Jednání o prodeji SFC Opava čínskému investorovi (kon.)
konec
Jednání o prodeji podílu v SFC Opava zahraničnímu investorovi

Pondělí 19.06.2017, 09:00Zasedání zastupitelstva města Opavy
     
    Od nás je to v tuto chvíli z opavského zastupitelstva vše. Díky za pozornost, těšíme se na Vás u dalších on-line přenosů. (13:51:40)
     
    Jednání o vstupu investora do Slezského FC Opava tak město odročilo. Pokud se neuskuteční mimořádné zastupitelstvo, rozhodnout by se mělo na pravidelném zasedání, které je na programu v září letošního roku.
    Výsledek hlasování o odročení jednání o vstupu investora do SFC

     
    Radim Křupala: Odročení poslouží k dodání bližších informací o případném investorovi, pokud tedy setrvá jeho zájem o vstup do Slezského FC.
     
    Pro odročení bylo 29 přítomných zastupitelů. Zdržela se jedna osoba, nehlasovali tři zastupitelé.
     
    Padl návrh na odročení bodu 4. – schválení kupní smlouvy v podílu SFC.
     
    Pokračují dotazy a připomínky z řad občanů. Tématem je chybné označení platanu javorolistého naproti muzea a nevyhovující stav městských kašen pro osvěžení zvířectva.
     
    Jednání pokračuje, řeší se však parkovací místa na ulici Elišky Krásnohorské. Nečekaná změna programu...
     
    Zastupitelé se s plnými žaludky scházejí zpět na svých místech. Jednání bude za pár chvil pokračovat.
     
    V tuto chvíli bylo zasedání přerušeno, následuje pauza na oběd. Pokračovat se bude ve 13 hodin.
     
    Veselý: Pan Hájek by měl být znalý předpisů. Jedna společnost nemůže vlastnit v první a druhé lize dva kluby. Co když jsou to stejní Číňani, kteří vlastní Slavii? Proč nám pan advokát Ležatka neřekne, o koho se přesně jedná?
     
    Marek Hájek: Nakupujeme již hráče a získáváme hráče do přípravy, ale fungujeme zatím tak jako předtím. Jednoho úspěšného hráče z loňské sezóny jsme prodali.
     
    Marek Hájek: V minulých letech jsme měli dva zájemce, kteří s námi jednali, ale nevyšlo to. Jeden byl také z Číny. Osobně si myslím, že je to obrovská příležitost. I pro město, které získá 150 milionů. Negativní důsledky jsou kryty. Pokud chceme do první ligy, potřebujeme desítky milionů. Slabší kluby první ligy mají rozpočet do sta milionů, ty, které padají, v řádech 60-80 milionů.

    Pro klub by to byla velká příležitost dostat se do první ligy.
     
    Marek Hájek: Pokud jde o sportovní stránku, tím, že město desítky let podporuje mládež, daří se nám budovat v republice jedineční koncept. Stavíme na našich mládežnických odchovancích. Zastupitelům za to patří dík, stejně tak za provoz stadionu.

    V poháru porazilo mistrovskou Plzeň osm našich odchovanců. To je vizitka, kterou nemá žádná klub v republice. Sport je sport, úspěchy se mohou opakovat a nemusí.
     
    Předseda představenstva SFC Marek Hájek: Udělali jsme si SWAT analýzu a víme, že je skrz společnost více vstupů. Chtěli jsme se vyvarovat ukrajinské minulosti a eliminovat problémy. Důležité pro mě bylo, aby měl investor nejen finanční závazky, ale i to, že nesmí tým vyvést během pěti let z Opavy, nesmí hrát s jinými dresy apod. Nastavili jsme tvrdé podmínky, díky kterým nemůže klub na dohodě tratit.
     
    Veselý: To, že nabídka několikanásobně převyšuje reálnou cenu akcií, může být klidně způsobeno tím, že se jedná o výnosy z trestné činnosti.
     
    Vladimír Javorský: V průběhu let jsem si udělal obrázek, že největší lumpové snad pocházejí ze Švýcarska. Návrh zřejmě nepodpořím, vadí mi totiž, že tu nikdo, kdo by zastupoval firmu, není. Vím, že to celé vypadá pěkně, ale takových už jsem viděl hodně, nakonec ale vypadaly značně špatně. Nechci podezřívat pana Netta, který společnost založil. Navrhuji, abychom vypsali novou soutěž a aby investor splnil náležitosti, a aby se osobně účastnil jednání. Budu hlasovat proti, je to proti mému přesvědčení.

    Věřím, že pan primátor Křupala chce udělat pro fotbal maximum. Nejsou to žádní žabaři, hrajeme na velmi dobré úrovni. Hráči nenadchli v minulosti pouze fanoušky Opavy, ohlasy jsou dobré také odjinud. Fandili nám v Praze, na Slovensku... Ale tak, jak to momentálně cítím, to nevypadá dobře.
     
    Křupala: Bude tam efekt v tom, že klub dostane další peníze na svůj provoz, který jej posune, třeba do nejvyšší soutěže.

    To, že se informace z Číny shánějí poněkud obtížněji, beru jen jako kosmetickou vadu. Nekalým úmyslům brání právě naše smlouva, která nám dovoluje od ní v rámci pěti let odstoupit.
     
    Zelinka: Do fotbalu dává město za správu a provoz klubu kolem 15 milionů ročně a máme drtivou většinu akcií. Po prodeji budeme mít 30 procent akcií a garantujeme, že budeme dávat dále 15 milionů. Jaký to má smysl?
     
    Křupala: Cena je vyšší než odhad, tedy 50 milionů, a ne 18 milionů. Právě to by mělo zabránit tomu, aby se vlastníkem stál "tunelář", který by klub rozprodal. I kdyby se tak stalo, měli bychom na účtu těch 50 milionů.

    Filip Lefenda

    Jan Šimek

    thejrc.org