Kazachstán – Černá Hora 0:3 (kon.) | Česko – Německo 1:2 (kon.) | Norsko – Ázerbájdžán 2:0 (kon.)
San Marino – Sev. Irsko 0:3 (kon.) | Dánsko – Polsko 4:0 (kon.) | Rumunsko – Arménie 1:0 (kon.)
Litva – Skotsko 0:3 (kon.) | Malta – Anglie 0:4 (kon.) | Slovensko – Slovinsko 1:0 (kon.)
konec
Malta
0:4 (0:0)
Anglie
Pátek 01.09.2017, 20:45 • National Stadium, Ta' Qali • Kvalifikace MS (Evropa) • Skupina F
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z kvalifikačního zápasu o Mistrovství světa 2018. Od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na duel mezi domácí Maltou a hosty z Anglie!
     
    Malta

    Malý ostrovní stát jde do zápasu jako velký outiser, od kterého by byl jakýkoliv bodový zisk obrovským překvapením. Z šesti kvalifikačních zápasů Malta nezískala ještě ani bod a vstřelila pouze dvě branky. Jen v jednom utkání však prohrála o více než dvě branky, stalo se tak hned v prvním zápase proti Skotsku. Menším varováním pro Angličany může být červnový přátelský duel, ve kterém Malta vyhrála na Ukrajině 1:0!
     
    Anglie

    Anglický národní tým na světovém šampionátu naposledy chyběl v roce 1994. Právě probíhající kvalifikaci o příští ročník mají Angličané rozehraný velmi dobře, neboť z šesti zápasů neprohráli ani jeden a se čtrnácti body vedou skupinu F s dvoubodovým náskokem před Slovenskem. Rozhodně se však nedá říct, že by ostrované své soupeře deklasovali, o tom jasně svědčí celkové skóre 10:2, což nedělá ani dvě branky na zápas. Právě dvoubrankovým rozdílem skončilo poslední měření sil s Maltou, kterou Anglie doma porazila 2:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Malta: Hogg – S. Borg, Z. Muscat, Agius, Magri, Zerafa – S. Pisani, Kristensen, R. Fenech – J. P. Farrugia, Schembri (C).
    Náhradníci: Bonello – A. Muscat, Failla, P. Fenech, Mifsud, Gambin, Camilleri, Borg, Johnson.

    Anglie: Hart – P. Jones, Bertrand, Walker, Cahill – Sterling, Livermore, Alli, Henderson (C) – Kane, Oxlade-Chamberlain.
    Náhradníci: Butland, Heaton – Smalling, Cresswell, M. Keane, Stones, N. Chalobah, Defoe, Sturridge, Welbeck, Vardy, Rashford.

    Rozhodčí: Dias – Tavares, Soares (všichni POR).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali Angličané, kteří nastupují v tmavě modrých, zatímco domácí v červenobílých dresech.
     
    2
    Hogg měl hned v úvodu plné ruce práce se Sterlingem, který měl naštěstí pro Malťany problémy se zpracováním přihrávky na hranici vápna a míč mu utekl právě k brankáři soupeře.
     
    3
    Nebojácná akce Malty skončila nepřesnou střelou z dobrých pětadvaceti metrů, o kterou se postaral Ryan Fenech.
     
    4
    Alliho skvělý centr z pravé strany přistál na hlavě Kanea, jehož prudkou hlavičku Hogg reflexivním zákrokem vyrazil!
     
    6
    Domácí přišli o míč ve středovém kruhu, po čistém zákroku Cahilla už zase kombinují Angličané.
     
    7
    Harry Kane byl hodně překvapený, že se k němu dostala přízemní přihrávka z pravého křídla. Špatné zpracování zapříčinilo anglický návrat do středu hřiště.
     
    8
    Utkání se hraje na Maltě, nicméně na tribunách mají obrovskou převahu příznivci Anglie, kteří obsadili prakticky všechny sektory.
     
    9
    Bjorn Kristensen se ve skluzu snažil zabránit odcentrovat Bertrandovi. To se mu povedlo jen částečně, neboť míč srazil na rohový kop.
     
    10
    Nakonec pro Maltu všechno dobře dopadlo, po centru z levé strany totiž nemusela řešit žádné větší problémy.
     
    11
    Dele Alli se probil k Hendersonově centru, ovšem z těžké pozice nezakončil bez přípravy tak, aby ohrozil brankáře Malty.
     
    13
    Zatím sledujeme očekávaný průběh zápasu, Angličané kontrolují hru a vypadá to, že je to jen otázka času, kdy ze své převahy vytěží první branku.
     
    14
    Domácí v jedenácti lidech vykrývají prostory na obranné polovině, ofenzivě se prakticky nevěnují, a tak se obránci Anglie mohou hodně vytahovat kupředu.
     
    15
    Walkerovu přihrávku do vápna Alli patičkou prodloužil za sebe, kde už ale byl pouze Andrew Hogg.
     
    16
    Henderson ve střetu dvou kapitánu fauloval Schembriho, domácí tak mohou po delší době navštívit prostory před Hartovou brankou.
     
    17
    Oxlade-Chamberlain ukázal své rychlé nohy a zprava odcentroval. Přihrávku do ohně odvrátil Agius na rohový kop.
     
    18
    Hendersonův centr domácí odvrátili jen kousek před vápno, kde si míč sebral Livermore a nanovo rozjel kolotoč anglických přihrávek.
     
    19
    Steve Borg napadal Bertranda, kterého donutil k odkopu. Zároveň ho ale dohrál a rozhodčí tak nechali Angličany rozehrát z klidu.
     
    20
    Bertrand se Sterligem na levém křídle nic nevymysleli, vhazovat bude jen domácí obránce Steve Borg.
     
    21
    Kane potáhl anglický útok a sám odcentroval, jeden z obránců přihrávku lehce tečoval a je z toho několikátý rohový kop.
     
    22
    Po rohu Hendersona se balón poprvé zatřepotal v síti. Všemu ale předcházel útočný faul na brankáře ze strany až moc důrazných hlavičkářů Anglie.
    22. Neuznaná trefa Anglie
     
    23
    Schembri se sice poslušně vrátil do obrany, kde ale fauloval Hendersona. Ten vzápětí rozehrál standardní situaci, po které Magri prodloužil míč do autu na další roh.
     
    24
    Henderson kroutil balón směrem do branky, u které ho ale bezpečně vyboxoval mimo vápno Andrew Hogg.
     
    25
    Borg byl před vlastní brankou úplně sám, přesto zahrál na jistotu a centr z pravé strany odvrátil na rohový kop.
     
    26
    I ten ale domácí ubránili a i v šestadvacáté minutě tak trvá bezbrankový stav, se kterým jsou rozhodně spokojenější Malťané.
     
    27
    Náznak domácího protiútoku ukončil pomezní rozhodčí, který si všiml ofsajdového postavení Farrugii.
     
    28
    Andrew Hogg rozehrával po Alliho faulu na Kristensena, jeho spoluhráči se ale sami vyhnali z hrací plochy.
     
    29
    Bjorn Kristensen byl u půlící čáry tvrdě zasažen Sterlingem. Sám faulovaný se chopil rozehrávky, ale zvolil jen přihrávku vzad.
     
    30
    Držení míče: 28% – 72%.
     
    31
    Do rychlé souhry mezi Hendersonem a Oxlade-Chamerlainem se ještě vložil Walker. Ten ve vápně o míč ale přišel a k tomu fauloval Zacha Muscata.
     
    32
    Henderson režíruje anglickou hru a rozděluje přihrávky na všechny strany, zatím z toho ale nevznikla žádná vážnější akce.
     
    33
    Alli z první sklepával míč na osu hřiště, kam běžel Kane. Těsně předním domácí obránce zakopl balón do autu.
     
    34
    Z rohového kopu Angličané nezahrozili, jejich drtivý tlak tím ale ani zdaleka neskončil. Walker vybojoval faul u pravé autové čáry.
     
    35
    Steve Borg byl znovu ve správný čas na správném místě a nepustil Hendersonův dlouhý pas k žádnému anglickému hlavičkáři.
     
    36
    Sterling prodloužil přihrávku na levou stranu k Bertrandovi, jehož centr rovněž skončil na zatím bezchybné obraně Malty.
     
    37
    Borg po tvrdém souboji se Sterlingem zůstal ležet na hřišti a vyžádal si ošetření. Domácí kouč určitě doufá, že klíčového člena sestavy nebude muset předčasně střídat.
     
    38
    Krátká pauza je u konce, hra už znovu pokračuje jasnou územní převahou Angličanů. Joe Hart se ve své brance mezitím musí nudit, protože se v jeho blízkosti ještě ani jednou nehrálo.
     
    39
    Sterlingův centr měl hodně špatné parametry, skákající míč sebrala domácí defenzíva a trochu zbytečně ho odkopla do zámezí.
     
    40
    Anglie v posledních minutách zkouší prorazit dlouhými přihrávkami. Ani tento recept ale zatím moc nefunguje, Henderson teď neúspěšně hledal na levém křídle Bertranda.
     
    41
    Bertrandův centr o pár chvil později přece jenom přišel, ale zastavil ho Agius. Po zákroku na Schembriho se už chystá odkopávat Hogg.
     
    42
    Domácí se poprvé dostali s balónem až do pokutového území soupeře. Po dlouhém autu Borga tam ale vydrželi ani ne dvě sekundy. Následuje odkop od branky Joe Harta.
     
    43
    A ještě jednou anglická reprezentační jednička, která uvádí míč zpět do hry po hodně nepřesném nákopu od Pisaniho.
     
    44
    Harry Kane se vrátil pro míč až do hloubi pole, posléze s ním došel k hranici velkého vápna, kde ztratil stabilitu a usnadnil práci pětičlenné obranné řadě Malty.
     
    45
    Alex Oxlade-Chamberlain předal míč Allimu a pokračoval v běhu do pokutového území. Tím si řekl o zpětnou narážečku, ale ta až k němu neprošla.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+1
    Hosté přenesli hru na pravou stranu, odkud Henderson našel Kanea, ale ten byl bohužel pro Angličany v těsném ofsajdu.
     
    45+2
    Kane dlouhou přihrávkou přenesl balón do velkého vápna, kde si ho parádně zpracoval Oxlade-Chamberlain. Nová posila Liverpoolu poté ale vystřelila hodně slabě a doprostřed branky, kde byl připravený Hogg.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Anglické dobývání domácí branky v prvním poločase žádný gólový efekt nemělo. Největší šanci měl už ve čtvrté minutě Kane, jehož hlavičku ale Hogg parádně vyrazil. Ve zbylém průběhu úvodní půle už podobně nebezpečná situace k vidění nebyla, za zmínku stojí snad jen akce po rohovém kopu, kdy branka Anglie nebyla uznána pro útočný faul.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Raheem Sterling, přichází Marcus Rashford.
     
    47
    Velký favorit celé kvalifikační skupiny už opět brouzdá po obranné polovině Malty. Na obrazu hry se po změně stran asi nic měnit nebude.
     
    48
    Farrugia se Zerafou nedostali míč za půlící čáru a už musí znovu vypomáhat v bránění anglického náporu.
     
    49
    Livermore uprostřed hřiště zfauloval domácího kapitána Schembriho, Angličané po Fenechově nákopu ale balón rychle získali zpět.
     
    51
    Zbytečná Alliho ztráta přinesla protiútok Farrugii. Malťané se na chvíli usadili na útočné půlce a pořádně vystrašili anglické fandy, když Schembri vypálil z dvaceti metrů jen těsně vedle pravé tyče Hartovy brány!
    51. André Schembri (MAL)
     
    52
    Opět v akci André Schembri, který se snažil vysunout sprintujícího spoluhráče, ale místo toho nakopl balón až do Hartovy náruče.
     
    53
    Anglie právě vstřelila branku!
    Hosté se konečně dočkali a radují se ze zasloužené vedoucí branky! Dele Alli po centru z hloubi pole podržel balón v pokutovém území, nalákal na sebe hned několik obránců a všiml si volnějšího HARRYHO KANEA, který levačkou zblízka zkušeně zakončil.
    53. Harry KANE - 0:1
     
    54
    Tahle branka Angličanům určitě hodně pomůže a přidá klid na jejich kopačky. Malťané to od této chvíle budou mít hodně složité.
     
    55
    Potvrzuje to i pohled na hřiště, kde se znovu hraje před pokutovým územím Malty. Hogg se přímého ohrožení ale zatím bát nemusí.
     
    56
    Domácí získali míč ve středu pole a získali rozehrávku z půlící čáry, kde byl Livermorem faulován Joseph Zerafa.
     
    57
    Magri se rychlou kličkou zbavil Hendersona a udělal několik dalších kroků směrem k anglické brance. Tu ale výrazně minul při střele ze střední vzdálenosti.
     
    58
    Walker hledal Rashforda přihrávkou do hodně zahuštěného prostoru. Tím balón nenápadně prošel až do vápna k brankáři Malty.
     
    59
    Hendersonovo špatné přenesení hry na pravou stranu zastavil Zerafa, jenž ale pokazil první přihrávku a vrátil míč na anglické kopačky.
     
    60
    Harry Kane si navedl míč na pravačku a štiplavou střelou z dálky přinutil domácího brankáře jít na zem. Žádný těžký zákrok to ale nebyl, Hogg na balón celou dobu dobře viděl.
     
    61
    Alex Oxlade-Chamberlain byl u pravé autové čáry zastaven Zerafou, přes kterého se rychlonohý záložník snadno dostal.
     
    62
    Alli se neúspěšně snažil dostat k nákopu z poloviny hřiště, na hranici šestnáctky mu míč ukopl Sam Magri.
     
    63
    Malta je po změně stran v útoku mnohem nebezpečnější. Pisani si teď pohybem řekl o přihrávku do běhu, po které dával míč pod sebe, ale přitom nenašel žádného ze spoluhráčů.
     
    64
    Marcus Rashford sice nahradil Sterlinga, ale hru Anglie zatím moc neoživil. Nyní poslal nechytatelnou přihrávku Walkerovi, načež vhazuje Zerafa.
     
    65
    André Schembri po ose hřiště daleko nedošel, dobrých patnáct metrů před pokutovým územím ho odzbrojil rychle se vracející Livermore.
     
    66
    Menší zmatky v anglické obraně jsou zažehnány, ostrované už v poklidu kombinují a blíží se brance soupeře.
     
    67
    Jones uhlídal domácí nákop k velkému vápnu a rozjel novou akci anglického celku. Walker byl u půlící čáry poslán k zemi, nicméně o faul se nejednalo a míč se tak vrátil k Malťanům.
     
    68
    Kdo čekal, že Anglie po vedoucí brance začne svého soupeře ještě více přehrávat, tak se mýlil. V posledních minutách sledujeme poměrně vyrovnaný boj.
     
    69
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Dele Alli, přichází Jamie Vardy.
     
    70
    Na hřiště se dostal jeden z fanoušků, který pořádně prohnal dva členy ochranky. Ta jej zastavila až po vydatném stometrovém sprintu.
     
    71
    Po ošetřování Zerafy, anglickém střídání a neplánované divácké vložce pokračujeme ve hře, u míče jsou obránci Malty, kteří mají co dělat s aktivním napadáním soupeře.
     
    72
    Čerstvý Jamie Vardy si naběhl pro pěkný pas od Rashforda, Hogg mu u pravé tyče dobře zmenšil střelecký úhel a nedal anglickému útočníkovi potřebný klid k zakončení.
    72. Jamie Vardy (ENG)
     
    73
    Zerafa je opět v nefotbalové pozici a tentokrát už to vypadá, že bude muset střídat.
     
    74
    Oxlade-Chamberlain to zkusil sám, ale přízemní střelou z dálky domácího brankáře neohrozil.
     
    75
    Střídání v týmu Malta: ze hřiště odchází Joseph Zerafa, přichází Ryan Camilleri.
     
    76
    Joe Hart má ve druhé půli rozhodně více práce než v úvodu zápasu, nyní dostal malou domů a pod tlakem domácích útočníků rychle odkopl míč do bezpečí.
     
    76
    Rashford protáhl Hogge, který si uprostřed branky poradil i s touto střelou z delší vzdálenosti. Následuje další střídání, tentokráte na hostující straně.
     
    77
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Alex Oxlade-Chamberlain, přichází Danny Welbeck.
     
    78
    Schembriho přetahovanou s Rashfordem ukončil až hlavní rozhodčí, který oběma hráčům domluvil a přiřkl míč Anglii.
     
    79
    Někteří domácí fotbalisté už toho mají plné zuby. Teď je to Ryan Fenech, kterému se po jedné ze srážek nechce zpět na nohy.
     
    80
    Všichni, až na brankáře Harta, se nyní nastěhovali před domácí branku. Angličané se přes zataženou obranu ale složitě dostávají do palebných pozic.
     
    81
    Walker konečně zrychlil hru, navedl si míč na střed a poslal kolmici do vápna. Kane na ni ale reagoval pomalu a přihrávka došla až do autu.
     
    83
    Střídání v týmu Malta: ze hřiště odchází Ryan Fenech, přichází Paul Fenech.
     
    84
    Tempo hry s blížícím se koncem zápasu postupně opadává, srdnatě bojující hráči Malty už postrádají potřebné síly na překvapení mnohem slavnějších protivníků.
     
    86
    Anglie právě vstřelila branku!
    Zničehonic tu máme druhý anglický zásah, který rozhoduje o majiteli tří bodů! Hosté svého soupeře uspali nekonečnou kombinací, Henderson při ní přenesl těžiště hry na levou stranu, kde si míč na střelu z pětadvaceti metrů připravil RYAN BERTRAND a překvapil domácího brankáře, který by měl podobné, nepříliš razantní, střely z dálky chytat.
    86. Ryan BERTRAND - 0:2
     
    86
    Střídání v týmu Malta: ze hřiště odchází André Schembri, přichází Michael Mifsud.
     
    88
    Hosté opětovně získali míč, ale dopředu se už moc neženou. Zápas se zřejmě už v poklidu dohraje.
     
    89
    Rashford nádhernou patičkou přemístil míč do pokutového území k Walkerovi. Tomu střela z pravé strany ale vůbec nesedla a Hogg zasahovat nemusel.
     
    90
    Maltský útok ukončil Farrugiův lehký faul na Garyho Cahilla. Následuje jeden z posledních útoků Anglie.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány tři minuty.
     
    90+1
    Anglie právě vstřelila branku!
    A už je to o tři góly. Pisani se ve středu pole nechal lacino obrat o míč, který Kane krásně nacentroval z prostoru u pravé autové čáry a našel DANNYHO WELBECKA, jenž před vybíhajícím Hoggem prodloužil míč do sítě.
    90+1. Danny WELBECK - 0:3
     
    90+2
    Anglie právě vstřelila branku!
    A hned vzápětí čtvrtý gól! Angličané na první pohled přestali hrát, Marcus Rashford na ležícího hráče ale nebral ohled a z poloviny hřiště nakopl balón na HARRYHO KANEA, jenž si pravačkou zpracoval dlouhou přihrávku a z druhého doteku uklidil míč za bezmocného brankáře.
    90+2. Harry KANE - 0:4
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Angličané se po závěrečném hvizdu mohou radovat z povinného vítězství, které se ale nerodilo tak lehce, jak se může na první pohled zdát. Ostrované našli recept na pozornou maltskou obranu až po změně stran, kdy v 53. minutě otevřel skóre Harry Kane. Od tohoto momentu překvapivě začali hrát domácí, kteří párkrát vystrašili anglické fandy v čele s brankářem Hartem. Ten ale nakonec udržel čisté konto a v samotném závěru zpovzdálí sledoval hned tři trefy svých spoluhráčů, o které se podělili Bertrand, Welbeck a Kane.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku: 0 – 10
    Střely mimo: 3 – 4
    Držení míče: 29% – 71%
    Rohové kopy: 0 – 6
    Ofsajdy: 1 – 1
    Fauly: 11 – 13.
    Anglie na Maltě nezaváhala a o další krok se přiblížila světovému šampionátu

     
    Z tohoto zápasu je to vše, přeji Vám hezký zbytek pátečního večera a dobrou noc. (22:52:10)

    Michal Břuchanský

    Branky: 53. Kane (Alli), 86. Bertrand (Henderson), 90+1. Welbeck (Kane), 90+2. Kane (Rashford)


    Držení míče: 29 % : 71 %.
    Střely na branku: 0:10. Střely mimo: 3:4. Rohy: 0:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:13.
    Malta: Hogg – S. Borg, Z. Muscat, Agius, Magri, Zerafa (75. Camilleri) – S. Pisani, Kristensen, R. Fenech (83. P. Fenech) – J. P. Farrugia, Schembri (C) (86. Mifsud).
    Náhradníci: Bonello – A. Muscat, Failla, P. Fenech, Mifsud, Gambin, Camilleri, Borg, Johnson.

    Anglie: Hart – P. Jones, Bertrand, Walker, Cahill – Sterling (46. Rashford), Livermore, Alli (69. Vardy), Henderson (C) – Kane, Oxlade-Chamberlain (77. Welbeck).
    Náhradníci: Butland, Heaton – Smalling, Cresswell, M. Keane, Stones, N. Chalobah, Defoe, Sturridge, Welbeck, Vardy, Rashford.

    Rozhodčí: Dias – Tavares, Soares (všichni POR)
    thejrc.org