Tisková konference - Tipsport extraliga (kon.) | Tisková konference HC Energie Karlovy Vary (kon.)
konec
Tisková konference k zahájení Tipsport extraligy

Čtvrtek 07.09.2017, 11:00Tiskové konference
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Dlouhé extraligové prázdniny končí, brány otevírá nový ročník nejvyšší hokejové soutěže. V tom minulém jsme oslavili 80. výročí založení nejvyšší československé soutěže, nyní již samostatná TIPSPORT EXTRALIGA nakrojí už devátou dekádu existence. Po rozdělení Československa půjde o 25. samostatnou extraligovou sezonu. Startovní pole čtrnácti účastníků vítá jednoho nováčka, v jarní baráži si postup vybojoval HC Dukla Jihlava, elitní společnost naopak opustili hokejisté Karlových Varů. Úvodní kolo bude zahájeno na sedmi stadionech už v pátek 8. září!

    Stejně jako v minulé sezoně ponese i letos česká nejvyšší soutěž název po jednom z největších partnerů českého ledního hokeje, akciové společnosti Tipsport. Rádi bychom tímto společnosti Tipsport poděkovali za její dlouhodobou podporu a péči, jíž věnuje TIPSPORT EXTRALIZE a českému hokeji vůbec. Věříme, že i Vy, sportovní novináři, tuto podporu oceníte vstřícným postojem v podobě uvádění oficiálního názvu a loga TIPSPORT EXTRALIGA ledního hokeje.

    Základní část proběhne beze změn. Mistrovský titul budou obhajovat hokejisté HC Kometa Brno, kteří v posledním finále play off porazili liberecké Bílé Tygry 4:0 na zápasy a dvanáctý mistrovský titul klubové historie vybojovali po dlouhých 51 letech. Bronz bral hradecký Mountfield. Dlouhodobou část sezony 2016-17 ovládli hokejisté Liberce a získali Prezidentský pohár. Jeho další majitel bude znám nejpozději v neděli 4. března 2018, kdy je na programu 52. kolo.

    Předkolo Generali play off odstartuje prvními zápasy v úterý 6. března 2018, nový mistr TIPSPORT EXTRALIGY bude znám nejpozději ve čtvrtek 26. dubna 2018. Ve skupině o umístění se bude znovu bojovat o udržení v tuzemské nejvyšší soutěži. Stejně jako v minulé sezoně bude k vidění atraktivní rozšířená baráž. V té se utkají dva nejhorší kluby TIPSPORT EXTRALIGY s vítězi semifinále WSM Ligy. Definitivní složení účastníků nejvyšší soutěže pro sezonu 2018-19 bude jasné nejpozději v neděli 22. dubna, kdy proběhne poslední 12. kolo baráže.
     
    V loňském ročníku byla zavedena divácky atraktivní premiéra nového systému prodloužení, které se po vzoru zámořské NHL a dalších soutěží hrálo ve třech hráčích na obou stranách. Totéž platí i v nové sezoně. Výraznější změny herního řádu nebo další novinky tentokrát nejvyšší hokejovou soutěž nepotkaly.

    Organizační chod TIPSPORT EXTRALIGY znovu zajistí Český svaz ledního hokeje, funkci ředitele soutěže nadále vykonává Josef Řezníček. I v nové extraligové sezoně 2017-18 bude přeskakovat mantinely řada osobností. S aktivní kariérou pokračují Jaroslav Bednář, Viktor Hübl, Zbyněk Irgl, Jakub Klepiš, Ondřej Němec, Martin Erat, Jaroslav Hlinka, Martin Zaťovič, Jakub Petružálek. Návraty do domácí nejvyšší soutěže hlásí zkušení a úspěšní hokejisté Petr Koukal, Ladislav Šmíd, Tomáš Mertl, Petr Zámorský nebo Milan Gulaš.

    Bohatou aktivní kariéru naopak uzavřeli veteráni Miroslav Blaťák s Jiřím Marušákem, angažmá v zahraničí si během minulé sezony TIPSPORT EXTRALIGY vybojovali například Michal Řepík, Marek Kvapil, Nick Schaus, Ondřej Vitásek, Robin Hanzl, Petr Holík a další. Smlouvy s kluby NHL podepsali Jan Rutta, Radim Šimek, Tomáš Hyka, Matěj Machovský a David Kämpf.
     
    Tiskové konference se zúčastní ředitel extraligy Josef Řezníček, generální ředitelka marketingové agentury BPA Jana Obermajerová, tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund a zástupci tří velkých sponzorů soutěže – Tipsport zastupuje vedoucí oddělení komunikace Václav Sochor, Českou pojišťovnu předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny Generali Pavel Mencl a senior manažer značky Radegast Pavel Grabovský.
     
    Slovo dostává technický ředitel extraligy Josef Řezníček. "Licenční řízení před startem extraligy zvládlo všech 14 týmů Tipsport extraligy. Nováček Dukla Jihlava usilovně pracoval na splnění všech podmínek nutných pro účast v extralize a rád bych generálního manažera velmi pochválil za velkou snahu dostát všem požadavkům."
     
    "Věnujeme energii tomu, abychom teď ze začátku nacpali co nejvíce zápasů do víkendu a teprve v listopadu a prosinci hráli více úterků. Došlo k několika změnám v řádu extraligy. Jakoukoliv komunikaci s rozhodčím může dělat jen hlavní trenér, který také od předkola musí být k dispozici na tiskových konferencích. Průběh prodloužení a samostatných nájezdů v základní části byl sjednocen s mezinárodními pravidly IIHF. Při nerozhodném výsledku bude rozhodovat pětiminutové prodloužení 3 na 3, případně samostatné nájezdy, které pojede z každého mužstva pětice hráčů, nikoli tři jako dosud. Prodloužení a samostatné nájezdy v play off zůstávají beze změny (dvacetiminutové prodloužení 5 na 5, případně 5 samostatných nájezdů) s tím, že od pátého zápasu série se bude hrát do rozhodnutí. Po vypršení dvouletého intervalu se mění pravidlo pro barevnost dresů – domácí budou nastupovat v tmavých, hosté ve světlých dresech. V utkání budou moci nastoupit maximálně 2 brankáři a 19 hráčů v poli (dosud jich bylo možné na soupisku zařadit 20), z toho – jako v předchozích sezónách – nejvíce 18 hráčů starších dvaceti let (ročník 1997 a starší)."
     
    "Podařilo se nám stabilizovat návštěvnost základní části Tipsport extraligy okolo 5100 fanoušků na zápas. Vzhledem k rostoucímu výskytu agresivity a zakázané pyrotechniky v hledištích dochází k úpravám Disciplinárního řádu ELH. Dosud bylo možné trestat za nepřístojnosti fanoušků pouze domácí klub za nezajištění pořadatelské služby. Nyní bude možné v případě, že se prokáže vina hostujících fanoušků, nově potrestat i hostující klub. Bude možné potrestat také jak domácí tak hostující klub. Do disciplinárního řádu byl doplněn trest „Odehrání utkání bez přítomnosti fanoušků“, který bude možné uložit až na šest měsíců (případně s podmínečným odkladem) nebo podle počtu utkání. Zákaz přítomnosti fanoušků se může vztahovat na celý zimní stadión nebo na jeho část, například sektor nebo sektory. V platnosti zůstává také sankce „Uzavření stadiónu pro utkání ELH“, kterou je možné uložit až na dvanáct měsíců nebo podle počtu utkání s tím, že disciplinární komise určí minimální vzdálenost, v níž může potrestaný klub domácí zápasy odehrát. 30. srpna 2017 uspořádal ČSLH pro kluby extraligy, I. a II. ligy v této souvislosti seminář, kterého se zúčastnili zástupci klubů, bezpečnostních agentur, s nimiž spolupracují a jako hosté rovněž zástupci Policie České republiky. Předmětem semináře byla bezpečnost na zimních stadiónech, bezpečnostní management při hokejových utkáních včetně konkrétních opatření a právní rámec při rozdělení kompetencí mezi klubem, pořadatelskou službou a policií."
     
    "Klubům jsme doporučovali bezpečnostní kamery v sektoru hostí. Na stadionu se bohužel občas objevují situace, kdy se na stadionech skandují vulgarity a to nepomáhá dobrému jménu extraligy. Budeme s tím v letošní sezóně bojovat, upozorněni na to byli i delegáti. Chceme na stadiony přilákat rodiny s dětmi a určitá forma vystupování je pro nás velmi důležitá."
     
    "Chtěl bych moc poděkovat komisi rozhodčích pod vedením Vladimíra Šindlera. Myslím, že odvedla v uplynulé sezóně velké množství práce. Na nominační listinu Tipsport extraligy bylo zařazeno 49 rozhodčích,
    z toho 21 hlavních a 28 čárových. Figurují na ní 4 nováčci (hlavní Matěj
    Sýkora a Adam Kika s čárovými Davidem Kloučkem a Lukášem
    Rampírem) a 3 nově zařazení rozhodčí, kteří však mají zkušenosti
    z předchozích sezón (čároví Milan Jindra, Lukáš Kajínek, Milan Kis).
    Činnost ukončili hlavní rozhodčí Roman Polák s čárovými Jaromírem
    Bláhou a Jiřím Rozlílkem, působení v nejvyšší soutěži přerušili hlavní
    rozhodčí Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a Lukáš Krob s čárovým Liborem Suchánkem. Martin Fraňo s Antonínem Jeřábkem pokračují v KHL, Libor Suchánek usiluje v zámoří o nominaci na listinu rozhodčích AHL nebo NHL. „Libor udělal velký pokrok v angličtině a věřím, že má šanci uspět,“ uvedl předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler. „Pokud jde o výkonnost, jsem přesvědčen, že se polovině zámořských čárových rozhodčích přinejmenším vyrovná.“
    Na nominační listině jsou Adam Kika, Daniel Pražák a Matěj Sýkora, kteří úspěšně absolvovali Akademii rozhodčích ČSLH, rozvojový projekt pro hlavní rozhodčí, zahájený v sezóně 2015/16. Nechybí ani nejzkušenější český rozhodčí Stanislav Barvíř, který zahájí již třicátou sezónu v nejvyšší soutěži a shromáždil přes tisíc extraligových utkání. S píšťalkou začínal v roce 1981, v nejvyšší soutěži debutoval v roce 1988 a jako mezinárodní rozhodčí působil od roku 1991. V Tipsport extralize pokračuje i Vjačeslav Bulanov, ruský hlavní rozhodčí se zkušenostmi ze dvou olympijských turnajů a osmi světových šampionátů."
     
    "V akademii rozhodčích pokračují i bývalí aktivní hráči Jakub Šindel a Tomáš Micka., kteří se časem třeba také stanou rozhodčími v nejvyšších soutěžích."
     
    Slovo dostává generální ředitelka Tipsport extraligy Jana Obermajerová. "Na úvod poděkovala všem partnerům soutěže. Co jsme přichystali do nového ročníku soutěže? Snažili jsme se zlepšit věci zejména on-line. S naším technologickým partnerem společností eSports.cz jsme na serveru hokej.czzobrazovat od 13. září nové statistiky z Tipsport extraligy i WSM Ligy: Corsi, šance nebo nasazování v pásmech. Extraliga s WSM Ligou budou prvními soutěžemi v Evropě, které začnou takto pokročilá data zobrazovat. Chystají se také vizualizace týmových a hráčských statistik.

    Projekt vznikal deset měsíců a za podpory BPA sport marketing a.s., která jej financovala. Zobrazení nových analytik pro čtenáře hokej.cz proběhne po třetím hracím kole z důvodu potřeby nashromáždění a prověření prvních vstupních dat."
     
    "Vylepšili jsme také projekt HokejkaTV.cz, kde nově budou streamy z Tipsport extraligy, WSM ligy, zpravodajství, reportáže a spousta dalšího exkluzivního videoobsahu. Na HokejkaTV se dozvíte také více o projektu Extraligová NEJ. Každý tým vybral jednoho svého zástupce, aby soupeřil s třinácti soky z ostatních týmů. Hráči se porovnávali v rychlosti bruslení, technice, přesnosti a tvrdosti střelby. Kdo z hráčů Tipsport extraligy dopadl nejlépe? To všechno se fanoušci dozvědí na www.hokejkatv.cz a na oficálních sociálních sítích @telh_cz s využitím hashtagu #extraligovanej.
     
    Loni vyšla kniha s rekordy extraligy, kterou zpracoval redaktor ČT Ondřej Zamazal. Letos kniha nevyjde, ale na webu Hokej.cz bude k dispozici on-line verze. S vydáním aktualizované knihy počítáme až za několik let.
     
    Spouštíme též novou anketu s názvem "LEDOVÁ KLAPKA", kde BPA bude chtít ocenit a vyzdvihnout hokejová videa. Odborná porota zvolí tři nejzdařilejší videa z tvorby hokejových klubů v ČR (tedy nejen z TELH). I tato aktivita proběhne pod hlavičkou komunity HOKEJKA. Registrace videí proběhne na jaře a vyhlášení soutěží proběhne po sezóně. Pokračuje i anketa Zlatá helma Sencor, kdy divácké hlasování bude probíhat opět na Hokej.cz, v sekci HOKEJKA. Bude mít stejný systém jako v předchozí sezóně.
     
    Slovo dostává Václav Sochor z Tipsportu: Největším favoritem soutěže je Kometa Brno, která má kurs na výhru 3,8 k 1. Největším outsiderem soutěže je Dukla Jihlava s kursem 150:1. Všechny streamy budou k dispozici na největší internetové televizi v zemi TVTipsport.cz. Pokračovat bude možnost sázek přímo na stadionech – v O2 areně, v Brně, Vítkovicích a na dalších stadionech.

    Už druhý rok budou moci fanoušci na extraligových stadionech vyhrát až 50 tisíc korun na každém utkání. Do hry všechny fandy dostane tiket za 50 korun, který si budou moci zakoupit přímo na stadionech. Princip Hokejové tomboly 50:50 je jednoduchý, polovina peněz z prodaných tiketů v daném utkání jde na výhru, zbylá pak na dobrou věc. Více informací naleznete od 11. září na webu www.hokejovatombola.cz. Minimální výhra pro fanouška bude 5000 Kč. Loni v pilotním provozu jsme ve 36 zápasech pomohli přinést do klubů tři čtvrtě miliónů korun."
     
    Slovo dostává Pavel Mencl z Pojišťovny Generali:
    Pojišťovna Generali v sezoně 2017/2018 jako hlavní partner hokejové extraligy přináší fanouškům zábavu a chystá překvapení.
    „Loňská hokejová sezona, které jsem se jako pojišťovna intenzivně účastnili, nás přesvědčila, že tento sport Češi zkrátka milují. Letos proto budeme pokračovat v tom, abychom fanouškům nabídli zábavu i další napětí – ať už jsou přímo v hale na zápase, nebo ho sledují jinde,“ říká Pavel Mencl, generální ředitel pojišťovny Generali. „Chceme, aby si zážitek z hokeje díky Generali odnesl během nové sezony každý, a naše aktivity k tomu směřují,“ dodává Pavel Mencl.
    Pojišťovna Generali na sezonu 2017/2018 výrazně vylepšila mobilní aplikaci „Generali PUK“.

    Změny tak přinášejí nejen nové funkcionality – například virtuální ligu, ale také praktické změny jako je výrazně nižší energetická náročnost aplikace. I v letošní sezoně Generali nabídne atraktivní soutěž s hokejovou tematikou. Její vítězové budou moct na jaře 2018 vyrazit na jeden ze zápasů českého reprezentačního výběru v rámci Euro Hockey Tour. V roce 2018 Generali oslaví 25 let na českém trhu. Při této příležitosti chystá během play off zajímavá překvapení přímo na stadionech.
     
    Nyní už hovoří Marek Grabovský z Radegastu:
    Oficiální metrika nejvyšší hokejové soutěže, Radegast index, vstupuje do své páté sezony. Hokejovému světu dosud představila tři celkové bojovníky, z toho jednu legendu. Dvojnásobný vítěz Jan Výtisk z HC VÍTKOVICE RIDERA ovládl dva po sobě jdoucí ročníky. Podaří se letos ukončit jeho nadvládu a sesadit ho z oficiálního trůnu? Radegast index přináší v nové extraligové sezoně několik inovací.

    Metrika bojovníků, Radegast Index, bude i v nadcházející sezoně složena ze tří parametrů:
    plusový či mínusový bod získají hráči za pobyt na ledě, při vstřelených a obdržených gólech.

    Střela soupeře bude odměněna jedním bodem a nově budou stejným počtem, tedy jedním bodem, hodnoceny také zablokované střely soupeře. „Naší snahou je oživit metriku a její hodnocení a zároveň ji otevřít širšímu spektru hráčů. Metrika je dlouhodobě nastavena správně, v průběhu let však dochází k vývoji ve hře, tvrdosti a obětavosti,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast. Nepřímo tak naráží na fakt, že Radegast index se v loňské sezoně stal metrikou jednoho hráče – Jana Výtiska. Ten ovládnul všech šest měsíčních hodnocení, překročil hranici 400 bodů a druhého Jana Jaroměřského z HC Olomouc přeskočil v celkovém součtu o téměř 200 bodů. „Fenomén Výtisk v uplynulé sezoně doslova přepsal historické statistiky. Také z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro úpravu mechaniky našich hodnocení, kdy už nebudeme zablokované střely hodnotit dvěma, ale pouze jedním bodem,“ říká zástupce značky Radegast a avizuje ještě jednu novinku, se kterou Radegast index vstoupí do nového ročníku extraligy. „Nově bude zavedena zpětná kontrola záznamu utkání tak, aby bylo eliminováno selhání lidského faktoru, což by mohlo ovlivnit výsledky metriky. Po přezkoumání těchto záznamů může být zpětně upraveno bodové hodnocení hráčů,“ dodává Marek Grabovský.
     
    Nyní je čas pro diskusi s novináři.
     
    Redaktor Práva Martin Kézr se ptá, zda u nájezdů po pěti na každé straně může jet opět hráč, který již jel dříve. Odpověď Josefa Řezníčka je ano.
     
    "Česká Tipsport extraliga by se měla zúčastnit spolu se slovenskou extraligou, EBEL ligou a německou DEL společného Utkání hvězd. Jde o otevírací projekt, který se jmenuje All-Stars-Cup. Bude se letos konat v Bratislavě. K celé akci bude speciální tisková konference. Loni jsem se byl podívat na Utkání hvězd na Slovensku a mělo to výborné tempo a spád. Zástupce slovenské extraligy se toho ujal a nabídl, že se tato akce uskuteční poprvé v Bratislavě. Pokud se akce ujme, bude pokaždé rotovat po různých státech. Nyní se akce koná během olympiády, ale do budoucna se bude hledat nějaký lednový termín."
     
    Přímé přenosy z Tipsport extraligy bude vysílat Česká televize na programu ČT Sport. V 1. kole se uskuteční přenos ze zápasu Kometa Brno – Oceláři Třinec (tento pátek od 17:20), v dalších kolech se uskuteční přenoy ze zápasů Sparta – Jihlava a Pardubice – Chomutov.
     
    Děkujeme vám za pozornost a při extraligových zápasech se s vámi na našich stránkách budeme setkávat i nadále. Pěkné poledne! (11:52:40)

    David Schlegel

    thejrc.org