Znojmo – Salzburg 4:0 (kon.)
konec
HC LERAM Orli Znojmo
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
EC Red Bull Salzburg
Neděle 10.09.2017, 17:30 • Nevoga aréna • bet-at-home ICE Hockey League • 2. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Dobrý den, vítáme vás u on-line přenosu. Dnes nás čeká velmi zajímavý souboj mezi českým zástupcem v EBEL a jedním z největších favoritů na zisk mistrovského titulu. Orli ovšem nedají nic zadarmo, můžeme se tak těšit na velmi dramatický duel!
     
    K tomu má tým podporovaný koncernem Red Bull k dispozici opět jeden z nejkvalitnějších týmů v lize plný zkušených jmen, rakouských reprezentantů i zámořské dravosti.

    Salzburg začal sezónu už v srpnu duely Ligy mistrů, v nichž ze čtyř pokusů zvítězil jen jednou, doma nad Banskou Bystricou. V odvetě na Slovensku i dvou duelech s finským Tampere ale prohrál a nevyvedl se mu ani páteční start do EBEL. Na domácím ledě překvapivě podlehl 3:4 Dornbirnu, když rozhodující gól inkasoval 29 vteřin před koncem.
     
    EC Red Bull Salzburg

    Po dvou titulech přišlo na Salzburg v loňské sezóně vystřízlivění. V semifinále s Klagenfurtem vedli v sérii 2:0 na zápasy, jenže pak přišel rychlý konec. Čtyři prohry za sebou, vypadnutí a o něco delší letní pauza, než v Mozartově městě čekali. Kádr i trenér Greg Poss však zůstali prakticky beze změny, přišlo tradičně několik posil ze zámoří, mezi nimiž vyniká kanadský obránce Julien Brouillette se zkušenostmi z NHL.
     
    Orli Znojmo

    Znojmo má naopak po vítězné premiéře s Linzem první body na kontě a vyhlíží druhého atraktivního soupeře během tří dnů. "Salzburg je snad možná ještě silnější soupeř než Linz, ale budeme chtít hrát stejně jako v pátek a chceme uspět," burcuje brankář Marek Schwarz, který v prvním zápase zastavil 44 pokusů soupeře.

    Orli stále drží s bohatým soupeřem aktivní historickou vzájemnou bilanci, přestože v poslední době se více daří rudým býkům. Ve Znojmě aktuálně drží vítěznou sérii čtyř utkání v řadě, vyhráli také všechny duely minulé sezóny. "Znojmo dobře známe. Víme, jaké má silné i slabé stránky. Nečeká nás v Česku nic jednoduchého a potřebujeme dobrý výkon od všech hráčů sestavy," upozorňuje trenér Salzburgu Greg Poss.
     
    Ještě jednou zdravím u dnešního přenosu. Začínáme v 17:30!
     
    Úvodní sestavy:

    Orli Znojmo: Schwarz (Halász) – Stehlík, Pohl, Biro, Skrbek, Bořuta, Lattner, Šnajnar – Němec, Bartoš, Yellow Horn – Račuk, Plíhal, Číp – Beroun, Matuš, Mrázek – Csamangó, Guman, Novák – Oščádal.

    EC Red Bull Salzburg: Starkbaum (Gračnar) – Brouillette, Heinrich, Trattnig, Generous, Pallestrang, Raymond, Viveiros – Raffl, Rauchenwald, Aleardi – Welser, Duncan, Harris – Cijan, Schiechl, Huber – Latusa, Baltram, Hochkofler – Wachter.

    Rozhodčí: Kincses, Zrnić – Nemeth, Pagonová.
     
    Ve znojemské sestavě se oproti pátečnímu utkání objevují útočníci Štěpán Csamangó a Vladimír Oščádal, který bude v pozici třináctého útočníka připraven k prvnímu seniorskému startu v kariéře. Naopak hrát nebude Marek Špaček.
     
    Oba týmy jsou na ledě, ještě před úvodním buly proběhne minuta ticha k uctění památky bývalého znojemského starosty Pavla Balíka, který tento týden zemřel.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Hosté začínají zostra, Harris se u pravé tyče dostával ke střele zblízka, byl však zblokován znojemskými beky.
     
    00:42
    Na druhé straně byl po Račukově přihrávce před brankou volný Plíhal, z první ale netrefil ideálně. Puk jen projel kolem pravé tyče Starkbauma.
     
    01:35
    Raffl se prokličkoval do útočného pásma, u zadního mantinelu byl však odzbrojen znojemskou defenzivou.
     
    02:11
    Šnajnar to zkusil od modré, do jeho nahození vložil hůl ještě Guman, ale Starkbaumova lapačka byla na místě.
     
    02:27
    Marek Schwarz na druhé straně přidržel kotouč před dotírajícími prothráči, vhazování po jeho levici.
     
    03:03
    Pohl se na modré opřel do puku poté, co jeho spoluhráči vyhráli souboj u mantinelu. Kotouč prosvištěl podél levé Starkbaumovy tyče.
     
    04:51
    Po pasáži plné bojovnosti ve středním pásmu projel do zakončení David Bartoš, jeho švih z levého kruhu byl zblokován do ochranné sítě.
     
    05:12
    Vyhrané buly následovala tvrdá rána Stehlíka. Starkbaum kryje.
     
    06:08
    Račuk dostal na levém křídle prostor, jeho střílenou přihrávku ještě před Starkbaumem tečoval volný Číp, rakouský reprezentační gólman si ale poradil.
     
    06:58
    Šikovný Duncan kličkoval mezi znojemskými obránci, jeho bekhend Schwarz vyráží.
     
    07:23
    Fantastický Marek Schwarz! Přesná přihrávka vyslala do úniku Thomase Raffla, ten jel sám na znojemského brankáře, zvolil blafák do bekhendu, jenže špička Schwarzova betonu vypíchla bývalému útočníkovi Philadelphie puk z hole.
     
    08:23
    Aliardi napřáhl kousek za vrcholem kruhu ke střele a trefuje vzdálenější tyč znojemské klece! Salzburg teď tlačí.
     
    09:14
    Icing Orlů, formace na ledě by potřebovala střídat, ale bude se muset i nadále bránit.
     
    09:32
    Znojmu se povedlo osvobodit a po nepovedené rozehrávce hostů, která končí zakázaným uvolněním, si obrana Orlů oddechne.
     
    10:07
    Další tutovka Salzburgu, poté co Red Bull perfektně sehrál situaci tři na dva. Baltram najížděl mezi kruhy sám na Schwarze, ale zamířil jen do výstroje znojemského gólmana, který si pohotově povyjel.
     
    11:38
    Duncan se mezi kruhy dostal k volnému puku, vypálil a Schwarz jen reflexivně natáhl vyrážečku, kterou zasáhl. Následně Heinrich přestřeluje odkrytou branku. Poslední minuty patří hostům.
     
    12:31
    Znojmo dokázalo uklidnit situaci a vyrazilo dopředu. Číp hledal před brankou najíždějící spoluhráče, ale Plíhal se u levé tyče k zakončení nedostal.
     
    14:05
    Csamangó uplatnil svou vysokou postavu, obtočil se kolem obránce a nahrával před branku, tam ale nebyl nikdo v červeném dresu.
     
    15:06
    Yellow Horn hledal od levého mantinelu najíždějícího Němce, přihrávka však byla sražena.
     
    16:09
    Orli na chvíli zavřeli soupeře před brankou, Číp následně našel u levé tyče Račuka, který v těžké pozici pálil z první. Starkbaum ale vyráží.
     
    17:57
    Obránce Brouillette pálil od modré, Schwarz vyráží. Znojmo ale zůstává pod velkým tlakem.
     
    18:45
    Znojmo se brání ze všech sil. Harris vracel puk před branku, kde už nebyl po předchozím zákroku Schwarz, obránci ale s vypětím všech sil dokázali zablokovat soupeře.
     
    19:13
    Na druhé straně mohlo být zčista jasna 1:0 pro domácí. Pokus Yellow Horna Starkbaum lapačkou vyrazil nad sebe a měl co dělat, aby nedovolil dojíždějícím útočníkům dorážet.
     
    19:25
    Stehlíkova bomba od modré Starkbaumovi vypadla a šourala se za čáru, jeden z obránců Red Bullu ale odpálil puk z brankové čáry.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou zajímavou třetinu se spoustou šancí, která ale končí paradoxně bez gólu. Začátek a samotný konec patřil Orlům, kteří byli v úvodu aktivnější, několikrát ale měli namále a drží je výborný Marek Schwarz. Salzburg hrozí, měl několik vyložených šancí, ale prosadit se zatím nedokázalo ani jedno mužstvo. Další třetina začne přibližně v 18:15.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:33
    Yellow Horn si na pravém křídle křikl o kotouč, dostal jej do jízdy a švihem z pravého kruhu donutil Starkbauma k zásahu.
     
    21:05
    Račuk obskakoval v souboji o kotouč soupeře a rukavicí jej trefil do helmy, dostává dvě minuty za držení.
     
    21:32
    Znojmo dobře drží modrou čáru a vyhazuje.
     
    22:20
    Rauchenwald s Brouillettem si tak dlouho přihrávali, až se nepřesností sami vyhnali z pásma.
     
    22:51
    Salzburg v ofsajdu, posouzeném jako úmyslný. Přesilovka se hostům zatím moc nedaří.
     
    23:05
    Domácí v plném počtu.
     
    24:24
    Znojmo v plném počtu zatlačilo soupeře, Beroun vybojoval puk u zadního mantinelu a umožnil Lattnerovi střílet od modré. Starkbaum kryje.
     
    25:27
    Zakázané uvolnění po nepřesné rozehrávce Orlů.
     
    25:41
    Raffl dostal puk na pravý kruh do ideální pozice, znojemští beci mu ale obětavě padli do rány a zabránili ohrožení domácí klece.
     
    25:41
    Skrbek je vyloučen za nedovolené bránění po souboji před brankou.
     
    26:46
    Znojmo hraje oslabení velmi obětavě a zatím se brání dobře. Schwarz neměl jediný zásah.
     
    27:35
    Znojmo ve vlastním oslabení málem udeřilo, Csamangó si po pravém křídle sjel před bránu a Starkbaum musel jeho ránu vyrazit reflexivně vyrážečkou. Tribuny aplaudují domácímu týmu.
     
    27:41
    Znojmo je opět kompletní.
     
    28:01
    Schwarz přidržel v lapačce nahození od modré a po menší šarvátce se hra uklidňuje.
     
    28:42
    Do Bořutova nahození vložil hůl Číp, Starkbaum vyráží betonem. Sledujeme sice bezbrankový zápas, ale oba týmy hrají ve vysokém tempu a publikum se rozhodně nenudí.
     
    29:02
    První přesilovka Orlů. Generous dostává dvě minuty za zdržování hry po souboji u mantinelu.
     
    29:28
    Starkbaum dvakrát úspěšně proti ranám Orlů od modré . Stehlík i Pohl mířili své bomby jen do betonů rakouského gólmana.
     
    29:58
    Orli právě vstřelili branku!
    Znojmo jde do vedení! Přesilovku využívá COLTON YELLOW HORN, který si nabruslil na levý kruh a přesnou bombou švihem trefuje dokonale mezírku mezi ramenem a horní tyčí za Starkbaumovými zády. Tohle lépe trefit nešlo. Asistence: Erik Němec, Jakub Stehlík.
     
    30:33
    Schwarz vyřešil závar ve svém brankovišti přikrytím kotouče. Hosté se tlačí za vyrovnáním.
     
    31:44
    Puk končí na střídačce Salzburgu po teči ve středním pásmu.
     
    32:28
    Raffl se obtočil s pukem na holi zpoza branky do střelecké pozice, jeho pokus vyráží Schwarz. Následuje icing Orlů.
     
    32:57
    Biro pohotově udržel puk v útočném pásmu, Yellow Horn nabil do velké šance Plíhalovi, ovšem ten míjí branku střelou do protipohybu! Velká šance Znojma.
     
    33:42
    Orli právě vstřelili branku!
    Domácímu týmu dnes přeje i trocha štěstí. Po velké šanci Plíhala zůstal puk v útočném pásmu, Bořuta jej od modré poslal na branku a RADIM MATUŠ v souboji tečuje pohotově do protipohybu Starkbauma! První gól tohoto útočníka ve znojemském dresu. Asistence: Antonín Bořuta, Marek Račuk.
     
    35:29
    Red Bull se tlačí dopředu, ale zatím naráží na bojovnou znojemskou obranu v čele se skvělým Schwarzem.
     
    35:59
    Zaváhání v rozehrávce Znojma mohl využít sám před brankou Rauchenwald, než si ale zpracoval skákající kotouč, dokázal mu Schwarz zakončení překazit.
     
    36:33
    Po dalším Schwarzově zásahu následuje komerční pauza.
     
    36:59
    Welser se po levém křídle vřítil do pásma, ale byl odzbrojen znojemskou obranou.
     
    37:52
    Red Bull zamkl domácí pětici před Schwarzem a hledá příležitost ke skórování. Znojmo by potřebovalo střídat.
     
    38:30
    Salzburg zachytil rozehrávku Orlů a Huber byl sám mezi kruhy. Schwarz ale opět vyjel a chytá ránu rakouského útočníka.
     
    39:26
    Yellow Horn po Matušově práci udržel puk v útočném pásmu a dokumentuje tak dnešní snažení Orlů, kteří nejsou lepším mužstvem, ale hrají naplno.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Po čtyřiceti minutách svítí na ukazateli skóre stav 2:0, který se domácím musí líbit. Dnes nejsou na ledě lepším týmem, ale hrají naplno, obětavě brání a v zádech mají skvělého Marka Schwarze. Navíc na rozdíl od soupeře dokázali využít své šance (včetně jediné přesilovky), a tak si do kabin nesou dvoubrankový náskok. Určitě není rozhodnuto, ale domácí mají k bodům našlápnuto. Další třetina začne přibližně v 19:06.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:27
    Salzburg se tlačí dopředu, nic jiného mu ani nezbývá, ale Rafflův průnik troskotá na znojemské defenzivě.
     
    42:10
    Mrázek při forčekingu vybojoval puk, následně byl sražen k ledu a Znojmo bude hrát přesilovku.
     
    42:10
    Vyloučení v týmu EC Red Bull Salzburg (Raymond – 2 min., faul kolenem + 2 min., faul kolenem).
     
    42:25
    Pohlův pokus od modré končí mimo branku.
     
    42:36
    Salzburg jde do tří! Trattnig u mantinelu zahodil jednoho ze znojemských hráčů a rozhodčí na vzdálenější straně má pravou ruku nahoře.
     
    42:49
    Po hře vysokou holí se vhazuje ve středním pásmu.
     
    43:05
    Pohlova rána od modré končí na Starkbaumových betonech.
     
    43:16
    Orli právě vstřelili branku!
    Znojemská pětice to příliš nekomplikovala, kotouč dostal na modrou čáru COLTON YELLOW HORN, sjel si blíže k brance, napřáhl a nechytatelným příklepem zavěsil pod břevno. Asistence: Jan Pohl.
     
    43:16
    Znojmo pokračuje ve dvojnásobné přesilovce, protože gólem byl zrušen jen první Raymondův trest.
     
    44:13
    Znojmo kombinuje před Starkbaumem, ale k zakončení schází více přesnosti.
     
    44:30
    Orli začínají za vlastní brankou.
     
    44:36
    Hosté už jsou ve čtyřech.
     
    44:47
    Salzburg jde znovu do tří! Trattnig pár vteřin po svém návratu putuje znovu na trestnou lavici, opět za nedovolené bránění
     
    45:16
    Raymond je zpět na ledě, hosté ve čtyřech.
     
    46:03
    Orlům se teď kombinace nedaří podle představ, ale stále obléhají soupeřovu branku.
     
    46:38
    Starkbaum si poradil s Čípovou ranou i přes clonícího Plíhala.
     
    46:47
    Trattnig podruhé na ledě, hosté kompletní.
     
    47:37
    Red Bull okamžitě tlačí a hrne se dopředu, Heinrich ale místo střely od modré volil přihrávku, která nenašla adresáta.
     
    47:51
    Raffl si při forčekingu pomohl hákováním a oslabuje znovu svůj tým.
     
    48:26
    Stehlíkovu střelu od modré kryje v lapačce Starkbaum.
     
    48:55
    Salzburg vyhazuje až ke Schwarzovi.
     
    49:24
    Orli právě vstřelili branku!
    Třetí přesilovkovou branku Orlů má na svědomí RADEK ČÍP, který se opřel z první do kotouče na levém kruhu a propálil přesouvajícího se Starkbauma. Hosté doplácí na svou nedisciplinovanost. Asistence: Pavel Skrbek, Marek Račuk.
     
    50:32
    Chvíli poté Matuš šikovně nahazoval na Starkbauma tak, aby najíždějící Bartoš mohl dorážet, jen těsně nedosáhl na kotouč.
     
    51:07
    Tribuny se baví, Orli mačkají soupeře jako citrón. Jen pohotový Starkbaum nyní zachránil Red Bull od další branky, poté co zachytil Němcovu střelu i následnou ránu Stehlíka od modré.
     
    52:05
    Znojmo má nyní jasně navrch, soupeř po dvou inkasovaných brankách trochu rezignoval.
     
    52:58
    Třetí útok Orlů rozjel v útočném pásmu malý kolotoč, na jehož konci chyběly Mrázkovi centimetry, aby dorážel do prázdné branky.
     
    54:08
    Raffl kličkoval útočným pásmem, jenže jeho spoluhráči mu příliš nepomohli, nakonec zvolil přihrávku na Heinricha na modré, který špatně zpracoval.
     
    55:16
    Znojemské publikum se baví mexickou vlnou, zápas mezitím směřuje k nyní už zřejmě rozhodnutému konci.
     
    55:24
    Vyloučení v týmu EC Red Bull Salzburg (Brouillette – 2 min., držení protihráče).
     
    56:06
    Salzburg se po kratším zámku Orlů osvobozuje. Znojmo do posledních minut zápasu žene skandovaný potlesk celé arény.
     
    57:02
    Plíhal mezi kruhy minul přihrávku od levého kruhu.
     
    57:24
    Hosté v plném počtu.
     
    59:03
    Zápas se chýlí ke konci, hosté se snaží aspoň o čestný úspěch.
     
    59:20
    Puk před Schwarzem a Znojmo pod tlakem.
     
    59:55
    Obránci Schwarzovi pomohli a je konec.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Znojmo podalo ohromně disciplinovaný výkon plný obětavosti a nasazení. Pokud jsme po dvou třetinách mohli říkat, že vedení je trochu šťastné a Salzburg má víc ze hry, tak po šedesáti minutách o vítězi není pochyb. Orli využili tři přesilovky, vítězí o čtyři branky, s čistým kontem a otevírací víkend sezóny můžou hodnotit jako velmi vydařený.
     
    Díky za pozornost a příjemný zbytek večera ze Znojma! (19:38:59)

    Lukáš Peroutka

    Branky a nahrávky: 30. Yellow Horn (Němec, Stehlík), 34. Matuš (Bořuta, Račuk), 44. Yellow Horn (Pohl), 50. Číp (Skrbek, Račuk)


    HC LERAM Orli Znojmo: Schwarz (Halász) – Stehlík, Pohl, Biro, Skrbek, Bořuta, Lattner, Šnajnar – Němec, Bartoš, Yellow Horn – Račuk, Plíhal, Číp – Beroun, Matuš, Mrázek – Csamangó, Guman, Novák – Oščádal.
    EC Red Bull Salzburg: Starkbaum (Gračnar) – Brouillette, Heinrich, Trattnig, Generous, Pallestrang, Raymond, Viveiros – Raffl, Rauchenwald, Aleardi – Welser, Duncan, Harris – Cijan, Schiechl, Huber – Latusa, Baltram, Hochkofler – Wachter.

    Rozhodčí: Kincses, Zrnić – Nemeth, Pagonová

    Diváci: 2653
    thejrc.org