník Celticu o míč a již se píská.
     
    45+5
    Pokus o centr na Boyatu do vápna, Aberdeen se ubránil.
     
    45+5
    Celtic sevřel soupeře ve vápně a nakonec Griffiths poslal krásný centr do vápna! Na prudký míč se dostal Sinclair, jeho bomba z voleje se ale nevešla mezi tyče!
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, Celtic v něm rychle inkasoval po krásné trefě Hayese, vzápětí ale srovnal Armstrong.

    Aberdeen byl v první půli lepším týmem, podstatně nebezpečnějším. Navíc Celtic přišel po krvavém zákroku loktem o Tierneyho, kterého na postu, kde téměř celou sezónu působil jen on, nahradil McGregor.

    Rodgers musí něco vymyslet na zarputilý Aberdeen, jinak Celtic bude hazardovat se ziskem toužebného "treble".
     
    V úvahu by možná přicházel příchod Jamese Forresta, nechme se překvapit.
     
    Oba týmy vstupují na trávník, zdá se, že k žádnému střídání nedošlo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    A Aberdeen znovu aktivní, hned po svém výkopu vyráží vpřed.
     
    46
    Armstrong nepředal přesnou přihrávku, u míče znovu soupeř, Aberdeen bude vhazovat.
     
    47
    Další nepřesná přihrávka hráčů v zelenobílých dresech.
     
    47
    Aberden nepříjemně zahrozil, McLean dával pas za obranu na Stockleyho. Ten nejspíše stál v ofsajdovém postavení, praporek ale zůstal dole. Co hlavní, Stockley se k míči nedostal.
     
    48
    Lustigovi lehce brnknul o nohy McGinn a hráč Celticu dopadl na trávník. Pískán faul.
     
    49
    Griffiths nacentroval z přímého kopu míč do vápna, tam ale na něj nedoskočili ani vytáhlí hráči.
     
    50
    Sinclair poslal míč těsnou skulinou mezi bránícími hráči, Griffiths, byť klopýtl, nakonec balón dostihl, zkoušel na vápně zaseknout a technicky zakončit na zadní tyč, míč však končí vedle!
    50.
     
    51
    Bylo to s tečí, takže následoval rohový kop. Na něj si vyskočil Boyata, ale nedokázal hlavou poslat míč mezi tyče. Vše řeší ve výskoku Lewis.
     
    51
    A obrovská šance i na druhé straně, Stockley se k zakončení nedostal, střílený centr z pravého křídla nedokázal doběhnout ani Considine, který si sbíhal na zadní tyč! Dons nebyli daleko od opětovného vedení!
     
    52
    Přidáváme na obrátkách! Rogic našel další přihrávkou za obranu Sinclaira, ten se dostal z úhlu, ale i tak musel Lewis zachraňovat Aberdeen před pohromou!
    52.
     
    53
    McGregor chyboval na druhé straně a Aberdeen šel v přečíslení do jasné šance, Kenny McLean dostal balón před prázdnou branku, ale podběhl ho a ani nezakončil! Neuvěřitelné, co teď Aberdeen zahodil!
     
    53
    A zase na druhé straně, přímý kop budou zahrávat hríči Celticu po faulu na Rogice na hranici vápna.
     
    55
    Griffiths zkusil propálit zeď, Lewis trefil směr, ale míč se ve zdi odrazil do protipohybu brankáře, ovšem zamířil vedle branky! Roh pro Celtic.
     
    55
    Z něj neudeřilo, ale teď vidíme ofenzivní parádu na obou stranách, samozřejmě více či méně podpořenou chybami obránců.
     
    56
    A teď je to zase Aberdeen, kdo se vydal útočit. Jackův centr ale byl vysoký, Stockley nedoskočil.
     
    56
    Stockley fauloval Rogice a protože Brown byl následně v nevýhodě pod tlakem dvou hráčů soupeře, tak se píská nedovolený přestupek. A fanoušci Celticu spouští bouřlivý pokřik, který stručně přeloženo opěvuje příchod Brendana Rodgerse, který by měl být lodivodem v cestě za úspěchy klubu.
     
    58
    Aberdeen se málem dostal do brejku, poté, co Armstrong mezi třemi hráči přišel o míč. Ale akci zastavil drobný faul, následná výhoda moc platná Aberdeenu nebyla.
     
    58
    A po několika důrazných soubojích přece jen Madden píská, kopat bude Celtic.
     
    59
    A Bhoys se pouští do kombinace kolem vápna.
     
    59
    Od Robertse na chvíli odstoupil Taylor a záložník Celticu se hned dostal do střelecké pozice, sestřelil však jen fotoaparát za brankou.
     
    60
    Ovace na obou stranách, nejprve příznivci Celticu aplaudovali tomu, jak jejich hráči vyřešili ošemetnou situaci, následně příznivci Dons hlasitě odměnili defenzivní činnost svých oblíbenců.
     
    61
    Zatímco bude Celtic vhazovat na půlící čáře, tak i Aberdeen chystá střídání. Zatím jsem nepostřehl, kdo půjde do hry, vypadá to na Rosse.
     
    61
    Taylor opět prohrál osobní souboj a zatímco před chvílí si stažení rukou na Robertse rozmyslel, teď u půlící čáry si již nedovoleně pomohl a vidí po zásluze žlutou kartu.
     
    62
    Na druhé straně musel faulovat Lustig, který hasil požár v podobě rychlého brejku soupeře.
     
    62
    Adam Rooney přichází na trávník, nahrazuje Jayden Stockleyho. Ze strany McInnese jasný záměr poslat do ofenzívy čerstvé síly, tedy výměna hrotového hráče za hrotového hráče.
     
    63
    Nádherná akce Armstronga, který se z levé strany dostal do vápna po parádním uvolnění, jeho následnou ránu vyrazil Lewis!
     
    64
    A Celtic u míče, Boyata a Šimunovič rozehrávají akci svého týmu.
     
    64
    Roberts pomotal hlavu Reynoldsovi a poslal nádhernou střelu, kterou Lewis parádním zákrokem vytěsnil na tyč a na roh!
    64.
     
    65
    Teď ale Lewis nedosáhl na roh Griffithse a Lustig minul tyč o pár centimetrů!
    65.
     
    66
    Nyní probíhá ošetřování Lewise, který před malou chvílí zachránil konečkami prstů stav 1:1! Míč nakonec vyrazil ještě na tyč. Celtic ale dvakrát zahrozil v obrovských šancích.
     
    67
    Shinnie se prosadil přes jednoho hráče, do cesty se mu pak postavil Brown a hokejovým způsobem poslal soupeře na trávník. Pískán faul a přímý kop pro Aberdeen, z nějakých 40 metrů.
     
    68
    Celtic situaci pohlídal a z dalšího útoku míří míč po ráně vedle.
     
    68
    A znovu bouřlivé chorály fanoušků Celticu, kteří oslavují rok 1967, rok, kdy jejich hráči vyhráli slavně v Lisabonu PMEZ.
     
    69
    Za hustého deště se uvolnil Sinclair, přistrčil Griffithsovi, toho ale zklamala koncovka! Míč z jeho nohy míří mimo.
     
    69
    Šimunovič se nepáral s Hayesem a naložil mu přímo pod sektorem Aberdeenu, který okamžitě bouřlivě signalizoval faul. Ten je pískán a Dons zahrávají přímý kop od postranní čáry na úrovni šestnáctky.
     
    70
    Centr na přední tyč doběhl McLean, ale nezakončil přesně.
     
    70
    Další příležitost pro Celtic! Rogic přiťukl do běhu Robertsovi, ten se snažil přeloboval brankáře, podařilo se mu to, ale než dostal míč Sinclair nebo Griffiths, tak Taylor vytáhl své tělo a vyhlavičkoval na roh!
     
    71
    Jen to v sále zahučelo! Griffiths poslal pas a rybičkou na něj doskočil Boyata! Zakončení belgického zadáka končí vedle!
     
    72
    Další výpad Sinclaira do šestnáctky soupeř zastavil a Aberdeen pádí vpřed.
     
    72
    Jenže rychlý brejk se nekoná, Celtic se stačil vrátit a sebrat míč.
     
    73
    A teď pro změnu bouřlivé fandění příznivců Aberdeenu! I ten má na kontě vítězství v evropském poháru, v roce 1983 vyhrál slavně Pohár vítězů poháru.
     
    73
    Rooney pelášil do útoku, měl odkrytou pravou stranu, ale tak dlouho si za běhu chystal střelu, až se vrátil Lustig a skluzem odehrál na roh!
     
    74
    Znovu zasahuje Lustig, po rohovém kopu odvrací z vápna.
     
    74
    Fotbal jako řemen v neskutečné atmosféře pokračuje, Shinnie pálil z dvaceti metrů a Gordon musel vytáhnout skvělý zákrok, vyráží na roh!
     
    74
    Po něm následuje další závar ve vápně, ale Celtic se nakonec ubránil.
     
    75
    Aberdeen střídá, McGinn opouští trávník, na něj přichází Anthony O'Connor.
     
    76
    Rogic podruhé v krátké době přišel o míč, zatímco před chvílí ještě dokázal Celtic uhrát aut, teď se musí bránit.
     
    76
    Gordon ale sbírá centr ze vzduchu.
     
    77
    Griffiths mohl přiblížit Celtic k vítězství v poháru, ale jeho ránu po zemi na zadní tyč vyráží Lewis! Sinclair neměl poté na bleskovou dorážku potřebný klid!
     
    78
    Další rána Griffithse! Tentokrát míří mimo tyče! Čas se krátí a každá chyba může znamenat ztrátu nadějí, naopak pozdní gól vstupenku do historie poháru.
     
    79
    Celtic kombinuje na úrovni obranné řady u půlící čáry, mezitím se rozcvičuje Moussa Dembelé. Pošle Rodgers francouzského střelce do hry?
     
    79
    Aberdeen brání v plném počtu, vyjma Rooneyho, který stojí připravený na pas u půlící čáry!
     
    80
    Ani Sinclair nedává gól! Přitom zůstal zcela sám na zadní tyči, snažil se propálit Lewise, ten ve skluzu spasil Aberdeen!
     
    81
    Aberdeen prakticky jen odkopává balóny poslepu směrem na Rooneyho, teď z toho mohl být brejk. Ale Lustig na hranici faulu sbírá míč, Madden k překvapení třech vystoupivších hráčů Aberdeenu pouští hru a Celtic mohl vstoupit do otevřenější obrany soupeře. Jenže dvě rány skončily pouze na bránících hráčích.
     
    82
    Griffiths zkusil štěstí zpoza vápna, ale míč míří mimo branku.
     
    83
    Znovu se snaží Celtic kombinovat směrem vpřed.
     
    83
    Tlak roste a Armstrong znovu prokličkoval do vápna, předal Robertsovi, jeho bomba končí sražená na roh!
     
    84
    Logan fauloval Griffithse, Celtic zůstává v útoku.
     
    84
    Lustig se dostal k míči po centru Griffithse, ale uklouzl a místo zakončení ho balon jen trefil do zad!
     
    85
    A bomba McGregora končí nad! Nakonec to nebylo do zad, ale Lustig v pádu trefil míč hlavou, ale nedokázal ho poslat na branku!
     
    85
    Po dlouhé době se tlačí i Aberdeen vpřed.
     
    86
    A znovu fanoušci Celticu pískají, Madden pustil faul na Rogice, který byl dohrán rukama zezadu.
     
    86
    Celtic se snaží rozhodnout co nejdřív, nechce prodloužení. A pět favorizovaný celek kombinuje kolem vápna.
     
    87
    Roberts neprotlačil míč na Armstronga, Celtic začíná další výpad od půlící čáry.
     
    88
    Griffiths se dostal za obranu, ale jeho centr jen odvrací soupeř na aut.
     
    88
    Roberts je v soubojích jeden na jednoho neskutečný a znovu se dostal do vápna, ale neprostřelil tu hradbu těl před sebou.
     
    89
    Rogic zastavil výpad soupeře, předal Robertsovi, který počkal na pohyb Sinclaira. Pak před míč, Sinclair ale z otočky minul!
     
    90
    Teď pressing Aberdeenu vytlačil Celtic až ke Gordonovi.
     
    90
    Ještě roh pro Celtic!
     
    90
    Tři minuty se budou nastavovat.
     
    90+1
    Lewis vyboxoval míč, ale i kdyby ne, pískán útočný faul. A ve tvářích fanoušků v obou táborech jasná nervozita.
     
    90+2
    Celtic právě vstřelil branku!
    Celtic má svého hrdinu zápasu! TOM ROGIC prošel přes několik hráčů, vběhl do vápna, posunul si míč vpravo a pak na bližší tyč propálil Lewise! Heroická defenzíva hostů je prolomena, Gordon v šestnáctce padl po brance na kolena s vítězným gestem, půl stadionu patřícího fanouškům hostů málem spadlo! Celtic je blízko vysněnému treblu!
    90+2. ROGIC - 2:1
     
    90+3
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází Jack, přichází Wright.
     
    90+3
    A Rodgers ještě střídá, ze hry jde neúnavný Roberts, nahrazuje jej Sviatchenko!
     
    90+4
    Ještě obrovská šance Aberdeenu na vyrovnání, ale Gordon chytá míč a zdá se, že je hotovo!
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Sen Aberdeenu na vítězství v poháru po 27 letech padá! Cetlic proti skvěle hrajícímu soupeři, který předvedl ve finále obrovský výkon, nakonec urval vítězství a zůstává ve Skotsku v sezóně 2016/2017 neporažen! A jestliže v Austrálii zasedli fanoušci Celticu ke sledování finále i o půlnoci, tak je teď, ve dvě ráno jejich času, může těšit hlavně jeden fakt. Finále rozhodl Tom Rogic, australský hráč ve službách Celticu!
     
    Obrovský respekt před výkonem Aberdeenu, Celtic do obranného valu soupeře bušil celý druhý poločas, nakonec se dočkal ve chvíli, kdy se již blížilo prodloužení.
     
    Celý stadion fandí, fanoušci vítězů slaví, ti poražení vzdávají čest svých hrdinům, kteří neskrývají slzy.
     
    Skončil poslední zápas sezóny 2016/2017 ve Skotsku, který měl jasného lídra. A také celek, který skončil ve všech soutěžích druhý. Přesně před půl rokem Celtic vyhrál ve finále Ligového poháru nad Aberdeenem, v lize pak Bhoys nasbírali na Dons náskok 30 bodů. Dalo by se říci, že dnes to měla být jasná záležitost, ale nebyla. Celtic treble urval v nastavení.

     
    Patrick Roberts si vzal na sebe během oslav dres Kierana Tierneyho, který zápas kvůli zranění nedohrál a nejspíš putoval do nemocnice, na trávníku ho vidět není.
     
    Aberdeen přebírá stříbrné ocenění a je potřeba opravdu smeknout před dnešním výkonem The Dons.
    Takhle vypadá eufórie z gólu, který znamená vítězství ve skotském FA Cupu!

     
    Tak Kieran Tierney dorazil, vypadá jako boxer po prohraném zápase, ale ve chvíli, kdy zvedl pohár nad hlavu, tak sektor vybuchl nejsilněji! Tierney je miláček fanoušků Bhoys, vždyť je to jejich "dítě", odchovanec klubu.
     
    A na pódium vítězství přichází i Wee Jay, o kterém jsem psal v úvodu onlajny, fanoušek s Downovým syndromem.
     
    Chtělo by se napsat, že oslavy se přesunou na Celtic Park, ale letos tomu tak nebude. Klub zrušil společnou oslavu s ohledem na události v Manchesteru. A tak teď v Hampden Parku zní píseň You'll never walk alone a slaví se zde!
     
    Nezbývá mi, než se s vámi rozloučit. Celtic dotáhl své letošní neuvěřitelné tažení skotskými soutěžemi do cíle. Vyhrál vše, co ve Skotsku mohl.
     
    Děkuji vám za pozornost, jen ještě dodám, že přímo Celtic bude k vidění i v Praze, a to 4. července v Edenu. A jak se zdá, tak oba celky se budou moci setkat i v Lize mistrů v následující sezóně, a to ve 3. předkole. Za pozornost děkuje Jaroslav Svoboda. (18:23:37)

    Jaroslav Svoboda

    Branky: 11. Armstrong, 90+2. Rogic – 10. Hayes

    Karty:   61. Taylor (ABE)


    Celtic Glasgow: Gordon – Lustig, Šimunovič, Boyata, Tierney (26. Rogic) – Brown (C) – McGregor, Armstrong – Roberts (90+3. Sviatchenko), Griffiths, Sinclair.
    Náhradníci: De Vries – Bitton, Dembelé, Gamboa, Rogic, Sviatchenko, Forrest.

    Aberdeen FC: Lewis – Considine, Reynolds, Taylor, Logan – Shinnie (C), Jack (90+3. Wright) – Hayes, McLean, McGinn (75. O'Connor) – Stockley (62. Rooney).
    Náhradníci: Neil – O'Connor, Pawlett, Rooney, Ross, Storey, Wright

    Rozhodčí: Bobby Madden
    thejrc.org