Tisková konference trenéra AC Sparta Praha (kon.)
konec
Tisková konference trenéra AC Sparta Praha

Úterý 20.06.2017, 14:00Tiskové konference
     
    O realizačním týmu
    Stramaccioni si přivedl sedm spolupracovníků. Na svůj tým měl pevně stanovený finanční limit, který se neodvíjel od počtu spolupracovníků. Podle italského trenéra je důležité mít v realizačním týmu zároveň Čechy, spoléhat bude na sparťany Radoslava Kováče a Miroslava Baranka. (14:47:28)
     
    O jednáních
    Trenér Stramaccioni ocenil korektní jednání Sparty. Oslovily ho především ambice, které mají klíčoví muži Sparty – majitel Daniel Křetínský a generální ředitel klubu Adam Kotalík.
     
    O změnách v kádru
    Sparta nechtěla příchody konkrétněji komentovat, nicméně plánuje ještě na Letnou nějaké nové hráče přivést.

    Zajímavější je položka odchodů. Ve Spartě podle všeho končí Mario Holek, Matěj Hybš, Timéoko Konaté a Ondřej Mazuch.
     
    Pojďme si ještě shrnout to nejdůležitější, o čem především trenér Stramaccioni na tiskovce mluvil.
     
    Konec oficiální části tiskové konference.
     
    Další otázku už nepadnou. Tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík konferenci ukončil.
     
    "Musíme mluvit o fotbale, ne o akademických tématech. Fotbalovým slovům rozumí každý fotbalista.S komunikací nám ale pomůžou i další členové realizačního týmu. Navíc máme hodně zahraničních hráčů. Jsem přesvědčený, že anglicky umí. Já se zase učím česky, tedy alespoň klíčová slova," odpovídá Stramaccioni na poslední otázku tiskové konference.
     
    Italský trenér pokračuje v odpovědi na předchozí otázku. "Na vině většiny bodových ztrát byla mentalita. Je třeba do Sparty vrátit vítěznou mentalitu. Něco podobného jsem zažil s Interem Milán. Sparta musí umět porazit nejen Slavii a Plzeň, ale také týmy z posledních příček tabulky."
     
    Stramaccioni hovoří o problémech Sparty, o tom, co je potřeba zlepšit. "Česká liga není vůbec jednoduchá, jak by se mohlo zdát zvenčí. Tato soutěž není snadná, což je zřejmé z toho, kolik bodů Sparta poztrácela s menšími týmy, a to říkám s veškerým respektem k nim."
     
    Nakolik bude Stramaccioni důvěřovat mladým hráčům? "Byl to jeden z bodů našich jednání. Mladí hráči jsou hodně klíčoví, ale je třeba přesně najít chvíli, kdy je mladý hráč připravený hrát za A-tým. Je třeba také zohlednit, že našim cílem je především vyhrávat.
     
    Stramaccioni: V kádru budeme mít 23 až 24 hráčů. Od zítřka začínáme v počtu 24 až 25 hráčů.
     
    Stramaccioni o Tomáši Rosickém: S Tomášem jsem se už potkal. Je to legenda na hřišti i jako osobnost. Bojuje o to, aby nemusel kvůli zraněním ukončit kariéru. Nezačne přípravu s týmem, připojí se k nám o měsíc později, ale bude důležitým hráčem týmu.
     
    Trenér Stramaccioni mluví o tom, které hráče z kádru vyřadí, a na příchodu kterých hráčů se podílel. "Když mi Sparta volala, už jsem znal některé hráče z mezinárodní scény. Od prvního hovoru jsem začal studovat soupisku. Ať už šlo o Vukadinoviče, Čiviče nebo Štětinu, tak jsem tyto přestupy sledoval a měl na nich svůj podíl. Je zřejmé, že Sparta musí mít nejlepší hráče v lize.
     
    Stramaccioni: S hráči máme obrovskou zodpovědnost. Jsme všichni na stejné lodi a máme za úkol vrátit Spartu, kam patří.
     
    Stramaccioni si sebou na Spartu přivedl sedm spolupracovníků. "Je potřebné v týmu mít v týmu i spolupracovníky z domácí ligy, za takové pracovníky považuju bývalé hráče Kováče a Baranka. Chci na závěr zdůraznit, že jsem dostal stejný rozpočet, ať bych si přivedl tři spolupracovníky nebo deset," říká.
     
    Stramaccioni: Každá liga je odlišná, ale nevím o žádných českých tajemstvích a specialitách. Tuto ligu neznám, ale dobře znám své hráče a chci si přivést nějaké, která znám já sám.
     
    Stramaccioni mluví o svých plánech ve Spartě: Sparta si mě vybrala za mou práci. Brzo jsem poznal, že o mě hodně ví. Chci sem přivést jasnou filozofii při respektování aspektů české ligy. Chci se ukázat s hráči, které dobře znám.
     
    Andrea Stramaccioni mluví o svých trenérských vzorech a svém fotbalovém myšlení. "Dlouho jsem byl nejmladším trenérem v Serii A, takže mám hodně učitelů. Fotbal v Itálii je hodně taktický, ale přímočarý. Jsem vděčný za svou pozici mnoha trenérům, ale žádného jmenovat nebudu."
     
    Stramaccioni: Potkal jsem se s panem Kotalíkem a panem Křetínských. Představili mi velmi ambiciózní vizi, která mě oslnila. Sparta patří mezi nejlepší kluby v Evropě a s tímto vědomím do tohoto projektu jdu.
     
    Stramaccioni: Sparta mě kontaktovala už na jaře s velmi jasným plánem. Rozhodli se pro angažování cizince, o čemž vím, že není v Česku běžné.

    Marek Janoš

    thejrc.org