Crystal Palace – Southampton 0:1 (kon.) | Huddersfield Town – Leicester 1:1 (kon.) | Liverpool – Burnley 1:1 (kon.)
Newcastle – Stoke 2:1 (kon.) | Watford – Manchester City 0:6 (kon.) | West Brom – West Ham 0:0 (kon.)
Tottenham – Swansea 0:0 (kon.)
konec
Newcastle United
2:1 (1:0)
Stoke City
Sobota 16.09.2017, 16:00 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • Anglická Premier League • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:7. Rohy: 7:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 13:11. (18:00:46)
     
    Napínavý duel je u konce, Newcastle poprvé od listopadu roku 2014 dokázal v Premier League zvítězit potřetí za sebou, když před vlastními fanoušky dnes porazil Stoke 2:1! Byli jsme svědky opravdu velmi zajímavého mače, první poločas se nesl zcela v režii aktivně hrajícího týmu domácích. Ten do vedení už v devatenácté minutě po Ritchieho překrásném centru poslal Christian Atsu, o chvíli později jen těsně vedle hlavičkoval kapitán Lascelles. Ještě před odchodem do šaten si dvě šance vypracoval také Joselu, v obou případech ale nezakončil podle svých představ.

    V samém úvodu druhé půle si španělský útočník, který ke Strakám přestoupil právě od The Potters, spálil neuvěřitelnou tutovku a o deset minut později přišel trest, když zvedající se hosty zpět do hry vrátil Xherdan Shaqiri. Vyrovnaný stav ale příliš dlouho nevydržel, Benítezovu družinu zpět do vedení poslal hlavičkující Jamaal Lascelles, druhou asistenci v zápase zaznamenal Matt Ritchie. Žádný extrémní tlak v podání Hrnčířů se s blížícím se koncem nekonal, Newcastle tak svého soupeře dokázal porazit po téměř čtyřech letech a potvrdil, že letos to se setrváním v anglické nejvyšší soutěži myslí opravdu vážně.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Stoke svou dost možná poslední šanci v tomto utkání neproměnilo. Martins Indi se netradičně ocitl v prostoru levého křídla, odkud do šestnáctky vyslal nádherný centr, na který si naběhl a naskočil Mame Diouf, k překonání Elliota mu ale scházela přesnost.
     
    90+2
    Kurt Zouma vyslal do pokutového území soupeře dlouhatánské autové vhazování, na které si ve vzduchu naskočil Sobhi. Tomu se podařilo balon prodloužit za sebe, vytáhlého útočníka Crouche ale ke střele nepustil Chancel Mbemba.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se sudí rozhodl nastavit čtyři minuty.
     
    90
    Tohle už hlavní sudí dnešního mače písknout musel, Diamé byl totiž ve vzduchu sestřelen o poznání urostlejším Crouchem. Domácí tak budou zahrávat přímý kop z hloubi obranné poloviny, mezitím se čtvrtý sudí chystá odhalit délku nastavení.
     
    89
    Ou, to byla velice nepříjemná situace. Ve snaze dostat se k balonu se totiž hlavami velmi tvrdě srazili Mame Diouf a Ciaran Clark, otřesený je především hostující fotbalista. Zásah zdravotníků ale, zdá se, nebude potřeba.
     
    88
    Tohle už měl Stuart Atwell pískat. Kurt Zouma si v souboji s Atsuem zcela očividně pomohl rukama, domácí měli zahrávat přímý kop z nadějné pozice. Mrzet je to ale zase až tolik nemusí, francouzský obránce hostí totiž míč odklidil pouze do autu.
     
    87
    Tohle musí hosty opravdu mrzet! Vytáhlý Peter Crouch okamžitě splnil to, co od něj Mark Hughes zřejmě žádal, když po vyhraném hlavičkovém souboji sklepl míč k Choupo-Motingovi, ten ale ve velké šanci branku vysoko přestřelil.
     
    86
    Střídání v týmu Newcastle United: ze hřiště odchází Ayoze Pérez, přichází Mohamed Diamé.
     
    85
    Zajímavá sóloakce Ramadana Sobhiho. Egyptský mladík ukázal solidní technickou vyspělost, když se díky sérii kliček dostal až do pokutového území, tam se ale ve svých parádičkách už zamotal. načež mu míč utekl až mimo hrací plochu.
     
    84
    Střídání v týmu Stoke City: ze hřiště odchází Joe Allen, přichází Peter Crouch.
     
    83
    Erik Pieters předvedl ukázkovou minelu při rozehrávce, a nabídl tak domácím situaci čtyř proti třem. Gayle ale svým pasem vyhnal Péreze až k postranní lajně, následný centr španělského útočníka navíc pro sebe uzmul Jack Butland.
     
    82
    Chancel Mbemba se nyní ve snaze vyhrát hlavičkový souboj se Sobhim dotkl míče rukou, Stoke tak zahrávalo přímý kop. Xherdan Shaqiri se ale zachoval zbytečně sobecky, když místo centru pro některého ze svých kolegů volil střelu, ta se mu ale absolutně nevydařila.
     
    81
    Stuart Attwell asi po dnešku nebude v Newcastlu velkým oblíbencem. Christian Atsu se opět dostal do nadějné vypadající příležitosti, když se z úhlu řítil na branku, po souboji s Wimmerem ale upadl. Jednalo se znovu o velmi nepřehlednou situaci, sudí však opět rozhodl v neprospěch domácích.
     
    80
    Dwight Gayle se ihned po svém příchodu na travnatou plochu zapojil do útočení svého celku. Dokázal si odstavit Dioufa, o pár metrů dál byl ale jasně faulován Zoumou. Straky tedy zahrávaly přímý kop, k odraženému míči ze šestnáctky se dostal Shelvey, branku soupeře ale vysoko překopl.
     
    79
    Trochu to vypadá, že hostům směrem do ofenzivy začínají docházet nápady. Joe Allen nyní hledal za obranu si nabíhajícího Choupo-Motinga, místo toho ale míč poslal jen pro v klidu zasahujícího Roba Elliota. Ten už s rozehrávkou pochopitelně spěchat nebude.

    Vojtěch Tůma

    Branky: 19. Atsu (Ritchie), 68. Lascelles (Ritchie) – 57. Shaqiri (Allen)

    Karty:   25. Hayden (NEW), 73. Clark (NEW), 77. Merino (NEW) – 30. Wimmer (STK)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:7. Rohy: 7:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 13:11.
    Newcastle United: Elliot – Yedlin, Lascelles (C), Mbemba, Clark – Hayden (69. Shelvey), Merino – Ritchie, Ayoze Pérez (86. Diamé), Atsu – Joselu (78. Gayle).
    Náhradníci: Woodman – Lejeune, Manquillo, Diamé, Jacob Murphy, Shelvey, Gayle.

    Stoke City: Butland – K. Zouma, Martins Indi, Wimmer – Diouf, D. Fletcher (C), Allen (84. Crouch), Pieters – Shaqiri, Jesé (62. Sobhi) – Choupo-Moting.
    Náhradníci: Grant – Johnson, Berahino, Tymon, Adam, Crouch, Sobhi.

    Rozhodčí: Stuart Attwell – Stephen Child, Matthew Wilkes

    Diváci: 51 795
    thejrc.org