Prostějov – Vítkovice 0:3 (kon.) | Pardubice – Varnsdorf 2:1 (kon.) | Č. Budějovice – Třinec 3:0 (kon.)
Táborsko – Žižkov 1:1 (kon.) | Ústí n. L. – Frýdek-Místek 1:0 (kon.) | Ostrava – Znojmo 3:0 (kon.)
Opava – Olomouc 2:0 (kon.) | Vlašim – Sokolov 0:1 (kon.)
konec
1. SK Prostějov
0:3 (0:3)
MFK Vítkovice
Neděle 28.05.2017, 15:00 • Za místním nádražím • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    A je tu konec. Vítkovice slaví záchranu ve FNL, Ústí porazilo Frýdek-Místek a právě na něj zbyl Černý Petr. Hosté z Ostravy dnes jasně ovládli celý průběh utkání a nedovolili ze své strany žádné drama. (16:52:44)
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    89
    Centr ze strany, domácí obrana ale odvrací. Pološance i na straně Prostějova, veškeré vzrušení je však zbytečné.
     
    87
    Hraje se ve středu pole, tady už je dávno rozhodnuto.
     
    86
    Dnešní utkání sleduje 410 diváků.
     
    81
    Střídání v týmu MFK Vítkovice: ze hřiště odchází Matěj Fiala, přichází Václav Juřena.
     
    77
    Centr do vápna Vítkovic, kde se pro míč vydal Květoň, leč míč podcenil a ten se snesl na hlavu agilního Hladíka, ten ale opět zamířil nad branku.
     
    76
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov: ze hřiště odchází Michal Sečkář, přichází Radek Smékal.
     
    68
    Hraje se ve středu hřiště, šance již ubyly. Za domácí se prezentoval střeleckým pokusem z dálky opět Hladík. Moc starostí však Květoňovi nepřidělal.
     
    66
    Střídání v týmu MFK Vítkovice: ze hřiště odchází Jan Matěj, přichází Patrik Pavelka.
     
    64
    Vítkovičtí fanoušci fandí štěstím "Ústí nad Labem". Frýdek-Místek prohrává v Ústí a Vítkovice se výrazně přiblížily kýžené záchraně.
     
    62
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov: ze hřiště odchází Zdeněk Fládr, přichází Michal Zapletal.
     
    62
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov: ze hřiště odchází Josef Čtvrtníček, přichází Michal Zapletal.
     
    53
    Fiala hlavičkou narazil do zakončení přes hlavu Kovaříkovi, ten zakončil nad branku Halouska. Píská se navíc ofsajd.
     
    50
    Vítkovice i ve druhém poločase drží míč a dostali se i rohovému kopu, zahrával jej Vaněk, k ohrožení branky však nedošlo.
     
    46
    Střídání v týmu MFK Vítkovice: ze hřiště odchází Marek Szotkowski, přichází Marián Kovařík.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první pětačtyřicetiminutovku. Hosté jasně ukázali o o co jim jde a pohodlně si došli k tříbrankovému vedení. Mizérii Prostějova shrnul hlas z hloučku fanoušků domácích "Dejte nám bůra."
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Prostějov v útoku a dostal se až do vápna, Hladík však vystřelil pouze do noh bránícího Mikuly.
     
    43
    Stadionem se nese "Pepa Květoň". Brankář Vítkovic teď pobavil publikum, když si došel pro centr mimo šestnáctku, hlavou si jej zpracoval a v klidu rozehrál.
     
    42
    Vítkovičtí fanoušci i nadále povzbuzují své borce, ale jejich zraky se již spíše upínají k výsledkům soupeřů v boji o záchranu. Sokolov překvapivě vede ve Vlašimi, Frýdek-Místek v Ústí prozatím bez branek.
     
    37
    Vítkovice právě vstřelily branku!

    Už to vypadalo, že jsou Vítkovice s dvoubrankovým vedením spokojeny, když po krásné šanci a kličce brankáři přesně zakončil JIŘÍ TEXL.
     
    31
    Vítkovice právě vstřelily branku!

    Szotkowski prošel až do vápna, kde na sebe nalákal defenzívu soupeře, přihrál na střed, kde zakončil do odkryté branky MATĚJ FIALA.
     
    29
    Vítkovice pořád hrají vpřed, Vaňkovu střelu si ale Halouska v klidu pohlídal.
     
    24
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Do vápna vletěl VOJTĚCH GEBERT, po nádherné kličce si počkal na pohyb brankáře a nechytatelně vymetl šibenici branky domácích.
     
    23
    Matěj Fiala zase utekl domácím a po souboji upadl v pokutovém území. Píšťalka Váni zůstala němá. Naopak se píská útočný faul na domácího gólmana, který si vyžádal ošetření.
     
    21
    Matěj to vyzkoušel z dálky, Halouska je připraven a chytá.
     
    19
    Velká šance Vítkovic a skvělý zákrok Halousky, jenž vyrazil míč na roh. Krátce na to hlavičkoval Hruzík. Skóre se však stále nemění.
     
    18
    Podruhé v krátkém časovém sledu fauloval Hirsch a vidí první žlutou kartu utkání.
     
    16
    Hosté v oranžovém kontrolují hru, je na nich však viditelná nervozita po neproměněných šancích z úvodu utkání.
     
    12
    Brejk domácích, kdy domácí útok po levé straně táhl Hladík, místo včasné přihrávky na nabíhajícího kolegu však přišel o míč a je po šanci.
     
    9
    Prostějov se snaží nakopávat dopředu, ale prozatím se mu nedaří udržet míč. Odražený balón už posílal do dalšího úniku Fialu. Halouska tak musel ven z branky a prozatím drží domácí.
     
    5
    Vítkovice začaly zhurta, jde vidět, že ví, o co hrají. Matěj Fiala se opět dostal za obranu, zakončení se však tolik nepovedlo a míč končí kus vedle levé tyče.
     
    3
    Třetí minuta a třetí šance Vítkovic! Szotkowski se dostal za obranu a přehodil nejen brankáře soupeře ale i bránu.
     
    2
    Druhá šance, střelu Fialy ale Halouska reflexivně zneškodnil.
     
    1
    První útok hostů, Matějovo zakončení po centru zprava však sraženo na roh. Ten se po rozehrání na krátko neujal.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    V Prostějově se už vše připravuje k úvodnímu hvizdu. Hlavní tribuna je slušně zaplněna, stadionem se nesou vítkovické chorály. Hosty přijela povzbudit čtyřicítka fanoušků v modrém a dnes budou mít ostravští jasně domácí prostředí.
     
    Úvodní sestavy:

    1. SK Prostějov: Halouska – Hirsch (C), Malý, Schuster, Hýbl – Pančochář, Skwarczek, Fládr, Sečkář – Hladík, Čtvrtníček.
    Náhradníci: Neoral – Zapletal, Smékal, Alaverdašvili, Marčík.

    MFK Vítkovice: Květon – Cverna, Hruzík, Mikula (C), Řezáč – Fiala, Texl, Vaněk, Gebert, Matěj – Szotkowski.
    Náhradníci: Nemrava – Hlavsa, Ondráček, Prajza, M. Kovařík, Juřena.

    Rozhodčí: Váňa – Dobrovolný, Fišer.
     
    „V Prostějově budeme bojovat o ten náš sen. A jsem přesvědčený, že to zvládneme. Přesně tohle jsme chtěli. A věřte mi, že tým na hřišti nechá celou duši,“ burcuje před zápasem brankář Vítkovic Josef Květon.
     
    Situace na chvostu tabulky dává nejistotu Vítkovicím, Sokolovu a Frýdku-Místku. Co vše se musí stát, aby se dané mužstvo zachránilo?

    Frýdek-Místek: stačí vyhrát v Ústí či ne-výhra Vítkovic. Zachrání se i v případě, kdy Vítkovice vyhrají a získá víc nebo stejně bodů jako Sokolov.
    Baník Sokolov: stačí ne-výhra Vítkovic, pokud Ostravané vyhrají, musí získat ve Vlašimi více bodů než Frýdek v Ústí.
    MFK Vítkovice: musí porazit Prostějov a doufat, že Sokolov nebo Frýdek svá utkání nevyhrají.

    13. Frýdek-Místek 29b 40:56
    14. Baník Sokolov 29b 27:44
    15. MFK Vítkovice 28b 32:47
     
    Podzimní střetnutí obou mužstev v Ostravě začalo postupným oťukáváním a šancemi Vítkovic. Avšak potvrdilo se pravidlo nedáš-dostaneš, když hned první vpád Prostějova do pokutového území skončil penaltou, kterou proměnil Štrombach. O tři minuty později se však pískala jedenáctka i na druhé straně, a Mišinský se nemýlil. Stejný hráč pak zajistil domácím vítězství 2:1. Vítkovice se s Prostějovem potkaly dvakrát také loni v Moravskoslezské fotbalové lize, když obě utkání skončily vítězstvím hostujícího celku v poměru 1:2.
     
    MFK Vítkovice vstoupily do prémiové sezóny ve FNL slibně, když získaly šest bodů ve čtyřech zápasech. Pak však přišla temná série, kterou odnesl trenér West. Avšak ani Martin Pulpit nepomohl, když získal alespoň bod díky brance v nastavení v posledním utkání s Českými Budějovicemi. Avšak možná i tento bod přinese Vítkovicím záchranu. Sedm bodů ostravského klubu moc šancí na záchranu nedávalo. MFK vyměnil vedení, týmu se ujal navrátilec Roman West s Ivanem Kopeckým. První jarní kolo přineslo těsnou prohru v Táborsku, avšak poté ostravský klub zabral a potrápil i nejlepší mužstva soutěže. Za skvělý duben pak oba vítkovičtí trenéři dostali cenu pro trenéra měsíce. Velkou jistotu Vítkovicím vlila do žil také remíza s Baníkem. Pak sice svěřenci trenéra Westa a Kopeckého propadli ve Vlašimi, minulou neděli ale porazili Pardubice 1:0 a stále bojují o setrvání ve FNL. Dnes však musí vyhrát. Podaří se Vítkovicím udržet druhou ligu?
     
    1. SK Prostějov svou pouť ve FNL sice začal slibnou remízou se Sigmou Olomouc, ale tým z Hané jistě nečekal, že k tomuto bodovému zisku během 16 podzimních kol přidá pouze další čtyři body a po podzimu se bude krčit na dně tabulky. Ani výsledky během zimní přestávky nebyly ideální, avšak vstup do jara v podobě hubené výhry 1:0 nad Sokolovem zažehl plamínek naděje. Ten však brzy uhasl, když o týden později Takáčova družina dostala sedm branek ve Varnsdorfu. Prostějovští následně protáhli sérii na deset proher, když tu náhle porazili před čtrnácti dny Žižkov 2:0. Gól si však zakřičelo jen 260 diváků, zato hned dvakrát. Jenže minulý týden opět přišla prohra v Třinci, tentokráte 4:0. Potěší dnes domácí hráči naposled své fanoušky před sestupem zpět do MSFL?
     
    Poslední 30. kolo Fortuna národní ligy je tady. Situace v tabulce jasně říká, že o postup si to na dálku rozdají Opava s Baníkem. Záchranářské boje jsou ještě o něco dramatičtější, neboť Černému Petru se chtějí vyhnout hned tři týmy – Sokolov, Frýdek-Místek a zejména pak Vítkovice, které dnes přijely do Prostějova a jejichž zápas budeme společně sledovat. Dnešní utkání pro vás bude komentovat Martin Hruzík a ať už nás čtete kdekoliv na světě, přeji vám příjemný zážitek.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Martin Hruzík

    Branky: 24. Gebert, 31. Fiala, 37. Texl

    Karty:   18. Hirsch (PRO)


    1. SK Prostějov: Halouska – Hirsch (C), Malý, Schuster, Hýbl – Pančochář, Skwarczek, Fládr (62. Marčík), Sečkář (76. Smékal) – Hladík, Čtvrtníček (62. Zapletal).
    Náhradníci: Neoral – Zapletal, Smékal, Alaverdašvili, Marčík, Popelka.

    MFK Vítkovice: Květon – Cverna, Hruzík, Mikula (C), Řezáč – Fiala (81. Juřena), Texl, Vaněk, Gebert, Matěj (66. Pavelka) – Szotkowski (46. M. Kovařík).
    Náhradníci: Nemrava – Hlavsa, Ondráček, Prajza, M. Kovařík, Juřena, Pavelka.

    Rozhodčí: Váňa – Dobrovolný, Fišer
    thejrc.org