Bordeaux – Monaco 0:2 (kon.) | Caen – Troyes 1:0 (kon.) | Dijon – Nantes 1:0 (kon.)
Guingamp – Amiens 1:1 (kon.) | Montpellier – Rennes 0:1 (kon.) | Štrasburk – Angers 2:2 (kon.)
konec
Dijon FCO
1:0 (1:0)
FC Nantes
Sobota 28.10.2017, 20:00 • Stade Gaston Gérard, Dijon • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 11. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Krásný sobotní večer, vítám všechny příznivce fotbalu. Nejvyšší francouzská soutěž Ligue 1 pokračující již jedenáctým kolem a my se společně zaměříme na utkání Dijonu, který přivítá v domácí půdě Nantes.
     
    Dijon FCO

    Dijon bojoval v minulém ročníku Ligue 1 až do posledních kol o záchranu. Díky čtyřem získaným bodů v posledních dvou zápasech se posunulo na konečné šestnácté místo o bod nad sestupové pásmo.

    Podobně je na tom i nyní. Z deseti odehraných zápasů si připsal jen devět bodů za dvě výhry a tři nerozhodné výsledky. Poslední tři zápasy dopadly vždy 2:1 pro tým, který hrál na půdě soupeře. Ke smůle týmu z východu Francie bral Dijon jen tři body. Na trávníku rozhodl o bodech již v padesáté minutě Naim Sliti. Ani v pohárovém zápase v týdnu se Dijonu nedařilo. Proti týmu Tomáše Koubka Rennes sice vedl, ale poté přišly dva góly v síti Benjamina Leroye a Rennes si již závěr zápasu pohlídalo.
     
    FC Nantes

    Nantes se v minulé sezoně potloukalo dlouhou dobu ve středu tabulky, vydařeným závěrem se ale vyšplhalo až těsně za příčky zaručující pohárovou Evropu, tedy na sedmé místo.

    V nové sezoně se daří týmu ze západu Francie sbírat body ještě mnohem lépe. Z minima dokáže Nantes vytěžit maximum. I s devíti vstřelenými góly ale získalo neuvěřitelných dvacet bodů a je v tabulce hned za dvojicí PSG – Monako. Nantes si zakládá na neprostupné obraně, když inkasovalo jen sedmkrát a z toho ještě téměř polovinu schytalo hned v prvním kole v Marseille.

    Svou pevnou obranu ale nepotvrdilo Nantes v týdnu v pohárovém utkání na půdě druholigového Tours. Outsideři zápasu dokázali týmu z Ligue 1 dát v prvních devatenácti minutách hned tři branky a poté si již postup pohlídali.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    24.02. 2017 Nantes – Dijon 3:1
    13.08. 2016 Dijon – Nantes 0:1
    18.03. 2013 Dijon – Nantes 3:1
    22.10. 2012 Nantes – Dijon 2:0
    15.04. 2011 Nantes – Dijon 1:1
     
    Úvodní sestavy:

    Dijon FCO: Reynet (C) – Rosier, Yambéré, Djilobodji, Haddadi – Xeka, Marié, Amalfitano – Kwon Chang-hoon, Jeannot, Tavares.
    Náhradníci: Allain – Lang, Varrault, Sammaritano, Abeid, Balmont, Bahamboula.

    FC Nantes: Tătăruşanu – Dubois (C), Diego Carlos, Awaziem, Djidji – Thomasson, Krhin, A. Touré, Lucas Lima – Rongier – Nakoulma.
    Náhradníci: Dupé – Pallois, Iloki, El Ghanassy, Girotto, Sala, Bammou.

    Rozhodčí: Ben El Hadj – Ocak, Berchebru.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Hlavní rozhodčí již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Zápas jedenáctého kola nejvyšší francouzské soutěže Ligue 1 tam může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí celek rozehrál úvodní poločase ze středového kruhu. Sammaritano se pokusil ihned dostat míč na levou stranu, kde si nabíhal Amalfitano. Prudký pas se ale zastavil až za postranní lajnou.
     
    3
    Do rozehrávky Dijonu se musel zapojit i brankář Reynet. Následně se dostal k balonu Djilobodji, který hledal rozběhnutého Tavarese, ale míč k útočníkovi Dijonu nedoputoval.
     
    4
    Úvod zápasu patří domácímu týmu. Hráči Nantes se nemohou vůbec dostat k balonu. Xeka si dělal prostor na pravé straně, ale balon mu utekl do autu.
     
    5
    Další dlouhou rozehrávkou se prezentoval Reynet. Tentokrát už byli domácí úspěšnější, udrželi míč na útočné polovině, dokonce se dostali poprvé ke střele. Marié ale z hranice vápna přestřelil.
     
    6
    Vůbec poprvé se hráči Nantes prosadili na útočnou polovinu. Nakoulma vybojoval volný přímý kop, ale Krhin nacentroval jen do náruče brankáře Dijonu.
     
    7
    Xeka byly faulován na pětadvaceti metrech od branky Dijonu. Marié chtěl centrovat do pokutového území, kde byli všichni hlavičkáři domácího celku. Nakonec to byl sám faulovaný Xeka, který hledal ve vápna Tavarese, ale ten předvedl jen velmi nepřesnou hlavičku.
     
    9
    Rongier si našel odražený balon, chtěl se dostat do blízkosti vápna Dijonu, ale proti Yambérému neuspěl. Míč ale zůstal na kopačkách hostujících hráčů.
     
    10
    V první desetiminutovce byli jednoznačně aktivnější domácí, ale Nantes se začíná také prosazovat na útočné polovině. Dubois pálil z otočky jen vedle pravé tyče.
     
    11
    Na levé straně ordinoval s balonem Amalfitano. Záložník Dijonu chtěl vysunout do útoku Tavarese, ale fotbalisté z Kapverdských ostrovů se k balonu neprosadil.
     
    12
    Postupná kombinace hostů nikam nevedla. Tavares se jednoduše zmocnil balonu, ale ještě ve středovém kruhu byl rukou stažen k zemi. Také faulující Krhin musel být ošetřen na trávníku.
     
    14
    Oba hráči již jsou na nohou a může se pokračovat ve hře. Rozhodčí ponechal tvrdý faul bez žluté karty.
     
    15
    Na pravé straně se neprosadil proti obránci Thomasson. Naopak domácí mohli jít po zisku míče do útoku. To by ale musel Xeka přesně přihrát.
     
    16
    Awaziem měl nyní plné nohy práce. Před dotírajícím Kwonem si ale pomohl přihrávkou na Tatarusana. Rumunský brankář vše vyřešil odkopem.
     
    17
    Krhin rozehrál útočnou akci ze středového kruhu. Jeho pobídka na Thomassona byla více než nepřesná, domácí toho mohli využít k dalšímu rychlému přechodu do útoku, ale znovu přišla nepřesnost.
     
    18
    Nakoulma chtěl jít do útoku, ale při zisku míče si pomohl lehkým faulem. U balonu jsou tak znovu domácí fotbalisté.
     
    19
    Postupný útok se domácímu týmu příliš nedaří. Po chvíli vždy přijde nepřesná nahrávka a míč mají rychle pod kontrolou hostující hráči.
     
    20
    První dvacetiminutovka nenabídla ani jednu střelu mezi tři tyče. Největší vzrušení obstaral tvrdý zákrok ve středu pole na rozběhnutého Tavarese.
     
    21
    Kwon si chtěl vybojovat alespoň volný přímý kop před vápnem, ale jeho pád k zemi neposoudil rozhodčí jako nedovolený zákrok obránce Nantes.
     
    22
    Dijon právě vstřelil branku!
    Domácí jsou z první velké šance do vedení. Nejprve měl míč pod kontrolou Amafitano, následně ale centroval do vápna Rosier, který našel milimetrovým pasem hlavu JULIA TAVARESE, který umístil míč s trochou štěstí pod brankářem do sítě.
    22. Julio TAVARES - 1:0
     
    24
    Hostující celek chce rychle srovnat krok, ale to se mu nedaří. Míč drží pod kontrolou hráči Dijonu. Navíc se ofenzivní hráči Nantes ani nepokoušejí napadat.
     
    25
    Po rohovém kopu Nantes se neprosadil k hlavičce naskakující Nakoulma ani za ním stojící Touré. U balonu už jsou znovu domácí.
     
    26
    Marié se musel pomoci lehkým faulem, přidržením soupeře, ale hlavní rozhodčí nebyl v dobrém postavení a tak faul nedopískal.
     
    27
    Útok Nantes vedl z pravé strany Thomasson. Po jeho narážečce s Krhinem to už vypadalo na nadějnou šanci, ale právě slovinský fotbalista už přesně nepřihrál.
     
    28
    Po vstřelené brance se hráči Dijonu přece jenom více zaměřují na obranu. Nantes nyní může tvořit, ale zatím se neprobojovalo ani ke střele.
     
    29
    Nakoulma si pomohl dalším hrubším faulem a ten už sudímu neunikl. Zastavuje se tak nadějně vyhlížející útočná akce Nantes.
     
    30
    Třetí tým Ligue 1 zatím v prvních třiceti minutách první půle nic nepředvedl. Marié nyní spolupracoval s Amalfitanem, který centroval do vápna, ale Tavares tentokrát nedostal na balon.
     
    31
    Thomasson se provinil proti pravidlům deset metrů před vápnem. Xeka si znovu postavil míč na místo přestupku, ale jeho centr našel jen připraveného Diego Carlose.
     
    33
    Po několika soubojích ve středu pole se dostal k balonu domácí Amalfitano. Po jeho přihrávce se dostal za obranu Kwon, ale Korejec si nepohlídal ofsajdové postavení.
     
    34
    Hostům se vůbec nedaří v kombinaci. Thomasson společně s Krhinem si nevymění míč na několik metrů. Domácí toho pohybem dokáží využít a dostávají se lehce k balonům.
     
    35
    Další rychlý protiútok Dijonu vedl na levém kraji Haddidi. Tunisan se ale nedohodl s Amalfitanem na dalším postupu a proto končí balon u hostů.
     
    36
    Dlouhý Reynetův nákop měl najít v útoku Kwona, ale domácí brankář přestřelil všechny hráči v poli a pasem tam pozdravil alespoň kolegu v brance soupeře.
     
    37
    Už to vypadalo, že by se hosté mohli prokombinovat až do pokutového území, ale Touré se proti přesile před vápnem neprosadil proti Yambérému.
     
    38
    Lucas Lima dokázal vybojovat míč těsně před vlastním vápnem, poté ale přidal nepřesnou přihrávku do útoku na Rongiera a tím akce Nantes končí.
     
    39
    Domácí se vydali do útoku po pravé straně. Xeka společně s Rosierem přešli před obránce, Xeka dokonce centroval, ale jen do blízkosti Tatarusana.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Zmar v útoku Nantes nyní předvedl kapitán týmu Léo Dubois, který centroval do dvacáté řady tribuny za brankou.
     
    41
    Domácí fotbalisté nadále kontrolují hru. Lima musel zasáhnout do kombinace, ale míč poslal jen za postranní lajnu a domácí tak pokračují autovým vhazováním.
     
    42
    Amalfitano měl na levém kraji více prostoru, dokázal přesně najít Kwona, ale další přihrávka už našla jen hostující hráči. Protiútoku se ale také vůbec nevydařil. Nakoulma byl přichycen v ofsajdu.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostal k balonu domácí Jordan Marié. Šestadvacetiletý záložník Dijonu si narazil s Xekou, ale tím akce končí. Už ani fotbalisté domácího týmu se příliš neženou do útoku.
     
    45
    Hráči třetího týmu francouzské nejvyšší soutěže se pokusili ještě o jednu akci v samotném závěru poločasu. Nakoulma byl faulován v těsné blízkosti pokutového území Dijonu. Krhinova střela na přední tyč ale Reyneta ohrozit nemohla.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Šedesát nastavených sekund uplynulo a první poločas tak končí. Od úvodu se ani jeden z týmů do útoku příliš nehnal. Až ve dvaadvacáté minutě se z náhodné akce prosadili domácí tým. Na centr Rosiera si naskočil nehlídaný Julio Tavares a přesnou hlavičkou poslal míč do sítě. Od té doby už ale ani jeden brankář zasahovat nemusel. Především třetím tým Ligue 1 by potřeboval vybojovat další body v honbě za postavením zaručující pohárovou Evropu pro příští sezonu.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:01.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Nantes: ze hřiště odchází Valentin Rongier, přichází Emiliano Sala.
     
    46
    Střídání v týmu FC Nantes: ze hřiště odchází Adrien Thomasson, přichází Yassine El Ghanassy.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou hostující fotbalisté. Po spolupráci Tourého s Limou se hosté probojovali až k šestnáctce, ale ofsajd je odpískán Salovi.
     
    48
    Také domácí se dostali na útočnou polovinu. Po střele Kwona se probudil celý stadion, který hlásil nastřelenou ruku v pokutovém území, ale rozhodčí nechává pokračovat ve hře.
     
    49
    Na pravé straně si dělal prostor Xeka. Portugalec ale nestačil rychlostně na čerstvého Salu a tak byl rád alespoň za autové vhazování.
     
    50
    Po něm se dostali domácí do brankové šance. Sammaritano se řítil na brankáře, ale už byl zezadu stíhán obráncem a tak chtěl uvolnil Kwona. Ten přidal svému pádu v pokutovém území, ale hlavní rozhodčí znovu v klidu ponechává hru pokračovat.
     
    51
    Střídající El Ghanassy se dostal do problémů, když proti němu vystartovali hned dva hráči Dijonu. Nakonec musel faulovat ve středu pole po ztrátě míče.
     
    52
    Dubois podpořil útočnou akci svým centrem do vápna Dijonu. Reynet si ale poradil s vysokým balonem a lehce ho sebral ze vzduchu do rukavic.
     
    54
    Ani druhý poločase se nerozehrál v závratném tempu. Nantes je aktivnějším týmem, ale Dijon čeká na smrtelné protiútoku po zisku míče.
     
    55
    Julio Tavares vybojoval nastřelením protihráče rohový kop. Kwonův pas do vápna měl najít právě Tavarese, ale Marié si pomohl při zpracování rukou a tak rozhodčí přiděluje balon hostům.
     
    56
    Hráčům Nantes se vůbec nedaří přechod do útoku. Tourého přihrávka měla směřovat na Nakoulma, ale končí jen u brankáře Dijonu.
     
    57
    Průnikovou přihrávkou chtěl Kwon najít Tavarese, ale tato spolupráce hned příliš nefunguje. Míče se zmocnil jako první brankář Tatarusanu.
     
    58
    Po prudkém centru do vápna nastavil svou hlavu do dráhy letu míče Djilobodji. Hosté ještě mohli pokračovat v akci, u balonu se zjevil Emiliano Sala, ale do střely mu vstoupil Haddadi.
     
    60
    Po hodině hry stále třetí celek Ligue 1 zaostává za domácími o jednu branku. Ve druhém poločase se aktivita Nantes výrazně zvýšila, ale k ohrožení Reynetovy branky nedošlo.
     
    61
    Léo Dubois centroval do vápna po lehkém faulu na Krhina. Pas hostujícího kapitána našel jen prvního bránícího hráče domácího celku. Následně je navíc odpískán ofsajd Tourému.
     
    62
    Romain Amalfitano je prvním potrestaným hráčem zápasu. Záložník Dijonu si příliš předkopl balon a poté už do něj musel jít skluzem a stejně u něj byl pozdě.
     
    63
    Nantes si přece jen v posledních minutách vytvořilo mírný tlak. Po volném přímém kopu se dostal k centru Krhin, ale domácí obrana znovu bez větších problémů obstála.
     
    64
    Tavares nyní dostal dvakrát po sobě naloženo v souboji a to se mu ani trochu nelíbí. Hlavní rozhodčí ale nechává hře volný průběh.
     
    65
    Na trávníku se začíná přiostřovat. Sala si pomohl v souboji rukou, položil Rosiera na trávník a hned musel situaci uklidňovat až rozhodčí.
     
    66
    Tentokrát to byl Yambéré, který si pomohl rukou v souboji a nyní už je za to potrestán žlutou kartou.
     
    67
    Hosté měli k dispozici volný přímý kop, ale ten se jim nepodařilo přetavit v zakončení. El Ghanassy vybojoval alespoň centr od rohového praporku, ale ani následně se Reynet nemusel zapojit do hry.
     
    68
    Po dalším volném přímém kopu Nantes se prosadil alespoň k hlavičce nad branku Nakoulma. Reynet ale znovu bez zákroku.
     
    69
    Nantes se výrazně více snaží dostávat míče do pokutového území domácího týmu, ale ani to nezaručuje ohrožení branky.
     
    70
    Střídání v týmu FC Nantes: ze hřiště odchází Koffi Djidji, přichází Jules Iloki.
     
    72
    Dalším tvrdým faulem se prezentoval hostující záložník Touré. Amalfitano sice zůstal otřesný na trávníku, ale po chvilce se zvedl a bude se pokračovat ve hře bez ošetření.
     
    73
    Sammaritano se rozbíhal s míčem do útoku, ale Touré ho nestíhal a tak ho zatáhl za dres. Jasná žlutá karta pro hráče Nantes.
     
    74
    Fotbalisté Nantes přece jen zvyšují obrátky směrem dopředu. Domácí obraně se ale zatím daří odrážet všechny náznaky útoku. Přesně jako nyní Yambérému, který odvrátil rohový kop.
     
    75
    Amalfitano udělal chybu v rozehrávce a po ztrátě míče musel rychle zpět do obrany. Čistě si však poradil s Limou, lehce mu odebral balon ještě před vápnem.
     
    76
    Hráči Dijonu se usadili v obraně, ale nyní vystartoval do rychlého protiútoku Sammaritano. Jeho postup však zabrzdil bránící kapitán Nantes Dubois.
     
    77
    Nakoulma dlouho čekal na přihrávce v rychlosti od Krhina. Ten ale celou akci přehrál a přihrával na svého spoluhráče až když byl v jasném ofsajdovém postavení.
     
    78
    Střídání v týmu Dijon FCO: ze hřiště odchází Frédéric Sammaritano, přichází Mehdi Abeid.
     
    80
    Dijon bez větších potíží stále kontroluje průběh utkání. Hosté se sice dostali do rychlého protiútoku, ale střela Duboise měla k ideálu hodně daleko.
     
    81
    Romain Amalfitano zůstal po hlavičkovém souboji ležet na trávníku. Domácí záložník bude muset být ošetřen na hrací ploše. U balonu zůstávají fotbalisté Dijonu.
     
    82
    Posledních zhruba deset minut i s nastavením pro oba týmy. Především tedy pro Nantes, které by nerado ztratilo body v boji o přední příčky francouzské soutěže.
     
    83
    Lucas Lima se tak dlouho rozmýšlel do udělat s balonem, až mu míč ujel za postranní lajnu. Domácí se tak zadarmo dostávají až na útočnou polovinu.
     
    84
    Kwon byl faulován ve vzdušném souboji a všichni hráči se tak budou muset přesunout před branku Nantes. To samozřejmě vyhovuje nejvíce domácímu týmu.
     
    85
    Hosté už ztrácejí nervy v soubojích. Nyní zcela zbytečně fauloval Touré Xeku. Domácí se dostali znovu lehce na útočnou polovinu a dobrých několik sekund ušetří.
     
    87
    Nantes se nemůže dostat ani k závěrečnému tlaku. Domácí zkušeně kombinují ve středu pole, nepouštějí soupeře vůbec k balonu. To kvitují domácí fanoušci potleskem.
     
    88
    Už to vypadá, že o třech bodech rozhodne jediná střela mezi tři tyče. Sala nestíhal unikajícího Kwona a tak ho za žlutou kartu povalil na zem.
     
    89
    Tavares hlavičkoval po nabídce Xeky jen daleko od pravé tyče Tatarusanovy branky. Hosté se ale u balonu příliš dlouho neohřáli.
     
    90
    Ve středu trávníku fauloval střídající Abeid. Hosté se dostali na malou chvíli až k pokutovému území Dijonu, ale k ohrožení Reynetovy branky do nestačilo.
     
    90+1
    Haddadi zůstal po souboji sedět na trávníku. Po krátké chvíli se ale znovu zvedá na nohy a bude se pokračovat ve hře. Dijon znovu ušetřil další sekundy navíc.
     
    90+1
    Žlutou kartu dostává Oussama Haddadi (Dijon FCO).
     
    90+2
    Střídání v týmu Dijon FCO: ze hřiště odchází Jordan Marié, přichází Florent Balmont.
     
    90+3
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase tři minuty.
     
    90+3
    Až v samotném závěru druhého poločasu se hosté dostali do tlaku v pokutovém zemí Dijonu. Na rohový kop přišel do vápna i hostující brankář Tatarusanu, ale Reynet i nadále zůstává bez zákroku.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Dnešní zápas příliš fotbalové krásy nepobral. Za celých devadesát minut se společně oba týmy jen jednou trefily mezi tři tyče. Právě ten jeden pokus vynesl Dijonu tři body. Ve dvaadvacáté minutě si naskočil na přesný pas z pravé straně Julio Tavares a hlavičkou pod padajícím Tatarusanem dostal míč do sítě. Především ve druhém poločase se hra přitvrdila, ale hlavní rozhodčí vše zvládla bez komplikací. V závěru zápasu již hosté vypouštěli v soubojích emoce, několikrát se muselo ošetřovat a v konečném důsledku pomáhalo domácímu týmu.

    Nantes tak prohrává na půdě Dijonu o jednu branku a zůstává na dvaceti bodech na třetím místě, ale Lyon i Lille se mohou dostat před Nantes. Dijonu pomáhají tři body k odlepení od sestupových pozic.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 1:0. Střely mimo: 3:7. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 15:19. (21:56:27)

    Vít Schück

    Branky: 22. Tavares (Rosier)

    Karty:   62. Amalfitano (DIJ), 66. Yambéré (DIJ), 90+1. Haddadi (DIJ) – 73. A. Touré (NAT), 88. Sala (NAT)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 1:0. Střely mimo: 3:7. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 15:19.
    Dijon FCO: Reynet (C) – Rosier, Yambéré, Djilobodji, Haddadi – Xeka, Marié (90+2. Balmont), Amalfitano – Kwon Chang-hoon, Sammaritano (78. Abeid), Tavares.
    Náhradníci: Allain – Lang, Varrault, Jeannot, Abeid, Balmont, Bahamboula.

    FC Nantes: Tătăruşanu – Dubois (C), Diego Carlos, Awaziem, Djidji (70. Iloki) – Thomasson (46. El Ghanassy), Krhin, A. Touré, Lucas Lima – Rongier (46. Sala) – Nakoulma.
    Náhradníci: Dupé – Pallois, Iloki, El Ghanassy, Girotto, Sala, Bammou.

    Rozhodčí: Ben El Hadj – Ocak, Berchebru
    thejrc.org