Porto – Portimonense 5:2 (kon.)
konec
FC Porto
5:2 (3:1)
Portimonense SC
Pátek 22.09.2017, 21:30 • Estádio Do Dragão, Porto (kapacita 50.399 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemný nedělní večer při sledování textového přenosu ze zápasu sedmého kola portugalské Primeira ligy. Od jednadvaceti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na souboj mezi týmy Porta a Portimonense!
     
    FC Porto

    Domácí celek zahájil další pokus o zisk mistrovského titulu naprosto bezchybně, když v prvních pěti zápasech ani jednou neinkasoval a posbíral do tabulky všech patnáct možných bodů. Další tři Porto získalo před týdnem na hřišti Ria Ave, kde už ale poprvé v sezóně inkasovalo a zvítězilo hubeným jednobrankovým rozdílem. V Lize Mistrů už slavný portugalský tým tolik štěstí neměl, když doma padl s tureckým Beşiktaşem 1:3. Nutné také dodat, že se Porto v lize zatím nestřetlo s žádným těžším soupeřem, navíc vede tabulku jen o skóre před rovněž neporaženým Sportingem.
     
    Portimonense SC

    Hosté se po loňském triumfu ve druhé nejvyšší soutěži mezi elitou zatím jen rozkoukávají. Přesto se zatím drží před sestupovými příčkami, a to konkrétně se skóre 7:10 a šesti získanými body. Polovinu z nich Portimonense vybojovalo hned v prvním ligovém kole, kdy s vlastními fanoušky oslavili cenné vítězství 2:1 nad Boavistou. Další čtyři kola už tomuto týmu tak dobře nevyšly, prohrály totiž s Bragou, Riem Ave, Martitimem i s Benficou, se kterou v deseti držely krok do 78. minuty. Na druhou výhru v sezéně si Portimoense muselo počkat až do 18. září, kdy díky dvěma gólům Japonce Nakadžimy zvítězilo 2:1 nad Feirense. Mezitím ligový nováček postoupil přes Chaves do další fáze ligového poháru.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Porto: Casillas – R. Pereira, Felipe, Marcano, Telles – Brahimi, H Herrera, D. Pereira, J. M. Corona – Marega, Aboubakar.
    Náhradníci: J. Sá – Layún, Maxi Pereira, D. Reyes, Hernâni, Soares, Ó. Torres.

    Portimonense SC: Ri. Ferreira – Pessoa, Macedo, Rú. Fernandes, Lumor – Nakadžima, Paulinho, Ewerton, Pedro Sá – Wellington, Fabrício.
    Náhradníci: Leonardo – Dener, Hackman, Manafá, Pires, Rosell..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastoupili v modrobílých, zatímco hosté v oranžovobílých dresech.
     
    2
    Porto poprvé půjčilo míč i hostům, když po centru z levé strany fauloval Nakadžimu Ricardo Pereira.
     
    4
    První větší šanci měli podle očekávání domácí! Za obranu hostů si zaběhl Vincent Aboubakar a zleva vypálil asi metr vedle vzdálenější tyče branky Ricarda Ferreiry.
     
    5
    Porto na hřišti zatím dominuje a znovu útočí do zatažené defenzivy Portimonense.
     
    6
    Moussa Marega si zasekl míč směrem do pokutového území, kde se dostal do kleští mezi dva zadáky. Ti ho nakonec čistě poslali k zemi.
     
    7
    Přihrávkou z pravé strany se domácí znovu dostali až do vápna, Marega zprava sice nevystřelil ideálně, ale získal pro Porto rohový kop.
     
    8
    Jeden z bránících hráčů měl co dělat, aby proti dvěma urostlým útočníkům zvládl hlavičku. Naštěstí pro hosty rozhodčí viděl útočný faul.
     
    9
    Paulinho přenesl hru ze středu hřiště do levé strany, zadáci Porta si celou situaci ale pohlídali a dostali balon zpět k půlící čáře.
     
    10
    Portimonense se dostalo do útoku po dlouhém nákopu, Brahimi se však vrátil do vlastního vápna a pomohl Portu získat míč.
     
    11
    Macedo na kraji hrací plochy zastavil průbojného Maregu jen za cenu faulu, po kterém dokonce dostal žlutou kartu. Ta znamená pro hostujícího obránce docela velkou komplikaci.
     
    12
    Porto standardní situace nevyužilo, jeden z hráčů hlavičkoval z předklonu jenom do dobře postaveného beka v oranžovém dresu.
     
    13
    Domácí kapitán Herrera mezi střídačkami odtlačil Paulinha od balonu, nicméně to bylo posouzeno jako nedovolený zákrok.
     
    15
    Hosté se po opatrném úvodu pomalu dostávají do hry. Z akce po levé straně sice nezahrozili, ovšem po dalším faulu ještě zůstanou u míče.
     
    16
    Ricardo Pereira se během letu balonu dostal před svého obránce a po pasu z levé strany vypálil z osmnácti metrů jen pár decimetrů vedle Ferreirovy branky!
    16. Ricardo Pereira (PRT)
     
    17
    Porto se chtělo přesunout k pravé autové čáře, jenže právě Ricardo Pereira byl daleko od míst, kam dlouhá přihrávka mířila.
     
    19
    Yacine Brahimi trochu přetáhl svou kolmou přihrávku do pokutového území, před sprintujícím Maregou sebral míč brankář Ferreira.
     
    20
    Porto právě vstřelilo branku!
    Domácí jdou po druhém rohovém kopu do vedení! Dva hráči Portimonense se před malým vápnem nedomluvili při snaze odehrát centr z levé strany. Míč se proto odrazil před IVÁNA MARCANA, jehož nekompromisní volej rozvlnil síť v hostující brance.
    20. Iván MARCANO - 1:0
     
    22
    Jesús Manuel Corona si zasekávačkou povodil Pedra Sá, jenž nestihl zastavit svůj pohyb a domácího hráče evidentně fauloval.
     
    23
    Porto právě vstřelilo branku!
    Na žádné velké překvapení to dnes vskutku nevypadá! Fanoušci Porta slaví druhý gól během několika málo minut. Skvělou práci odvedl Corona, který se dostal do vápna a u brankové čáry ještě udržel míč ve hřišti. Z nulového úhlu se rozhodl přihrát k penaltě, kde našel VINCENTA ABOUBAKARA. Ten napoprvé hlavičkoval do hostujícího kapitána, ale na druhý pokus už propálil všechny překážky.
    23. Vincent ABOUBAKAR - 2:0
     
    25
    Na tribunách pochopitelně panuje všeobecná spokojenost. Porto zatím potvrzuje roli favorita a vypadá to, že i po dnešku zůstane stoprocentní.
     
    26
    Porto právě vstřelilo branku!
    Naopak hosty čeká těžká práce s tím, aby odvrátili hrozící debakl. Jesús Manuel Corona na sebe nalákal několik hráčů a kolmou přihrávkou uvolnil MOUSSU MAREGU, jenž si pohlídal ofsajdovou hranici a z šestnácti metrů překonal vybíhajícího Ferreiru.
    26. Moussa MAREGA - 3:0
     
    28
    Ricardo Pereira je na pravé straně hodně aktivní. Teď však netrefil pokus o centr, jenž proletěl vápnem a skončil až za hrací plochou.
     
    30
    Yacine Brahimi se nestihl srovnat po prudkém centru z levé strany a od své nohy jenom přesměroval míč k bližší tyči, kde byl Ferriera připraven.
     
    31
    Útočné snažení Portimonense trvalo jen pár sekund, následovala rozehrávka zatím nezaměstnaného Casillase a pozvolná kombinace v obranné řadě.
     
    32
    Pedro Sá se zbavil protihráče rychlou zasekávačkou na ose hřiště. Díky tomu mohl pálit z dvaceti metrů, ovšem míč poslal ze svého pohledu necelý půlmetr vedle pravé tyče.
    32. Pedro Sá (POO)
     
    34
    Před hostující branku přiletěl několikátý střílený centr, v oranžových dresech odění hráči Portimonense si s ním ale poradili.
     
    35
    Tempo hry teď na chvilku opadlo. Porto drží míč, ale momentálně se do útoku příliš nežene.
     
    36
    Portimonense právě vstřelilo branku!
    Je sníženo! Hosté se po pravé straně rozhodli zaútočit do nezformované obrany. ŠOJA NAKADŽIMA si zaběhl mezi Marcana a Felipeho a po asistenci Paulinha dostal míč křižnou střelou a odrazem od tyče za brankovou čáru.
    36. Šoja NAKADŽIMA - 3:1
     
    38
    Brahimi si na levém kraji velkého vápna navedl míč na pravačku. Následné střele z dobré pozice ale nedal potřebnou razanci ani umístění, Ferreira tentokrát snadno zasáhl.
     
    39
    Fotbalisté Portimonense zjistili, že jsou schopni domácí tým potrápit, a už proti němu střádají další plány z obranné poloviny.
     
    40
    Daleko ale nedošli a v jedenácti lidech se zatáhli do branného bloku. Míč však zase získali a budou z klidu rozehrávat po faulu Herrery na Nakadžimu.
     
    41
    Ricardo Pereira potáhl balon po pravé straně domácí útočné půlky. K přízemní přihrávce do pokutového území se ale dostali jen obránci ligového nováčka.
     
    42
    Hra se rychle přesunula na opačnou stranu, jenže hosté z nařízeného rohového kopu a centru z levé strany nic nevytěžili.
     
    43
    Ani rychlá přihrávka za obranu nebyla tím správným receptem, Casillas dobře přečetl hru a po výběhu balón odkopl.
     
    44
    Aboubakar sice prohrál hlavičku po nákopu k domácím útočníkům, nicméně míč se přesto dostal k Maregovi. Tomu však vůbec nesedla tvrdá rána z hranice šestnáctky.
     
    45
    Ricardo Pessoa a Vincent Aboubakar se nepříjemně potkali hlavami. Oba se sesunuli k zemi a nyní probíhá jejich vynucené ošetřování.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Rozhodčí nakonec nenastavili ani minutu a poslali hráče obou týmů do kabin. Diváci se během prvního poločasu rozhodně bavili, Porto se prezentovalo výtečnou útočnou hrou a roli favorita potvrdila hned třemi góly v rozmezí šesti minut, když se postupně trefili Marcano, Aboubakar a Marega. Hrozící debakl Portimonense ale zatím odvrátilo a ještě získalo teoretickou naději na bodový zisk, po rychlé akci snížil na rozdíl dvou branek Nakadžima.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Portimoense udělalo o poločase jednu z měnu v sestavě. Proti obráncům Porta bude nově bojovat Wilson Manafá, jenž nahradil Wellingtona.
     
    47
    Nově příchozí Manafá ani nikdo jiný se nedostal do zakončení po standardní situaci ze strany. Porto se pohodlně ubránilo.
     
    48
    Fabrício zezadu postrčil postupujícího Danila Pereiru. Následná rozehrávka Porta letěla rovnou do ofsajdu.
     
    49
    Žlutou kartu dostává Pedro Sá (Portimonense SC).
     
    50
    Porto právě vstřelilo branku!
    Ricardo Pereira založil domácí akci, která skončila čtvrtým gólem! Aboubakar po jeho snaze nedokázal vystřelit, Marega proto posunul sražený míč do volnější levé strany, odkud se z druhého doteku pohodlně prosadil YACINE BRAHIMI.
    50. Yacine BRAHIMI - 4:1
     
    52
    Čtvrtý inkasovaný gól asi definitivně otupí odpor Portimonense, kterému nevyšel plán v podobě zdramatizování zápasu.
     
    53
    Stopeři Porta se stihli rychle vrátit s unikajícím Nakadžimou, který si musel zajít chuť na zakončení.
     
    54
    Vincent Aboubakar využil své robustní postavy a protlačil se k nákopu do velkého vápna. Nebezpečí z toho ale nevyplynulo, od jeho hrudníku se totiž míč vydal k Ferreirovi.
     
    55
    Ani teď Aboubakar nemohl zakončovat, protože mu chyběly asi dva k roky k tomu, aby se dostal k přízemní přihrávce z levého konce pokutového území.
     
    56
    Ricardo Ferreira vyběhl ze své branky i z celého velkého vápna. Jeho spoluhráč poté nešikovně zpracoval míč pro Maregu, který bohužel pro Porto nedokázal vystřelit do zcela prázdné branky.
     
    57
    Ferreira své zaváhání napravil skvělým zákrokem proti Tellesově dělovce z delší vzdálenosti. Následovat bude rohový kop.
     
    58
    Další nebezpečí pro hostujícího brankáře z toho nebylo. Hosté chtěli přejít do rychlého brejku, což zamezil taktický faul Felipeho.
     
    59
    Hodně ambiciózní rána jednoho z hostujících hráčů proletěla několik metrů nad brankou Ikera Casillase. Ten vezme zavděk alespoň dlouhým odkopem.
     
    60
    Šoja Nakadžima si na půlce hřiště šikovně zpracoval míč do běhu. Pár metrů před šestnáctkou ho zastavil až Héctor Herrera, jenž si za svůj faul prohlédl žlutý kartonek.
     
    61
    Nakonec z toho byl přímý kop z poměrně dlouhé vzdálenosti zhruba pětatřicet metrů od Casillase. Ten nemusel zasahovat po opakovaném pokusu Fabrícia, který nejprve trefil zeď a poté o hodně minul prostor mezi tyčemi.
     
    62
    Alex Telles pomohl získat míč krátce po ztrátě, což fanoušci ocenili potleskem. Mousa Marega se vzápětí ocitl ve vápně, jenže přihrávkou do druhé vlny našel jen hostující kopačky.
     
    64
    Další dobrý obranný zákrok Tellese, který šel do skluzu proti rozběhnutému soupeři. Míč skončil v autu a dokonce se pokračuje vhazováním Porta.
     
    65
    Do konce zápasu zbývá poslední pětadvacetiminutovka, tudíž přichází čas na častější střídání. Za malou chvíli naskočí do hry Oliver Torres.
     
    66
    Ricardo Pereira dostal více prostoru na pravé straně. K přesnému centru toho ale nevyužil a získal pro domácí celek jen rohový kop.
     
    66
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Jesús Manuel Corona, přichází Óliver Torres.
     
    67
    Přímo z rohu Porto nezahrozilo. Někteří hlavičkáři ale ještě zůstali ve vápně a byl to Felipe, jenž nebezpečně hlavičkoval kousek mimo hostující svatyni.
     
    68
    Porto právě vstřelilo branku!
    A už je to o čtyři góly! Moussa Marega během rychlé akce čtyř proti pěti převzal míč, který na krátkou vzdálenost poslal k Herrerovi. Ten přihrávku nechal projít až k hranici velkého vápna, odkud vypálil YACINE BRAHIMI a ten se za svůj dobrý výkon odměnil už druhým gólem.
    68. Yacine BRAHIMI - 5:1
     
    69
    Střídání v týmu Portimonense SC: ze hřiště odchází Ricardo Pessoa, přichází Emmanuel Hackman.
     
    69
    Střídání v týmu Portimonense SC: ze hřiště odchází Ewerton, přichází Oriol Rosell.
     
    71
    Domácí nepotrestali faul ve středu hřiště, chvíli po rozehrávce odevzdali míč do náruče pětkrát pokořeného brankáře Ferreiry.
     
    72
    Felipe nepustil do předbrankového přihrávku centr z levé strany a srazil balon na rohový kop.
     
    74
    Portimonense právě vstřelilo branku!
    No vida, hosté podruhé překonávají Casillase! Střídající Hackman fantasticky odcentroval z hloubi pole a posadil balon na nastavenou kopačku RÚBENA FERNANDESE, který prodloužil míč až za záda zkušeného španělského gólmana.
    74. Rúben FERNANDES - 5:2
     
    75
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Danilo Pereira, přichází Diego Reyes.
     
    75
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Vincent Aboubakar, přichází Rafa Soares.
     
    76
    Porto může odpovědět z přímého kopu zhruba ze vzdálenosti třiatřiceti metrů.
     
    77
    jenomže Felipemu přímé zakončení hrubě nesedlo a poslal míč snad do dvanácté řady na tribuně za bránou Portimonense.
     
    78
    Snad první úspěšný zákrok pro Ikera Casillase, který si nepřidělal zbytečné komplikace po dalekonosné střele Emmanuela Hackmana.
     
    80
    Do konce zápasu chybí posledních deset minut. O vítězi zápasu už je dávno rozhodnuto, nicméně rozhodně není vyloučeno, že ještě uvidíme nějaké góly.
     
    81
    Šestou domácí trefu měl na kopačce Héctor Herrera, který sladil náběh s nákopem za obranu, jenže z pravé strany zamířil jen do boční sítě.
     
    82
    Hostům už začínají docházet síly. Ty naopak nechybí ofenzivním hráčům Porta, kteří si se svým soupeřem začínají pohrávat.
     
    83
    Hackman zahrál na jistotu a po lobované přihrávce Maregy zakopl míč na rohový kop, v pořadí pátý pro Porto.
     
    84
    Centr na bližší tyč dobře postavený hráč Portimonense snadno odvrátil, hosté se poté dostali s míčem na útočnou polovinu, ale Nakadžima tam už nestihl zkrotit přihrávku ve hřišti.
     
    85
    Nechybělo moc a Ferreira kapituloval už pošesté. Nyní jej po centru z levé autové čáry zachránila trefená levá tyčka!
     
    87
    Porto se na chvíli zatáhlo na vlastní půlku, hostům se i tak podařilo proniknout do šestnáctky a Casillas musel na zem po přízemní střele Paulinha.
     
    88
    S bráněním rohového kopu domácí obrana žádné problémy neměla, z půlky hřiště vhodí zakopnutí míč zpět do hry Lumor.
     
    89
    Iván Marcano kousíček před velkým vápnem zfauloval za žlutou kartu Paulinha. Je z toho slibně vypadající přímý kop pro Portimonense.
     
    90
    Hned dva zákroky si připsal do statistik španělský gólman ve službách Porta, který prudkou střelu z přímého kopu nejprve vyrazil a podruhé lehce ztlumil mnohem pomalejší pokus z podobného místa.
     
    90+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    90+1
    Domácí dostali k dispozici ještě jedno vhazování nedaleko od šestnáctky. Na dlouhý aut ale nedošlo a zápas se v poklidu dohraje u pomezní čáry.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Porto potvrdilo roli velkého favorita a v utkání s ligovým nováčkem nezaváhalo. Domácí vedli už po šestadvaceti minutách 3:0 a víceméně tím rozhodli o osudu zápasu, po jehož konci hráči Porta slaví s fanoušky výhru 5:2 a drží se na čele tabulky Primeira ligy.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 9:6. Střely mimo: 7:3. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 13:9.
     
    Z tohoto duelu už je to všechno, mějte se fajn. (23:35:50)

    Michal Břuchanský

    Branky: 20. Marcano, 23. Aboubakar, 26. Marega, 50. Brahimi, 68. Brahimi – 36. Nakadžima, 74. Rú. Fernandes

    Karty:   60. H Herrera (PRT), 89. Marcano (PRT) – 11. Macedo (POO), 49. Pedro Sá (POO)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 9:6. Střely mimo: 7:3. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 13:9.
    FC Porto: Casillas – R. Pereira, Felipe, Marcano, Telles – Brahimi, H Herrera (C), D. Pereira (75. D. Reyes), J. M. Corona (66. Ó. Torres) – Marega, Aboubakar (75. Soares).
    Náhradníci: J. Sá – Layún, Maxi Pereira, D. Reyes, Hernâni, Soares, Ó. Torres.

    Portimonense SC: Ri. Ferreira – Pessoa (C) (69. Hackman), Macedo, Rú. Fernandes, Lumor – Nakadžima, Paulinho, Ewerton (69. Rosell), Pedro Sá – Wellington (46. Manafá), Fabrício.
    Náhradníci: Leonardo – Dener, Hackman, Manafá, Pires, Rosell.

    Rozhodčí: Luís Ferreira – Inácio Pereira, Paulo Miranda
    thejrc.org