Crystal Palace – Southampton 0:1 (kon.) | Huddersfield Town – Leicester 1:1 (kon.) | Liverpool – Burnley 1:1 (kon.)
Newcastle – Stoke 2:1 (kon.) | Watford – Manchester City 0:6 (kon.) | West Brom – West Ham 0:0 (kon.)
Tottenham – Swansea 0:0 (kon.)
konec
Newcastle United
2:1 (1:0)
Stoke City
Sobota 16.09.2017, 16:00 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • Anglická Premier League • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne přeji všem fanynkám a fanouškům té nejkvalitnější fotbalové soutěže světa! Anglická Premier League je už v plném proudu, dnes je na programu hned sedm zápasů v rámci pátého kola. My se v tomto online přenosu zaměříme na souboj, v němž Newcastle United přivítá Stoke City. Úvodní výkop je naplánován na 16:00.
     
    Newcastle United

    Newcastle se zpět mezi anglickou fotbalovou elitu vrátil po jednoleté pauze. Loni Straky zápolily v Championship, která je považována za jednu z nejnáročnějších soutěží světa, a vedly si velice dobře. Mohly se totiž radovat ze zisku ligového titulu, který o jediný bod uhájily před Brightonem, a tudíž i z postupu do Premier League. Přes léto klubové vedení doplnilo kádr několika příchody. Nejdražší akvizicí se stal francouzský zadák Florian Lejeune, na hostování z Borussie Dortmund dorazil Mikel Merino, z Norwiche zase Jacob Murphy a z řad jejich dnešního soupeře útočník Joselu. The Magpies naopak na hostování poslali dva brankáře, Tim Krul odešel do Brightonu, novou štací Matze Selse se zas stal Anderlecht.

    Na úvod nového ročníku čekal Benítezovu družinu těžký oříšek v podobě loňského vicemistra z Tottenhamu, který si ze St James' Parku odvezl plný bodový zisk po vítězství 2:0. Úspěšní nebyli hráči Newcastlu ani o týden později, kdy se vydali na půdu dalšího nováčka z Huddersfieldu. Vyrovnaný duel nakonec rozhodla jediná branka, o kterou se postaral domácí Aaron Mooy. Od té doby se ale parta okolo kapitána Lascellese veze na vítězné vlně. Před reprezentační přestávkou to nejprve odnesl West Ham, jenž se opět nedokázal vyvarovat chyb v defenzivě a prohrál 0:3. Trefili se Clark, Mitrović a poprvé v novém dresu také Joselu. V prozatím posledním utkání, ve kterém se musely obejít bez trenéra Beníteze, jenž se zotavoval z operace kýly, Straky tím nejtěsnějším možným rozdílem přemohly Swansea, rozhodl Lascelles.
     
    Stoke City

    Se svým působením v loňském ročníku nemohli být fotbalisté Stoke úplně spokojeni. Trápila je především nevyrovnanost výkonů a také nízká produktivita, méně branek vstřelily jen celky z úplného dna tabulky. Do nové sezony The Potters vstupují s vyššími ambicemi a cíli, při kvalitě kádru by umístění v horní polovině tabulky a možná i boj o evropské poháry rozhodně nebyli od věci. Přes léto sice přišli o Marka Arnautović, který zamířil do West Hamu, nutno ale poznamenat, že Hrnčíři velmi kvalitně posílili. Hostování Martinse Indiho se proměnilo v přestup, obranné řady kromě něj rozšířili ještě Zouma a Wimmer. Do středu hřiště Stoke získalo velezkušeného Darrena Fletchera, o zaměstnávání soupeřových defenziv se budou nově starat Jesé a Choupo-Moting.

    V tabulce partu okolo kapitána Shawcrosse sice nalezneme na dvanáctém místě, musíme ale podotknout, že los úvodních kol k ní nebyl vůbec přívětivý. Na začátek totiž The Potters zajížděli do Goodison Parku, kde tím nejtěsnějším rozdílem podlehli Evertonu. O týden později si Stoke připsalo velice cenný skalp, když před vlastními fanoušky přemohlo londýnský Arsenal, o vítězství 1:0 rozhodl Jesé. V rámci třetího kola Hughesovi svěřenci zamířili na hřiště West Bromu, kde jim bod za remízu zajistil nestárnoucí Peter Crouch. Minulý víkend se Hrnčířům povedlo to, co se v dosavadním průběhu sezony nepodařilo ještě nikomu. Obrali totiž o body zatím dominantní Manchester United, dvě branky vstřelil Choupo-Moting, jenž pouze potvrdil, že letní akvizice se zatím opravdu vyplácejí.
    Mark Hughes na tiskové konferenci oznámil, že ze zdravotních důvodů mimo hru zůstává Geoff Cameron. Otazníky visí ještě nad startem kapitána Shawcrosse, jehož trápí problémy se zády.

     
    Poslední vzájemné utkání

    2.3. 2016 – Stoke City:Newcastle United 1:0

    Branky: 80. Shaqiri (Diouf)

    Stoke City: Butland – Bardsley (26. Muniesa), Cameron, Wollscheid, Pieters – Imbula Wanga, Whelan (C) – Arnautović, Shaqiri, Afellay (70. Diouf) – Walters (69. Crouch)

    Newcastle United: Elliot – Janmaat, Lascelles, S. Taylor, P. Dummett – Colback (84. Doumbia), Shelvey (C) – Moussa Sissoko, Wijnaldum, Gouffran (74. Rivière) – A. Mitrović (84. Ayoze Pérez)
     
    Ještě jednou všem přeji příjemné odpoledne a vítám Vás u sledování našeho online přenosu. Oproti poslednímu střetnutí se Swansea dnes Rafael Benítez v základní sestavě Newcastlu udělal tři změny, Manquilla nahrazuje Yedlin, pro kterého se jedná o první start v sezoně, Gámeze zase Mbemba a místo Murphyho bude hrát Atsu. Hrnčíři minulou sobotu vydřeli cennou remízu proti Manchesteru United, Mark Hughes tedy do podoby zahajovací jedenáctky nemusel tolik zasahovat. K jedné vynucené rošádě ale přeci jen došlo, místo zraněného Camerona dostává důvěru Bruno Martins Indi.
     
    Stoke na svého dnešního soupeře umí, z posledních zápasů totiž Newcastlu nepodlehlo ani jednou, hned ve čtyřech případech navíc dokázalo udržet čisté konto. To samé lze říci i o Marku Hughesovi, který během své trenérské kariéry na Straky vyzrál už devětkrát, úspěšnější je jen proti Sunderlandu. Povede se mu to i dnes, nebo The Magpies poprvé od listopadu roku 2014 zvládnou v rámci Premier League vyhrát potřetí v řadě?
    DeAndre Yedlin, reprezentační obránce Spojených států amerických, se proti Stoke dočká premiérového startu v tomto ročníku.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Newcastle United: Elliot – Yedlin, Lascelles (C), Mbemba, Clark – Hayden, Merino – Ritchie, Ayoze Pérez, Atsu – Joselu.
    Náhradníci: Woodman – Lejeune, Manquillo, Diamé, Jacob Murphy, Shelvey, Gayle.

    Stoke City: Butland – K. Zouma, Martins Indi, Wimmer – Diouf, D. Fletcher (C), Allen, Pieters – Shaqiri, Jesé – Choupo-Moting.
    Náhradníci: Grant – Johnson, Berahino, Tymon, Adam, Crouch, Sobhi.

    Rozhodčí: Stuart Attwell – Stephen Child, Matthew Wilkes.
     
    Hlavní rozhodčí, jímž dnes bude Stuart Attwell, už shromažďuje aktéry dnešního klání mezi Newcastlem United a Stoke City v útrobách St James' Parku – za pár okamžiků tak budeme moci začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    A je to tu, Stuart Attwell právě foukl do píšťalky, dnešní utkání mezi Newcastlem a Stoke City tak může být odstartováno – pojďme na to! Rozehrávky se ujali domácí fotbalisté, kteří nastupují v tradičních černo-bílých dresech, naopak Hrnčíři zvolili bílo-červenou kombinaci.
     
    2
    První nákop na soupeřovu polovinu v tomto utkání obstaral domácí kapitán Lascelles. Míče se sice zmocnil Shaqiri, ovšem v nebezpečném prostředí ho nechal za sebou, a nabídl tak okamžitou protiakci pro Ritchieho, jeho ránu ale zablokoval Bruno Martins Indi.
     
    3
    Utkání nám začíná v poměrně solidním tempu, doufejme, že tomu tak bude i nadále. Darren Fletcher udržel míč před napadajícím Atsuem, poté jej vyslal k Choupo-Motingovi, jenž hledal do vápna si nabíhajícího Jesého, skvělý obranný zákrok ze svého repertoáru však vytáhl Mbemba.
     
    4
    Kurt Zouma parádně vystihl Pérezovu průnikovou přihrávku, jejímž adresátem měl být Joselu, mimochodem bývalý útočník Stoke City. Hosté se na to konto vrhli do protiakce, Mame Diouf ale v souboji jeden proti jednomu na Clarka nevyzrál – uvidíme autové vhazování.
     
    5
    Povedená kombinace svěřenců trenéra Hughese! Darren Fletcher si naběhl na přihrávku od Jesého, načež zvedl hlavu a vymyslel chytrou kolmici pro Mameho Dioufa. Ten dělal vše, co bylo v jeho silách, u míče se ale ocitl o chvíli později než vybíhající Elliot.
     
    6
    Zouma poněkud riskantně a hlavně ne úplně přesně přenášel hru na Erika Pieterse, Ritchie ale svou šanci nevyužil. Nizozemský bek ve službách Stoke poté nalezl Shaqiriho, tomu kličku směrem ke středu hřiště ale překazil pohotově bránící Hayden.
     
    7
    Ani o pár okamžiků později se švýcarský šikula nedokázal prosadit při individuálním snažení, tentokráte mu jeho plány překazil Mikel Merino. Kmenový hráč dortmundské Borussie poté hledal za obranu si nabíhajícího Péreze, balonu ale dodal až příliš velkou razanci.
     
    8
    Hosté se rozhodli uklidnit tempo hry, když Kurt Zouma místo dlouhého pasu zvolil zpětnou přihrávku na Butlanda. Ten dlouhým výkopem hodlal oslovit Dioufa, křídelník Stoke ale prohrál hlavičkový souboj s Clarkem, z následné protiakce domácích ale díky nepřesnému pasu nic nevzešlo.
     
    9
    Eric Maxim Choupo-Moting natáhl z uctivé vzdálenosti od soupeřovy svatyně, jeho rána sice nebyla tak nebezpečná, za to ale tečovaná jedním z bránících hráčů. The Potters tak měli k dispozici rohový kop, Rob Elliot se ale vyšplhal do vzduchu a vyboxoval balon do bezpečí.
     
    10
    DeAndre Yedlin vystoupil z obranné řady a vydal se nahánět s míčem operujícího Shaqiriho. Přehnal to ale s agresivitou a pomohl si nedovoleným zákrokem. Na to konto Hrnčíři rozehrávali přímý kop, jejich pokus o nacvičený signál se ale s úspěchem neshledal.
     
    11
    Tempo hry zatím určují hosté, Newcastle ale rozhodně nechce zůstat pozadu. Ayoze Pérez se krásně zbavil Dioufa, poté si ale balon až příliš předkopl a byl obrán ve skluzu hrajícím Wimmerem. Míč se ale o chvíli později vrátil do držení Strak, faulu se totiž dopustil Shaqiri.
     
    12
    Po rozehrávce standardní situace z poloviny hrací plochy se míč odrazil příhodně pro Matta Ritchieho, jenž si ovšem dovolil o jednu kličku navíc a byl odstaven Martinsem Indim. Mame Diouf ve snaze rozjet bleskovou protiakci ale kulatý nesmysl pouze odevzdal soupeři.
     
    13
    Míč se po nepřehledném souboji mezi Shaqirim a Clarkem odporoučel do zámezí, sudí Attwell jej nakonec po radě od svého kolegy u postranní lajny přisoudil The Potters. Do vápna domácích přilétl centr od Dioufa, Eric Maxim Choupo-Moting se k němu ovšem natahoval marně.
     
    14
    Ztráta v podání amerického obránce Yedlina ale způsobila to, že hosté ve svém náporu ještě pár chvil mohli pokračovat. Příliš dobře s touto nabídnutou možností nenaložili, na Jesého razantní přenesené míče neměl Mame Diouf sebemenší šanci dosáhnout.
     
    15
    Na druhé straně měl poprvé v tomto mači práci Jack Butland. Joselu si počkal na ideální moment a poté poslal kulatý nesmysl do běhu Pérezovi, jenž si obhodil Wimmera a vyslal do šestnáctky přízemní nabídku, anglický reprezentační gólman si ale s jeho centrem věděl rady.
     
    16
    Fletcher zákrokem na hranici pravidel, možná i lehce za ní, atakoval Merina, sudí se ale rozhodl nechat hru pokračovat. Žádný zběsilý útok v podání Hughesovy družiny se ale nekonal, Erik Pieters naopak kombinuje s Jackem Butlandem.
     
    17
    Na výkop anglického brankáře si seběhl překvapivě osamocený Xherdan Shaqiri, jenž se mohl vrhnout do zajímavě vyhlížejícího přečíslení. Švýcarský fotbalista ale tentokráte nepotvrdil roli brilantního technika, jeho pas pro Pieterse s klidem vystihl důsledný DeAndre Yedlin.
     
    18
    Oba celky se snaží hrát aktivně, v ofenzivní fázi jejich akcí ale zatím chybí kreativnější myšlenka. Choupo-Moting se snažil obalamutit Yedlina, balon si ale poslal příliš daleko od nohy. Na druhé straně zase Pérez posílal míč do míst, kam si sbíhal Joselu, tomu ale naděje pokazil vybíhající Butland.
     
    19
    Kurt Zouma potvrdil mimořádnou formu, kterou na začátku sezony disponuje, když nejprve o míč obral Atsua a poté krásně nalezl na útočné polovině čekajícího Jesého. Ten se rozhodl kombinovat s Choupo-Motingem, bývalý hráč Schalke mu ale kulatý nesmysl vrátil jen na paty.
     
    19
    Newcastle právě vstřelil branku!
    Tak pozor, v St James' Parku jsme se zničehonic dočkali vedoucí trefy, kterou k radosti domácích fanoušků střílí fotbalisté Newcastlu. Protiakci Strak táhli Merino s Haydenem, kterým se podařilo míč posunout k osamocenému Ritchiemu. Ten opět potvrdil, že jeho kopací technika je opravdu vytříbená, když brilantním centrem nalezl na zadní tyč si nabíhajícího CHRISTIANA ATSUA, který předstihl svého strážce a s naprostým přehledem uklidil balon do sítě.
    19. Christian ATSU - 1:0
     
    21
    A domácí jsou po vstřeleném gólu pochopitelně na koni. Joselu se nyní rozhodl kombinovat s Pérezem a z jejich vzájemné spolupráce The Magpies vytěžili svůj první rohový kop v tomto mači. Jak s ním domácí naloží?
     
    22
    Vůbec to nebylo špatné. Podle očekávaní se exekuce kopu od rohového praporku ujal Matt Ritchie, na jehož kroucený centr si ve vzduchu naskočil domácí kapitán Lascelles, hlavou ale míč nasměroval kousek vedle pravé tyče Butlandovy pokladnice.
     
    23
    Joe Allen výtečně zapracoval ve středu hřiště, kde překvapil nic netušícího Haydena. Na to konto velšský reprezentant oslovil Shaqiriho, který si míč posunul ke středu na svou silnější levačku a vypálil, Elliot ale s vypětím všech sil jeho ránu vytěsnil na roh.
     
    24
    Exekuce této standardní situace se právě Shaqiri ujal. Jeho centrovaný balon dolétl někam na hranici malého vápna, kde se k hlavičce dravě prodral Eric Maxim Choupo-Moting, mířidla měl ale pořádně vychýlena, a Elliot tentokráte zasahovat nemusel.
     
    25
    Žlutou kartu dostává Isaac Hayden (Newcastle United).
     
    26
    Pérez se vymotal z obklíčení protihráčů a navíc krásně roztáhl hru pro osamoceného Yedlina. Jeho centr byl poměrně zajímavý, na zadní tyči se k němu drali Joselu a Atsu, ze všech nejvýše ale vyskočil pozorně bránící Kurt Zouma.
     
    27
    DeAndre Yedlin si teď z řad domácích fanoušků vysloužil hlasitý potlesk, když se šikovnou zasekávačkou zbavil Jesého, navíc vymyslel náramný pas pro Atsua. Balon byl pro ghanského šikulu nakonec o něco delší, čehož využil bleskově vybíhající Butland.
     
    28
    Poslední minuty utkání jednoznačně patří fotbalistům Newcastlu. Zatím velmi dobře hrající Christian Atsu ustál u postranní lajny nepříjemný souboj s Dioufem, zvedl hlavu a nalezl před brankou zcela osamoceného Joselua, tomu ale zakončení v jasné příležitosti nevyšlo ideálně.
     
    29
    Ayoze Pérez se po tvrdém kontaktu s Martinsem Indim skácel k zemi, ze které se po dobu několika vteřin nezvedal. Sudí se proto rozhodl hru přerušit, nakonec se ale ukázalo, že o nějaký závažný zdravotní problém se nejedná. Španělský fotbalista může pokračovat.
     
    30
    Tvrdý zákrok. Hayden krásně načechraným bochánkem nalezl na pravé straně se řítícího, které sestřelil ve skluzu hrající Kevin Wimmer. Tady neměl rozhodčí na výběr, žlutý kartónek je zcela na místě.
     
    31
    Rozehrávky přímého kopu z poměrně zajímavé pozice se opět ujal tradiční exekutor Ritchie. Místo očekávaného centru se domácí křídelník rozhodl pro přímé ohrožení Jacka Butlanda, své ráně ale nedodal dostatečnou porci razance, brankář Stoke City se tak příliš nezapotil.
     
    32
    Na dlouhé vhazování od Kevina Wimmera si naběhl až Choupo-Moting, v souboji s Lascellesem však stačil vybojovat pouze další aut. Po něm Jesé svedl vyrovnaný souboj s Mbembou, úspěch ale nakonec slavil domácí zadák, a následovat tak bude odkop od Elliotovy branky.
     
    33
    Elliot ale při výkopu lehce podklouzl a balon místo k některému ze svých kolegů v poli poslal až za postranní lajnu. Opaření hosté ale o kulatý nesmysl ihned přišli, zpět jej zvládl získat až Joe Allen, proti Haydenovi si ale před zraky hlavního sudího pomohl jasným držením.
     
    34
    Přímý kop z poloviny hřiště si na starost tentokráte vzal DeAndre Yedlin. Kurt Zouma si vybral slabší moment, když kousek před šestnáctkou svého týmu zbytečně zazmatkoval a hlavou míč odvrátil jen na rohový kop. Jak s ním Straky naloží?
     
    35
    Tohle musí skončit gólem, Newcastle už měl vést o dvě branky! Rohový kop svěřenci trenéra Beníteze rozehráli na krátko, Haydenova tvrdá rána byla jedním z bránících soupeřů nešťastně tečována do míst, kde se zdržoval Joselu, španělský útočník ale ani tentokráte tváří v tvář Butlandovi neuspěl.
     
    36
    Hráči Stoke City si asi přejí, aby první poločas už co nejdříve skončil. Jejich výkon zatím neodpovídá výkonu týmu, který minulý víkend dokázal remizovat s Manchesterem United. Změnit se to pokoušel Mame Diouf, jeho sóloakce ale díky Clarkovi skončila už ve svém zárodku.
     
    37
    O chvíli později dostal Diouf šanci na reparát, ani tentokráte jej ale nesložil. Proto to hosté zkusili po druhé straně hrací plochy, kde si Erik Pieters doslova došel pro faul od Ritchieho. Následovat tak bude standardní sitauce.
     
    38
    Rozehrávka na krátko se ale Hrnčířům příliš nevyplatila, Jesé ve snaze o kličku balon ztratil. Na to konto domácí rozjeli bleskový protiútok, na jehož konci Atsu posílal míč do běhu pro Ayozeho Péreze, toho ale do šestnáctky nevpustil pozorný Zouma.
     
    39
    Po sérii nepřesností z obou stran vybojoval Joe Allen ve středovém kruhu míč od Merina. Domácí fanoušci se dožadovali odpískání faulu, sudí Attwell ale nechal Stoke v akci pokračovat, Choupo-Moting si ale o pořádný kus nepohlídal ofsajdové postavení.
     
    40
    Na druhé straně si po několika naznačeních až na kraj šestnáctky seběhl DeAndre Yedlin, jenž nakonec vymyslel velice chytrou uličku pro mezi obránci si nabíhajícího Péreze. Za záchrannou brzdu ale doslova za pět minut dvanáct zatáhl Martins Indi.
     
    41
    Erik Pieters si u postranní čáry počíhal na Péreze, kterého po jasném faulu poslal k zemi, tady se klidně mohlo znovu žlutit. Ritchie se poté chopil dalšího přímého kopu Strak, tentokráte si ale nepočínal podle vlastních představ, když nikoho ze svých nabíhajících kolegů nenašel.
     
    42
    Po sporném momentu se za postranní lajnou rozpoutala menší strkanice o balon mezi Clarkem a Shaqirim. Domácí zadák svému soupeři nechtěl kulatý nesmysl odevzdat i přes to, že Stoke mělo zahrávat autové vhazování. Sudí celou situaci nakonec vyřešil bez udělení karty.
     
    43
    Do útočení se poněkud netradičně zapojil i Kevin Wimmer, jehož dlouhatánský pas dolétl až k dobře postavenému Dioufovi. Tomu ale absolutně nevyšel první kontakt s balonem, což byla voda na mlýn pro opět pozorně si počínajícího Chancela Mbembu.
     
    44
    Domácí se zřejmě snažili první poločas dohrát na vlastní polovině, jejich poklidnou kombinaci ale narušil Mame Diouf, jenž se přes Clarka dostal až k centru. Mbemba si vybral slabší chvíli a propustil míč za sebe, tam ale Shaqirimu zakončit nedovolil kapitán Lascelles.
     
    45
    Ayoze Pérez tu postranní lajny nedovoleně atakoval Xherdana Shaqiriho, vše tedy nasvědčovalo tomu, že Newcastle v závěru první půle čekají ještě krušné chvilky. Nic takového se ale neudálo, centr z kopačky švýcarského fotbalisty byl opravdu mizerný.
     
    45+1
    První poločas se nám protáhne pouze o jednu minutu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Sudí Attwell právě ukončil úvodní pětačtyřicetiminutovku, se kterou mohou být více spokojeni domácí fotbalisté. Ti se totiž během jejího průběhu prezentovali velmi bojovným výkonem, nutno poznamenat, že svého soupeře zatím téměř k ničemu nepustili. St James' Park se rozjásal už v devatenácté minutě, když Ritchieho učebnicový centr v úvodní branku utkání přetavil Christian Atsu. O chvíli později jen těsně vedle hlavičkoval Lascelles, dvě solidní šance si v první půli vypracoval také Joselu, vstřelit gól svému bývalému zaměstnavateli se mu ale zatím nepodařilo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu vstupují oba celky bez jediné změny, rozehrávky se ujali hostující fotbalisté. Těm dosavadní průběh utkání vůbec nevychází, nedaří se předem ofenzivním hráčům The Potters, kteří byli v minulých kolech velmi nebezpeční. Co nám nabídne nadcházejících pětačtyřicet minut?
     
    47
    To snad není možné, Newcastle hned v úvodu druhého poločasu spálil další obrovskou tutovku! Christian Atsu si na levé straně pustil míč do běhu, poté jej i díky zaváhání jednoho z bránících protivníků poslal do míst, kde se nacházel Joselu. Španělský útočník ale jen potvrdil, že dnes nemá svůj den, a branku přestřelil.
     
    48
    S dalším nebezpečným se vstříc Butlandovi řítil Ayoze Pérez. Daleko se ale s balonem přilepeným u nohy nedostal, dobrou defenzivní práci totiž odvedl Martins Indi. Španělský fotbalista se ale nehodlal vzdát a pokoušel se míč získat zpět, pomohl si ale jasným faulem.
     
    49
    Straky daly ve středu hřiště až příliš volného prostoru Zoumovi, jenž se z obranné linie dostal až do pozice, ze které mohl ohrozit soupeřovu pokladnici. O to se kmenový hráč londýnské Chelsea také pokusil, rána mu ale nesedla podle představ.
     
    50
    Po Elliotově ne úplně zdařilém výkopu ale Stoke u balon zůstalo. Tentokráte na obranné polovině soupeře operoval Jesé, jenž se prodral až do pokutového území, kde nalezl Choupo-Motinga, jeho zpětný pas se ale stal snadnou kořistí pro Mbembu.
     
    51
    Dnes zatím své šance pálící Joselu se nyní vydal napadat rozehrávajícího Pieterse a nutno podotknout, že si vedl velmi dobře, když nizozemského beka donutil k pouhému odkopu mimo hrací plochu. Následovat tak bude autové vhazování v podání The Magpies.
     
    52
    Benítezovi hoši se ale opět nevyvarovali velmi rychlé ztráty. Erik Pieters tentokráte nezazmatkoval a nahrál volnému Jesému, jenž se rozhodl z poloviny překvapit lehce vyběhnutého Elliota, našel ale pouze jeho připravenou náruč.
     
    53
    Další kombinační snažení Strak přerušil výtečně zasahující Ayoze Pérez. Ten se na to konto hodlal vyslat do rychlého protiútoku, díky zákroku jasně faulujícího Bruna Martinse Indiho se ale ve svém postupu příliš daleko nedostal.
     
    54
    O chvíli později už byli domácí fotbalisté úspěšnější, Atsu pro ně totiž vybojoval rohový kop. Do šestnáctky přilétl další z nebezpečných centrů od Matta Ritchieho, Zouma ale balon stačil odvrátit na další kop od rohového praporku.
     
    55
    Tentokráte Matt Ritchie balon přímo zakroutil do malého vápna, kde se kulatý nesmysl zřejmě odrazil od hlavy Kevina Wimmera Poté se vznesl nad branku a dopadl na její horní tyč, Jack Butland ale celou situaci s klidem kontroloval.
     
    57
    Stoke City právě vstřelilo branku!
    No vida, Newcastle teď rozhodně může mrzet řada neproměněných šancí, Hrnčířům se totiž z jejich první vážnější příležitosti podařilo srovnat! Ani třetí rohový kop domácích nevedl k úspěchu, načež se Stoke vydalo do bleskové protiakce. Na jejím konci Allen nalezl XHERDANA SHAQIRIHO, jenž si svým typickým způsobem nachystal míč na levačku a povedenou technickou ranou překonal marně se natahujícího Elliota.
    57. Xherdan SHAQIRI - 1:1
     
    59
    Domácí fanoušci slavili, míč se totiž podruhé v tomto mači dostal za Butlandova záda. Atsu se pokusil o akrobatické zakončení, ze kterého se nakonec stala přihrávka pro Péreze, jenž prostřelil brankáře soupeře. Radost ale byla zbytečná, celé situaci předcházel jasný ofsajd.
     
    60
    Kurt Zouma váhal s rozehrávkou tak dlouho, až s k němu přiřítil napadající Joselu a donutil jej ke zpětné nahrávce pro Butlanda. Ten rozhodně nikam spěchat nebude, hosté jsou teď na koni.
     
    61
    Domácí reklamovali hru rukou v podání Erika Pieterse, sudí ale celou situaci viděl jinak a nechal hru plynout. Nizozemský fotbalista na to konto nahrál Shaqirimu, jenž vyslal směrem k Elliotovi další dělovku, tentokráte ale nezamířil přesně.
     
    62
    Střídání v týmu Stoke City: ze hřiště odchází Jesé, přichází Ramadan Sobhi.
     
    63
    Hra se na pár okamžiků přerušuje. Na trávníku totiž po souboji s Allenem zůstává ležet Isaac Hayden, jenž inkasoval nepříjemný úder kolenem do pravého stehna. Vše ale nasvědčuje tomu, že by měl být v pořádku a také schopný v utkání pokračovat.
     
    64
    Joe Allen vyhrál důležitý souboj a poté roztáhl hru pro Pieterse. Ten si jako adresáta svého skákavého pasu vybral Choupo-Motinga, jenž se stačil obtočit okolo Lascellese, jeho následný pokus byl ale zablokován na rohový kop.
     
    65
    A z něj se hostům podařilo zahrozit, málem jsme byli svědky povedeného obratu. Tentokráte si dal Xherdan Shaqiri záležet a balon poslal na hranici malého vápna, kde se k hlavičce dostal Mame Diouf, Elliot ale vytáhl parádní zákrok a podržel svůj tým.
     
    66
    Domácí fanoušci i hráči se zlobí, dle jejich názoru měl být pro Newcastle nařízen pokutový kop. Po Pérezově pasu se sám na branku řítil Atsu, jenž se v šestnáctce po souboji s Martinsem Indim poroučel k zemi, sudí ale penaltu nenařídil.
     
    67
    V posledních minutách velice aktivní Erik Pieters si přes Ritchieho posunul balon do pozice pro centr, který měl doputovat někam k Choupo-Motingovi. Nizozemský zadák ale míči dodal špatnou rotaci a nasměroval jej pouze do náruče gólmana Elliota.
     
    68
    Newcastle právě vstřelil branku!
    Parádní přetahována v St James' Parku pokračuje! Domácí, kteří byli v posledních minutách v lehkém útlumu, si berou ztracené vedení zpět. Celá situace se narodila po rozehrávce rohového kopu, když Matt Ritchie balon poslal na hranici malého vápna, kde nejvýše ze všech vyskočil JAMAAL LASCELLES, s jehož razantním zakončením nemohl Jack Butland nic dělat.
    68. Jamaal LASCELLES - 2:1
     
    69
    Střídání v týmu Newcastle United: ze hřiště odchází Isaac Hayden, přichází Jonjo Shelvey.
     
    70
    Stoke se pokoušelo přispěchat s okamžitou odpovědí. Konkrétně to byl Ramadan Sobhi, kdo se okolo Mbemby propracoval až do pozice pro střelu, jedna klička navíc mu však celé jeho předchozí snažení pořádně zkazila.
     
    71
    Ciaran Clark vyhrál důležitý souboj proti Shaqirimu, načež vyslal parádní pas za obranu, na který si seběhl Ayoze Pérez. Na hranici ofsajdu se pohybující španělský útočník se z úhlu hnal na Butlanda, do zakončení ho ale nepustil Martins Indi.
     
    72
    Matt Ritchie se svou nabídkou od rohového praporku tentokráte úspěšný nebyl. O chvíli později se skotský špílmachr hnal do další šance, těsně za šestnáctkou byl ale zastaven na hraně pravidel si počínajícím Dioufem.
     
    73
    Clark tvrdým a hlavně špatně načasovaným skluzem přibrousil Shaqiriho. Sudí Attwell stál kousek opodál a měl na celou situaci dobrý výhled, načež velmi správně vytáhl kartu žluté barvy.
     
    74
    Shaqiriho pokus o centr byl Mbembou odvrácen na roh. Toho se znovu ujal švýcarský šikula, příliš dobře si ale nevedl ani napodruhé, když se zmohl jen na chabou nabídku k přední tyči. O chvíli později byl Choupo-Moting chycen v ofsajdové pasti.
     
    75
    Mikel Merino ve středu hřiště přetlačil Allena, poté roztáhl hru doleva pro nehlídaného Atsua. Ten se propracoval až do pozice, ze které musel odcentrovat, jeho přízemní nabídka ale zastihla pouze ve skluzu bránícího Zoumu, od něhož se míč odrazil příhodně pro Butlanda.
     
    76
    Joe Allen se zničehonic zjevil v prostoru pravého křídla. Na tomto pro sebe netradičním postu si počínal poměrně dobře, když se dostal až do vápna, kde svedl nepřehledný souboj s Clarkem. Hosté asi měli rozehrávat další roh, Stuart Attwell ale balon přisoudil Newcastlu.
     
    77
    Žlutou kartu dostává Mikel Merino (Newcastle United).
     
    78
    Střídání v týmu Newcastle United: ze hřiště odchází Joselu, přichází Dwight Gayle.
     
    79
    Trochu to vypadá, že hostům směrem do ofenzivy začínají docházet nápady. Joe Allen nyní hledal za obranu si nabíhajícího Choupo-Motinga, místo toho ale míč poslal jen pro v klidu zasahujícího Roba Elliota. Ten už s rozehrávkou pochopitelně spěchat nebude.
     
    80
    Dwight Gayle se ihned po svém příchodu na travnatou plochu zapojil do útočení svého celku. Dokázal si odstavit Dioufa, o pár metrů dál byl ale jasně faulován Zoumou. Straky tedy zahrávaly přímý kop, k odraženému míči ze šestnáctky se dostal Shelvey, branku soupeře ale vysoko překopl.
     
    81
    Stuart Attwell asi po dnešku nebude v Newcastlu velkým oblíbencem. Christian Atsu se opět dostal do nadějné vypadající příležitosti, když se z úhlu řítil na branku, po souboji s Wimmerem ale upadl. Jednalo se znovu o velmi nepřehlednou situaci, sudí však opět rozhodl v neprospěch domácích.
     
    82
    Chancel Mbemba se nyní ve snaze vyhrát hlavičkový souboj se Sobhim dotkl míče rukou, Stoke tak zahrávalo přímý kop. Xherdan Shaqiri se ale zachoval zbytečně sobecky, když místo centru pro některého ze svých kolegů volil střelu, ta se mu ale absolutně nevydařila.
     
    83
    Erik Pieters předvedl ukázkovou minelu při rozehrávce, a nabídl tak domácím situaci čtyř proti třem. Gayle ale svým pasem vyhnal Péreze až k postranní lajně, následný centr španělského útočníka navíc pro sebe uzmul Jack Butland.
     
    84
    Střídání v týmu Stoke City: ze hřiště odchází Joe Allen, přichází Peter Crouch.
     
    85
    Zajímavá sóloakce Ramadana Sobhiho. Egyptský mladík ukázal solidní technickou vyspělost, když se díky sérii kliček dostal až do pokutového území, tam se ale ve svých parádičkách už zamotal. načež mu míč utekl až mimo hrací plochu.
     
    86
    Střídání v týmu Newcastle United: ze hřiště odchází Ayoze Pérez, přichází Mohamed Diamé.
     
    87
    Tohle musí hosty opravdu mrzet! Vytáhlý Peter Crouch okamžitě splnil to, co od něj Mark Hughes zřejmě žádal, když po vyhraném hlavičkovém souboji sklepl míč k Choupo-Motingovi, ten ale ve velké šanci branku vysoko přestřelil.
     
    88
    Tohle už měl Stuart Atwell pískat. Kurt Zouma si v souboji s Atsuem zcela očividně pomohl rukama, domácí měli zahrávat přímý kop z nadějné pozice. Mrzet je to ale zase až tolik nemusí, francouzský obránce hostí totiž míč odklidil pouze do autu.
     
    89
    Ou, to byla velice nepříjemná situace. Ve snaze dostat se k balonu se totiž hlavami velmi tvrdě srazili Mame Diouf a Ciaran Clark, otřesený je především hostující fotbalista. Zásah zdravotníků ale, zdá se, nebude potřeba.
     
    90
    Tohle už hlavní sudí dnešního mače písknout musel, Diamé byl totiž ve vzduchu sestřelen o poznání urostlejším Crouchem. Domácí tak budou zahrávat přímý kop z hloubi obranné poloviny, mezitím se čtvrtý sudí chystá odhalit délku nastavení.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se sudí rozhodl nastavit čtyři minuty.
     
    90+2
    Kurt Zouma vyslal do pokutového území soupeře dlouhatánské autové vhazování, na které si ve vzduchu naskočil Sobhi. Tomu se podařilo balon prodloužit za sebe, vytáhlého útočníka Crouche ale ke střele nepustil Chancel Mbemba.
     
    90+3
    Stoke svou dost možná poslední šanci v tomto utkání neproměnilo. Martins Indi se netradičně ocitl v prostoru levého křídla, odkud do šestnáctky vyslal nádherný centr, na který si naběhl a naskočil Mame Diouf, k překonání Elliota mu ale scházela přesnost.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Napínavý duel je u konce, Newcastle poprvé od listopadu roku 2014 dokázal v Premier League zvítězit potřetí za sebou, když před vlastními fanoušky dnes porazil Stoke 2:1! Byli jsme svědky opravdu velmi zajímavého mače, první poločas se nesl zcela v režii aktivně hrajícího týmu domácích. Ten do vedení už v devatenácté minutě po Ritchieho překrásném centru poslal Christian Atsu, o chvíli později jen těsně vedle hlavičkoval kapitán Lascelles. Ještě před odchodem do šaten si dvě šance vypracoval také Joselu, v obou případech ale nezakončil podle svých představ.

    V samém úvodu druhé půle si španělský útočník, který ke Strakám přestoupil právě od The Potters, spálil neuvěřitelnou tutovku a o deset minut později přišel trest, když zvedající se hosty zpět do hry vrátil Xherdan Shaqiri. Vyrovnaný stav ale příliš dlouho nevydržel, Benítezovu družinu zpět do vedení poslal hlavičkující Jamaal Lascelles, druhou asistenci v zápase zaznamenal Matt Ritchie. Žádný extrémní tlak v podání Hrnčířů se s blížícím se koncem nekonal, Newcastle tak svého soupeře dokázal porazit po téměř čtyřech letech a potvrdil, že letos to se setrváním v anglické nejvyšší soutěži myslí opravdu vážně.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:7. Rohy: 7:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 13:11. (18:00:46)

    Vojtěch Tůma

    Branky: 19. Atsu (Ritchie), 68. Lascelles (Ritchie) – 57. Shaqiri (Allen)

    Karty:   25. Hayden (NEW), 73. Clark (NEW), 77. Merino (NEW) – 30. Wimmer (STK)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:7. Rohy: 7:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 13:11.
    Newcastle United: Elliot – Yedlin, Lascelles (C), Mbemba, Clark – Hayden (69. Shelvey), Merino – Ritchie, Ayoze Pérez (86. Diamé), Atsu – Joselu (78. Gayle).
    Náhradníci: Woodman – Lejeune, Manquillo, Diamé, Jacob Murphy, Shelvey, Gayle.

    Stoke City: Butland – K. Zouma, Martins Indi, Wimmer – Diouf, D. Fletcher (C), Allen (84. Crouch), Pieters – Shaqiri, Jesé (62. Sobhi) – Choupo-Moting.
    Náhradníci: Grant – Johnson, Berahino, Tymon, Adam, Crouch, Sobhi.

    Rozhodčí: Stuart Attwell – Stephen Child, Matthew Wilkes

    Diváci: 51 795
    thejrc.org