Venezuela – Kolumbie 0:0 (kon.) | Chile – Paraguay 0:3 (kon.) | Uruguay – Argentina 0:0 (kon.)
Brazílie – Ekvádor 2:0 (kon.) | Peru – Bolívie 2:1 (kon.)
konec
Brazílie
2:0 (0:0)
Ekvádor
Pátek 01.09.2017, 02:45 • Arena do Grêmio, Porto Alegre • Kvalifikace MS (Jižní Amerika)
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:45.
     
    BRAZÍLIE

    Domácí jsou jasnými favority dnešního utkání, nicméně teoreticky dnes mohou zkoušet nové věci. Čtyři kola před koncem má totiž Brazílie jistotu minimálně barážového pátého místa a k jistotě přímého postupu jí stačí jeden bod. Aktuálně je mezi Brazilci na prvním místě a Kolumbií na místě druhém dokonce propast devíti bodů, což není v nabité jihoamerické kvalifikaci zrovna obvyklé. Na domácí půdě mají navíc Brazilci bilanci šesti výher a jedné remízy.

    Posledních pět kvalifikačních utkání

    29.3.2017 Brazílie – Paraguay 3:0
    24.3.2017 Uruguay – Brazílie 1:4
    16.11.2016 Peru – Brazílie 0:2
    11.11.2016 Brazílie – Argentina 3:0
    12.10.2016 Venezuela – Brazílie 0:2
     
    EKVÁDOR

    Na rozdíl od svého dnešního soupeře si Ekvádorci ještě musí máknout. Aktuálně jsou totiž na šesté pozici a od páté Argentiny je dělí dva body. Ani ztráta na druhé až čtvrté místo není velká, avšak Ekvádor čeká v závěru náročný program. Kromě dnešního duelu s Brazílií se hosté utkají s nevyzpytatelným Peru a silnou dvojicí Chile – Argentina. Výhodou může být, že právě duel s Argentinou odehrají na domácí půdě, neboť venku již osm utkání nevyhráli.

    Posledních pět kvalifikačních utkání

    28.3.2017 Ekvádor – Kolumbie 0:2
    24.3.2017 Paraguay – Ekvádor 2:1
    15.11.2016 Ekvádor – Venezuela 3:0
    11.11.2016 Uruguay – Ekvádor 2:1
    11.10.2016 Bolívie – Ekvádor 2:2
     
    POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    1.9.2016 Ekvádor – Brazílie 0:3 (Kval. MS)
    5.6.2016 Brazílie – Ekvádor 0:0 (Copa America)
    10.9.2014 Brazílie – Ekvádor 1:0 (přát. zápas)
     
    Úvodní sestavy:

    Brazílie: Alisson – Dani Alves, Marquinhos, Miranda, Marcelo (C) – Paulinho, Casemiro, Renato Augusto – Willian, Jesus, Neymar
    Náhradníci: Cássio, Ederson – Rodrigo Caio, Filipe Luis, Taison, Coutinho, Thiago Silva, Fernandinho, Giuliano, Luan, Firmino, Fagner

    Ekvádor: Banguera – Velasco, Achilier, Arboleda, Ramírez – A. Valencia (C), Quiňónez, Noboa, Gaibor – E. Valencia, Martínez
    Náhradníci: Dreer, Domínguez – León, Cazares, F. Caicedo, Ayoví, Oyola, Estrada, Gruezo, Bagui, M. Caicedo, Aimar

    Rozhodčí: Mario Díaz de Vivar – Milcíades Saldívar, Rodney Aquinno (vš. PAR).
     
    Obě základní jedenáctky už jsou na hrací ploše. Brazilci jsou podle očekávání ve žlutých dresech, fotbalisté Ekvádoru oblékli tmavě modré trikoty.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí dnešní utkání zahájili úvodním výkopem. Záhy po něm se pohlednou kombinací dostali na útočnou polovinu a i přes krátkou ztrátu míče nadále útočí.
     
    2
    Nyní už to vypadalo na rychlý protiútok Ekvádoru, nicméně místo toho, aby Fidel Martínez dále běžel, raději roztáhl ruce a chtěl si vyprosit odpískání faulu. Sudí zůstal klidný.
     
    2
    Velmi špatný odkop Banguery doputoval pouze na nohu dobře postaveného Casemira. Záložník Realu Madrid míč okamžitě nabízel útočníkům, avšak následovat bude jen vhazování.
     
    3
    Nedovoleně byl atakován Neymar, který přebíral míč u poloviny hřiště, ale důrazný Quiňónez ho zezadu trochu dohrál. Brazílie zůstane v útoku.
     
    4
    Dani Alves nyní nevytáhl zrovna nejpřesnější přihrávku do středu hřiště, nicméně rodící se protiútok Martíneze skončil posunutím míče do zámezí.
     
    5
    Velmi dobře se Neymar prohnal kolem postranní čáry, avšak poté se dostal mezi tři hráče a ztratil kulatý předmět. Na druhé straně pak neuspěl Enner Valencia.
     
    6
    Z kombinace na krátkém prostoru se Dani Alves pokusil dostat přihrávkou na Gabriela Jesuse. Domácí útočník se však nacházel v ofsajdu, což asistent rozhodčího dobře viděl.
     
    7
    Hodně teď riskovala hostující defenzíva, která se dostala záhy po rozehrávce pod tlak a Banguera nakonec musel sáhnout k zakopnutí míče do autu.
     
    8
    První obrovská šance zápasu. Paulinho se zprava dostal do pokutového území, kde si poradil hned s trojicí protihráčů a razantním zakončením ze strany prověřil ekvádorského brankáře. Banguera vytáhl výborný zákrok!
    8. Paulinho (BRA) nevyužil první velkou šanci
     
    9
    Faulem proti postupujícímu Martínezovi si pomohl Renato Augusto. Ekvádor tak může uklidnit hru, neboť bude rozehrávat ze středu hřiště.
     
    10
    Jenže hosté o míč znovu rychle přišli a brazilská kombinace kousek za pokutovým územím dospěla k povedené střele Williana. Záložník anglické Chelsea však bránu o centimetry minul.
     
    12
    Dotěrný Enner Valencia teď nenechal prostor jednomu ze soupeřových obránců a nakonec získal vhazování. To se bude konat v hloubi útočné poloviny Ekvádoru.
     
    13
    Okamžitě po navázání hry autem se rozjela velmi povedená souhra mezi dvěma fotbalisty Ekvádoru, avšak jeden z nich byl usvědčen z ofsajdu.
     
    14
    Cristian Ramírez na straně dobře přečetl prudkou přihrávku k rozběhnutému Willianovi. Díky obrannému skluzu zastavil hrozící nebezpečí a Brazílie pouze vhazuje.
     
    15
    Svižnou přihrávku na hranici pokutového území obdržel Neymar. Tomu se sice vůbec nepovedl první dotek s míčem, nicméně Brazilci získali aspoň rohový kop.
     
    16
    Nakrátko rozehraný roh dospěl jen k rychlému protiútoku Ekvádoru. Z něj ale nakonec nic nebylo a Brazílie může rozjet další postupný útok.
     
    17
    Ani kombinace domácí reprezentace však tentokrát neznamenala ohrožení Banguerovy brány. Gólman Ekvádoru pouze sledoval jak jeden z obránců blokuje slabé zakončení.
     
    19
    Rozvážná souhra Brazílie byla na chvíli přerušena nedovoleným zákrokem vůči Marcelovi. Nyní už se však domácí usazují v těsné blízkosti pokutového území.
     
    20
    Faulu se na začátku 20. minuty dopustil Fernando Gaibor, jenž se nechal obrat Danim Alvesem, kterého posléze zastavil nedovoleným způsobem.
     
    21
    Centr do pokutového území vyslal Neymar, nicméně hostující obrana si v pohodě poradila a navíc byl pak faulován Antonio Valencia.
     
    22
    Příliš důrazný byl při bránění Neymara Pedro Velasco. Hlavní rozhodčí jeho počínání posoudil jako nedovolené, avšak Brazílie ani po dalším volném kopu nezahrozila.
     
    23
    Poměrně brzy, již ve 23. minutě, je ústně napomínán ekvádorský brankář. Už několikrát totiž Banguera příliš váhal s rozehrávkou.
     
    24
    Christian Noboa sice roztahoval ruce na znamení, že nic neudělal, avšak hlavní rozhodčí byl jiného názoru. Následný volný kop zprava však Brazílie nerozehrála ideálně.
     
    25
    Ofenzivní snahy Ekvádoru měly opět jen jepičí život. Brazilci se však na útočnou polovinu nedostávají zrovna rychle a vyčkávají u středu hřiště.
     
    26
    Na rozvážný postup Neymara teď neměl trpělivost Fidel Martínez (ECU). Hostující útočník soupeři sevřel nohy do nůžek a vidí žlutou kartu.
     
    28
    Jenže faulu se pak na obranné polovině dopustil také jeden z domácích hráčů a Ekvádor může z volného kopu po delší době zahrozit.
     
    29
    Bohužel pro hostující reprezentaci se však nikdo z Ekvádorců nedostal k centrovanému míči a dopředu už zase spěchají fotbalisté Brazílie.
     
    30
    Hodně teď pádu přidal Velasco, který byl odstaven spíše tělem, ale přitom se na trávník skácel jako podťatý. Nicméně hlavní rozhodčí to tomuto obránci zbaštil.
     
    31
    Máximo Banguera znovu poněkud déle čekal s rozehrávkou. Teď však navíc musel dostat druhý míč z vlastní brány a sudí tak se žlutou kartou nadále vyčkává.
     
    32
    Naprosto v pohodě si Alisson pohlídal vysoký centr z místa přestupku Renata Augusta. Ten napravo u postranní čáry nedovoleně atakoval Antonia Valenciu.
     
    33
    Skvěle to udělal Gabriel Jesus, který si na hranici ofsajd na zádech pohlídal obránce a pak se zjevil v obrovské šanci. Jeho zakončení z pravé strany šestnáctky bylo vytěsněno na roh!
    33. Dobrá příležitost Gabriela Jesuse (BRA)
     
    35
    V posledních desítkách vteřin Brazilci přidávají pod kotel. Střelou zpoza šestnáctky to zkusil Casemiro, avšak jeho jedovatý projektil šel přesně na Bangueru.
     
    35
    Žlutou kartu si vysloužil Neymar (BRA), jenž u postranní čáry atakoval rozehrávajícího soupeře.
     
    37
    Jako tank šel Allison popo centru z volného kopu Ekvádoru. Cestou tak zboural Mirandu, jenž zůstává otřesen na trávníku.
     
    38
    Jenže ukázalo se, že Miranda nepotřebuje nějaké výrazné ošetření a záhy se tak pokračuje ve hře. Kombinující Brazilci se ale nedostávají hlouběji na útočnou polovinu.
     
    40
    Kombinace se ale domácím v posledních minutách příliš nedaří. Naprosto bez problémů se opět ubránili Ekvádorci, kteří zahájili rychlou protiakci.
     
    41
    Ani Ekvádor nedokázal zaměstnat soupeřova brankáře, ale důležitý je fakt, že první poločas hosté zřejmě přežijí bez inkasované branky.
     
    42
    Neymarovi se nalevo nepodařila souhra s jedním ze spoluhráčů, což znamená vhazování ve prospěch Ekvádoru. Hosté pochopitelně nikam nespěchají.
     
    43
    Po souboji s Marcelem teď na trávníku zůstal Enner Valencia. Nevypadá to sice na nic vážného, avšak ošetření hostující útočník absolvuje.
     
    45
    Poněkud riskantní odkop teď předvedl Velasco, který dlouho váhal a mezitím se k němu stihl přiřítit napadající Gabrel Jesus. Ten však míč srazil jen mimo tři tyče.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Úvodních 45 minut zápasu je minulostí a hráči jdou do kabin za vyrovnaného stavu. Více ze hry měli rozhodně Brazilci, nicméně ti nevyužili ani jednu ze tří větších možností a s blížícím se koncem půle si navíc v kombinaci příliš nerozuměli. Naopak Ekvádor vyčkává na protiútoky, ze kterých ale dosud nedokázal výrazněji zahrozit. Doufejme, že se v druhé půli dočkáme aspoň jedné branky.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 3:49.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí jdou do druhé půle s jednou změnou v sestavě. Thiago Silva je na trávníku místo Mirandy.
     
    46
    Okamžitě po úvodním výkopu druhé půle se Gaiborovi podařil průnik až k rohovému praporku, kde byl hostující záložník zastaven nedovoleným způsobem.
     
    47
    Volný kop Brazilci bez větších problémů ubránili. Sami tak mohou rozjet svou první útočnou akci druhé půle, nicméně činí tak velmi rozvážným způsobem.
     
    48
    Neymar si to namířil přímo do pokutového území, avšak zhruba metr před ním byl faulován a získává pro domácí velmi slibnou standardní situaci.
     
    49
    Volný kop v podání Neymara sice nebyl nebezpečný, ale následný centr do pokutového území už našel hlavu Gabriela Jesuse. Jeho zpětná nabídka před bránu byla ubráněna.
     
    50
    Opět se hostům podařilo získat volný kop kousek od rohového praporku. Tentokrát však jeden z nich odcentroval pouze prvního bránícího soupeře.
     
    51
    Marcelo se jemným obloučkem pokusil oslovit některého ze spoluhráčů, avšak vysoký míč šel daleko od hráčů ve žlutých dresech a stal se kořistí Banguery.
     
    52
    Vůbec teď nedostal prostor Neymar, jenž se chtěl v šestnáctce propracovat až k zakončení předchozího průniku. Opravdu výborná práce obrany Ekvádoru.
     
    54
    Až u brankové čáry se zjevil rychlonohý Willian. Domácí záložník poté dokázal odcentrovat, ale na bližší tyči jeho přihrávku zneškodnil Arboleda.
     
    55
    Nakrátko rozehraný rohový kop sice nakonec dospěl k zakončení, nicméně to šlo z kopačky Daniho Alvese hodně vysoko nad Banguerovu bránu.
     
    56
    Ne a ne se ani jeden z celků dostat k ohrožení soupeřova brankáře. Cosi zajímavého se pokusili vymyslet znovu fotbalisté Brazílie, ale Banguera mohl zůstat v klidu.
     
    57
    To se však nedá říct o další akci. Parádní centr Daniho Alvese přistál přesně na hlavě nedostatečně bráněného Gabriela Jesuse, který ale zakončoval do dobře postaveného Banguery.
    57. Nebezpečná hlavička Gabriela Jesuse (BRA)
     
    58
    Znovu se k zakončení mohl dostat aktivní Gabriel Jesus, jenže tentokrát se těsně před ním zjevil Arboleda, jenž dostal míč nad břevno Banguerovy brány.
     
    59
    Druhé střídání Brazílie. Místo uvolněné Renatem Augustem zaujal Philippe Coutinho.
     
    60
    Žlutou kartu nyní dostává Gabriel Jesus (BRA), ale také Pedro Velasco (ECU). Právě tito dva si totiž před chvílí vyměňovali své názory.
     
    62
    Domácí teď mají jasnou převahu, ale stále se moc často nedostávají k zakončení. Další kombinace skončila nepřesnou přihrávkou, jež šla k Banguerovi.
     
    63
    Téměř bez jakékoliv ofenzívy je teď Ekvádor, který pořád čeká především na rychlejší protiútoky. Ty však v posledních minutách nepřicházejí.
     
    64
    Hodně si teď na půlící čáře zahrával jeden z hostů, který nakonec ztratil míč a bleskový útok Jesuse pak musel zastavovat důrazný Christian Noboa.
     
    65
    Antonio Valencia teď na straně pěkně kombinoval se spoluhráčem a výsledkem je zisk prvního rohového kopu Ekvádoru.
     
    66
    Prudký centr od rohového praporku sice přistál na hlavě jednoho z hostů, ale ten v záklonu zakončoval vysoko nad břevno brány, kterou stráží Allison.
     
    67
    Neymar to kousek za pokutovým územím neudělal špatně, když se zasekávačkou zbavil soupeře, ale pak byl naprosto čistým způsobem odzbrojen.
     
    68
    Ani v samotném úvodu 68. minuty se Neymarovi nepodařilo ohrozit Bangueru. Hostující gólman se za příliš vysokým střeleckým pokusem jenom ohlédl.
     
    69
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Tak konečně je tady úvodní branka zápasu. Rohový kop Williana skončil přesně u nohy osamoceného PAULINHA, který míč rychle zpracoval a razantní střelou na střed překonal stojícího Bangueru.
    69. PAULINHO - 1:0
     
    71
    Ekvádorci se snaží o rychlou odpověď, avšak kombinace na útočné polovině hřiště se jim nyní vůbec nedaří. Naopak se musejí znovu stáhnout do obrany.
     
    72
    Dobře si nabíhající Neymar sice našel dlouhý centr z pravé strany, jenže prvním dotekem míč poslal daleko za bránu Máxima Banguery.
     
    72
    Hodně výživnou střelu vyslal Willian, který jedovatým pokusem prověřil Bangueru. Ten ale zasáhl a následně si skvěle poradil i s Neymarovou dorážkou.
    72. Dva výborné zákroky Máxima Banguery (ECU)
     
    73
    První střídání Ekvádoru. Fernanda Gaibora nahrazuje Juan Cazares a Ennera Valenciu střídá Felipe Caicedo.
     
    74
    Rohový kop Brazílie tentokrát nepřinesl nic moc zajímavého. Hra se přesouvá k polovině hřiště.
     
    76
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Jenže nyní už je to 2:0 a o vítězi je zřejmě rozhodnuto. Gabriel Jesus obdržel dobrou přihrávku do pokutového území a na levé straně šestnáctky připravil tutovku pro PHILIPPEHO COUTINHA. Ten byl zničehonic úplně sám před Banguerou a toho zblízka v pohodě překonal.
    76. Philippe COUTINHO - 2:0
     
    78
    Velmi důrazně byl na levé straně odstaven Neymar. Výsledkem byl zisk volného kopu ve prospěch Brazílie, ale domácí si se standardní situací neporadili zrovna nejlépe.
     
    79
    Střídání v týmu Ekvádor: ze hřiště odchází Fidel Martínez, přichází Marcos Caicedo.
     
    80
    Za cenu žluté karty teď Marcelo (BRA) zastavil postupujícího Antonia Valenciu.
     
    82
    Naprosto v pohodě se domácím daří likvidovat náznaky ekvádorských útoků. Navíc se teď do šance mohl dostat Neymar, nicméně jeho střela byla zablokována.
     
    83
    Chystá se poslední střídání brazilského výběru. Zdá se, že na hřiště vběhna miláček domácího Grémia, Luan!
     
    84
    Je tomu tak. Luan jde na plac místo Williana.
     
    85
    Allison v klidu pouze pohledem zkontroloval nepřesné zakončení hlavou v podání jednoho z hostujících útočníků. Ekvádoru se vůbec nedaří zakončovat do prostoru brány.
     
    87
    Aktivní Coutinho se pokusil vymyslet gólovou přihrávku, avšak jemným lobem poslal míč pouze do rukavic připraveného Banguery.
     
    88
    Antonio Valencia se jakožto správný kapitán pokouší trhnout hru nevýrazného Ekvádoru, ale zatím se to ani tomuto hráči Manchesteru United nedaří.
     
    89
    Skvěle teď do obrany zapracoval Gabriel Jesus, který se zezadu přiřítil ke Cazaresovi. Toho nejprve obral o míč a pak si ještě vykoledoval faul.
     
    90
    Neymar snad od poloviny hřiště nerušeně prošel až do pokutového území, ale tam jeho akci znovu chybělo zdárné zakončení.
     
    90
    Felipe Caicedo si dobrou kličkou na nějakých třiceti metrech od Allisonovy brány řekl o faul a ten také přišel. Volný kop pro Ekvádor.
     
    90+1
    Pouze do náruče připraveného Allisona šlo skákavé zakončení z volného kopu hostujícího celku. Tohle se příliš nepovedlo.
     
    90+3
    Neymar už si dává hlavu do dresu. Znovu to totiž neudělal špatně, když si navedl míč na pravou nohu, avšak následným zakončením o pár decimetrů minul tyč Banguerovy brány.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je tedy u konce a z vítězství se po zásluze raduje Brazílie. Domácí sice dlouho nemohli najít recept na obranu soupeře, ale v 69. minutě zahrávali rohový kop, po kterém skóroval trestuhodně osamocený Paulinho. Po této brance se Ekvádor snažil více tlačit dopředu, nicméně o sedm minut později přišel druhý zářez domácích, tentokrát z kopačky střídajícího Philippeho Coutinha. Žádné další branky už jsme se nedočkali a Brazílie si tak definitivně zajistila přímý postup na MS.
     
    Ode mě je to k tomuto on-line přenosu vše. Přeji příjemně strávený závěr pracovního týdne. Na shledanou! (04:47:32)

    Lukáš Podleśny

    Branky: 69. Paulinho, 76. Coutinho

    Karty:   35. Neymar (BRA), 60. Jesus (BRA), 80. Marcelo (BRA) – 26. Martínez (ECU), 60. Velasco (ECU)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 4:3. Rohy: 9:1. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 16:16.
    Brazílie: Alisson – Dani Alves, Marquinhos, Miranda (46. Thiago Silva), Marcelo (C) – Paulinho, Casemiro, Renato Augusto (59. Coutinho) – Willian (84. Luan), Jesus, Neymar
    Náhradníci: Cássio, Ederson – Rodrigo Caio, Filipe Luis, Taison, Coutinho, Thiago Silva, Fernandinho, Giuliano, Luan, Firmino, Fagner

    Ekvádor: Banguera – Velasco, Achilier, Arboleda, Ramírez – A. Valencia (C), Quiňónez, Noboa, Gaibor (73. Cazares) – E. Valencia (73. F. Caicedo), Martínez (79. M. Caicedo)
    Náhradníci: Dreer, Domínguez – León, Cazares, F. Caicedo, Ayoví, Oyola, Estrada, Gruezo, Bagui, M. Caicedo, Aimar

    Rozhodčí: Mario Díaz de Vivar – Milcíades Saldívar, Rodney Aquinno (vš. PAR)
    thejrc.org