Portugalsko – Mexiko 2:1 (po pr.) | Chile – Německo 0:1 (kon.)
po prodl.
Portugalsko
2:1 (0:0)
Mexiko
Neděle 02.07.2017, 14:00 • Otkrytie arena, Moskva • Konfederační pohár • Utkání o bronz
Předzápasové kurzy
     
    Ode mě je to pro dnešek vše. S konstatováním toho, že souboj o bronz na moskevském stadionu sledovalo 42 659 diváků se loučím. Děkuji Vám za pozornost, někdy příště se budu těšit na počtenou. (16:52:52)
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 11:4. Rohy: 12:3. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 20:28.
     
    Je dobojováno, bronzové medaile si z Konfederačního poháru odvezou fotbalisté Portugalska, kteří v parádním utkání porazili Mexiko 2:1 po prodloužení! Do vedení se svěřenci trenéra Santose mohli dostat už v sedmnácté minutě, André Silva ale neproměnil pokutový kop. O chvíli později jasnou tutovku zazdil Nani, v nadcházejících minutách pak otěže přebral soupeř, Portugalce ale dvakrát skvěle podržel Rui Patrício. Těsně před odchodem do šaten si vlastní branku málem vstřelil Peralta, jenž horní růžek mexické svatyně minul opravdu jen o decimetry.

    Úvodní dvacetiminutovka druhé půle se taktéž nesla v aktivní duchu z obou stran. Do vedení se dostali svěřenci lodivoda Osoria, když si po Hernándezově centru balon do vlastní branky nešťastně srazil Luís Neto. Zákrok zápasu vytáhl ve dvaašedesáté minutě Guillermo Ochoa, který fantasticky zlikvidoval Martinsovu hlavičku z bezprostřední blízkosti. Poté se tempo hry výrazně uklidnilo a vše nasvědčovalo tomu, že pro výhru si dokráčí Mexiko. V první minutě nastavení se ale o vyrovnání postaral stoper Pepe, a poslal tak duel do prodloužení.

    V něm Portugalci přežili několik kritických momentů a krátce před koncem jeho první části se ujali vedení. V jejich prospěch byla nařízena druhá penalta, ke které se tentokráte postavil střídající Adrien Silva a bez problému ji proměnil. Druhé prodloužení nabídlo dvě vyloučení, předčasně se pod sprchu nejprve pakoval Semedo, o chvíli později Raúl Jiménez. Samotný závěr přinesl ještě dvě zajímavé možnosti Mexika, Herreru ale vychytal Patrício a Moreno hlavičkoval těsně vedle levé tyče.


     
    120+2
    Konec zápasu.
     
    120+1
    Dnešní utkání se protáhne ještě o další dvě minuty.
     
    120
    Mexičané se zlobí, dle jejich názoru byl totiž Moreno při předchozí situaci stažen k zemi Pepem. Fotbalisté a vedení El Tricolor se dožadují zhlédnutí celé situace u videa, sudí Fahad Al Mirdasi je však neoblomný.
     
    119
    Tlak Mexika ještě chvíli pokračoval a vyústil v další velkou šanci! Lozano udržel balon a poslal jej do malého vápna, kde se přes Pepeho k hlavičce prodral Héctor Moreno, jehož pokus skončil těsně vedle tyče portugalské svatyně.
    118. Héctor Herrera (MEX)
     
    118
    Mohlo být srovnáno! Do balonu se z uctivé vzdálenosti opře Héctor Herrera, proti jehož pumelici se portugalský brankář musel opravdu vyznamenat!
     
    117
    André Silva aktivně napadal rozehrávku soupeře. V souboji s dos Santosem to ale přehna s agresivitou, hodně si pomáhal rukama, což sudí nemohl přehlédnout.
     
    116
    Eliseu zaváhal při rozehrávce, z čehož mohl těžit Jonathan dos Santos. Záložník španělského Villarrealu vymyslel solidní pas pro Hirvnga Lozana, ten si na své konto ale připsal snad v pořadí pátý ofsajd.
     
    115
    Na Layúnův pas za obranu si sbíhal neúnavný Hirving Lozano, stejně tak ale činil i Patrício, který nakonec byl u balonu první. Portugalský brankář už s rozehrávkou nikam spěchat nehodlá, což je vzhledem ke skóre a zbývajícímu času pochopitelné.
     
    114
    S nařízeným přímým kopem ale Portugalci naložili prachmizerně. Pokoušeli se o jakýsi signál, Gomes ale, zdá se, Quaresmův záměr ne úplně pochopil, načež balon místo ve vápně skončil až mimo hrací plochu.
    112. Červená karta po 2. žluté
     
    112
    Také Mexičané budou dnešní utkání dohrávat v oslabení. Raúl Jiménez se dopustil podobného zákroku jako před pár okamžiky Semedo, a také on tak zcela po zásluze předčasně míří do šaten.
     
    112
    Balon si po Gomesově pasu našel cestu na kopačky Ricarda Quaresmy, jenž se díky parádní kličce zbavil svého protihráče. Poté si míč nachystal na levačku a vypálil, jeho tečovaný pokus však skončil kousek nad břevnem.
     
    111
    Mexiku se zatím nedaří usadit na obranné polovině svého oponenta. Jsou to naopak Portugalci, kdo po většinu času drží balon na svých kopačkách.

    Vojtěch Tůma

    Branky: 90+1. Pepe, 104. Adrien Silva – 54. Neto (vla.)

    Karty:   26. Semedo (POR) – 16. R. Márquez (MEX), 95. Jiménez (MEX), 98. H. Moreno (MEX)   106. Semedo (POR) – 112. Jiménez (MEX)

    Neproměněná penalta: 17. André Silva (POR), brankář Ochoa zneškodnil


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 11:4. Rohy: 12:3. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 20:28.
    Portugalsko: Patrício – Semedo, Pepe, Neto, Eliseu – Pizzi (91. W. Carvalho), D. Pereira (82. A. Gomes), Moutinho (82. Adrien Silva), G. Martins – André Silva, Nani (C) (70. Quaresma).
    Náhradníci: Sá – Alves, Fonte, W. Carvalho, A. Gomes, Quaresma, Soares, Adrien Silva.

    Mexiko: Ochoa – L. Reyes, N. Araujo, H. Moreno, Layún – H Herrera, R. Márquez (106. Fabián), Guardado (80. J. dos Santos) – Vela, J. Hernández (86. Jiménez), Peralta (61. Lozano).
    Náhradníci: Cota, Talavera – J. dos Santos, Jiménez, Fabián, G. dos Santos, Damm, Aquino, Lozano, Alanis.

    Rozhodčí: Fahad Al Mirdasi – Abdulah Alshalwai, Mohammed Al Abakry (všichni Saudská Arábie)

    Diváci: 42 659
    thejrc.org