Kazachstán – Černá Hora 0:3 (kon.) | Česko – Německo 1:2 (kon.) | Norsko – Ázerbájdžán 2:0 (kon.)
San Marino – Sev. Irsko 0:3 (kon.) | Dánsko – Polsko 4:0 (kon.) | Rumunsko – Arménie 1:0 (kon.)
Litva – Skotsko 0:3 (kon.) | Malta – Anglie 0:4 (kon.) | Slovensko – Slovinsko 1:0 (kon.)
konec
Slovensko
1:0 (0:0)
Slovinsko
Pátek 01.09.2017, 20:45 • City Arena Trnava (Trnava) • Kvalifikace MS (Evropa) • Skupina F
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Hráči se opět sjeli na reprezentační sraz a to značí jediné – zápasy kvalifikace o mistrovství světa. Dnes se společně zaměříme na souboj mezi Slovenskem a Slovinskem.
     
    Slovensko

    Slováci jsou v prozatímní tabulce na druhé příčce, s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Anglii. Právě třetí v pořadí je dnešní soupeř ze Slovinska, který Slovensko obral o tři body v prvním vzájemném zápase skupiny.
     
    Slovinsko

    Jak už bylo zmíněno, Slovinsko momentálně okupuje třetí příčku skupiny F a to s opravdu zvláštním skóre. Za šest odehraných utkání má tento skromný celek pouze šest vstřelených branek, naopak pouze tři inkasované.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka – Mak, Kucka, Hamšík, Weiss – Nemec.
    Náhradníci: Novota, Polaček – Štetina, Sabo, Mihalík, Mazáň, Hrošovský, Rusnák, Greguš, Duda, Ďuriš.

    Slovinsko: Oblak – Skubic, M. Mevlja, Cesar, Jokić – Krhin, Kurtić – Iličić, Birsa, Vetrih – Matavž.
    Náhradníci: Belec, Koprivec – Bohar, Delamea Mlinar, Omladič, Repas, Širok, Rotman, Verbič, Viler, Šporar, Boben..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Utkání nám konečně začalo, úvodní slovo si vzali hostující hráči, kteří budou zleva doprava.
     
    3
    S míčem se poprvé seznámil také brankář Dúbravka, ke kterému se hrací předmět dostal po nepřesnosti z hostujících řad.
     
    4
    Weiss táhl útočnou akci svého celku, poté předal míč Hamšíkovi, jenž neuspěl s průnikem kolem roje protihráčů. Míč je momentálně až u Oblaka.
     
    5
    Po šermované ve středu hřiště se k míči opět dostalo Slováci. U pravé postranní čáry se k autovémui vhazování připravuje Pekarík.
     
    6
    Od prvních minut se ozývá zaplněný stadion v Trnavě. Domácí hráči mají v dnešním utkání opravdu slušnou diváckou podporu.
     
    7
    Aktivní Weiss opět pádil po levém křídle a následně předal Hamšíkovi. Ten nalezl na pravé straně ještě Maka, jehož střílenou přihrávku Oblak vyráží do strany.
     
    8
    Na opačné straně se po přechodu přes půlící čáru svalil k zemi Vetrih, v tuto chvíli je hlavní arbitr Lahoz nucen písknout do své píšťalky.
     
    9
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází Bojan Jokić, přichází Mitja Viler.
     
    10
    Weiss opravdu hýři aktivitou. Maličký křidelník byl po zpracování nešetrně poslán k zemi a Slováci tak budou rozehrávat standardku kousek od půlící čáry.
     
    11
    Pro první žluté napomenutí si došel hostující Birsa, který zatáhl za záchrannou brzdu. Na hrací ploše skončil s ochrannou maskou hrající Kucka.
     
    12
    Slovinci se nemohou dostat k souvislejšímu držení míče. Před malým okamžikem se Matavž pokoušel zachytit balón na hrací ploše, to se mu ale nepovedlo.
     
    13
    Mak si sebíhal blíže k šestnáctce, ještě před ní si chtěl narazit s Nemecem, který mu ale balón nevrátil přesně. Slovinsko bude vhazovat.
     
    14
    Domácí hrající v bílém kompletu tlačí svého soupeře k jeho šestnáctce. Míč je momentálně ve středu hřiště, kde úřaduje Lobotka.
     
    15
    Byl to právě nový muž španělské Celty Vigo, který si vynutil faul na svojí osobu. Standardní situace pro Slovensko z hlouby pole.
     
    16
    Naši sousedé si vybojovali také první rohový kop, který byl rozehrán nakrátko. To nebylo zrovna šťastným řešením.
     
    17
    Co chybělo! Míč propadnul s trochou štěstí k Nemcovi, který byl bohužel pro domácí příliš blízko Oblakovi. Ten tak stačil skvěle vyrazit slabou střelu.
    17. Nemec neměl na zakončení prostor.
     
    18
    Domácí stupňují svůj nápor. Akce ještě pokračovala další střelou, tentokráte se tvrdým projektilem prezentoval Hamšík. Oblak se musel hodně natahovat.
     
    20
    Hosté se konečně prokousali poblíž pokutovému území, kde byl Iličič poslán k zemi. Birsa bude rozehrávat z poměrně značného úhlu.
     
    21
    A nemyslel to vůbec zle. Jeho technický střílený centr letěl ke vzdálenější tyči, kde se po míči natahoval jeden z jeho kolegů. Míč měl potřebnou výšku, nicméně příliš razance.
     
    22
    Slovinci nyní zabojovali ve středovém pásmu a opět okupují útočnou zónu hrací plochy. Aktivní je zejména pravá strana v čele se Skubičičem.
     
    23
    Byl to právě pravý bek hostujícího mužstva, kdo vybojoval úvodní roh pro Slovince. Padající bochánek se stal snadnou kořistí soupeře.
     
    24
    Máme za sebou polovinu prvního dějství. Sledujeme velice vyrovnané utkání, které se přelévá z jedné strany hřiště na druhou.
     
    25
    Hamšík si narazil s Lobotkou a následně kolmicí vysunul Nemce. Slovenský forvard byl podle pomezního v ofsajdovém postavení, což opakovaný záběr neprokázal.
     
    26
    Zároveň se jedná už o druhý ofsajd hráčů v bílém kompletu. Na druhé straně se Slovinci ještě tímto způsobem neprovinili.
     
    27
    Zbrkla pasáž hry skončila až u Hubočana, který se ve spolupráci se svými parťáky dostal k míči na útočné polovině. Tam je ale prostor příliš přehuštěný.
     
    28
    Iličič si navedl míč na svojí silnější nohu a následně píchl do míče směr pokutové území. Míči dal až moc razance a ten tak končí až v náruči Dúbravky.
     
    29
    Po laciné ztrátě míče se Hubočan prezentoval nedovoleným zákrokem, když doslova zalehl Skubičiče. Slovinci hodně rychle rozehráli.
     
    30
    Mezitím Mak zahrával další rohový kop, v dnešním utkáiní už druhý. Rozehrávak se moc nepovedla, Hamšík na zadní tyči neměl nárok k zakončení.
     
    31
    Slovensko se vrací s nepořízenou. Mak totiž neuspěl na pravé straně a hráči domácího mužstva se tak vrací zpět na svá výchozí postavení.
     
    32
    Velmi pohledná a naprosto jednoduchá akce. Iličič dostal sklepnuto od svého spoluhráče a posléze nártem vypálil přímo do prvního bránícího hráče – roh.
     
    33
    Ani z tohoto mráčku nezapršelo. Padající balón byl opět snadnou kořistí pro domácí obranu. Pozornost předvedl také Dúbravka, který si seběhl pro balón.
     
    34
    A pozor! Nemec byl totiž kousek před šestnáctkou poslán k zemi a Slovákům se tak naskýtá skvělá příležitost k otevření skóre dnešního utkání.
     
    35
    Odpovědnost na sebe vzal Hamšík, který střílel na Oblakovu stranu. Toho tato střela natolik překvapila, že stačil jen tak tak reagovat.
    35. Oblak měl co dělat.
     
    36
    Z pravé strany ještě přiletěl centr přesně na hlavu velmi dobře hrajícího Nemce, který míč umístil jen pár čísel vedle tyčky. Oblak se v tuto chvíli natahoval marně.
     
    37
    Také úvodní ofsajd na druhé straně. V něm byl přistižen Matavž, který uspěchal svůj náběh za soupeřovu obranu.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci. Hrát se bude ještě něco málo přes pět minut, počítat se dá také s nastaveným časem.
     
    41
    Slováci marně tápou při kombinacích na útočné části hřiště. Jejich dnešní protivník velmi dobře dostupuje protihráče.
     
    42
    Gyömbér nepředvedl zrovna jistý zákrok, celou situaci ale jistil jeho stoperský kolega Škriniar, který před sebe nepustil napadajícího Matavže.
     
    43
    Akce střídá akci. Slovinci přispěchali s centrovaným balónem, který pouze vzduchem proletěl šestnáctkou. Navíc byl pískán i ofsajd.
     
    44
    Mak se po pár krocích s míčem odhodlal ke střele zhruba z pětadvaceti metrů. Sympatická navštívenka končí opět velmi dobrým zákrokem.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi. Žádnou branku jsme zatím neviděli, navíc sledujeme velice vyrovnané utkání. Střelecké příležitosti se sčítají pouze na jedné straně, neboť Slováci si vytvořili snad dvě nebo tři tutové šance. Druhý poločas začne přibližně ve 21:47.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Sudí ze Španělska znovu písknul do své píšťalky, druhý poločas tak může začít. Rozehrávku si vzali na starost tentokráte domácí.
     
    48
    Slováci ale hodně rychle přišli o balón, úplně stejně se prezentoval také soupeř. Vzdušnou kombinaci vyhrál Lobotka a následně přihrál vedle stojícímu Hamšíkovi.
     
    49
    Hosté se usídlili na útočné polovině, centrovaný balón z poměrně špatné pozice neměl šanci na větší úspěch.
     
    50
    Loktem byl nyní zasažen maličký Weiss, který tento střet nese hodně težce. Hlavní sudí navíc nebude tasit žlutou výstrahu.
     
    51
    Kapitán Hamšík se marně snaží najít skulinku před šestnáctkou. Faktem je, že prostor kolem pokutového území je velmi dobře obklopen.
     
    52
    Slováci to zkusí kombinací až od svých obránců, Gyömbér se pokusil zrychlit hru přihrávku na Pekaríka, který mu míč ale vrátil.
     
    53
    V další šanci Robert Mak! Domácí křidelník si naběhl na průnikovou přihrávku od Lobotky a následně sice podstřelil Oblaka, jeho střel ale mířila pouze do boční sítě.
    53. Mak nevsítil branku.
     
    54
    Předchozí situace nám ukázala, co je silnou zbraní našich sousedů. Zisk míče a ihned pokušení o bleskovou akci.
     
    55
    Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Vladimír Weiss, přichází Albert Rusnák.
     
    56
    Ze hřiště odešel bývalý hráč Espanyolu či Manchesteru City. Weiss byl hodně aktivní na startu tohoto utkání, v uplynulých minutách se ale zařadil do průměru.
     
    57
    Nepříjemným šlapákem si před pár vteřinami pomohl Hubočan, který tak překazil akci svého soupeře. Navíc dal svým kolegům čas vrátít se na své pozice.
     
    58
    Slabý pokus. Birsa hlavičkoval z hranice šestnáctky hodně slabě a také nepřesně. Dúbravka jeho pokus kontroloval očima.
     
    59
    Lobotka se pokusil přihrát Nemcovi, který ihned zamýšlel obtočení kolem protihráče. Záměr sice dobrý, realizace samotné myšlenky už pokulhávala.
     
    60
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází Valter Birsa, přichází Benjamin Verbič.
     
    61
    Také Slovinci slušně zahrozili. Řítili se totiž do rychlého protiútoku, který zakončoval Kurtič. Jeho rána nebyla z dílny těch nejhorších, i přesto neskončila ani v Dúbravkově náruči.
     
    62
    Slovensko se stále snaží, kýženou branku stále nemůže vsítit. Mak to nyní zkusil individuálním průnikem, jenomže narazil hned na prvního bránícího hráče.
     
    63
    Po chvilkovém přerušení se hosté konečně dostali k chvilkovému držení míče, které trvalo opravdu jen chvíli. Už zase hraje slovenský výběr.
     
    65
    Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Juraj Kucka, přichází Ján Greguš.
     
    66
    Máme za sebou více než hodinu utkání, na branku stále čekáme. Slovenská reprezentace má územní převahu, která nevede k vytoužené brance. Soupeř se spíše snaží zápas odbránit.
     
    67
    Slovinci vysunuli presink, čímž donutili protivníka k přihrávce až na svojí polovinu. Ze hry naprosto vymizel Hamšík, naopak aktivní je Lobotka.
     
    68
    Domácí zahrávali rohový kop, který na přední tyči zakončoval právě Hamšík. Bylo to ještě s tečí a Slovensko se chystá na další roh.
     
    69
    Ten další propadnul až k Hubočanovi, kterému ale balón odskočil od nohy. Následně byl domácímu obránci odpískán útočný faul.
     
    70
    Z hlediště se ozývá pískot. Hra je totiž hodně často kouskována, navíc po faulu na Iličiče, budou hosté zahrávat přímý kop zhruba pětadvacet metrů od branky.
     
    71
    Míč si vzal na starost sám faulovaný, tedy Iličič. Jeho prudký střílený centr končí na velmi dobře postaveném Škriniarovi.
     
    72
    Akce ještě pokračovala na levé straně, kde jeden z hostů kroutil míč ke vzdálenější tyči. Výsledkem je nepříjemný pokus, který vylekal nejednoho fanouška.
     
    73
    Jen pro informaci, oba lodivodi sáhli ke dvěma střídáním. Oba tábory tak mají k dispozici už pouze jedno jediné. Na domácí straně by mohl nastoupit například Hrošovský.
     
    74
    První žlutý kartónek také na slovenské straně. Obdržel ji Mak, který je ve druhém poločase jedním z nejaktivnějších hráčů.
     
    75
    Vetrih ještě stačil alespoň zatáhnout Hamšíka za dres a hlavní sudí byl nucen odpískat faul. Slováci okamžitě rozehráli ze středového kruhu.
     
    76
    Nesledujeme zrovna záživné poslední vteřiny. Hlavní slovo má spíše sudí, která musí dávat pozorné na osobní souboje.
     
    77
    Navíc Slovensko se nemůže dostat k náporu z úvodu druhého poločasu. Stále to jsou pouhé náznaky, které nevedou k ničemu nebezpečnému.
     
    79
    Utkání se nám brzy dostane do závěrečné desetiminutovky. Branku jsme stále neviděli, obě jedenáctky tak mají před sebou už jen krátký časový úsek.
     
    80
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází René Krhin, přichází Rajko Rotman.
     
    81
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Naši sousedé se přeci jenom dočkali! Mak to udělal fantasticky, když naservíroval balón do malého vápna. Tam nejprve břevno nastřelil Hamšík, následně už ADAM NEMEC dokázal zasunout míč do opuštěné branky.
    81. Adam NEMEC - 1:0
     
    82
    Nutno dodat, že vedení je skutečně zaloužené. Slováci mají po celý zápas více ze hry a navíc si vytvořili i početné množství šancí.
     
    83
    Nyní je tak na řadě Slovinsko, pakliže tedy chce se zápasem ještě něco udělat. Na vyrovnání už ale moc času nezbývá.
     
    84
    Vypadá to, že hráči v zelených dresech skutečně zkusí vyrovnat. Zatím se jedná o kombinace daleko od Dúbravkovi svatyně.
     
    85
    Do kombinace se zapojil také brankář Oblak, který balón pouze posunul do strany. Jeho spoluhráči okamžitě překonali půlící čáru.
     
    86
    Tlak skutečně sílí. Po zblokované střele se Iličič postavil k rozehrávce rohového kopu, který pouze proletěl nad hlavami všechn zúčastněných.
     
    87
    Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Marek Hamšík, přichází Ondrej Duda.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    90+1
    Slovensko hraje přesně tak, jak mu to vyhovuje. Tedy s míčem na kopačkách a daleko od své svatyně.
     
    90+2
    Navíc ani dle herního projevu Slovinska to nevypadá, že by se mělo zadělat na nějaké drama.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Slovensko nakonec dokázalo vstřelit kýženou branku a z dnešního důležitého utkání bere všechny tři body. Nutno dodat, že vítězství je zasloužené, naši sousedé byli po celé utkání výrazně aktivnější.
     
    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 6:0. Střely mimo: 4:3. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 6:1. Fauly: 9:14.
     
    To je pro tuto chvíli ode mne už vše. Přeji hezký zbytek dne a u dalších online přenosů na shledanou. (22:36:33)

    David Suchý

    Branky: 81. Nemec

    Karty:   11. Birsa (SLV)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 6:0. Střely mimo: 4:3. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 6:1. Fauly: 9:14.
    Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka – Mak, Kucka (65. Greguš), Hamšík (87. Duda), Weiss (55. Rusnák) – Nemec.
    Náhradníci: Novota, Polaček – Štetina, Sabo, Mihalík, Mazáň, Hrošovský, Rusnák, Greguš, Duda, Ďuriš.

    Slovinsko: Oblak – Skubic, M. Mevlja, Cesar, Jokić (9. Viler) – Krhin (80. Rotman), Kurtić – Iličić, Birsa (60. Verbič), Vetrih – Matavž.
    Náhradníci: Belec, Koprivec – Bohar, Delamea Mlinar, Omladič, Repas, Širok, Rotman, Verbič, Viler, Šporar, Boben.

    Rozhodčí: Lahoz – Devís, Palomar (všichni Španělsko)
    thejrc.org