Sparta – Plzeň 0:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
0:1 (0:1)
FC Viktoria Plzeň
Neděle 15.10.2017, 18:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • HET liga • 10. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Příjemný podvečer z pražské Letné, kde se uskuteční jeden z vrcholů fotbalového podzimu v české nejvyšší soutěži. Vyprodaná Generali Arena uvidí souboj nelítostných rivalů uplynulého desetiletí, Sparta hostí Viktorii Plzeň a bezpochyby se můžeme těšit na výbornou sportovní zábavu.
     
    AC SPARTA PRAHA

    Ač sparťané byli před sezónou považováni za největší kandidáty na mistrovský titul, tak do dnešního utkání vstupují až ze šesté pozice a již dvanáctibodovou ztrátou na svého dnešního soupeře. Největší vinu na tom má mizérie v ofenzivě, neboť tým italského stratéga Andrey Stramaccioniho v dosavadních devíti zápasech skóroval pouze devětkrát a jen čtyři týmy z celého ligového pelotonu jsou na tom hůře.

    Spartu výrazně trápí také výkony a hlavně výsledky na hřištích soupeřů, kde z pěti utkání uhrála zatím pouhých pět bodů se dvěma vstřelenými brankami. Také naposledy fotbalisté z Letné uhráli pouze bezbrankovou remízu v malém pražském derby na hřišti Dukly.

    Lépe se Spartě daří zde na Letné, kde v zahajovacím kole sice neporazila Bohemians 1905 (1:1), poté už ale bez inkasované branky porazila Slovácko (1:0), Karvinou (2:0) i Teplice (3:0).

    Tradičně nejlepším sparťanským střelcem je David Lafata, jenž zatím skóroval čtyřikrát, výrazněji už se k němu ale nikdo přidat nedokázal. Václav Kadlec má na svém kontě dvě branky díky zásahům do sítě Teplic a po jedné přiali Frýdek, Hovorka a Rosický. Na vstřelenou branku tak čekají všechny ambiciózní zahraniční posily.

    Trenéru Stramaccionimu se již takřka vyprázdnila místy velmi početná marodka, posledními fotbalisty mimo hru zůstávají obránci Semih Kaya a Costa Nhamoinesu. Turecký stoper se ale postupně začíná zapojovat do tréninku a brzy by měl být k dispozici. Otazník visí nad účastí Tomáše Rosického v základní sestavě, legendární středopolař v první týden reprezentační přestávky léčil šrámy ze zápasu na Dukle a nemusí být ještě připraven na plných devadesát minut.

     
    FC VIKTORIA PLZEŇ

    Ve výrazně větší pohodě do dnešní bitvy vyrukují Západočeši, kteří do ligového ročníku vstoupili samými výhrami v dosavadních devíti ligových zápasech, čímž vyrovnali dosavadní rekord právě Sparty a v případě desátého plného bodového zisku v úvodu sezóny mohou sparťany v této historické statistice dokonce pokořit.

    Plzni se daří i na hřištích soupeřů, kde kromě zápasu v Jihlavě (2:1) dokázala přivézt tříbodový zisk i ze hřišť týmů, kde se běžně vyhrává jen velmi těžce, konkrétně Jablonce (1:0), Liberce (3:0) a Mladé Boleslavi (2:0).

    Trenér Vrba se musí obejít bez dlouhodobě zraněného stopera Baránka a byť se zdálo, že mimo hru bude delší dobu i David Limberský, tak krajní obránce už se po nešetrném zákroku mladoboleslavského Komličenka zapojil do tréninku s týmem a už dnes by svému týmu mohl být k dispozici.

    Chybět určitě nebude Michael Krmenčík. Nejlepší ligový kanonýr byl vyšetřován disciplinární komisí za simulování, avšak vyvázl pouze s pokutou a trenér Vrba může jeho služeb využít, což se bude hostům náramně hodit, neboť Krmenčík letos vstřelil sedm ligových branek a u čtyřech dalších asistoval.

     
    VZÁJEMNÁ BILANCE

    Dnešní soupeři proti sobě sehráli již čtyřicet vzájemných duelů a byť historicky jsou úspěšnější sparťané (v samostatné české lize 23-6-11), tak poslední roky patří Viktorii. Ta v uplynulých šesti zápasech dokázala Spartu porazit pětkrát v řadě a narazila až letos na jaře, kdy zde na Letné prohrála 0:2.

     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Dúbravka – Zahustel, Hovorka, Štetina, Mich. Kadlec – Mavuba, Mareček, Biabiany, Lafata – V. Kadlec, Josef Šural.

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hájek, Havel – Hrošovský, Hořava, Petržela, D. Kolář – Kopic, Krmenčík.

    Rozhodčí: Příhoda – Moláček, Kříž.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Dúbravka – Zahustel, Hovorka, Štetina, Mich. Kadlec – Mavuba, Mareček – Biabiany, Lafata (C), V. Kadlec – Josef Šural.
    Náhradníci: Bičík – Albiach, Ben Chaim, Vatajelu, Rosický, Sáček, Mandjeck.

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hájek, Havel – Hrošovský, Hořava – Petržela, D. Kolář (C), Kopic – Krmenčík.
    Náhradníci: A. Hruška – Řezníček, Bakoš, Čermák, Zeman, Pilař, Hubník.

    Rozhodčí: Příhoda – Moláček, Kříž.
     
    Tribuny se zatím zaplňují pouze zřídka, ovšem už hodinu před zápasem bylo u stadiónu pořádně živo a již od úvodu října je jisté, že dnešní atraktivní šlágr bude vyprodaný.
     
    Zároveň po skončení zápasu nevypínejte přenos, nabídneme i reakce trenérů Stramaccioniho a Vrby z tradiční pozápasové tiskové konference.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Fotbalisté se pilně rozcvičují na tradičně skvěle připraveném trávníku. Zároveň utkání bude doprovázet vynikající počasí, neboť v Praze je po celý den přes dvacet stupňů a nadále je zcela jasno a na polovinu října skutečně velice teplo.
     
    Ve sparťanské sestavě byly ve své podstatě pouze dva otazníky, kdo nastoupí na levém křídle (Šural) a na postu defenzivního záložníka (Mavuba).

    Hosté se představí bez klíčového stopera Romana Hubníka, jenž zahajuje utkání pouze mezi náhradníky a v základní jedenáctce uprostřed obranného kvarteta nastoupí Hejda s Hájkem.
     
    Utkání bude rozhodovat Radek Příhoda. Lounský sudí již jednou řídil souboj dnešních rivalů, jednalo se o duel na západě Čech na podzim roku 2015 a Příhoda tehdy již v prvním poločase nařídil pokutový kop ve prospěch Plzně (Ďuriš neproměnil), nedlouho později vyloučil plzeňského obránce Procházku, po změně stran i v oslabení dokázala Spartu porazit 2:1. Příhoda nakonec udělil 12 žlutých karet a jednu červenou, přičemž odbornou veřejností byl za svůj výkon velmi chválen.

    Na čarách dnes budou Příhodovi pomáhat Jiří Moláček a Jiří Kříž, roli čtvrtého rozhodčího u laviček bude plnit Zbyněk Proske.
     
    Hlasatel právě oznamuje základní sestavy obou dnešních soupeřů, největšího potlesku z ochozů se dostalo kapitánu Sparty Davidu Lafatovi.

     
    Zcela zaplněný je již sektor fanoušků plzeňské Viktorie a ti o svých hlasivkách dávají pořádně vědět i patnáct minut před plánovaným úvodním výkopem.
     
    Plzeňští fotbalisté již míří zpět do šatny na závěrečné předzápasové momenty, sparťané ještě běhají po letenském pažitu.

     
    Na plochu letenské arény již přicházejí sparťanští vlajkonoši, kteří doprovodí tradiční sparťanskou hymnu i oficiální nástup aktérů na hrací plochu.
     
    V sektoru sparťanských fanoušků již nejsou nenávistné transparenty směrem ke sparťanskému trenérovi Stramaccionimu. Udobří si trenér fanoušky Sparty případným dnešním vítězstvím?
     
    Sázkové kanceláře vidí dnešní utkání zcela rovnocenně, můžeme se těšit na skutečně vynikající souboj dvou špičkových českých celků.
     
    Rozhodčí Příhoda již přivedl fotbalisty na trávník a během několika desítek sekund bude utkání moci být zahájeno.
     
    Před výkopem je ještě oceněn bývalý slavný kanonýr pražského klubu Václav Vrána, jenž slaví pětasedmdesáté narozeniny!

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se právě ujal Rio Mavuba a dnešní bitva mezi Spartou a Plzní je zahájena!
     
    1
    Krmenčík ve středu pole nedovoleně atakoval Mavubu, rozehrávat budou sparťané.
     
    2
    Při sparťanské rozehrávce se Mavuba stahuje až do středu sparťanské obrany, o to ofenzivnější úkoly by pak měli mít krajní obránci Zahustel s Kadlecem.
     
    3
    Řezník hledal dlouhým nákopem Kopice, ten se nedokázal prosadit kolem Hovorky, ovšem vybojoval nedovolený zákrok na svoji osobu a Plzeň dostává první možnost usadit se na soupeřově polovině.
     
    4
    Sparťané si s touto standardní situací dokázali bezpečně poradit, o poznání nebezpečnější ale byl pozdější centr Řezníka, i v tomto případě se ale žádný z Viktoriánů ke střeleckému zakončení neprotlačil.
    4. Petrželův centr nedostali do brány Krmenčík ani Kopic
     
    5
    Západočeši zůstali nadále usazeni na útočné polovině, Kopic se ale nedokázal protlačit kolem Hovorky a sparťanský stoper vybojoval odkop od vlastní branky.
     
    6
    Francouzský expres Jonathan Biabiany se poprvé rozběhl po pravém křídle a vybojoval rohový kop pro Spartu, dění se stěhuje před Kozáčika.
     
    6
    Následný rohový kop Sparty zprvu nevypadal nebezpečně, poté se ale míč začal odrážet v klubku těl před Kozáčikem a Štětina už si vypracoval takřka gólovou příležitost, když jej k obrovské nevoli v hledišti zastavil hvizd sudího Příhody, jenž viděl nějaký útočný prohřešek před plzeňským brankářem.
     
    7
    Utkání bude velmi zajímavé i z brankářského pohledu, neboť se utkávají dva brankáři slovenského národního výběru a sparťan Martin Dúbravka během podzimu dokázal vytlačit svého dnešního rivala Matúše Kozáčika (i díky zranění druhého jmenovaného) z pozice reprezentační jedničky.
     
    8
    Po dalším nákopu před sparťanskou branku si odražený míč zpracoval Lafata a poté z osmnácti metrů střílel levačkou, ovšem výrazně nad plzeňskou branku.
    8. Kozáčik vyrazil míč k Lafatovi, ten bránu těsně přestřelil
     
    9
    Drobné zdravotní potíže trápily Josefa Šurala, sparťanský ofenzivní univerzál už se ale opět vrací na hrací plochu a v utkání bude moci pokračovat.
     
    10
    Václav Kadlec u rohu plzeňského pokutového území šlapákem atakoval Radima Řezníka a již v úvodu zápasu je sudím Příhodou žlutě napomenut.
     
    12
    Sparťané sehráli zprvu velmi zajímavou útočnou souhru na soupeřově polovině, zakončil ji ale Lukáš Mareček velmi nepřesnou kolmicí na Zahustela, kterou hosté snadno vystihli.
     
    13
    Utkání zatím doprovází skvělá atmosféra z hlediště, čemuž pomáhá i nepřítomnost Davida Limberského, jenž na svoji osobu na Letné tradičně poutá značnou pozornost domácích příznivců.
     
    14
    Při další útočné akci letenských se Biabiany nedokázal probít kolem pozorného Havla a rozehrávat od své branky bude moci Matúš Kozáčik.
     
    14
    Hosté rychle přenesli hru ke sparťanskému pokutovému území, kde si velké množství volného prostoru našel jeden z řady bývalých sparťanů v plzeňských barvách Daniel Kolář, z úhlu a přes nohu ale pálil výrazně mimo domácí branku.
    14. Kolář pod tlakem Michala Kadlece vystřelil nepřesně
     
    15
    Hejda nedovoleně naskočil na Václava Kadlece a protože následný centr hosté srazili za vlastní branku, bude sparťanská snaha pokračovat od rohového praporku.
     
    16
    Po Marečkově centru si prodloužený míč našel Michal Kadlec, z těžké pozice ale branku netrefil.
    16. Michal Kadlec vypálil po rohu, ale střela mu nesedla
     
    17
    Před Kopicem se u postranní čáry sparťanská defenziva zcela rozestoupila, reprezentační křídelník ale nedokázal volného prostoru využít a míče se zbavil nepřesnou přihrávkou.
     
    18
    První vyloženou příležitost měli sparťané! Šural potáhl míč na útočné polovinu, posunul jej k Václavu Kadlecovi, jenž velmi nápaditou patičkou připravil výbornou střeleckou pozici pro Davida Lafatu, ten ale z hranice pokutového území branku těsně míjí!
    18. Lafata si naběhl na patičku od Václava Kadlece, bránu minul
     
    19
    Na opačné straně po domácím faulu rozhodčí Příhoda ponechal Viktorii výhodu, hosté následně připravili zajímavou střeleckou pozici pro Kopice, tomu ale do střely stačil vložit nohu Mareček a odrazit míč do pole.
    19. Zahustel trefil Havla loktem do hlavy, Příhoda nepískal
     
    21
    Dúbravka musel daleko ze své branky a rozehrávku nezvládl úplně přesvědčivě, u volného míče ale byl Zahustel dříve než Krmenčík a protože jej plzeňský útočník sestřelil, dostává také Krmenčík žlutou kartu.
     
    22
    Biabianyho centr Šural v těžké pozici zády k brance pouze nadrazil vysoko nad plzeňskou branku a rozehrávat může Matúš Kozáčik.
     
    22
    Daniel Kolář vybojoval nedovolený zákrok ve středu pole, hosté opět přesouvají hru na sparťanskou polovinu.
     
    23
    Mavuba rozehrál sparťanský přechod do útoku poněkud kostrbatě, i přes značné komplikace ale dokázal míč udržet a posléze i vybojovat nedovolený zákrok Hořavy.
     
    24
    Další Lafatova šance! Tentokrát mu ji připravili Mareček s Biabianym, sparťanský kapitán se ale nadále zastřeluje a tentokrát vysoko přestřelil plzeňskou branku.
    24. Biabiany našel Lafatu, ten ale v dobré šanci překopl bránu
     
    25
    Šural u postranní čáry nedovoleně atakoval Řezníka a svému soupeři se jde sportovně omluvit.
    25. Parádní klička! Kolář u lajny vykoupal Biabianyho
     
    26
    Viktoriáni se usadili na útočné polovině a byť se zprvu neujal Kopicův centr, tak u pár chvil později velmi nepříjemně z otočky pálil Daniel Kolář, brankář Dúbravka si ale s jeho prudkou střelou dokázal nadvakrát poradit!
    26. Kolář vypálil nebezpečně, Dúbravka míč nadvakrát zastavil
     
    27
    Štětina se při útočném výletu snažil uvolnit Václava Kadlece za hostující obranu, ta ale byla pozorná a hosté nepropustili kolmici na rozběhnutého útočníka.
     
    29
    Zahustelovu přihrávku k pokutovému území nedokázal zpracovat Václav Kadlec a byť se míč odrazil zpět k domácím, tak Mavuba jej pouze odevzdal brankáři Kozáčikovi.
     
    30
    Havlův centr pouze proletěl sparťanským pokutovým územím a druhou půlhodinu zápasu rozehraje svým výkopem domácí brankář Dúbravka.
     
    32
    Biabiany vybojoval míč na Havlovi v hloubi útočné polovině a poté se snažil elegantním dloubnutím uvolnit Zahustela, tomu ale míč přeletěl přes kopačku.
     
    32
    Velmi nepřesný Šuralův centr přeletěl všechny fotbalisty před Kozáčikem a doskákal až za hostující branku.
     
    33
    Petržela dostal přihrávku do volného prostoru na pravém křídle, také on ale na opačné straně přehnal razanci svého centru a Sparta se plzeňskému výpadu ubránila.
     
    34
    Další souhra Petržely s Krmenčíkem na pravém křídle končí nezdarem, neboť druhý jmenovaný se ocitl ve zhruba metrovém postavení mimo hru.
     
    35
    Biabiany se uvolnil pohlednou narážečkou s Marečkem a poté nasměroval před branku výborný centr, který Hejda odrazil jen k Marečkovi, ten se ale unáhlil a zbrkle pálil velmi nepřesně.
    35. Mareček po odvráceném centru netrefil míč ideálně
     
    36
    Zahustel obešel Havla, jenž v souboji podklouzl a následně svůj centr nasměroval jen do Kopice, poté se ale marně dožadoval odpískání údajné Kopicovy ruky.
    36. Zahustel trefil Kopice do ruky a chtěl penaltu, zbytečně
     
    37
    Sparťané zůstávají usazeni na útočné polovině a Václav Kadlec vybojoval rohový kop.
     
    37
    Marček svůj centr posadil na hlavu Lafaty, ten ale ve velmi těžké pozici zády k brance přestřeluje.
     
    38
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Plzeň se ve šlágru ujímá vedení! Lukáš Hejda načechral svůj centr na zcela osamoceného DANIELA KOLÁŘE, jenž hlavičkou usměrněnou do horního rohu překonal bezmocného Martina Dúbravku!
    38. Daniel KOLÁŘ - 0:1
     
    40
    Sparťané se pokouší o rychlou odpověď, Ondřej Zahustel vybojoval již pátý rohový kop ve prospěch domácího celku.
     
    40
    A po něm byli zatím nejblíže ke vstřelení branky! To když Kozáčik velmi nepřesvědčivě vyběhl do skrumáže u penaltového bodu a Hovorka jej dokázal překonat, hosté ale situaci zachraňují odkopem z brankové čáry!
    40. Sparta mohla vyrovnat! Hovorkovu hlavičku vykopl Hejde
     
    41
    Po Marečkově centru z další standardní situace se společně s domácími fanoušky penalty dovolával Ondřej Zahustel, ovšem rozhodčí Příhoda neposoudil zákrok na sparťanského obránce jako nedovolený.
    41. Krmenčík postrčil ve vápně Zahustela a Sparta chtěla penaltu
     
    42
    Další standardní situace pro Spartu, tentokrát Marečkův centr lapil přímo ze vzduchu brankář Kozáčik.
     
    44
    Před přestávkou se ze sektoru domácích příznivců poprvé spustily hrubé pokřiky proti italskému trenéru Sparty Stramaccionimu, další tribuny ale reagují pískotem na utlumení tohoto skandování.
     
    45
    Po další z mnoha standardních situací si odražený míč v pokutovém území našel Lafata, lobovanou hlavičkou jej ale nasměroval jen do rukavic brankáře Kozáčika.
    45. Lafata hlavičkoval v záklonu, Kozáčik míč chytil
     
    45+1
    V úvodu jediné nastavené minuty prvního poločasu hosté byli velmi blízko navýšení svého vedení! Kopicův střílený centr Petržela z bezprostřední blízkosti nasměroval do připraveného brankáře Dúbravky!
    45+1. To bolelo! Dúbravka chytil Petrželovu dělovku rozkrokem
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Po prvním poločase Viktoria Plzeň vede na Spartě 1:0 díky přesné hlavičce Daniela Koláře z 38. minuty utkání.

    Do té doby byla Sparta mírně aktivnějším týmem, ovšem David Lafata ve svých příležitostech branku netrefil a tak první udeřili hosté. Kolář si naskočil na Hejdův centr a přesnou hlavičkou otevřel skóre zápasu. V závěru poločasu měl navíc Petržela takřka stoprocentní pozici k druhé brance, ovšem ztroskotal na brankáři Dúbravkovi a rozdíl mezi oběma soky tak zůstává jednobrankový.

     
    Fotbalisté jsou již připraveni k rozehrání druhého poločasu, během několika okamžiků sudí Příhoda opět hvízdne do své píšťalky.
     
    46
    Začal druhý poločas.

     
    46
    Po přestávce se pokračuje beze změn v sestavách.
     
    46
    Neuběhlo ani čtyřicet sekund z druhého poločasu s Viktoria mohla vést o dvě branky! Daniel Kolář dostal obrovské množství prostoru na pravém křídle, před brankou našel Kopice, jehož střelu z první výborně vyrazil Dúbravka a dorážku Krmenčíka z úhlu hostující forvard nedokázal nasměrovat mezi tři tyče!
    46. Kopicovu tutovku vyrazil Dúbravka, Krmenčík z dorážky minul
     
    47
    Václav Kadlec vybojoval faul ve středu hřiště, sparťané rychle rozehráli z místa přestupku.
     
    48
    Václav Kadlec se posléze ocitl v zajímavé střelecko pozici, z hranice pokutového území ovšem pouze trefil Josefa Šurala! Od něj se míč zakroutil za vzdálenější tyč plzeňské branky.
    48. Václav Kadlec se zbavil Hejdy, Lafata střelu tečoval mimo
     
    49
    Z lavičky se zvedl Tomáš Rosický a domácí středopolař se míří rozcvičovat do rohu hřiště, což vyvolalo značný potlesk v hledišti.
     
    50
    Lafatův nepříliš nápaditý pas na Václava Kadlece snadno zpracoval Radim Řezník a hosté už rozehrávají od brankáře Kozáčika.
     
    51
    Útočná akce Viktorie je zastavena zdviženým praporkem pomezního rozhodčího Moláčka, ten viděl Krmenčíka ve zhruba půlmetrovém ofsajdu.
     
    52
    Zahustel pronikl po pravém křídle, následný střílený centr před brankou dokázal tečovat Václav Kadlec, ovšem nenasměroval míč na hostující branku a v blízkosti branky ležícího Kozáčika se poté k zakončení neprobil Lafata.
    52. Lafatovu hlavičku odvrátil z odkryté brány Řezník
     
    54
    Po Řezníkově autovém vhazování Krmenčík připravil střeleckou pozici pro Petrželu, jeho pokus ale nabral opačnou faleš než by si plzeňský fotbalista představoval a zakroutil se daleko od domácí branky.
     
    54
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Josef Šural, přichází Tal Ben Chaim.
     
    56
    Zahustel po nepříliš přesvědčivé souhře s Mavubou přihrál "do špeku" Hovorkovi a ten měl plné nohy práce, aby dokázal míč udržet před atakujícím Krmenčíkem.
     
    57
    Další útočný výpad Viktorie vedl po levé straně Jan Kopic, jeho centr ale pouze proletěl pokutovým územím Sparty až za domácí branku.
     
    58
    Lafata se v roli falešného křídla prohnal po levé straně, jeho centr na Biabianyho je sražen hostujícími zadáky.
     
    59
    Také centr doposud velmi nevýrazného Michala Kadlece postrádal přesnost a míč doskákal až za protější postranní čáru, odkud bude vhazovat Havel.
     
    60
    Sparťanské útočné akce momentálně postrádají veškerou nápaditost a fotbalisté v rudém se velmi brzy zbavují míče nepřesnými přihrávkami.
     
    61
    Další ztráty se dopustil Ben Chaim dokonce v hloubi útočné poloviny a jeho spoluhráči v defenzivě poté měli plno potíží se zastavením Milana Petržely.
     
    61
    Radim Řezník u postranní čáry ostře sestřelil Tala Ben Chaima, rozhodčí Příhoda si ale vystačil s odpískáním nedovoleného zákroku a ušetřil hostujícího zadáka karetnímu napomenutí.
     
    62
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Jonathan Biabiany, přichází Tomáš Rosický.
    62. Rosický střídá Biabianyho a Letná ho vítá aplausem
     
    62
    Veliké pozdvižení na Letné při příchodu klubové legendy Rosického.
     
    64
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Milan Petržela, přichází Martin Zeman.
     
    65
    Zeman po svém příchodu na trávník operuje na pravém křídle, Kopic zůstává vlevo.
     
    66
    Dnešní utkání Sparty s Viktorií Plzeň sleduje přímo na Letné 17 134 diváků.
     
    66
    Kopic vedl další útočnou akci Viktorie po levém křídle, následně přízemním centrem nenašel před brankou Krmenčíka a hostující snahu zakončil nedovolený zákrok na Ria Mavubu.
     
    67
    Po rohovém kopu Sparty si odražený míč u protějšího rohového praporku našel Michal Kadlec, poté ale velmi nepřesnou přihrávkou před branku rozehrál bleskový plzeňský brejk, v jehož závěru si Martin Zeman navedl míč na svoji silnější levačku, poté ale neprocedil střelu skrz bránící sparťanské fotbalisty.
     
    67
    Sparťané po zisku míče rychle přesunuli hru k plzeňské brance, Václav Kadlec se prosmýkl kolem Havla, následnou přihrávku na Lafatu srazil Hejda.
    67. Václav Kadlec přesprintoval Havla a Lafata mohl skórovat do prázdné brány, jeho přihrávku ovšem zastavil Hejda
     
    68
    Rosický se u rohu pokutového území ujal volného míče, načechral vynikající centr na zcela osamoceného Zahustela, ten ale ve stoprocentní příležitosti nepřekonal Matúše Kozáčika! Plzeňský brankář skvělým zákrokem zamezil vyrovnání.
    68. Skvělý Kozáčik! Po pěkném Rosického centru vyrazil Zahustelovu hlavičku
     
    70
    Sparťané mohli využít velmi zataženého plzeňského obranného bloku, Hovorkův centr ke vzdálenější tyči se ale vzduchem snášel příliš dlouho a Matúš Kozáčik jej snadno stáhl do svých rukavic.
     
    71
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Jan Kopic, přichází Václav Pilař.
     
    72
    Po sparťanské ztrátě míče na útočné polovině hosté rychle přenesli hru na opačnou stranu, Martin Zeman před branku nasměroval zajímavý centr, při kterém si ale vzájemně překáželi Krmenčík s Pilařem a míč se od nich odrazil jen za sparťanskou branku.
     
    73
    V další sparťanské příležitosti se ocitl Václav Kadlec, kterému do pokutového území přistrčil míč Lafata, Kadlec z úhlu dokázal špičkou kopačky posunout míč kolem brankáře Kozáčika, branku ale netrefil.
    73. Václav Kadlec skvěle přehodil Kozáčika, před Ben Chaimem zakročil Řezník
     
    74
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Lukáš Mareček, přichází Michal Sáček.
     
    75
    Václav Pilař vybojoval desítky sekund klidu pro Viktorii Plzeň získaným faulem na útočné polovině.
     
    76
    Po rohovém kopu Viktorie se odraženého míče zmocnil Rosický, poté elegantně přešel přes dva protihráče a ten třetí, Lukáš Hejda, jej zastavil pouze nedovoleným skluzem za cenu žluté karty.
     
    77
    I další Hovorkův centr postrádal veškerou kvalitu a stal se snadnou kořistí pro brankáře Kozáčika.
     
    77
    Pilař si na levém křídle šikovně posunul míč kolem Zahustela, poté ale nepřesně hledal nabíhající spoluhráče před sparťanskou brankou.
     
    78
    Davidu Lafatovi se dnes v zakončení vůbec nedaří. Potvrdil to i v dalším případě, kdy se k němu šťastně odrazil míč, Lafata jej z otočky ale trefil velmi špatně a balón se poté dokutálel několik metrů vedle plzeňské branky.
     
    79
    K zajímavému střeleckému pokusu se z velké dálky nadechl Tomáš Rosický, ovšem Hejda stačil do jeho projektilu vložit hlavu a odrazit jej do pole.
    79. Rosického dělovku obětavě zblokoval hlavou Hejda
     
    79
    Další ránu z pořádné vzdálenosti si do statistik připisuje Lukáš Štětina, slovenský stoper ale mířil vysoko nad břevno plzeňské branky.
     
    80
    Mavubovi je ve středovém kruhu pískán prohřešek proti Kolářovi, Plzeň může odehrát další sekundy na sparťanské polovině.
     
    81
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Daniel Kolář, přichází Marek Bakoš.
     
    83
    Bouřlivé emoce na Letné! Václav Kadlec z ohromné dálky napřáhl ke skvělé střele, která se od tyče odrazila k Ben Chaimovi, jenž snadno doklepl míč do plzeňské branky, čárový rozhodčí Kříž ale se značným zpožděním odmával těsný ofsajd izraelského fotbalisty, což domácí fotbalisté i fanoušci nesou s obrovskou nevolí.
    83. Václav Kadlec parádní ranou trefil tyč, Ben Chaimův gól neplatil kvůli ofsajdu
     
    84
    Žlutou kartu dostává Milan Havel (FC Viktoria Plzeň).
     
    85
    Další z mnoha standardních situací Sparty Rosický rozehrál jemu tolik vlastní "šajtlí", tento centr se ale neujal.
     
    86
    Po rohovém kopu Sparty v nadějné pozici hlavičkoval Štětina, hlavou ale branku netrefil.
     
    87
    Zeman u rohového praporku podrazil Sáčka a Sparta dostává možnost další standardní situace.
     
    88
    Domácí fotbalisté se znovu mocně dožadují odpískání pokutového kopu! To když u tyče plzeňské branky údajně hrál rukou Bakoš, rozhodčí Příhoda ani tentokrát ale na penaltový bod neukazuje.
    88. Bakoš odrazil míč na roh. Rukou?! Sparťané chtěli penaltu
     
    90
    Sparťanský stoper Hovorka selhal při jednoduché přihrávce spoluhráčům a nasměroval míč přímo za postranní čáru.
     
    90+1
    Rozhodčí Příhoda k dosavadním devadesáti přidává tři nastavené minuty.
     
    90+1
    Žlutou kartu dostává Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň).

    Slovenský fotbalista taktickým faulem přerušil rychlý sparťanský přechod na útočnou polovinu.
     
    90+3
    Zeman ostře atakoval Václava Kadlece a také on ještě vidí žlutou kartu.
     
    90+3
    Na Mavubův centr si před Kozáčika naběhl i Dúbravka, žádný ze sparťanů se ale k zakončení neprobil.
     
    90+3
    Konec zápasu.

     
    Dobojováno! Se závěrečným hvizdem rozhodčího Příhody hosté zvedli ruce nad hlavy a i v desátém letošním ligovém zápase slaví tříbodový zisk.

    V nesmírně dramatickém šlágru na Letné Viktoria Plzeň vítězí 1:0, což ve 38. minutě přesnou hlavičkou zařídil Daniel Kolář a protože brankář Kozáčik vyjma ofsajdové dorážky Ben Chaima zůstal nepřekonán, Viktoria poráží Spartu pošesté z posledních sedmi vzájemných střetnutí.

     
    Hostující fotbalisté slaví cenné vítězství s kotlem svých fanoušků, poražení sparťané obcházejí stadión a tleskají fanouškům za jejich neutuchající podporu.
     
    Zůstaňte s námi, za několik minut nabídneme ohlasy obou trenérů z pozápasové tiskové konference.
     
    V ligové tabulce Viktoria po historicky úspěšném vstupu odskakuje druhé Slavii už na osmibodový rozdíl, Sparta z šestého místa těch bodů ztrácí už patnáct.
     
    Pavel Vrba právě přišel mezi novináře a tiskovou konferenci sám zahájil, neboť klubový tiskový mluvčí se údajně zdržel.
     
    Pavel Vrba o hodnocení zápasu:

    "Myslím si, že jsme odehráli velmi těžký zápas. Sparta podle mého názoru odehrála nejlepší zápas v sezóně a byli jsme šťastnější, protože jsme v prvním poločase dali gól. Nehráli jsme tak dobře jako v Mladé Boleslavi, v ofenzivě jsme nebyli tak kvalitní a nedokázali jsme se dostat do brejkových situací, ale bylo to zapříčiněno hrou Sparty, která hrála velmi dobře."
     
    Vrba o významu vítězství proti Spartě:

    Co se týká výsledku, tak jsem maximálně spokojený, ale na druhou stranu přiznávám, že jsme měli hluchá místa. V zápase byly pasáže, kdy soupeř byl lepší a měl trochu méně štěstí. Tomu štěstí jdeme naproti a z tohoto pohledu jsem spokojený.
     
    Vrba o ztrátě Limberského před dnešním zápasem:

    Pro nás je dobře, že kádr je široký a někdo je v lepší formě, někdo v horší a když se něco stane, tak je dobře, že toho hráče dokážeme nahradit.
     
    Vrba o rekordní sérii deseti výher v úvodu sezóny:

    Mně nějaké rekordy doopravdy nezajímají. Zajímá mě stav tabulky po třicátém kole. Zatím je pouze desáté kolo a za to žádné prémie nedostaneme. Raději budu první po třicátém kole, byť třeba i s nějakými prohrami.
     
    Vrba o souboji s trenérem Stramaccionim, zda-li jej těší vítězství nad italským trenérem:

    Vy dokážete hodnotit práci trenérů mnohem lépe než já, tak to zhodnoťte sami.
     
    Vrba o pocitu, zda-li je spokojen, že si na jaře vybral plzeňskou nabídku před sparťanskou:

    Já jsem zatím všechna svá rozhodnutí hodnotil velmi kvalitně a ve všem jsem se rozhodl správně, i v minulosti.
     
    Tím končí první část tiskové konference po dnešním utkání, za několik minut dostane slovo Andrea Stramaccioni.
     
    Do tiskového střediska na Letné právě přišel italský trenér Sparty Andrea Stramaccioni.
     
    Stramaccioni o ztrátě patnácti bodů na první místo, zda-li je to již nedostižné:

    Bude to velmi obtížné, když ztrácíme patnáct bodů po třetině ligy. Náš cíl je vrátit se zpět na špičku tabulky mezi dva nejlepší týmy a zajistit si účast v kvalifikaci o Ligu mistrů.
     
    Stramaccioni o pocitech po porážce i přes nejlepší výkon v sezóně:

    Každý, kdo viděl zápas, musí říct, že jsme si nezasloužili prohrát, neříkám, že jsme si zasloužili zvítězit, ale rozhodně jsme si nezasloužili prohrát. Hráči odevzdali maximum, vystřelili jsme osmnáctkrát, měli jsme jedenáct rohových kop.
     
    Stramaccioni o nasazení Rosického až v průběhu zápasu:

    Bylo to výsledkem naší dohody na brífinku včera večer. Tomáš měl týdenní výpadek v tréninku, ale byl jsem si jistý, že při příchodu v průběhu zápasu nám pomůže. Bohužel nestačilo to k tomu, abychom skórovali.
     
    Stramaccioni o náladě v týmu po dnešním zápase:

    Každý hráč byl velmi smutný, ale toto je fotbal a my jsme Sparta a musíme mít hlavy nahoru, protože nás čekají další zápasy. Jsme Sparta a naším cílem je vrátit Ligu mistrů zpět na Spartu.
     
    Stramaccioni o případných pokutových kopech, na které si stěžoval v televizním rozhovoru:

    Nechci hovořit o epizodách, ale o celkovém přístupu a chybějícím respektu k top klubu jako je Sparta. Sami jste viděli, že třikrát byl ostře faulován Rosický po příchodu na trávník, každý si zasloužil žlutou kartu, Hejda ostře fauloval čtyřikrát, ale žlutou kartu dostal až v sedmdesáté minutě. Nejsme Benevento (nováček Serie A), ale jsme Sparta. Rosický, který má pozici jako Totti v Itálii, který musí být pouze faulován, aby jej soupeř mohl zastavit, ale nevidím tam ten respekt k takovému klubu.
     
    Stramaccioni o svém postu, zda-li cítí podporu vedení:

    S majitelem jsem mluvil dnes, včera a možná s ním budu mluvit i zítra. Jsem profesionál a stoprocentně mě zajímá pouze fotbal. Trenér Křetinský vyjádřil potěšení k vystoupení týmu v dnešním utkání.
     
    Stramaccioni o Ben Chaimovi včetně jeho častého podklouznutí, zda-li měl dobré kopačky:

    Během hry jsem se jej ptal, zda-li je to ok, říkal, že ano. Je to zkušený hráč, který má 27 hráčů v reprezentaci, tak jsem čekal, že se k tomu postaví. Bohužel patnáct dnů jsem jej kvůli reprezentační přestávce neviděl, proto jsem postavil Šurala, který byl celou dobu s námi a bylo to ryze taktické rozhodnutí.
     
    Stramaccioni o brzkém stažení Biabianyho:

    S příchodem Rosického jsem změnil herní systém na 4-3-3 a protože Biabiany je ryzí křídlo, tak by pokutové území bylo málo zahuštěné. Potřeboval jsem, aby tam pracovali Lafata s Kadlecem a Ben Chaim také potřebuje mít prostor, tak by to s Biabianym nefungovalo.
     
    Stramaccioni o Davidu Lafatovi a sparťanských útočnících:

    Lafata zůstává naším nejlepším střelcem a my musíme hledat, jak jej nahradit do budoucna. Myslím to v dobrém smyslu slova, že je důležité, aby pro budoucnost Sparty jej podpořili i další. Jsem šťastný, že se zlepšil Václav Kadlec, ale potřebovali bychom od našich křídel, aby Lafatovi více pomohli a posílali přesné balóny před branku.
     
    To je z tiskové konference i celého dnešního utkání vše. Z pražské Letné se loučí Tomáš Kohlmann a u dalších přenosů se těším na přečtenou. (20:51:00)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 38. D. Kolář (Hejda)

    Karty:   10. V. Kadlec (SPA) – 21. Krmenčík (PLZ), 76. Hejda (PLZ), 84. Havel (PLZ), 90+1. Hrošovský (PLZ), 90+3. Zeman (PLZ)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 14:4. Rohy: 11:2. Fauly: 15:29.
    AC Sparta Praha: Dúbravka – Zahustel, Hovorka, Štetina, Mich. Kadlec – Mavuba, Mareček (74. Sáček) – Biabiany (62. Rosický), Lafata (C), V. Kadlec – Josef Šural (54. Ben Chaim).
    Náhradníci: Bičík – Albiach, Ben Chaim, Vatajelu, Rosický, Sáček, Mandjeck.

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hájek, Havel – Hrošovský, Hořava – Petržela (64. Zeman), D. Kolář (C) (81. Bakoš), Kopic (71. Pilař) – Krmenčík.
    Náhradníci: A. Hruška – Řezníček, Bakoš, Čermák, Zeman, Pilař, Hubník.

    Rozhodčí: Příhoda – Moláček, Kříž

    Diváci: 17 134
    thejrc.org