Liverpool – Manchester Utd. 0:0 (kon.) | Burnley – West Ham 1:1 (kon.) | Crystal Palace – Chelsea 2:1 (kon.)
Manchester City – Stoke 7:2 (kon.) | Swansea – Huddersfield Town 2:0 (kon.) | Tottenham – Bournemouth 1:0 (kon.)
Watford – Arsenal 2:1 (kon.)
konec
Liverpool FC
0:0 (0:0)
Manchester United
Sobota 14.10.2017, 13:30 • Anfield Road, Liverpool • Anglická Premier League • 8. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Příjemné sobotní odpoledne přeji všem fanynkám a fanouškům nejlepší fotbalové soutěže světa! Anglická Premier League má tento víkend na programu osmé kolo a hned na jeho úvod si pro nás připravila velmi atraktivní souboj, v němž Liverpool FC přivítá Manchester United. Na Anfield Road je úvodní výkop naplánován na 13:30, tak doufejme, že nás čeká parádní představení s ohlušující atmosférou.
     
    Liverpool FC

    Fotbalisté Liverpoolu už několik let patří mezi širší anglickou fotbalovou špičku, ovšem k tomu, aby atakovali ty úplně nejvyšší příčky, jim stále něco schází. Loni The Reds skončili na solidním čtvrtém místě, momentálně se po sedmi odehraných kolech drží na sedmé pozici. Se svým dosavadním působením nemohou být Kloppovi svěřenci úplně spokojeni, především pak s opět mizerně fungující defenzivou. Co se počtu inkasovaných branek týče, patří parta okolo kapitána Hendersona k ligovému podprůměru, na druhou stranu se ale může pyšnit jedním z nejúdernějších útoků. Do sezony vstoupil Liverpool remízou na půdě ambiciózního Watfordu, následovaly dvě výhry s čistým kontem s Crystal Palace a Arsenalem.

    Od té doby se ale Kloppově družině nevede ideálně, z posledních čtyř zápasů totiž dokázala vydolovat jen pět bodů. Nejprve přišlo kruté vystřízlivění v podobě pětigólového přídělu na Etihad Stadium, jako ztráta se dala určitě považovat také domácí remíza s Burnley. Poslední zářijový zápas The Reds zvládli, když uspěli v přestřelce na půdě Lišek z Leicesteru, které přetlačili poměrem 3:2. V posledním duelu před reprezentační pauzou Liverpoolští změřili své síly s Newcastlem. Do vedení je dostal do staré formy se vracející Coutinho, na konečných 1:1 ale vyrovnal Joselu. Proti United se bude Jürgen Klopp muset obejít bez Sadia Maného, který si z reprezentačního srazu přivezl zranění stehenního svalu a jeho absence se může natáhnout až na šest týdnů.
    Přestup do Barcelony mu nevyšel, nyní to ale vypadá, že se Philippe Coutinho s prodloužením působení v Liverpoolu smířil. Brazilský šikula se prosadil v posledních třech mačích Liverpoolu. Trefí se i proti United?

     
    Manchester United

    Manchester v poslední době zažíval menší ústup ze slávy. Ani první sezona pod taktovkou nového trenéra Mourinha neskončila úplně ideálně, United se totiž v rámci Premier League umístili až na šestém místě, pozitivum ale určitě představoval triumf v Evropské lize. Přes léto The Red Devils opět posílili a zatím vše nasvědčuje tomu, že se vrací do staré dobré formy. Po sedmi odehraných kolech se totiž díky zisku devatenácti bodů drží na druhém místě za svým městským rivalem, který je na tom lépe jen díky vyššímu počtu vstřelených branek. Na zápasy party okolo kapitána Valencii je zatím radost pohledět, hned čtyřikrát totiž dokázala vsítit čtyři góly, ve všech vyhraných duelech navíc udržela čisté konto.

    Na druhou stranu je třeba připomenout, že fotbalisté Manchesteru až do dneška nenarazili na žádného soupeře z elitní šestky, tak se nechme překvapit, jak konfrontaci s Liverpoolem zvládnou. V úvodních třech kolech si Mourinhova družina postupně poradila s West Hamem, Swansea a Leicesterem, zatím jediné ztráty se dopustila v prvním zářijovém mači, když poměrem 2:2 remizovala na půdě houževnatých bojovníků ze Stoke. Na vítěznou vlnu se Rudí ďáblové vrátili proti Evertonu, který, i s Waynem Rooneym, před vlastními fanoušky rozstříleli 4:0. Plný bodový zisk si odvezli také ze Southamptonu a v doposud posledním utkání přemohli i trápící se Crystal Palace. Proti The Reds se jeden z favoritů na titul kromě dlouhodobě zraněných bude muset obejít také bez dvou klíčových záložníků, Paula Pogbu trápí stehenní sval, třígólového střelce Fellainiho zase koleno.
    Antonio Valencia, který při absenci Michaela Carricka vede Manchester do zápasů v roli kapitána, se stal vítězem soutěže o nejkrásnější gól za měsíc září.

     
    Poslední vzájemné utkání

    15.1. 2017 – Manchester United:Liverpool FC 1:1

    Branky: 84. Ibrahimović (A. Valencia) – 27. Milner (pen.)

    Manchester United: de Gea – Valencia, Jones, Rojo, Darmian (76. Fellaini) – Herrera, Carrick (C) (46. Rooney), Pogba – Mchitarjan, Ibrahimović, Martial (65. Mata)

    Liverpool FC: Mignolet – Alexander-Arnold, Lovren, Klavan, Milner – Wijnaldum, Henderson (C), Can – Firmino, Origi (61. Coutinho), Lallana
    Poslední vzájemné utkání na Anfield Road skončilo bezbrankovou remízou. Mohl za to i tento parádní zákrok, kterým David de Gea vychytal Brazilce Coutinha.

     
    Předzápasové zajímavosti

    Posledních šest vzájemných zápasů lépe vyznělo pro Manchester, který čtyřikrát zvítězil, dvě utkání skončila nerozhodně. Liverpool svého rivala naposledy přemohl v březnu roku 2014, na výhře poměrem 3:0 se dvěma brankami podílel Steven Gerrard, jednou se trefil Luis Suárez.

    Pokud United dnešní utkání zvládnou, dostanou se na hranici dvaadvaceti bodů, a zažijí tak nejlepší vstup do sezony v moderní historii klubu.

    Romelu Lukaku se ve svém novém působišti uvedl parádně. Belgický útočník se může stát prvním hráčem, který v úvodních osmi kolech za United vstřelí osm branek.

    V dosavadním průběhu tohoto ročníku se Manchesteru daří především v závěrech utkání. Hned deset z jednadvaceti branek Mourinhova družina vstřelila v rozmezí od osmdesáté minuty do závěrečného hvizdu.
    Hlavní tribuna Anfield Road byla včera přejmenována na Kenny Dalglish Stand. Legendární skotský fotbalista v Liverpoolu odehrál 355 utkání a hned dvakrát jej vedl v roli hlavního kouče.

     
    Ještě jednou Vás všechny vítám u sledování našeho online přenosu! Dlouho očekávané derby mezi Liverpoolem a Manchesterem United vypukne za necelou třičtvrtěhodinku, domácí do něj nastoupí se dvěma změnami v sestavě. Na hrotu útoku se místo Daniela Sturridge představí Roberto Firmino, zraněného Sadia Maného pak nahradí Emre Can, který bude působit ve středu zálohy, Philippe Coutinho se naopak posune na pozici levého křídla.

    José Mourinho do podoby zahajovací jedenáctky zasáhl na třech postech, pouze na lavičce zůstávají Marcus Rashford s Juanem Matou, k dispozici není ani zraněný Marouane Fellaini. Důvěru naopak dostávají Anthony Martial, Ander Herrera a Matteo Darmian, překvapením je pak nasazení Ashleyho Younga na pozici pravého záložníka.
    Pro dva členy obranné řady United je dnešní duel velmi speciální. Antonio Valencia nastupuje ke svému třístému startu za Rudé ďábly, Chris Smalling v dresu Manchesteru odehraje jubilejní utkání s pořadovým číslem 250.

     
    Úvodní sestavy:

    Liverpool FC: Mignolet – Joe. Gomez, Matip, Lovren, A. Moreno – Can, Henderson (C), Wijnaldum – M. Salah, Firmino, Coutinho.
    Náhradníci: Karius – Alexander-Arnold, Klavan, Milner, Oxlade-Chamberlain, Sturridge, Solanke.

    Manchester United: de Gea – A. Valencia (C), P. Jones, Smalling, Darmian – A. Herrera, N. Matić – Young, Mchitarjan, Martial – R. Lukaku.
    Náhradníci: Romero – Blind, Lindelöf, Lingard, Mata, Rashford.

    Rozhodčí: Martin Atkinson – Lee Betts, Stephen Child.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

    Romelu Lukaku, aktuálně nejlepší střelec Premier League, na Anfield Road skóroval pouze jednou, a to v dresu West Bromu. Přidá dnes belgický útočník další zářez?

     
    Martin Atkinson, velezkušený sudí, který bude mít dnešní třaskavé derby na povel, právě jeho aktéry přivádí na travnatou plochu před zaplněné tribuny Anfield Road. Na liverpoolském stadionu, kterým se tradičně linou tóny legendární písně You'll Never Walk Alone, panuje fantastická atmosféra, tak doufejme, že tomu stejně bude v nadcházejících dvou hodinách.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Martin Atkinson právě foukl do píšťalky, dnešní atraktivní derby mezi Liverpoolem a Manchesterem United tak konečně může odstartovat – pojďme na to! Rozehrávky se ujali domácí fotbalisté, kteří nastupují v červeném, naopak Mourinhova družina bude hrát v netradičních šedých dresech.
     
    2
    První dlouhý nákop na soupeřovu polovinu vyslal Georginio Wijnaldum, o poznání méně narostlý Coutinho ale v hlavičkovém souboji s dlouhánem Smallingem neměl šanci. Protiakci United táhl kapitán Valencia, který pro své kolegy vybojoval první rohový kop tohoto mače.
     
    3
    První centr od rohového praporku v podání Mchitarjana směřoval na přední tyč, tam si ale nejlépe ze všech počínal Wijnaldum. Arménský šikula ale dostal šanci na reparát a tentokráte se po závaru v šestnáctce balon dostal k Darmianovi, tomu ale rána z první nesedla.
     
    4
    Simon Mignolet se rozhodl pro rozehrávku na krátko, na to konto domácí obránci kombinovali na vlastní polovině travnaté plochy. Jenže Matip se dopustil zbytečného zaváhání, přečíslení Manchesteru ale nepřesnou nahrávkou zazdil Ander Herrera.
     
    5
    Alberto Moreno si v prostoru levého křídla vyměnil balon s Coutinhem, poté se hodlal obtočit okolo napadajícího Valencii, v souboji rameno na rameno ale proti hostujícímu kapitánovi neuspěl. O chvíli později se ale Young zbytečně zbavil míče, útočit tak i nadále můžou The Reds.
     
    6
    Jejich snažení bylo na chvíli přerušeno kvůli faulu v podání Andera Herrera, nyní už ale opět pokračuje. Nakonec vše vyústilo v Canovu chytře myšlenou kolmici, na kterou si za obranu soupeře nabíhal Mohamed Salah, skvěle ale zasáhl Darmian.
     
    7
    Na druhé straně se u postranní čáry nechal lehce přetlačit Joe Gomez, těžit z jeho nedůrazu mohl Anthony Martial. Ten si kulatý nesmysl posunul na pravačku, do jeho rány ale obětavě padl Lovren. Nedlouho nato do vápna Liverpoolu přilétl centr od Younga, Mignolet ale číhal na správném místě.
     
    8
    Obléhání domácí pokladnice ještě chvíli pokračovalo, ovšem neúspěšně. Do rychlé protiakce se o chvíli později vydal Wijnaldum, na jehož pas si naběhl Coutinho, který přízemní nabídkou oslovil Roberta Firmina. Ten byl ale v momentu zakončení atakován Smalling, jeho rána pouze našla připraveného de Geu.
     
    9
    Po další ztrátě ve středu hřiště v podání Manchesteru, které se tentokráte dopustil Nemanja Matić, se Kloppovi svěřenci znovu vydali do protiútoku. Aktivní Wijnaldum hledal mezi stopery si sbíhajícího Firmina, záměr mu ale překazil pozorně bránící Valencia.
     
    10
    Ander Herrera se pokusil o roztažení hry pro Ashleyho Younga. Míči sice dodal o trochu více razance a už se zdálo, že anglický veterán jej na hrací ploše nestihne. Young ale zrychlil a nakonec zvládl i odcentrovat, Lukaka měl ale pohlídaného Joël Matip.
     
    11
    O několik okamžiků později byl kamerunský stoper v dresu liverpoolského celku k vidění i na opačném konci hrací plochy. Matip totiž dostal až příliš volného prostoru od soupeřovy defenzivy, načež se propracoval ke střele, pouze ale potvrdil, že není žádným zakončovatelem.
     
    12
    Míč se po nepřehledném souboji mezi Gomezem a Martialem poroučel do zámezí. Francouzský křídelník už se chystal k autovému vhazování, sudí Atkinson jej ale po konzultaci s pomezním sudím zastavil a přisoudil kulatý nesmysl Liverpoolu.
     
    13
    Moreno nepřesně přenesl balon, využít toho mohl Matteo Darmian. Ten si jako adresáta své nahrávky vybral Matiće, srbský středopolař ale proti dvojnásobné přesile neuspěl. O chvíli později Young napadal rozehrávku domácích, v souboji s Matipem to ale přehnal s agresivitou.
     
    14
    Postupnou kombinaci The Reds zrychlil až Dejan Lovren, který nalezl na hranici ofsajdu si nabíhajícího Salaha. Egyptský hrdina se pokoušel prosadit individuálně, kličkou mezi Darmiana a Smallinga si ale ukousl až příliš velké sousto.
     
    15
    O chvíli později už si Salah počínal chytřeji, když místo sólové akce raději přihrál lépe postavenému Wijnaldumovi. Ten si okolo Darmiana přehodil balon na levačku a vypálil, zacílil ale přesně do míst, kde se pohyboval pozorný David de Gea.
     
    16
    Domácí jsou zatím lepším týmem, daleko častěji drží balon na svých kopačkách, což se dá považovat za mírné překvapení. Nyní Firmino hledal na hranici šestnáctky operujícího Gomeze, mladičký zadák si ale v souboji s Matićem dovolil o jednu zbytečnou kličku navíc.
     
    17
    Přihrávka, jejímž autorem byl Georginio Wijnaldum, se od dezorientovaného Darmiana odrazila za postranní lajnu. S autovým vhazováním v nebezpečné pozici nenaložili domácí ideálně, to samé ale lze říci i o protiakci Manchesteru, kterou ofenzivním faulem přerušil Young.
     
    18
    Philippe Coutinho opět předvedl parádní kopací techniku, když dlouhatánským pasem přesně nalezl Mohameda Salaha. Ten využil své rychlosti a obtočil se kolem Darmiana, jeho kolmici pro Firmina ale stačil zneškodnit Phil Jones.
     
    19
    Wijnaldum v souboji rameno na rameno přetlačil Anthonyho Martiala, nápor ze strany Kloppovy družiny tak mohl pokračovat. Vše vyústilo v dalekonosný pokus Roberta Firmina, David de Gea si ale připsal další klidný zákrok.
     
    20
    Anthony Martial se dopustil další zbytečné ztráty, kupředu se na to konto vydal Salah. Egyptský křídelník podnikl parádní sólo přes polovinu hřiště, na konci svého putování nahrával Coutinhovi, toho ale těsně před šestnáctkou odzbrojil Antonio Valencia.
     
    21
    Tohle už bylo o poznání nebezpečnější. Morenův centr nešikovně podskočil Phil Jones, který jej tečoval jen k za sebou číhajícímu Firminovi. Ten balon ihned vrátil do malého vápna, kde na něj před de Geou jen těsně nedosáhl Mohamed Salah.
     
    22
    Snad poprvé v tomto utkání jsme svědky kombinace United na jejich vlastní polovině, což se pramálo líbí domácím fanouškům, kteří celou situaci doprovázejí pískotem. Nyní je čekají těžké chvilky, po Matićově pasu byl totiž kousek za šestnáctkou faulován Martial, Manchester tak bude zahrávat přímý kop.
     
    23
    Standardní situace ze zajímavé pozice se ujal Ashley Young, který možná mohl zkusit své střelecké štěstí, místo toho se ale rozhodl pro centr na přední tyč. Tam se k hlavičce sice dral Phil Jones, ve vzduchu jej ale s klidem přetlačil Dejan Lovren.
     
    24
    Liverpoolští tak přežili první vážnější situaci okolo vlastní branky. O vyvezené balonu se postaral Mohamed Salah, jenž poté hledal Roberta Firmina. Brazilský útočník se díky zdařilému zpracování mohl hnát na de Geu, byl ovšem zastaven zdviženým praporkem pomezního sudího.
     
    25
    Snad poprvé jsme v akci viděli do této doby neviditelného Romela Lukaka. Belgický útočník dlouho motal hlavu bránícímu Morenovi, nakonec se jej sice dokázal zbavit, jeho následný centr ale přelétl celou šestnáctku, a dal se tak považovat za velmi nepovedený.
     
    26
    Hosté se zlobí na hlavního sudího. Dle jejich názoru byl totiž za balonem se ženoucí Ashley Young přidržen a stažen k zemi vracejícím se Morenem, Martin Atkinson byl ale jiného názoru a nechal hru plynout. Opakovaný záběr ukázal, že rozhodl správně.
     
    27
    Podruhé v krátkém časovém sledu se The Reds hnali do pootevřené obrany Manchesteru, znovu s touto šancí ale naložili velmi špatně. Na Coutinhovu nahrávku si sice naběhl Mohamed Salah, pouze ale napodobil Firmina a byl přichycen v ofsajdové pasti.
     
    28
    Po ose Firmino – Wijnaldum se kulatý nesmysl dostal až k Mohamedu Salahovi. Ten se sice na kraji pokutového území United úspěšně zbavil Mattea Darmiana, jeho následný pas pro Coutinha se ale stal snadnou kořistí pro Jonese.
     
    29
    Na druhé straně mohl zajímavou protiakci založit Ashley Young, ocitl se ale mezi dvojicí protivníků, s nimiž si, i přes velkou snahu, nedokázal poradit. Následovat bude autové vhazování svěřenců Josého Mourinha.
     
    30
    První velká šance Rudých ďáblů. Po kombinaci na pravé straně přišel centr od Ashleyho Younga, který dokázal Lovren odhlavičkovat pouze k Mchitarjanovi. Ten ještě narazil pro lépe postaveného Matiće, jehož povedenému pokusu z první k zasažení cíle opravdu mnoho nescházelo.
    30.
     
    31
    Máme za sebou zhruba půlhodinku z dnešního očekávaného utkání. Zatím se aktivněji prezentují fotbalisté Liverpoolu, kteří po většinu času kontrolují míč na svých kopačkách, do žádné velké šance se ale nedostali. Naopak United se před pár okamžiky málem dostali do vedení.
     
    32
    A nyní dostali od liverpoolské obrany prostor k dalšímu střeleckému pokusu. Po špatné komunikaci mezi Morenem a Lovrenem ze střední vzdálenosti pálil Henrich Mchitarjan, díky Matipově bloku ale Simon Mignolet zasahovat nemusel.
     
    33
    O chvíli později se Henrich Mchitarjan pokoušel prosadit individuálně, u rohového praporku si na něj ale počkali Joe Gomez s Jordanem Hendersonem. Arménský rychlík se alespoň snažil vybojovat rohový kop, v přesile hrající domácí ale měli navrch.
     
    34
    Mohamed Salah se už poněkolikáté zbavil napadajícího Darmiana, načež nalezl na hranici šestnáctky se pohybujícího Coutinha, jeho přízemní pokus byl ale Smallingem tečován na roh.
     
    35
    The Reds se málem ujali vedení! Ze samotného rohového kopu ještě nic nevzešlo, poté ale přišla přihrávka pro na hranici ofsajdu číhajícího Firmina, který připravil gólovku Joëlu Matipovi, de Gea ale vytáhl fantastický zákrok. Ihned poté ještě pálil Salah, jeho dorážce ale scházely decimetry.
    35.
     
    37
    Liverpool první vážnější příležitost nakopla, nyní se snažil přispěchat s další. Alberto Moreno si fantasticky naběhl na kolmici od Coutinha, na jehož načechraný, ale lehce přetažený centr v šestnáctce jen o kousek nedosáhl Mohamed Salah.
     
    38
    Romelu Lukaku se opět nedokázal individuálně prosadit, Joël Matip jej zatím střeží jako oko v hlavě. U belgického útočníka možná poté panovala lehká frustrace, Lukaku totiž jasným faulem zastavil Gomeze, sudí ale celou situaci vyřešil domluvou.
     
    39
    Ve snaze probít se až do vápna soupeře byl Salahem faulován Anthony Martial. Přímý kop rozehráli fotbalisté Manchesteru United na krátko, jejich snažení zakončil Valencia chytře myšlenou ulicí pro Younga, naději na úspěch mu ale sebral ve skluzu zasahující Matip.
     
    40
    Po Valenciově autovém vhazování zvládl Lukaku balon hlavou prodloužit na za sebou si nabíhajícího Younga, který pro svůj tým vybojoval rohový kop. Právě anglický fotbalista se ujal jeho rozehrávky, obrana Liverpoolu ale znovu zafungovala na jedničku.
     
    41
    Do konce prvního poločasu zbývá už jen necelých pět minut, možná se dočkáme nějakého drobného nastavení. Rozhodně se nenudíme, na vstřelenou branku ale na Anfield Road stále čekáme. Dokáže se před odchodem do šaten některý z týmů prosadit?
     
    42
    Šanci na vstřelení vedoucí trefy měli Liverpoolští. Philippe Coutinho přiťukl balon pro Mohameda Salaha, který jej sice zpracoval velmi krkolomně, ovšem i tak se zvládl prodrat ke střele, zamířil ale jen doprostřed branky, kde hlídkoval de Gea.
     
    43
    Philippe Coutinho opět prokázal svou herní genialitu, když se díky sérii několika rychlých náznaků zbavil hned trojice protihráčů. Nakonec se brazilský šikula rozhodl pro přízemní nabídku na Roberta Firmina, plány mu ale zhatil vybíhající de Gea.
     
    44
    No vida, Manchester se těsně před koncem prvního poločasu mohl zničehonic ujmout vedení! Romelu Lukaku si před vstupem do šestnáctky krásně narazil s Martialem a poté vypálil, jeho tvrdou ránu ale famózně zlikvidoval Simon Mignolet. Následný pokus Ashleyho Younga zablokovala liverpoolská obrana.
     
    45
    Hra se musí na pár okamžiků přerušit. Dejan Lovren totiž upadl po souboji s Lukakem, který jej ve snaze stát trefil patou do brady. Těžko říct, zda se jednalo o chtěný zákrok. Chorvatský bojovník je pochopitelně otřesen, žádné ošetření ale nakonec potřeba nebude.
     
    45+1
    Nad rámec prvního poločasu se Martin Atkinson rozhodl nastavit jednu minutu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První půle je za námi, na Anfield Road jsme branku zatím neviděli. Rozhodně se ale nenudíme, sledujeme totiž velice atraktivní duel plný pohybu a ofenzivních snah. Ty přichází především ze strany domácího celku, který má optický tlak a určuje zápasové tempo, ve vedoucí trefu ale svou převahu přetavit nedokázal. Vážnějších šancí jsme se dočkali až v posledních patnácti minutách. Nejprve jen těsně vedle pálil Matić, pět minut nato Matipa fantasticky vychytal de Gea. Simon Mignolet nechtěl za svým brankářským kolegou zůstat pozadu a krátce před odchodem do šaten rovněž skvěle zasáhl proti ráně Romela Lukaka.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu vstupují oba celky bez jediné změny ve svých sestavách, rozehrávky se tentokráte ujali Rudí ďáblové. Nechme se překvapit, zda se i nadále budou muset vyrovnávat s tlakem ze strany Liverpoolu, nebo zapnou na vyšší stupeň a převezmou zápasové otěže.
     
    47
    United se ihned po rozehrávce vydali směrem vpřed. Mchitarjan si na pravé straně parádně narazil s Youngem, poté se přes Morena dostal až do pozice pro centr, ten mu ale znemožnil obranný skluz, který ze svého repertoáru vytáhl Dejan Lovren.
     
    48
    Georginio Wijnaldum, který se v úvodu utkání prezentoval velmi aktivně, vybojoval faul na polovině hřiště. Následné možnosti Liverpoolu ale spíše pomohla Jonesova chyba, díky které mohl Salah nahrát Firminovi, po jehož teči balon nebezpečně poskakoval skrze malé vápno. Celé situaci ale předcházel ofsajd.
     
    49
    Ashley Young se vydal napadat rozehrávku soupeře, ve snaze vybojovat balon ale tvrdě atakoval Matipa. Následná protiakce Liverpoolu skončila ranou z kopačky Roberta Firmina, kterou jeden z bránících hráčů tečoval do boční sítě de Geovy branky.
     
    50
    Rohový kop se ale The Reds nepovedl, Mohamed Salah totiž trefil pouze před sebou stojícího Ashleyho Younga. Ten si ale v následujícím souboji s Coutinhem zcela očividně pomohl rukama, což hlavní sudí opravdu nemohl přehlédnout.
     
    51
    Z přímého kopu na to konto přilétl do šestnáctky povedený centr od Salaha, na který si neúspěšně nabíhal Lovren. Nápor Kloppových svěřenců ještě chvíli trval, domácí se ale zmohli pouze na ránu Wijnalduma, kterou zablokoval Matteo Darmian.
     
    52
    Smalling vyhrál důležitý hlavičkový souboj a přiťukl balon pro Lukaka. Ten přetlačil svého strážce a narazil si s Mchitarjanem, který hledal na druhé straně hřiště si sbíhajícího Younga, jeho přenesení ale doputoval pouze k Morenovi.
     
    53
    Tohle může domácí opravdu mrzet. Philippe Coutinho totiž podnikl další ze svých parádních průniků, který zakončil rychlou kolmicí pro Roberta Firmina. Brazilský útočník si ale o pořádný kus nepohlídal ofsajdové postavení, jeho zakončení už tak bylo poněkud navíc.
     
    54
    Po nepřesnostech z obou stran se balonu ve středu hřiště ujal Matteo Darmian, který pro United vybojoval alespoň autové vhazování. To ale rozehrál technicky velmi špatně, načež Martin Atkinson přisoudil míč Liverpoolu.
     
    55
    Mohamed Salah dokázal i pod nátlakem ze strany Valencii předat míč ke Coutinhovi, jehož rána se díky sérii tečí dostala k Wijnaldumovi. Ten ale poněkud zazmatkoval a uklidil kulatý nesmysl pouze nad branku.
     
    56
    Postupnou kombinaci Liverpoolských se pokusil zrychlit Dejan Lovren, na jehož nahrávku si seběhl Salah. Právě u něj započalo další obléhání šestnáctky Manchesteru, Joe Gomez vyslal parádní centr pro Emreho Cana, ten ale v tutové příležitosti z hranice malého vápna přestřelil.
    56.
     
    58
    Matić nevěděl, co s balonem provést, proto vyslal pouze dlouhý nákop do běhu Lukakovi. Ten ale ve sprinterském souboji nestačil na Alberta Morena, jenž celou situaci uklidnil zpětnou přihrávkou pro Simona Mignoleta.
     
    59
    Matić si v nebezpečné vzdálenosti od vlastní šestnáctky dovolil poměrně drzou kličku, nakonec ale Cana zvládl obejít. K ničemu to ale nebylo, Manchester se v přechodové fázi opět nevyvaroval zbytečné nepřesnosti, které se tentokráte dopustil Herrera.
     
    60
    Do třetice Nemanja Matić. Srbský fotbalista tentokráte parádním přenesením hry nalezl na hranici pokutového území čekajícího Martiala, ten ale příliš dlouho váhal nad dalším postupem a nakonec byl odzbrojen ve skluzu hrajícím Morenem.
     
    61
    Mchitarjan ztratil balon na útočné polovině, svěřenci německého lodivoda Kloppa se na to konto vydali do bleskové protiakce. Coutinho poslal míč do běhu Salahovi, jenž ale ze souboji s Darmianem dokázal vytěžit pouze další rohový kop.
     
    62
    S ním Liverpoolští nenaložili podle vlastních představ. Centr Philippeho Coutinha nebyl dostatečně důrazný, na přední tyči jej do bezpečí odklidil Smalling. O chvíli později se po souboji s Jonesem na hranici šestnáctky k zemi poroučel Henderson, o penaltový zákrok se ale nejednalo.
     
    63
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Henrich Mchitarjan, přichází Jesse Lingard.
     
    64
    Hosté v posledních minutách poněkud vypadli z koncentrace. Neustále se dopouští chyb na vlastní polovině, nejsou dostatečně důrazní a směrem do útoku postrádají kreativnější myšlenku. Názorným příkladem budiž Valenciův nákop, který nechal Gomes s klidem doskákat až k Mignoletovi.
     
    65
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Anthony Martial, přichází Marcus Rashford.
     
    66
    Po Wijnaldumově nahrávce proti sobě opět stanuli Salah s Darmianem. Také další vzájemný souboj těchto dvou hráčů vyšel lépe pro domácího fotbalistu, obránce Manchesteru United alespoň stihl jeho nabídku zablokovat na další roh.
     
    67
    Jenže domácím se dnes ze standardních situací prostě nedaří. Potvrdil to i Philippe Coutinho, jehož exekuce kopu od rohového praporku se neukázala býti úspěšnou, když centr nalezl pouze náruč vybíhajícího brankáře Davida de Gey.
     
    68
    Je vidět, že Liverpoolští s bezbrankovým výsledkem rozhodně nejsou spokojeni. Působí totiž daleko aktivnějším dojmem než jejich soupeř, do další šance se propracoval nezastavitelný Salah, scházelo mu ale daleko přesnější zakončení.
     
    69
    Stále ta stejná písnička v podání United. Herrera místo přihrávky na některého ze svých kolegů pouze odevzdal balon Gomezovi, který parádním pasem nalezl Firmina. Na jeho nabídku se ve vápně natahoval Georginio Wijnaldum, David de Gea ale předvedl bleskový start a dobré reflexy.
     
    70
    Tentokráte jsme byli svědky zbytečné nepřesnosti v podání jednoho z domácích hráčů. Konkrétně se jednalo o Coutinha, jehož zaváhání musel hasit Georginio Wijnaldum, který tak učinil pouze za cenu faulu na Andera Herreru.
     
    71
    Po de Geově dlouhatánském výkopu Lovren volil zpětnou přihrávku na Mignoleta, který byl pod tlakem napadajícího Lukaka nucen se balonu také rychle zbavit. Nepočínal si úplně povedeně, protiakce United se ale kvůli Lingardově špatnému zpracování nekonala.
     
    72
    Tady opět mnoho nescházelo. Na levém kraji pokutového území se míč dostal až na kopačky Roberta Firmina, který vymyslel chytrý oblouček na zadní tyč, kde Mohamedu Salahovi k dosažení na míč před poloprázdnou brankou chyběly jen centimetry.
     
    73
    Roberto Firmino ve středu hřiště fauloval Chrise Smallinga, kterému se zpět na nohy zrovna dvakrát nechtělo. Brazilský útočník z celé situace vyvázl bez karetního ohodnocení, Martin Atkinson se rozhodl vše vyřešit pouze pomocí domluvy.
     
    74
    Až nyní jsme byli svědky prvního faulu, za který byla udělena žlutá karta. Dostává ji Chris Smalling, který zezadu atakoval o zpracování se pokoušejícího Coutinha. Tady není o čem diskutovat.
     
    75
    Wijnaldum si počkal, až mu po pravé ruce seběhne Mohamed Salah, poté svému kolegovi balon poslal přesně na nohu. Egyptský rychlík zvedl hlavu a všiml si na hranici vápna bojujícího Emreho Cana, do jehož rány ale vložil tělo Nemanja Matić.
     
    76
    Mohamed Salah v druhém poločase pálí snad ze všech možných pozic. Nyní si egyptský fotbalista od postranní čáry navedl balon na osu hřiště, odkud vystřelil levačkou, branku Simona Mignoleta ale o pořádný kus minul.
     
    77
    K volnému balonu se hnali Rashford s Gomezem, hostující mladík se ale prezentoval zbytečným faulem. Mezitím se na lavičce The Reds chystá dvojí střídání, do zápasu by měli zasáhnout Daniel Sturridge a Alex Oxlade-Chamberlain.
     
    78
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Mohamed Salah, přichází Alex Oxlade-Chamberlain.
     
    79
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Philippe Coutinho, přichází Daniel Sturridge.
     
    80
    Do konce utkání zbývá už jen posledních deset minut. Pokud bychom měli vzít v potaz obraz hry během druhého poločasu, blíže k vítězství jsou určitě domácí, kteří v posledních minutách svého soupeře jasně přehrávají. Podaří se jim vstřelit kýženou branku?
     
    81
    Úvod angažmá v Liverpoolu mu sice nevyšel, nyní se ale Alex Oxlade-Chamberlain prezentoval fantastickým průnikem, během něhož za svým zády nechal Herreru i Darmiana. Jeho následný centr byl velice nepříjemný, těsně před Firminem jej ale do bezpečí stačil uklidit Smalling.
     
    82
    Zničehonic se kupředu vydali i fotbalisté United. Konkrétně to byl Ashley Young, který mohl těžit z dlouhého pasu od Matiće, ve sprinterském souboji s Lovrenem ale postrádal potřebné síly. Chorvatský stoper navíc zasáhl výtečně načasovaným skluzem.
     
    83
    Matteo Darmian celou situaci nevyřešil vůbec dobře, když vysokou nohou nejprve zasáhl spoluhráče Rashforda a poté také Emreho Cana. Sudí Atkinson ale dnes s kartami poněkud šetří, což potvrdil i nyní, když italského zadáka nepotrestal.
     
    84
    Po Herrerově nedovoleném zákroku měli Liverpoolští k dispozici další standardní situaci. Míč do šestnáctky zakroutil Jordan Henderson, jehož centr doputoval přesně ke Sturridgeovi, ten ale hlavičkoval v záklonu a jeho zakončení podle toho také dopadlo.
     
    85
    Utkání se sice blíží ke svému konci, Emre Can ale ukázal, že má pořád dostatek sil, když podnikl parádní sóloakci přes polovinu hrací plochy. Po vběhnutí do vápna si míč nachystal na levačku a zkusil své štěstí, s jeho pokusem ke vzdálenější tyči si ale de Gea poradil.
     
    86
    Na ofenzivní výlet se vydal hostující kapitán Valencia, který se rozhodl kombinovat s Youngem. Ten ale vyslal velmi nepřesnou zpětnou nahrávku, a nebýt ve skluzu zasahujícího Matiće, hnali by se The Reds do přečíslení pěti proti třem.
     
    87
    Ashley Young se v druhém poločase nevyvaroval několika faulům, takže je možné, že při tomto nedovoleném zákroku mu Martin Atkinson všechny jeho prohřešky sečetl. Žlutou kartu ale hostující záložník vidí naprosto oprávněně.
     
    87
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Roberto Firmino, přichází Dominic Solanke.
     
    88
    V souboji rameno na rameno se nyní ocitli dva mladíci. Marcus Rashford sice Gomeze přesprintoval, poté se ale chystal udělat kličku směre ke středu hřiště, se kterou ale liverpoolský bek počítal a uzmul míč pro sebe.
     
    89
    Po faulu na Darmiana zahrával David de Gea přímý kop z hloubi obranné poloviny Manchesteru. Jeho nákop podle očekávání doputoval až na hranici soupeřovy šestnáctky, kde ve vzduchu mírně zaváhal Matip, jeho pochybení ale napravil Mignolet.
     
    90
    Alex Oxlade-Chamberlain hraje s velkým zápalem. Bývalý záložník londýnského Arsenalu poslal do vápna další centr, který hosté odklidili pouze do autu. Poté navíc Gomez získal pro Liverpool rohový kop, obrana Manchesteru se tak musí mít pět na pozoru.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se hlavní sudí Atkinson rozhodl nastavit tři minuty.
     
    90+2
    Exekuce rohového kopu se ujal právě Alex Oxlade-Chamberlain, který svůj centr posadil přesně na hlavu zezadu si nabíhajícího Dejana Lovrena. Tomu ale zakončení nevyšlo podle představ, velký podíl na tom měl i důrazně bránící Valencia.
     
    90+3
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Ashley Young, přichází Victor Lindelöf.
     
    90+3
    Wijnaldum roztáhl hru na Alberta Morena, který se sice přes Valenciu neprodral, pro Liverpool ale vybojoval další rohový kop. Po jeho rozehrávce hlavičkoval Joël Matip, ovšem ani on neměl svá mířidla přesně seřízená.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, na Anfield Road jsme dnes branku neviděli. Fotbalisté Manchesteru United se tak dopustil druhé ztráty v této sezoně, vzhledem k průběhu utkání ale mohou být rádi, že si z Liverpoolu odváží alespoň bod. Domácí totiž byli od úvodních minut aktivnějším týmem, první vážnou šanci si ale vypracovali Rudí ďáblové, když z voleje těsně vedle pálil Nemanja Matić. Pět minut nato se v tutovce ocitl Joël Matip, David de Gea ale vytáhl jeden ze zákroků sezony. Krátce před odchodem do šaten se pasivnějším hostům naskytla další příležitost, Lukaka ale vychytal Mignolet.

    Do druhého poločasu vstoupila Mourinhova družina velice ospale, probrat se ji nepomohla ani poměrně brzká střídání. Tempo hry určovali The Reds, jedinou vážnější příležitost ale v šestapadesáté minutě spálil Emre Can, který z bezprostřední blízkosti zamířil nad branku. Ve zbytku utkání už Liverpool marně dobýval obranné řady soupeře, na kterého v tabulce stále ztrácí sedm bodů. United se sice vyhoupli do čela tabulky, vzhledem k tomu, že jejich městský rival za půl hodiny před vlastními fanoušky hostí Stoke City, se dá ale očekávat, že o první příčku ještě dnes přijdou.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 8:2. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 7:13.
     
    S konstatováním toho, že na Anfield Road dnešnímu utkání přihlíželo 52 912 diváků, se s Vámi loučím. Díky za pozornost a u dalších online přenosů se zase někdy příště budu těšit na počtenou. (15:32:18)

    Vojtěch Tůma

    Branky:

    Karty:   74. Smalling (MAN), 87. Young (MAN)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 8:2. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 7:13.
    Liverpool FC: Mignolet – Joe. Gomez, Matip, Lovren, A. Moreno – Can, Henderson (C), Wijnaldum – M. Salah (78. Oxlade-Chamberlain), Firmino (87. Solanke), Coutinho (79. Sturridge).
    Náhradníci: Karius – Alexander-Arnold, Klavan, Milner, Oxlade-Chamberlain, Sturridge, Solanke.

    Manchester United: de Gea – A. Valencia (C), P. Jones, Smalling, Darmian – A. Herrera, N. Matić – Young (90+3. Lindelöf), Mchitarjan (63. Lingard), Martial (65. Rashford) – R. Lukaku.
    Náhradníci: Romero – Blind, Lindelöf, Lingard, Mata, Rashford, Tuanzebe.

    Rozhodčí: Martin Atkinson – Lee Betts, Stephen Child

    Diváci: 52 912
    thejrc.org