TK Svazu futsalu před startem nové sezony (kon.)
konec
Tisková konference Svazu futsalu před startem nové sezony

Úterý 29.08.2017, 10:35Tiskové konference
     
    Český tým tedy vstoupí do extrémně těžké baráže o postup na EURO proti Srbsku 12. září v Chomutově. Držíme i prostřednictvím serveru palce. (11:00:00)
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce.
     
    Neumann doplňuje: Ve fotbale máte jedenáct hráčů, tady se to ještě může ztratit, ale ve futsalu je na palubovce méně hráčů a je to proto horší. My jsme na to s Petrem Fouskem několikrát upozorňovali a stěžovali si, ale vždy jsme odešli s pláčem.
     
    Mestek o naturaliování: Je to věc každé země. Ve fotbale to zaplaťpánbůh není tolik, ale je asi otázkou času, kdy to začne prorůstat i sem.
     
    Neumann o EURO: Evropa malinko změnila systém. Evropa odteď nebude jednou za dva roky, ale jednou za čtyři roky. Další šampionát bude až v roce 2022. Dnes hraje kvalifikace na ME 52 týmů a sedm má postoupit na MS, je to pro nás zatím hodně vysoký styl. V jiných zemích jsou do toho kladeny velké finanční prostředky, jiné země jsou také schopny naturalizovat Brazilce do svýh kádrů. Je těžké v tom konkurovat, ale říkám, že zajíci se počítají až po honu a my se připravíme na všechno. Když nepostoupíme na Evropu, nezbývá nic jiného než předělat kádr a začít více stavět na mladých hráčích. Snad se nám i v lize objeví více talentů.
     
    Tomáš Neumann o kvalitě ligy: Naše liga půjde letos hodně nahoru. Kluby jako Slavia, Plzeň či Litoměřice budou mít kvalitní tréninkový proces. Jsou tu zahraniční borci, s nimiž se mohou vytáhnout i mladíci. Je tu pak Sparta a Chrudim, kde jsou kádry v jiných dimenzích. Pokud ho udrží, nebude mít tady konkurenci.
     
    Mestek o mládeži: Mladí mají také životní styl. Promítá se při cestování, poradách, při jídlech. Když je tam Roman, je tam najednou jiný pořádek. Je to profík se vším všudy.
     
    Neumann o Zárubovi: Pro nás je to fenomén. V takovém věku se totiž udržuje jako profesionál, čímž mi připomíná Jardu Jágra. Proto může hrát na úrovni reprezentace.
     
    Neumann o repre bez Romana Mareše: Problém je úplně jinde a je ve všech kolektivních sportech u nás. Nejsou mladí kvalitní hráči. Není to ale problém jen futsalu. Je zde problém s mladou generací, povedl se nám za poslední léta akorát Radim Záruba. Je těžké zde hledat náhradu stálic. Debatujeme o tom pořád, ale je to nejspíš celorepublikový problém.
     
    Tomáš Neumann o baráži v Srbsku: Oni v kvalifikaci narazili na Portugalce, bohužel nám spadli do baráže. Zápas s nimi odehráli velmi kvalitní, ale těsně ho prohráli. Bohužel jsme si je vylosovali my. V baráži se nenasazuje, ale rovnou se tahá z koše. Máme o nich informace dobré, detailní. Poslední rok je zmapovaný velmi dobře, ale jedná se o velmi těžkého soupeře.
     
    Otakar Mestek o důvodech s Chancí: Fotbalová asociace podepsala obrovskou smlouvu s Fortunou. Nevešlo se tedy k nám takové konkurenční prostředí. Pokračujeme alespoň ve streamech a mohu říci, že jsme se rozešli v dobrém. Je to pro nás komplikace i s imagového hlediska. Uděláme všechno proto, abychom tohoto partnera rychle nahradili. Finančně to fatální problém není.
     
    Michal Pavlík: Nově startuje i hlasování o Hráče utkání a Hráče měsíce. Věřím, že po vzoru fotbalu budeme úspěšní. Chceme také více propagovat projekt Futsal za život. Bojujeme pro Láďu Mikuláše, který onemocněl stejnou nemocí jako třeba Marian Čišovský. Láďa s tím úžasně bojuje.
     
    Tomáš Neumann o Chomutovu: Myslím si, že chomutovské diváky jsme si už vyzkoušeli a vždy na nás přišel plný dům. Budu rád, když přijde opět 12. září a chtěl bych i tímto pozvat všechny fanoušky futsalu, aby nám pomohli.
     
    Tomáš Neumann o reprezentačním kádru: Bude to hodně náročné na obě strany. Tento termín na začátku září není ideální. Ve všech koutech světa začíná liga, ale jsme na tom stejně jako Srbové. Věřím, že se jazýček na vahách pohne na naší stranu. Na druhou stranu ale respektujeme, že Srbové mají aktuálně úžasnou generaci. Tým je nabitý legionáři z celé Evropy. V průběhu sezony by se s nimi hrálo velice těžce, tohle je pro nás možná trochu výhodou. Všichni hráči jsou trošku syroví, po letních přípravách.
     
    Michal Pavlík: I nadále spolupracujeme s Českou televizí. Začínáme duelem mezi Spartou a Plzní. Budou ale také streamy na sázkové kanceláři Tipsport. Začneme zápasem mezi Litoměřicemi a Teplicemi.
     
    Otakar Mestek: Jedná se o velmi přísné rozpočtové provizorium. Je těžké v něm cokoliv plánovat, ale nám se to snad povedlo. Dokázali jsme zachránit alespoň část sponzorů, bohužel nepokračujeme s Chancí.
     
    Michal Pavlík: Liga momentálně nemá generálního partnera. Futsal však kauzy posledních měsíců přežil v úsporném režimu. I toto odvětví se řadí mezi čekatele na finance.
     
    Otakar Mestek: Soutěž bude zajímavá pro diváky, novináře i pro reprezentačního trenéra, neboť úroveň domácí soutěže vzroste.
     
    Otakar Mestek: Jsem přesvědčený, že letošní sezona bude ze sportovního hlediska nejlepší v historii. Ještě nikdy reálně o titul nebojovala více než dvě a tři mužstva. Jsou tu i silné Litoměřice, silná Plzeň. Do ligy se navíc vrátily pod jiným názvem i Teplice. Nesmíme zapomenout ani na Slavii, která hrála finále loni s Chrudimí. Myslím, že je tu šest týmů, které si to mohou rozdat o titul.
     
    Michal Pavlík: V první futsalové lize jsou výrazné změny. Sparta se spojila s Benagem. Na sociálních sítích se tento nový tým prrezentuje jako Nová Sparta a vyhlásila cíl v podobě útoku na titul. Má navíc ve svém středu novou posilu, která hrála i za Barcelonu. Chrudim naopak přišla o Brazilce Felipeho.

    Radek Barkman

    thejrc.org