Tisková konference AC Sparta Praha před derby (kon.)
konec
Tisková konference AC Sparta Praha před derby se Slavií

Čtvrtek 14.09.2017, 12:15 • Generali aréna • Tiskové konference
     
    12:57
    Tolik od nás z pražské Letné. Pěkné odpoledne a u jiných přenosů opět brzy na počtenou. (12:57:48)
     
    12:56
    Oficiální část tiskové konference je u konce. Za několik minut dorazí ještě hráči a budou s nimi probíhat individuální rozhovory. Hlavní trenér Sparty už odešel. Bylo na něm znát obrovské odhodlání a chuť do derby. Jak se s derby popasuje celý tým Sparty, se dozvíme v neděli večer.
     
    12:55
    José Mourinho tvrdil, že nejdůležitější v derby je mentalita, zeptal se jeden z novinářů. Andrea Stramaccioni na to odpověděl: "Když jsem byl první rok v Interu Milán a byl jsem ještě hodně mladý, rád jsem za Mourinhem chodil. Dal mi hodně rad a jsem rád za ně. Budeme mít nějakou taktiku, ale nejdůležitější je deset duelů jednoho proti jednomu. Pokud jich zvládneme vyhrát více než šest, tak budeme úspěšní."
     
    12:53
    Stramaccioni dostal otázku ohledně problémů se sparťanskými fanoušky. Na jejich adresu se i v tiskovém prohlášení vyjadřoval také majitel klubu Daniel Křetínský.

    "Rozumím majiteli. Ale má práce je držet tým kompaktní. Všichni mohou komentovat mé a týmové výkony. Ale my všichni jsme Sparta. Není to pro mě jednoduché, ale zvlášť když se jedná o derby, musíme všichni držet při sobě. My, hráči, fanoušci, ale i novináři. Ještě k tomu musíme přidat výsledek. Jen ten se počítá, všechno ostatní jsou jen slova."
     
    12:49
    Trenér Stramaccioni: "V tuto chvíli Hovorka a Mareček mají za sebou sérii utkání, která odehráli společně. Ale víme, že nám chybějí centimetry. Na jarním derby oba odehráli proti Škodovi dobrý zápas. Je to ale otázka připravenosti a zdravotního stavu hráčů. O tom jsme již mluvili. Když přemýšlíte o zásahu do sestavy před derby, tak si musíte být na 100 procent jistí. Musíme být soustředění na standardní situace, protože Slavia má vyšší hráče. To víme."
     
    12:46
    Další novinář se zajímal o to, kdo bude podle trenéra vlastně favoritem. Oba týmy od sebe totiž dělí jen bod v tabulce.

    Andrea Stramaccioni: "Nestarám se o to, kdo je favorit zápasu. Soustředíme se jen sami na sebe. Slavia je možná mírný favorit, protože má o bod víc. Ale v derby to nemusí hrát velkou roli."

    Trenér také okomentoval skvělý start do sezóny v podání Plzně. Poznamenal také to, že o víkendu buď Sparta nebo Slavia ztratí body, což bude hrát do karet Viktorce.
     
    12:43
    Hlavní trenér dostal otázku ohledně toho, že slávistický trenér Šilhavý často mění sestavu a také bylo připomenuto, že Slavia hraje dnes v Evropské lize. Zda to může mít nějaký vliv.

    "Mám zkušenost s tím, když klub hraje evropské poháry. To může mít dva rozdílné scénáře. Bude dost záležet na výsledku Slavie. Jestli to zvládne s dobrým výsledkem a vyhraje, měla by dobrou náladu a rozpoložení. Pokud by Slavia prohrála, mohlo by to pro nás být pozitivní. Trenéra Slavie nechci komentovat, zaměřujeme se na sebe. Obecně představu o naší hře a sestavě již máme."
     
    12:40
    Andrea Stramaccioni odpovídá na to, zda se dají jeho jeho úspěšná derby z Milána nějak přenést do toho českého mezi Spartou a Slavií. "Od prvního dne tohoto týdne s hráči nemluvím o ničem jiném. Mluvím hlavně s novými hráči, kteří musejí okamžitě pochopit, co derby znamená. Snažím se mluvit i s největšími sparťanskými srdcaři, aby navnadili správnou atmosféru v kabině. I lidé v Praze si dobře uvědomují, jak důležité derby je. To není utkání, které rozhoduje pouze taktika nebo rozestavení. To může vyhrát správná mentalita, nasazení, vášeň."
     
    12:37
    Andrea Stramaccioni: Od té doby, co jsem přišel do Prahy, tak všichni kolem mě mluvili o derby. Je to velká šance ukázat sílu Sparty. Každé derby je ale jiné. V naší situaci je to v tuto chvíli klíčové. Chceme ukázat, že si hráči zaslouží nosit dres AC Sparta Praha. Zažil jsem několik derby. Například ty v Miláně, Římě nebo Athénách. Každé z nich má však jiný nádech.
     
    12:34
    Andrea Stramaccioni odpověděl na otázku, jestli nastoupí hráči jako Kadlec či Štětina. "Lukáš Štětina se už zapojil do tréninku a teprve se rozhodneme, zda nastoupí. Dohromady absentoval devět dní. Co se týče Kadlece, tak ten již také trénuje naplno s týmem. Je v poslední fázi návratu do zápasového režimu."
     
    12:31
    Do tiskového střediska dorazil hlavní trenér Andrea Stramaccioni.
     
    12:22
    Nyní bude zhruba deset minut probíhat přestávka, následně dorazí trenér fotbalové Sparty Andrea Stramaccioni a zaměříme se na fotbalové derby.
     
    12:20
    Futsalový manažer poděkoval za to, že měl možnost ještě před oficiální částí tiskové konference pohovořit o futsalovém derby.
     
    12:18
    Jaroslav Blažek: Vždy jsem říkal, že výsledek netipuji. Je důležité, aby Sparta vyhrála, ale je jedno jak.
     
    12:17
    Jaroslav Blažek se s tiskovým mluvčím baví o oslavách a atmosféře derby. Blažek: Každé derby, ať je to fotbal nebo futsal, je důležité. Chtěl bych samozřejmě, aby to pro Spartu dobře dopadlo. Abychom všechno dobře nachystali.
     
    12:16
    Jaroslav Blažek: Možná v rámci tréninku, kdybych se chtěl zpotit, pustil mě tam trenér a měl jsem náladu, tak asi jo.
     
    12:16
    Jaroslav Blažek odpověděl na otázku, co by se stalo, kdyby týmu onemocněli brankáři. Řekl ale, že by chytat nešel. Spíš by tam poslal trenéra brankářů.
     
    12:15
    Jaroslav Blažek: Nachystat se na derby bylo jednodušší, když jsem byl ještě hráč. Teď nejde o to, abych byl připravený fyzicky. Jedná se o úplně jiné věci. Ty jsem z pozice manažera poznal.
     
    12:14
    Tiskový mluvčí právě zahájil tiskovou konferenci. Jaroslav Blažek, marketingový ředitel futsalové Sparty přišel navnadit na páteční futsalové derby.
     
    12:26
    Přibližně ve 12:15 by měla být řeč ještě o futsalovém derby. V pátek 15. září totiž přivítá v rámci 1. Futsal ligy Sparta Slavii. Hrát se začne ve 20:30.

    Vojtěch Drbohlav

    Hosté TK
    Andrea Stramaccioni, hlavní trenér
    Costa Nhamoinesu, obránce
    Josef Šural, záložník
    thejrc.org