Barys – CSKA Moskva 5:3 (kon.) | Omsk – HC Slovan 5:1 (kon.) | Chanty-Mansijsk – Jokerit 0:3 (kon.)
konec
Jugra Chanty-Mansijsk
0:3 (0:3, 0:0, 0:0)
Jokerit Helsinky
Neděle 05.11.2017, 12:30 • Arena Jugra, Chanty-Mansijsk • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Krásné nedělní odpoledne! Před Chanty-Mansijskem stojí pořádná výzva – poslední celek Východní konference totiž dnes na svém ledě přivítá Jokerit Helsinky, tedy jeden z nejlepších týmů celé ligy. Pojďme si oba soupeře představit.
     
    JUGRA CHANTY-MANSIJSK
    14. místo ve Východní konferenci
    30 Z, 3-7-3-17, 26 bodů (skóre 55:98)

    Výměna trenéra nepomohla, Chanty-Mansijsk je stále zaseknutý na posledním místě v tabulce Východní konference. Dosud se mu povedlo zvítězit přesně ve třetině jeho zápasů, z deseti nasbíraných vítězství ale byly jen tři za plný počet bodů. Jugra má navíc nejhorší obranu v celé lize, porovnatelný počet branek inkasovali jen hokejisté bratislavského Slovanu.

    Nejproduktivnější hráči
    Pavel VARFOLOMEJEV – 25 Z, 10 bodů (7+3)
    Anton KOROLJOV – 28 Z, 9 bodů (7+2)
    Veli-Matti SAVINAINEN – 25 Z, 9 bodů (6+3)
    Ivan LEKOMCEV – 29 Z, 9 bodů (4+5)

    Brankářské statistiky
    Ilja PROSKURJAKOV
    – 1180 min. | 91,4% úsp. | prům. 3,05
    Vladislav FOKIN
    – 331 min. | 86,2% úsp. | prům. 3,98
    Alexandr ŠARYČENKOV
    – 305 min. | 91,9% úsp. | prům. 2,76
     
    JOKERIT HELSINKY
    3. místo v Západní konferenci
    26 Z, 17-2-3-4, 58 bodů (skóre 77:42)

    Jediný finský celek v KHL se zatím řadí mezi nejlepší týmy v celé soutěži. S osmapadesáti body mu patří třetí příčka na západě, přičemž na druhé CSKA Moskva ztrácí jen tři body a navíc má jedno utkání k dobru. Pár týdnů nazpátek však Petrohrad přerušil jeho patnáct zápasů dlouhou šňůru výher a od té doby se mu moc nedaří – z posledních sedmi utkání uspěl jen dvakrát.

    Nejproduktivnější hráči
    Eeli TOLVANEN – 26 Z, 24 bodů (13+11)
    Brian O'NEILL – 26 Z, 21 bodů (11+10)
    Niklas JENSEN – 25 Z, 19 bodů (10+9)

    Brankářské statistiky
    Ryan ZAPOLSKI
    – 1380 min. | 94,3% úsp. | prům. 1,48
    Karri RÄMÖ
    – 180 min. | 93,3% úsp. | prům. 2,00
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V MIN. SEZÓNĚ

    3. 2. 2017: Jugra – Jokerit 2:3
    28. 1. 2017: Jokerit – Jugra 6:5
    Dnes protihráči, příští týden spoluhráči – Savinainena čeká střet s několika krajany, se kterými bude reprezentovat Finsko

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Úvodní sestavy:

    Jugra Chanty-Mansijsk: Šaryčenkov (Proskurjakov) – Viklund, Lekomcev, Vitásek, Štajnoch, Šulakov, Ugolnikov, Kozlovskij, Pereťagin – V. Polák, Varfolomejev, Savinainen – Koroljov, Pestuško, Šipov – Několenko, A. Michejev, Skačkov – K. Majorov, Ankudinov, Beljajev.

    Jokerit Helsinky: Zapolski (Rämö) – Lepistö, Rautanen, Kivistö, Gilroy, O. Lauridsen, J. Jensen – Palola, N Jensen, Regin – Joensuu, Tolvanen, O'Neill – Anttila, Jormakka, Norman – Wirtanen, Mäki, Marjamäki – Pihlström, H. Ikonen.

    Rozhodčí: Gamalej, Kulakov – Gordenko, Tomilov.
     
    Ještě jednou vám přeji příjemné odpoledne, ve zhruba z poloviny zaplněné Areně Jugra je v plném proudu předzápasový program. Začínáme za pár minut.
     
    Oba týmy už jsou seřazeny na modrých čarách, halou zní finská národní hymna. Poté si poslechneme ještě tu ruskou a pak už úvodnímu buly nebude nic bránit.
     
    Hymny dohrály, sudí se už pomalu ale jistě přesouvá do středového kruhu, kam se začínají stahovat i první lajny. Jdeme na věc!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:21
    První vhazování pro hosty, Sami Lepistö se následně s kotoučem stahuje za vlastní branku. Jokerit má příležitost se pokusit o první výpad na branku.
     
    01:30
    Jeden z hokejistů Helsinek se propracoval do bezprostřední blízkosti brankoviště a rozhodl se proklepnout reflexy domácího gólmana, který prudkou ránu vykryl vyrážečkou.
     
    02:35
    Hosté si zatím na ledě udržují jasnou převahu a snaží se Šaryčenkovu klec ostřelovat, co nejčastěji to jen jde. Marjamäkiho projektil od modré teď proletěl těsně kolem levé tyče.
     
    03:03
    Vyloučení v týmu Jugra Chanty-Mansijsk (Alexandr Šaryčenkov – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo). Trest odpyká Kirill Beljajev.
     
    03:38
    Finský celek se usadil před mansijskou svatyní a rozjel krátkou kombinaci, kterou zakončil střelou z hranice pásma Matthew Gilroy. Připravený gólman nastavil do dráhy letícího kotouče lapačku.
     
    03:47
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Jokerit si na ledě dělá vše, co se mu zlíbí a ve čtvrté minutě se mu daří aktivitu přetavit v úvodní gól utkání! Sami Lepistö si najel na modrou čáru a vystřelil, Šaryčenko ránu vyrazil před sebe. K volnému puku se následně nejrychleji dostal BRIAN O'NEILL, který neměl sebemenší problém s překonáním bezmocného gólmana – 1:0! Asistence: Sami Lepistö.
    03:47 Brian O'NEILL - 0:1
     
    04:10
    Vyloučení v týmu Jugra Chanty-Mansijsk (Maxim Pestuško – 2 min., hákování).
     
    05:13
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Hosté jsou dnes zatím neuvěřitelně bezzubí, Helsinky vedou po pěti minutách hry už o dvě branky! Tentokrát se z kruhu prosadil osmnáctiletý talent EELI TOLVANEN, který síť soupeřovy klece rozvlnil prudkou ránou z kruhu pro vhazování. Saryčenko dnes pravděpodobně dochytal. Asistence: John Norman, Sami Lepistö.
    05:13 Eeli TOLVANEN - 0:2
     
    05:13
    Střídání v týmu Jugra Chanty-Mansijsk: ze hřiště odchází Alexandr Šaryčenkov, přichází Ilja Proskurjakov.
     
    05:34
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Tak tohle už začíná zavánět pořádným debaklem! Střídání brankářů nepomohlo, Chanty-Mansijsk inkasuje už potřetí. Tentokrát byl úspěšným střelcem MASI MARJAMÄKI, jehož slabší nahození na klec nakonec padá do branky. Sečteno, podtrženo – 3:0. Asistence: Tomi Mäki.
    05:34 Masi MARJAMÄKI - 0:3
     
    07:55
    Domácí se pomalu ale jistě začínají s brankové smrště vzpamatovávat a začínají s Helsinkami srovnávat krok. Jokerit si stále drží na ledě mírnou převahu, ke kotouči se však už nedostává tak jednoduše jako v úvodu.
     
    08:52
    Proskurjakov si poradil s jedovatou střelou z levého kruhu, letící puk úplně zmizel v jeho rukavici. Hra je přerušena, po kratičké přestávce se bude vhazovat po pravé ruce domácího gólmana.
     
    09:51
    Majorov vyhrál buly ve vlastním pásmu a Chanty-Mansijsk se následně pokusil o rychlý výpad na soupeřovu svatyni, který byl ale pohotovou obranou finského celku zastaven už ve středním pásmu.
     
    10:33
    Vyloučení v týmu Jugra Chanty-Mansijsk (Konstantin Majorov – 2 min., vysoká hůl).
     
    10:48
    Jokerit je v útočném pásmu jako přikovaný a Proskurjakov se teď musí v brankovišti hodně otáčet, aby všechny pokusy žolíků pokryl. Zatím se mu daří náporu odolávat, otázkou však je, jak dlouho mu to vydrží...
     
    11:39
    Nejvýraznější postavou na ledě je Sami Lepistö, který celou přesilovku hostů diriguje. Hostující gólman teď musel vykrýt další z jeho ran z velké vzdálenosti, které jsou čím dál častější.
     
    12:50
    Gilroy sbírá volný puk za svou brankou a čeká, až jeho celek dostřídá. Jokerit se následně pokusí o návrat před Proskurjakovo brankoviště.
     
    13:35
    Finský celek si na ledě udržuje naprostou dominanci, Jugře dnes nevychází zhola nic. Pokud se výkon domácích v následujících minutách nezlepší, čekají je hodně pekelné dvě třetiny.
     
    14:57
    Tolvanen se bez větších obtíží dostal až k brankovišti, Proskurjakov jeho zakončení kryje. Brankář Jugry má stále plné ruce práce.
     
    15:49
    Vyloučení v týmu Jugra Chanty-Mansijsk (Kirill Beljajev – 2 min., podražení).
     
    15:55
    Domácí se rychle dostávají k puku a vyhazují jej přes všechny čáry, ze svého oslabení si teď ukrojili několik hodně cenných sekund. Jokerit se musí pro pryž vracet až za vlastní branku.
     
    16:37
    Jugra se znovu osvobozuje, zatím se jí daří se v početní nevýhodě bránit bez větších obtíží. Že by se Chanty-Mansijsk přeci jen začínal výkonnostně zvedat?
     
    17:28
    Po přerušení vznikla před domácím brankovištěm dost agresivní strkanice, do které se zapojilo hned několik hráčů z obou celků. Vylučovat se ale pravděpodobně nebude.
     
    18:01
    Kirill Beljajev se okamžitě po opuštění trestné lavice zapojil do rychlého protiútoku Helsinek, který ukončil skvělým zákrokem připravený Ryan Zapolski.
     
    19:15
    Marko Anttila nic neřešil a okamžitě po přejezdu modré čáry vypálil mezi tři tyče, Proskurjakov mu na jeho pokus odpověděl dobře položeným betonem. První část se chýlí ke konci.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 7 – 16
    Vhazování: 12 – 11
    Hity: 4 – 1
    Trestné minuty: 8 – 0
    Využití přesilovek: 0/0 – 2/4
     
    Tak na tuhle třetinu budou chanty-mansijští chtít velmi rychle zapomenout... Jokerit si na ledě po většinu periody dělal, co chtěl a čelil při tom naprosto minimálnímu odporu ze strany domácích. Ti v úvodní dvacetiminutovce až na hrstku světlých chvilek vůbec nevěděli, která bije a mají velké štěstí, že je ve druhé polovině dějství podržel jejich gólman. Jinak by jejich manko teď bylo mnohem větší.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:27
    Žolíkům zřejmě tříbrankový náskok nestačí, do druhé části totiž vlétli po hlavě a Proskurjakovovi teď štěstěna pomohla hned několikrát! Ruský gólman dnes nebude mít ani chvilku klidu...
     
    21:31
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Eeli Tolvanen – 2 min., hákování).
     
    21:56
    Domácí se protlačili do útoku, jejich kombinace ale byla špičkovou hostující obranou velmi rychle rozebrána a Zapolski tak nakonec vůbec nemusel zasahovat.
     
    23:15
    Jugra se poprvé v utkání na delší dobu usadila před helsinským brankovištěm, poměrně krkolomná série přihrávek zatím ve střelecký pokus nedospěla.
     
    23:58
    Chanty-Mansijsk se drží u kotouče, stále se mu ale nedaří pravidelně ohrožovat soupeřovu klec. Zapolski je až na ojedinělé pokusy bez práce.
     
    24:34
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Jesse Joensuu – 2 min., nedovolené bránění).
     
    25:17
    Vitásek nabil na opačnou stranu kluziště připravenému Štajnochovi, jehož prudkou ránu nakonec svým tělem zblokoval jeden z bránících hráčů finského klubu.
     
    26:15
    Další pokus z velké vzdálenosti, tentokrát z hole domácího kapitána Ivana Lekomceva. Ten od modré zamířil přímo do výstroje připraveného Američana ve službách Jokeritu.
     
    27:11
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Jesse Joensuu – 2 min., faul kolenem).
     
    27:30
    Další přesilovka pro Chanty-Mansijsk, tedy další šance snížit náskok hostujícího celku. Domácí už se pomalu začínají znovu usazovat v útočném pásmu.
     
    28:12
    Helsinští všechny pokusy o útok likvidují už v zárodku, domácí se do zajímavější šance zatím v početní výhodě nedostali.
     
    29:39
    Jokerit vyhazuje na zakázané uvolnění, po kratičké pauze se tak bude vhazovat po pravé ruce Ryana Zapolskiho. Uvidíme, jestli se Jugře povede situace využít a udeřit.
     
    30:40
    Olli Palola obehrál dva protihráče a přenesl puk dopředu, hosté po delší době pronikají na útočnou modrou. Před Proskarjakovo svatyní rozjíždějí kombinaci.
     
    31:41
    Lekomcev momentálně s pukem na holi balancuje na hranici středního pásma a hledá nějakou skulinku v dosud pevné defenzívě Jokeritu, která by mu umožnila se přesunout před Zapolskiho.
     
    32:32
    Že bychom sledovali nějak extra záživnou pasáž hry, to se rozhodně říct nedá. Hra se teď přelévá ze strany na stranu, prim hrají defenzivní formace obou celků. Střel na branku je k vidění minimum.
     
    33:58
    Jesper Jensen se snažil si pro sebe v útočné třetině vybojoval puk, jeden z hráčů Jugry si jej však zvládl uchránit a kvalitní přihrávkou následně posílá svůj tým do útoku.
     
    34:34
    Vyloučení v týmu Jugra Chanty-Mansijsk (Andrej Ankudinov – 2 min., faul kolenem).
     
    35:04
    Olli Palola měl před sebou obrovský prázdný prostor v domácí brance, jenže z pravého kruhu nakonec zamířil několik centimetrů mimo tři tyče! Velká škoda pro hosty!
     
    36:25
    Přesilovka Jokeritu se chýlí ke konci, Mansijsk jí pravděpodobně přežije bez inkasované branky. Hosté toho v početní výhodě nic moc nepředvedli.
     
    38:00
    Do konce druhé dvacetiminutovky zbývají jen dvě minuty, více ze hry má momentálně domácí Jugra. Žolíci oproti první části hodně polevili a nechávají svému soupeři na ledě dost prostoru.
     
    39:28
    Své štěstí teď dvakrát krátce po sobě zkusil Tobias Vikund, hbitý Zapolski oba projektily zastavil bez větších obtíží. Hra je přerušena.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 19 – 21
    Vhazování: 18 – 24
    Hity: 4 – 2
    Trestné minuty: 10 – 6
    Využití přesilovek: 0/3 – 2/5
     
    Jokerit do druhé části vstoupil velmi aktivně, po prvních minutách však hodně ubral z plynu a nechával svému soupeři dost prostoru pro útočení. Zbytek třetiny se soustředil jen na obranu svého náskoku, což se mu zatím bez větších obtíží daří.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:26
    Po vyhrané tahanici o kotouč za vlastní brankou se hokejisté Jugry pokusili o rychlý protiútok, který byl ale soupeřem velmi rychle rozebrán.
     
    41:07
    Na ledě to znovu vře, před Proskurjakovem vznikla další strkanice. Frustrace hráčů Jugry z dosavadního průběhu utkání je naprosto evidentní. Tentokrát se bude vylučovat.
     
    41:07
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Jesse Joensuu – 2 min., sekání).
     
    42:36
    Helsinky se osvobozují, následný pokus domácích o rychlý přesun zpět před branku zastavuje ofsajd. Jeden z hráčů Jugry se při přejezdu modré čáry poněkud unáhlil.
     
    43:20
    Ugolnikov se pokusil Zapolskiho překvapit střelou z vysokého úhlu, americký gólman se ale jen tak nachytat nenechá. Zakončení vykryl betonem.
     
    44:32
    Kotouč nyní mění majitele poměrně často, ani jeden celek si jej teď není schopný na delší dobu zkrotit. O něco málo více ze hry mají nyní hráči Mansijsku.
     
    45:54
    Zapolski rozehrává puk zpoza vlastní branky dopředu, velmi rychle se k němu však dostávají hokejisté soupeře a jejich atak tak může pokračovat. Rozhodčí nechávají hře volný průběh, přerušení je minimum.
     
    46:21
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Antti Pihlström – 2 min., nedovolené bránění).
     
    47:04
    Savinainen nahrál na modrou Viklundovi, jehož rána končí ve výstroji připraveného strážce helsinské svatyně. Zatím vše nasvědčuje tomu, že si z dnešního utkání do statistik odnese zaslouženou nulu.
     
    47:49
    Ochozy se hlasitě dožadují branky, na ledě mezitím probíhá série přihrávek Chanty-Mansijsku. Ten se snaží dopracovat do dobrých střeleckých pozic.
     
    48:31
    Znovu Viklund, tentokrát z pravého kruhu. Výsledek je ale stále stejný, Zapolski pokus švédského beka ve službách Jugry krotí dobře nastavenou vyrážečkou.
     
    49:58
    Skačkov se po ohromném kiksu helsinské obrany dostal do bezprostřední blízkosti brankoviště, ani tentokrát se ale gólman Jokeritu nenechal pokořit! Tentokrát měl opravdu namále!
     
    50:02
    Vyloučení v týmu Jugra Chanty-Mansijsk (Jevgenij Skačkov – 2 min., vražení na hrazení).
     
    51:36
    Hosté se usadili před Proskurjakovem, jenž zatím nemusel ani jednou zasahovat. Konec dlouhé helsinské kombinace je v nedohlednu.
     
    52:28
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Eeli Tolvanen – 2 min., držení protihráče).
     
    53:10
    Zapolski po úspěšném zákroku přerušuje hru, po krátké pauze se bude vhazovat po jeho levé ruce. Brankář Jokeritu dnes jasně dokazuje, že patří mezi nejlepší v lize.
     
    54:21
    Jugra ani tuto přesilovku nevyužije, Tolvanen už na trestné nervózně přešlapuje a nemůže se dočkat návratu do hry. Do konce základní hrací doby zbývají zhruba pět a půl minuty.
     
    Dnešní utkání sleduje 3 650 diváků (66,36% kapacity).
     
    56:05
    Jensen drží puk za svou klecí, Jokerit střídá. Jeho hráči se v posledních minutách vůbec neženou dopředu a jen brání svůj pohodlný náskok.
     
    56:43
    Jormakka Proskurjakova střelou z kruhu nijak nepřekvapil, kotouč se od vyrážečky strážce domácí svatyně odrazil vysoko do ochranné sítě.
     
    57:33
    Utkání se více méně dohrává, obě strany už jsou s konečným výsledkem zřejmě smířeny. Ani domácí už se nesnaží průběh hry nějak zvrátit ve svůj prospěch.
     
    58:34
    Minuta a půl do konce, Jugra se snaží proniknout přes modrou čáru. Pevná obrana Jokeritu je ale nikam nepouští, Zapolski je bez práce.
     
    59:49
    Helsinky se dostávají ke kotouči a rychle jej vyhazují ven ze svého obranného pásma, je konec. Tři body z dnešního zápasu půjdou na účet hostujících Finů.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 25 – 27
    Vhazování: 24 – 33
    Hity: 5 – 2
    Trestné minuty: 12 – 12
    Využití přesilovek: 0/6 – 2/6
     
    Československá stopa
    Vojtěch Polák (JUG) – 0+0, 4 střely, ice time 18:46
    Martin Štajnoch (JUG) – 0+0, 1 střela, ice time 16:00
    Ondřej Vitásek (JUG) – 0+0, 0 střel, ice time 18:22
     
    Dohráno, Jokerit dnes ve středu Ruska triumfuje nad domácím Chanty-Mansijskem 3:0! Dalo by se říct, že o vítězi utkání bylo rozhodnuto už v prvních šesti minutách, během kterých hosté vstřelili všechny tři góly a zbytek zápasu už pouze svůj náskok bránili. Pro Helsinky se jedná o cenné vítězství, díky kterému se v tabulce bodově vyrovnaly druhému CSKA Moskva, zatímco Jugra zůstavá po porážce na dně Východní konference.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek neděle a co nejlepší vstup do nového pracovního týdne. Na počtenou! (14:56:22)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 4. O'Neill (Lepistö), 6. Tolvanen (Norman, Lepistö), 6. Marjamäki (Mäki)


    Jugra Chanty-Mansijsk: Šaryčenkov (6. Proskurjakov) – Viklund, Lekomcev, Vitásek, Štajnoch, Šulakov, Ugolnikov, Kozlovskij, Pereťagin – V. Polák, Varfolomejev, Savinainen – Koroljov, Pestuško, Šipov – Několenko, A. Michejev, Skačkov – K. Majorov, Ankudinov, Beljajev.
    Jokerit Helsinky: Zapolski (Rämö) – Lepistö, Rautanen, Kivistö, Gilroy, O. Lauridsen, J. Jensen – Palola, N Jensen, Regin – Joensuu, Tolvanen, O'Neill – Anttila, Jormakka, Norman – Wirtanen, Mäki, Marjamäki – Pihlström, H. Ikonen.

    Rozhodčí: Gamalej, Kulakov – Gordenko, Tomilov

    Diváci: 3 650 (66,36% kapacity)
    ocianews.com