konec
Velká cena Velké Británie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Neděle 16.07.2017, 14:00 • Okruh: Silverstone, Velká Británie • Formule 1
     
    Další Grand Prix je na programu 30. července, kdy se na okruhu Hungaroring pojede Velká cena Maďarska. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (16:02:30)
     
    Máme za sebou Velkou cenu Velké Británie, kterou stylem start-cíl opanoval miláček domácího publika Lewis Hamilton. Druhé místo vybojoval a double pro Mercedes podtrhl Valtteri Bottas, ačkoliv kvůli penalizaci startoval až jako devátý. Stupně vítězů uzavřel Kimi Räikkónen, jemuž v závěru rupla pneumatika a na jeho pozici se posunul Sebastian Vettel. Jenomže také Vettela postihl v předposledním kole defekt pneumatiky, a tak se na třetí příčku vrátil Räikkönen. Ve druhém kole vyjel na trať safety car, protože Daniil Kvjat narazil do svého týmového kolegy Carlose Sainze.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ TÝMŮ PO GP VELKÉ BRITÁNIE:


    1. Mercedes 330 bodů


    2. Ferrari 275


    3. Red Bull 174


    4. Force India 95


    5. Williams 41


    6. Toro Rosso 33


    7. Haas 29


    8. Renault 26


    9. Sauber 5


    10. McLaren 2

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ JEZDCŮ PO GP VELKÉ BRITÁNIE:


    1. Sebastian Vettel (Ferrari) 177 bodů


    2. Lewis Hamilton (Mercedes) 176


    3. Valtteri Bottas (Mercedes) 154


    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) 117


    5. Kimi Räikkönen (Ferrari) 98


    6. Max Verstappen (Red Bull) 57


    7. Sergio Pérez (Force India) 52


    8. Esteban Ocon (Force India) 43


    9. Carlos Sainz (Toro Rosso ) 29


    10. Nico Hülkenberg (Renault) 26


    11. Felipe Massa (Williams) 23


    12. Lance Stroll (Williams) 18


    13. Romain Grosjean (Haas) 18


    14. Kevin Magnussen (Haas) 11


    15. Pascal Wehrlein (Sauber) 5


    16. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 4


    17. Fernando Alonso (McLaren) 2


    18. Jolyon Palmer (Renault) 0


    19. Marcus Ericsson (Sauber) 0


    20. Stoffel Vandoorne (McLaren) 0


    21. Antonio Giovinazzi (Sauber) 0

     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Velké Británie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Ricciardo (Red Bull), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Vettel (Ferrari), 8. Ocon (Force India), 9. Pérez (Force India), 10. Massa (Williams). Závod nedokončili Palmer, Sainz a Alonso.
     
    Konec závodu.
     
    51
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Velké Británie. Druhý dojel jeho týmový kolega Valtteri Bottas a třetí nakonec Kimi Räikkönen.
     
    51
    Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Velké Británie!
     
    50
    Sebastian Vettel má také defekt levé přední pneumatiky! To snad není možné! Vettel se logicky propadá pořadím dolů! Vettel bude muset rovněž do boxů.
     
    50
    Je tomu skutečně tak, Räikkönen zajel k mechanikům, kde se záhy objevil také Max Verstappen.
     
    49
    Kimi Räikkönen má problém s levou přední pneumatikou! To je neuvěřitelné! Dvě kola před cílem bude muset Iceman do boxů. Díky tomu se posouvá Valtteri Bottas na druhé místo a Sebastian Vettel na třetí pozici.
     
    48
    Poslední bodovanou, tedy desátou pozici momentálně drží Felipe Massa, který by si za současné konstelace připsal bod. Massa je z dvojice pilotů stáje Williams jediným, který může bodovat, protože Stroll je až šestnáctý.
     
    47
    Ještě jednou si můžeme připomenout, že v závodě nepokračují Palmer, Sainz a Alonso.
     
    46
    Valtteri Bottas zajel nejrychlejší kolo a ve zbytku závodu se bude snažit dojet Kimiho Räikkönena. Že Bottas dovede zamíchat pořadím těsně před cílem, ukázal při VC v Baku, kde v posledních metrech sebral druhé místo Lanci Strollovi.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Räikkönen (Ferrari), 3. Bottas (Mercedes), 4. Vettel (Ferrari), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Ricciardo (Red Bull), 8. Ocon (Force India), 9. Pérez (Force India), 10. Massa (Williams).
     
    44
    Lewis Hamilton si na čele jede svůj vlastní závod, před druhým Kimim Räikkönenem disponuje jedenáctivteřinovým náskokem. Pokud se ve zbytku této Grand Prix nestane něco mimořádného, je o vítězi rozhodnuto.
     
    43
    Co se Bottasovi nepovedlo před malou chvílí, podařilo se teď. Finský jezdec ve službách Mercedesu se tentokrát prohnal kolem Sebastiana Vettela, který se nemohl ubránit a vypadl ze stupňů vítězů.
     
    42
    Valtteri Bottas atakoval Sebastiana Vettela, kterého chtěl předjet po vnější straně, ale německý pilot se nakonec ubránil, byť Bottas aktivoval systém DRS.

    Michal Šandor

    bahis siteleri