Barcelona – Chapecoense 5:0 (kon.)
konec
FC Barcelona
5:0 (3:0)
Chapecoense AF
Pondělí 07.08.2017, 20:30 • Camp Nou (Barcelona) • Přípravný zápas
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Barcelona každoročně pořádá Joan Gamper Trophy, ve dvaapadesátém ročníku se proti sobě představí FC Barcelona a Chapecoense AF.
     
    FC Barcelona

    Hostitel dnešního utkání je bezpochyby favoritem tohoto klání. Uplynulá sezóna ale nebyla z hlediska zisků trofeji zrovna vydařená, klubová vitrína zazmenala zisk méně cenných trofejí, a to Copa del Rey a španělského Superpoháru. Španělský gigant je v posledních dnech poznamenaný ztrátou jedné ze svých největších hvězd. Talentovaný Brazilec Neymar si to namířil do pařížského SG, a to kvůli vidině další životní výzvy. Kabina zaznamenala také několik příchodů, do Katalanská se vrátil Gerard Deulofeu, z lisabonské Benfiky přišel pravý bek Nelson Semedo. Barcelonští se ještě domluvili na brazilské posile Marlonovi, v jednání prý je i příchod Dembelého či Coutinha.
     
    Chapecoense AF

    Loňský listopad byl pro fotbalový svět obrovskou pohromou. Brazilský celek Chapecoense havaroval při letu k finále Jihoamerického poháru. Katastrofa postihla téměř celou posádku, včetně kompletního týmu. Po několika dnech vyplula na povrch informace, že se podařilo zachránit alespoň několik přeživších. Celý svět, Brazílie i Chapecoense upadlo do beznadějného pláče, musel se tak sestavovat nový tým, jehož představitelé bezprostředně po havárii oznámili, že se zúčastní nadcházejícího ročníku brazilské ligy. Druhá zpráva bezprostředně po zřícení letadla byla od španělského giganta Barcelony, která si tento jihoamerický celek pozvala na Gamperův pohár.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Barcelona: Ter Stegen – Vidal, Piqué, Umtiti, Alba – Rakitič, Busquets, Iniesta – Messi, Suaréz, Deulofeu
    Náhradníci: Cillessen – Semedo, Denis, Arda, Mascherano, Alcácer, Digne, Sergi Roberto, Samper, Douglas, Munir, Marlon, Aleñá

    Chapecoense AF: Elias – Apodi, Otavio, Ramos, Reinaldo – Ribeiro, Ruschel – Neném, Mineiro, Lourency – Paulista
    Náhradníci: Guerrero, Roberto, César, Khevin, Moraes, Grolli, Neto, Girotto, de Melo, Bruno, Arthur, Antonio, Perotti, Nadson, Moisés, Renan, Dodô, Marques, Seijas, Zeballos, Jandrei.
    Alan Ruschel, jeden z přeživších katastrofického letu.

     
    Ještě před samotným utkáním stadion vítá tři přeživší listopadové letecké katastrofy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Jde se na to! Hlavní arbitr poprvé pískl do své píšťalky, úvodní rozehrávku obstaral španělský gigant.
     
    3
    Lionel Messi byl velmi dobře dostoupen hned trojicí protihráčů, ti se ale následně dopustili ofsajdu. Hra se okamžitě přelevá na opačnou stranu.
     
    4
    Barcelona začíná tak jak jí poslední roky známe. Poklidna rozehrávka je vedena přes zadáky Blaugranas, kteří vymýšlejí, kudy povedou útočnou akci.
     
    5
    V první šanci zápasu se zjevil Messi! Barcelonský klenot skvěle odhadl výpad do šestnáctky, jeho ránu z úhlu ale Curzel skvěle vyráží. Následoval rohový kop, po kterém Rakitič hlavičkoval jen těsně nad branku.
     
    6
    Do dalšího přečíslení se dostával Luis Suárez, jehož pokus o zasekávačku skvěle vystihl dobře postavený Ramos.
     
    6
    Brazilskému celku vůbec nefunguje denzíva. Do dalšího zakončení se dostal opět uruguayský forvard, jehož přízemní střelu v poklidu kryl Curzel.
     
    6
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Nyní už ale domácí slaví! Ivan Rakitič nasadil uvnitř pokutového území jesličky jednomu z protihráčů a následně nahrál na levou stranu na osamoceného GERARDA DEULOFEUA, který už měl snadnou práci.
    6. DEULOFEU - 1:0
     
    8
    Barcelonští se okamžitě dostali zpět ke kulatému nesmyslu. Aktivní byl opět Suárez, který se pokoušel akci zakončovat akrobatickým způsobem. Míč ale vůbec netrefil, následovala Rakitičova střela do protihráče.
     
    9
    Konečně i Chapecoense přelezlo svojí obrannou polovinu, jenomže působení bylo opravdu krátké. Alba se již staví k autovému vhazování.
     
    10
    Před kapitánem domácího celku Iniestou skvěle zasáhl Ramos, posléze se na hrací plochu svalil Apodi. Deulofeuovi je pískán nedovolený zákrok.
     
    11
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Tak to byla fotbalová nádhera! SERGIO BUSQUETS měl s míčem spoustu prostoru, na nic nečekal a balón napálil přesně do pravé šibenice.
    11. BUSQUETS - 2:0
     
    12
    Barcelona je při chuti. Luis Suárez se skvěle uvolnil za pokutovým územím, odkud vyprodukoval tvrdou střelu přímo doprostřed branky.
     
    13
    Další útočný výpad je veden od záložní řady katalánského velkoklubu, míč má momentálně na kopačce Sergio Busquets.
     
    14
    Iniesta nalezl lahůdkovou kolmicí naběhnuvšího Albu, který si ale neporadil se zpracováním. V šestnáctce pak neměl proti přesile protihráčů nárok.
     
    15
    Zatím se příliš nedá hodnotit výkon brazilského účastníka Gamperova poháru. Hráči v bílém totiž míč mají opravdu jen zřídka kdy.
     
    16
    Ivan Rakitič si pokoušel balón obhodit kolem Reinalda, což se mu sice podařilo, jenomže míč už nedokázal zachytit na hrací ploše.
     
    17
    No vida! Paulista dostal s balónem docela dost prostoru, po chvilkovém driblinku vypálil ke vzdálenější tyči. Střele chyběl zhruba metr a půl, ter Stegen situaci jistil.
     
    18
    Reinaldo sportovně odevzdal balón soupeři, bude se tak pokračovat z poloviny barcelonských.
     
    19
    Messi teď trochu sobeckým způsobem zkoušel obejít protihráče, což se mu nepovedlo. Po ztrátě míče následoval tvrdý faul Busquetse, na zemi se ocitl Paulista.
     
    20
    O několik vteřinek později faul pískán i Suárezovi. Domácí kanonýr si dle výroku hlavního rozhodčího počínal v souboji s Reinaldem za hranicí pravidel.
     
    21
    Ruka Gerarda Deulofeua zasáhla obličej Apodiho. Chapecoense zahrávalo standardní situaci z pravé strany, na centrovaný balón si naskočil Luiz Otavio, jehož hlavička mířila daleko mimo prostor tří tyčí.
     
    23
    Po chvilkové rozhárané hře se barcelonští fotbalisté opět nastěhovali na polovinu svého soupeře. Po rychlé akci se Messi pokoušel dloubáček nalézt Deulofeua. Druhý jmenovaný měl k míči přeci jenom daleko.
     
    24
    U pravé postranní čáry je máván ofsajd kapitánovi Ruschelovi. Na druhé straně se Suárez pokoušel propustit balón mezi nohami na Messiho, avšak neúspěšně.
     
    25
    S míčem si zahrál také nezaměstnaný ter Stegen. Německý brankář okamžitě posunul balón na levou stranu, což je prostor Jordiho Alby.
     
    26
    Nou Camp opět tleská akci svých fotbalistů. Suaréz se hezkým dloubáčkem pokoušel najít parťáka Messiho, před kterým na poslední chvíli zasáhl Ramos.
     
    27
    Obrovská chyba pomezního rozhodčího. Ten totiž odmával Messimu ofsajd, což se z opakovaného záběru vůbec neprokázalo. Barcelona by v opačném případě byla snad s pěti hráči sama před Curzelem.
     
    28
    Piqué trochu neohrabaným způsobem zasáhl Paulistu do obličeje. Tento čin uviděl také arbitr tohoto klání a španělskému obránci pochopitelně píská faul.
     
    29
    Senzační Curzel! Alba se opět vydal na oblíbený úprk po levé postranní čáře, počkal si na náběh Messiho, jehož přízemní střelu skvěle likviduje brazilský brankář.
     
    29
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Argentinský forvard se přeci jenom prosazuje! Gerard Deulofeu s trochou štěstí procedil balón na LIONELA MESSIHO, který zakončil přesně pod horní tyč.
    29. MESSI - 3:0
     
    30
    Iniesta servíroval další nadýchaný bochánek za obranu Chapecoense, důležitým zákrokem se prezentoval vytáhlý zadák Luiz Otavio.
     
    31
    Tentýž hráč jihoamerického mužstva předvedl další veledůležitý obranný zákrok i o několik vteřinek později, s jeho přispěním putoval balón do náruče Curzela.
     
    32
    Nou Campem putuje mexická vlna. Domácí příznivci si toto utkání náramně užívají. Stadion sice není zcela zaplněn, i tak je o zábavu postaráno.
     
    33
    S ofsajdy se roztrhl pytel. Navrátilec do Barcelony Gerard Deulofeu přebíral balón za obranou soupeře, pomezní rozhodčí upozornil svého kolegu na tento fakt.
     
    34
    Pro domácí mohlo být opět veseleji! Messi efektivní patičkou předal balón Suarézovi, jehož střela vnějším nártem končí na noze brankáře.
     
    35
    Chapecoense je směrem dopředu naprosto bezradné. Umtiti nyní vystavil stopku Izidorovi, který si s francouzským zadákem neporadil.
     
    36
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Ruschel, přichází Guerrero.
     
    37
    Alan Ruschel si při střídání vyslechl bouřlivé tleskání barcelonského stánku. Jeden ze tří přeživčích listopadového letu byl následně i opěvován Nou Campem. Zcela jistě nezapomenutelný zážitek.
     
    38
    To je až neuvěřitelné, co všechno hráči Blaugranas zahazují. Alba se opět prodral do šestnáctky, odkud znovu nalezl nohu Messiho. Maličký Argentinec mířil k pravé tyči, svojí střelu ale orazítkoval pouze do nohy protihráče.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci. Bude se hrát ještě něco málo přes pět minut, s nastaveným časem se moc počítat nedá.
     
    40
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Lourency, přichází Penilla.
     
    41
    Skvostná akce domácích. Rakitič převzal milimetrový pas u brankové čáry, předložil balón Suárezovi, kterému se ale kulatý nesmysl zapletl mezi nohama.
     
    42
    Přečíslení Katalánců táhl opět aktivní Suaréz, který předal trochu kostrbatě míč na pravou stranu na Messiho. Ani šikovný Argentinec si neporadil hned s trojicí protihráčů.
     
    44
    V další stoprocentní šanci Iniesta! Messi naservíroval jemným bochánek balón na domácího kapitána, který měl ale před vyběhnuvším brankářem příliš málo času na zakončení.
     
    45
    Suárezovi zkrátka není přáno. Centrovaný balón doletěl přesně na nohu uruguayského forvard, který ho napálil neskutečnou bombou přímo do Curzela.
    45. Suárez si opět vylámal zuby.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce. Dle předpokladů má jednoznačně více ze hry domácí Barcelona, která svému protivníkovi nasázela tři branky. Rozdíl ale mohl být daleko větší, v roli největšího spalovače utkání se prozatím ukazuje Luis Suárez, který měl na svých kopačkách snad tři nebo čtyři tutové šance. Chapecoense je směrem dopředu naprosto bezzubé, ideální není ani defenzivní činnost. Druhý poločas začne přibližně v 21:36.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází ter Stegen, přichází Cillessen.
     
    46
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Neném, přichází Nadson.
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Paulista, přichází de Mello.
     
    46
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Deulofeu, přichází Denis Suarez.
     
    47
    Barcelonští začali druhý poločas stejně tak, jako skončili ten předchozí. Tedy držením míče a obléháním pokutového území soupeře.
     
    49
    Stále rozvážná akce Katalánců zatím nevede k žádnému střeleckému ohrožení. Před malou chvíli Iniesta neprocedil míč na Suáreze.
     
    50
    Luis Suárez se hezky zbavil protihráče, v šestnáctce ho ale výborně dostoupili další dva hráči Chapecoense. Výsledkem je ztráta kulatého nesmyslu.
     
    51
    Hvězdu Uruguayec nešťastně rozhazuje rukama. Suárez totiž pokazil zpětnou přihrávku na rychlonohého Albu. Curzel bude vykopávat od své svatyně.
     
    52
    Míč se mezitím přestěhoval až k novému brankáři v brance Barcelony Jasperu Cillessenovi, který ho okamžitě přesouvá na levou stranu.
     
    53
    Stále čekáme na nějaký vážnější střelecké ohrožení barcelonské svatyně. Viděli jsme zatím pouze nepřesný Paulistův pokus, což byla prozatím největší šance brazilského celku.
     
    54
    Po krátké kombinace Alby s Denisem Suarezem se první jmenovaný dopustil nepřesné přihrávky na Messiho. Argentinec je ve druhém poločase hodně nenápadný.
     
    55
    Bývalý hráč španělské Valencie Jordi Alba si svojí aktivitou vybojoval rohový kop pro svoje barvy. Roh byla zahrán nakrátko, rozruch před brankou Chapecoense se tak nekonal.
     
    55
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Tak konečně! Luis Suaréz obdržel přihrávku k hranici malého vápna, odkud razantní střelou prostřeluje Curzela počtvrté.
    55. SUÁREZ - 4:0
     
    57
    Opět se nám připomněl nejlepší hráč planety. Lionel Messi si přichystal balón za šestnáctkou, kde se prezentoval technickým obstřelem. Střela skončila jen pár decimetrů vedle vzdálenější tyče.
     
    58
    Po tomto střeleckém pokusu měl hostující brankář Curzel nějaké menší zdravotní problémy. Zdá se být všechno v pořádku a může se opět pokračovat ve hře.
     
    59
    Takhle to určitě nepůjde. Nakopávaný balón sice mířil na Guerrera, ten se ale při kontaktu s míčem ocitl v ofsajdovém postavení.
     
    60
    Ve druhém poločase naprosto zmizel z povrchu zemského Ivan Rakitič. Zkušený chorvatský reprezentant odvádí spíše "černou" práci na hřišti.
     
    61
    Sledujeme velice jednostranné utkání, které má od úvodních minutek pod taktovkou Barcelona. Její dnešní soupeř není schopen většího útočení, navíc po zisku míče ihned následuje ztráta.
     
    62
    Konečně se nizozemský brankář ve službách Barcelony taky trochu zapotil. Do jeho prostoru mířila přízemní střela, kterou musel krýt.
     
    62
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Iniesta, přichází Roberto.
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Umtiti, přichází Mascherano.
     
    63
    Po dvou střídáních Katalánců se nám na zeleném pažitu objevil lékařský tým. Vážné zdravotní problémy má jeden z hráčů Chapecoense. Vypadá to na nového muže na trávníku Nadsona.
     
    64
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Nadson, přichází Moisés.
     
    65
    Messi si pohrál se dvěma bránícíma hráčema, poté servíroval do malého vápna přízemní přihrávku, která ale postrádala jak přesnost, tak i správný směr.
     
    66
    Zcela nenápadný Denis Suarez se nám alespoň trochu připomněl. Avšak se jednalo o ofsajdové postavení, do kterého ho vystavil jeho jmenovec v sestavě španělského velkoklubu.
     
    67
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Moisés, přichází Antonio.
     
    68
    Chapecoense se po Albově faulu dostal blíže soupeřovi brance. Brazilský celek zahrával standardku kousek od pokutového území, centr ale nalezl pouze hlavu Busquetse.
     
    69
    Žlutou kartu dostává Mineiro (Chapecoense AF).
     
    71
    Busquetsův záměr prostrčit míč na Suáreze byl myšlený velmi dobře. Přihrávku ale zachytil pozorný obránce Chapecoense.
     
    72
    Poslední minutky nenabízejí zrovna úchvatnou podívanou. Domácí od svého drtivého náporu upustili a momentálně nechávají hrát i svého soupeře.
     
    73
    Denis Suarez doslova nabral na vidle protihráče, který dosti nešetrným způsobem dopadl na zelený pažit. Hlavní arbitr pochopitelně píská faul barcelonskému středopolaři.
     
    74
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Guerrero, přichází Arthur.
     
    74
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Máme tu pověstný bůr! Celou akci rozjel Denis Suarez, který si narazil s Messim. Argentinský šikula následně vybídl prvního jmenovaného ke skórování, což mu vyšlo naprosto dokonale.
     
    75
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Zeballos, přichází Apodi.
     
    76
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Curzel, přichází Artur Moraes.
     
    77
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Piqué, přichází Marlon.
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Alba, přichází Digne.
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Suárez, přichází Alcacér.
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Messi, přichází Munir.
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Vidal, přichází Semedo.
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Busquets, přichází Aleñá.
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Rakitič, přichází Samper.
     
    79
    Na hrací ploše je doslova masivní počet nových hráčů na straně domácího celku. Na hřišti už neuvidíme pobíhat například Lionela Messiho či Luise Suáreze.
     
    80
    Barcelonští i nadále kontrolují zápas. Kombinace alá tika taka jsou vedeny ve středu hřiště, kde se s míčem střídají postupně všichni hráči.
     
    80
    Po velmi vlažném počínání s míčem najednou přišla kolmá přihrávka na Alcacera, který se ale ocitl v ofsajdu.
     
    81
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Ramos, přichází Bruno.
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Otavio, přichází Grolli.
     
    82
    Hodně nejistý odkop předvedl Javier Mascherano, který musel řešit padající balón do pokutového území. Jihoameričané se dostanou k autovémui vhazování.
     
    83
    Po něm vystoupal do vzduchu de Melo, jehož hlavička mířila pouze doprostřed branky. Cillessen předvedl jistý zákrok a hosté se tak budou muset vrátit zpět na svá výchozí postavení.
     
    84
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Mineiro, přichází Khevin.
     
    85
    Utkání se nám pomalu a jistě chýlí k závěrečnému hvizdu. Barcelona nepředvádí už takový dominantí výkon, jako v prvním poločase.
     
    87
    Chapecoense se dostalo na malý moment blíže k soupeřově brance, kostrbaté přihrávky ale nevyústíly v žádné zakončení.
     
    88
    Na druhé straně si opět za obranu sebíhal Alcacer. Bývalý hráč Valencie ani tentokráte na míč nedosáhl. Artut míč chytá a brzy ho svým výkopem uvede zpět do provozní teploty.
     
    89
    Na hranici pokutového území se poroučel k zemi Nelson Semedo a dle hlavního arbitra v tom nebyl faul. Pokračuje se tedy ve hře.
     
    89
    Teď už se ale píská! Semedo si to namířil do šestnáctky, kde byl ostře faulován. Penalta pro Barcelonu!
     
    89
    Střídání v týmu Chapecoense AF: ze hřiště odchází Pinilla, přichází Dodo.
     
    90
    K exekuci pokutového kopu se postavil Paco Alcácer, jehož tvrdou ránu k levé tyči fantasticky likviduje Artur Moraes.
    90. Penalta
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    90+3
    Alcácer se snažil napravit nepovedený pokutový kop, střela zpoza šestnáctky ale vystoupala vysoko nad horní konstrukci.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Barcelona se po naprosto dominantním utkání stává vítězem dvaapadesátého ročníku Gamperova poháru! Brazilský soupeř nebyl zrovna tím nejtěžším protivníkem, španělský gigant si proti svému soupeři s chutí zastřílel. Postupně se trefili Deulofeu, Busquets, Messi, Luis Suaréz a Denis Suaréz. V poslední minutě utkání navíc neproměnil pokutový kop Paco Alcácer.
     
    To je pro tuto chvíli ode mne už vše. Přeji hezký zbytek dne a u dalších online přenosů na shledanou. (22:27:40)

    David Suchý

    Branky: 6. Deulofeu, 11. Busquets, 29. Messi, 55. Suárez, 74. Denis Suarez

    Karty:   69. Mineiro (CHF)

    Neproměněná penalta: 90. Alcácer (BAR), brankář Moraes zneškodnil


    FC Barcelona: ter Stegen – Vidal, Piqué, Umtiti, Alba – Rakitič, Busquets, Iniesta (C) – Messi, Suaréz, Deulofeu
    Náhradníci: Cillessen – Semedo, Denis, Arda, Mascherano, Alcácer, Digne, Sergi Roberto, Samper, Douglas, Munir, Marlon, Aleñá

    Chapecoense AF: Elias – Apodi, Otavio, Ramos, Reinaldo – Ribeiro, Ruschel (C) – Neném, Mineiro, Lourency – Paulista
    Náhradníci: Guerrero, Roberto, César, Khevin, Moraes, Grolli, Neto, Girotto, de Melo, Bruno, Arthur, Antonio, Perotti, Nadson, Moisés, Renan, Dodô, Marques, Seijas, Zeballos, Jandrei

    Rozhodčí: Izquierdo
    thejrc.org