Honduras – Austrálie 0:0 (kon.)
konec
Honduras
0:0 (0:0)
Austrálie
Pátek 10.11.2017, 23:00 • Estadio Olimpico, San Pedro Sula • Kvalifikace MS • Baráž
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 23:00.
     
    Dámy a pánové, vítejte u sledování online přenosu z utkání kvalifikace na mistrovství světa, kdy na sebe v baráži narazí reprezentace Hondurasu a Austrálie. První duel začíná v pátek 10. listopadu od 23:00 našeho času v Hondurasu a provázet vás jeho děním bude Jaroslav Svoboda.
     
    Domácí Honduras se do baráže dostal na základě výsledků v kvalifikačních bojích v rámci oblasti Severní a Střední Ameriky, kdy ve finálové šestičlenné skupině skončil čtvrtý za přímo postupujícím trojlístkem Mexiko – Kostarika – Panama. Mimo naděje na postup tak překvapivě zůstaly Spojené státy.

    V posledním kole totiž Honduras doma porazil Mexiko, ale hlavně USA nestačilo na Trinidad a Tobago. Domácí tým bude proti Austrálii usilovat o historickou čtvrtou účast ve finálových bojích MS.
     
    Austrálie vstoupila do kvalifikačních bojů ve 2. fázi asijské kvalifikace a v pětičlenné skupině B hladce vybojovala účast v dalších bojích. Skupinu vyhrála s náskokem pěti bodů na druhé Jordánsko.

    Ve třetí fázi pak Austrálii těsně unikl přímý postup, který ve skupině vybojovalo vítězné Japonsko a pak i druhá Saudská Arábie, která byla oproti Australanům lepší jen těsně o skóre. Australská reprezentace tedy musela podstoupit přímý souboj s třetím týmem skupiny A, tedy se Sýrií. V dramatickém dvojzápase Australané postoupili po výsledcích 1:1 a 2:1 po prodloužení.

    V dvojzápase s Hondurasem budou Socceroos bojovat o pátou finálovou účast na světovém šampionátu.
     
    Zdravím vás ještě jednou u sledování přímého přenosu z utkání kvalifikace MS, kdy nás v baráži čeká úvodní souboj dvojice Honduras – Austrálie. Ma Estadio Olimpico v San Pedro Sula (dle nedávných statistik město s největší kriminalitou na světě) se začne utkání v 16:00 honduraského času, našeho pak tedy ve 23:00.
     
    Úvodní sestavy:

    Honduras: Escober – Beckeles, Palacios, Figueroa, Izaguirre – Mejía, Claros, López – Lanza, Quioto, Lozano
    Náhradníci: A. Hernandez, Canales – Crisanto, Sanchéz, Alvarado, Acosta, Martinez, Costly, García, E. Hernandez, Chirinos, Peňa

    Austrálie: Ryan – Wright, Sainsbury, Jurman – Luongo, Jedinak – Behich, Mooy, Irvine, Risdon – Juric
    Náhradníci: Langerak, Vukovic – Degenek, Gersbach, Cahill, Jeggo, Goodwin, Troisi, Rukavytsya, McGowan, Rogic

    Rozhodčí: Daniele Orsato – Riccardo Di Fiore, Lorenzo Manganelli (všichni Itálie).
     
    Jak vidno podle soupisek, domácí Honduras by měl nastoupit v rozestavení 4-3-3, ale dá se čekat určitě větší podpora záložní řady ze strany ofenzivního tria. Kapitánem týmu je pak Emílio Izaguirre, ostřílený borec, který dlouhá léta působil ve skotském klubu Celtic Glasgow, kde se v kabině setkával s Tomem Rogicem, hráčem australského týmu. Rogic však dnes začne zápas na střídačce.

    Hlavním rozhodčím bude Ital Daniele Orsato, kterého oba zmiňovaní hráči také znají z působení v Celticu. Orsato skotskému klubu pískal několik zápasů v Lize mistrů a není bez zajímavosti, že v duelech proti Barceloně i letos proti PSG nařídil v neprospěch Celticu pokutový kop.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první červenou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Tribuny jsou v San Pedro Sula, druhém největším honduraském městě, velmi slušně zaplněny.
     
    Oba výběry jsou již na hřišti, znějí nyní státní hymny. Na úvod ta australská.
     
    Honduraská hymna zní z hrdel snad každého jedince na stadionu, samozřejmě vyjma těch, kteří nejsou honduraské národnosti.
     
    Oficiality za námy, i reklamní plachty staženy z trávníku. Rozhodčí kontrolují sítě v brankách, oba týmy se scházejí k posledním motivačním pokynům a úvodní duel baráže o MS za chvíli začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První nákop domácích vpřed, u míče po chvíli Izaguirre.
     
    1
    Kombinace domácích se vrací až k Escoberovi, brankář Hondurasu ale z první předává dalším spoluhráčům.
     
    2
    V úvodu druhé minuty mířil centr do vápna hostů, ale ti se ubránili.
     
    2
    A na druhé straně ve skluzu poslal míč do autu Figueroa, který tak zastavil průnik Jurice po levém křídle.
     
    3
    Faul pískaný Beckeleseovi a ještě důrazná domluva Orsata jak směrem k faulujícímu hráči, tak k Mejíovi, který také protestuje proti verdiktu italského rozhodčího.
     
    3
    Dlouhý centr z přímého kopu sice doplachtil k zarostlému Jedinakovi, ten však hlavičkou neposlal míč na žádného spoluhráče. Austrálie ale zůstane u míče a bude vhazovat.
     
    4
    Na druhé straně pro změnu Sainsbury zajel do Lozana, takže na odpískané fauly 1:1. A následuje další důrazná domluva.
     
    5
    Obrovská šance pro domácí, kdy se za obranu dostal Quioto, ale než si domácí hráč připravil míč na střelu, tváří v tvář jen brankáři Ryanovi, tak přisprintoval Sainsbury a skluzem míč útočníkovi ukopl!
     
    5
    Následně se ještě snažil zakončit ve výskoku hlavou Lozano, ale tato střela neměla razanci a Ryan si s ní v klidu poradil.
     
    6
    Hosté faulují, znovu pak Orsato v další důrazné debatě s Mejíou.
     
    7
    Ryan vyběhnutý z branky poslal svůj odkop pouze ke Quiotovi, který se z druhého kontaktu pokoušel zakončit, ale nepřesně.
     
    8
    Figureoa zajel ostře do Irvinea, tvrdý úvod zápasu. Odpískaný faul, zatím se karta neuděluje.
     
    9
    Domácí jsou při chuti a znovu mířil vpřed Lozano. Jeho centr do vápna ale žádného spoluhráče nenašel. Po chvíli pak Honduras posílal další pas do šestnáctky, míč ale byl tečovaný a končí až za brankovou čárou daleko od australské branky. Sice se zdálo, že poslední kontakt míče proběhl s hráčem hostů, ale kope se jen od branky.
     
    10
    Luongo fauloval rozehrávajícího Palaciose, pískán další faul.
     
    10
    Další dva hraniční zákroky při útočných akcích jednoho i druhého týmu ale Orsato pouští.
     
    11
    Austrálie se díky Luongovi ocitla blízko vedoucí brance, ale skvělý zákrok vytáhl Escober! Ránu po zemi vyrazil, k dorážce se Austrálie nedostala. Bude ale zahrávat rohový kop!
    11. Šance Luonga
     
    12
    Z něj však nezapršelo, domácí se ubránili v prvním vážnějším ofenzivním snažení Socceroos.
     
    13
    Těžko říci, jestli teď pískána Lozanovi ruka či ofsajd, spíše to druhé. Tak či tak, standardku bude rozehrávat australský výběr.
     
    15
    Australané navyšují tempo a vytahují napadání hluboko na půlku soupeře. A Honduras začíná mít s touto změnou v taktice hostů problém.
     
    16
    Z pravé strany zkoušel centrovat Lanza, míč jen sražený na aut pro Honduras. Z hlediště Estadio Olimpico prakticky neustále bzučí tisíce vuvuzel, svérázná atmosféra nahrazuje klasické evropské skandování.
     
    18
    Izaguirre umí přitvrdit a teď to pocítil Luongo, autor zatím jediné australské střely na branky v tomto zápase. Píská se faul.
     
    19
    Aziz Behich ještě vybojoval takřka ztracený míč a Austrálie tak pokračuje v útoku.
     
    19
    A vidíme první žlutou kartu v zápase, adresátem je Brayan Beckeles, který stáhl na trávník unikajícího Behiche. Austrálie bude zahrávat přímý kop v blízkosti rohu šestnáctky, z levé strany.
     
    21
    Domácí se sice ubránili, ale vrácený míč ještě hlavičkoval nad branku Wright, kterého v kontaktu poslal na trávník brankář Escober.
     
    22
    Následují dohady hráčů s asistentem rozhodčího, ten totiž ukazuje na roh! Ale Escober se míče vůbec nedotkl.
     
    22
    Po krátké debatě správně opraven verdikt a domácí budou mít odkop od branky.
     
    23
    Joshua Risdon dostal centr z levé strany, vyskočil si na hlavičku, ta však neměla žádnou razanci a pro Escobera šlo o jednoduchý zákrok.
     
    24
    Domácím odpískán další nedovolený zákrok, tentokrát trošku přísně.
     
    25
    Risdon přišel u postranní čáry o míč a domácí budou vhazovat.
     
    25
    Na pravém křídle se rozeběhl Lanza, ale vzrušení na Estadio Olimpico zbytečné. Míč si domácí útočník moc pokopl a nestihl jej již na hřišti.
     
    26
    A zahrozili domácí, po levém křídle uprchl Quioto, první pas do vápna nevyšel, druhý už ale ano. Jenže Lanza hlavičkoval mimo branku australského celku.
    26. Hlavička Lanzy
     
    28
    Risdon dostal dlouhý míč do šestnáctky, chtěl jej ihned poslat před branku. Ale balón se zapletl křídelnímu záložníkovi australského celku pod nohy a je z toho jen odkop od branky Hondurasu.
     
    29
    A velká šance hostů, když se do zakončení po přihrávce zleva dostal Jackson Irvine! Jeho bomba však přeletěla branku Escobera! Velmi dobrá střelecká pozice pro hosty.
    29. Obrovská šance a Irvineova střela
     
    31
    Domácí v těchto chvílích marně hledají cestu na dostřel australské branky.
     
    31
    A ofenzivní snahy nyní končí faulem Lanzy, kterého ještě sudí Orsato napomíná, že příště už by mohlo dojít ke žlutému ocenění.
     
    33
    Izaguirre poslal dlouhý nákop až do vápna Austrálie, tam si však Ryan došel pro míč a hosté se tak v klidu ubránili.
     
    34
    Z levé strany u půlící čáry vhazuje hostující Behich.
     
    34
    Další obrovská šance hostů, když se přes obránce uvolnil Tomi Juric, hráč Luzernu, v jehož jméně lze lehce poznat chorvatské kořeny, a pak se řítil sám na brankáře Escobera! Jenže v koncovce sehnal, rána na zadní tyč skončila těsně mimo!
    34. Juricova gólová šance
     
    37
    Hosté uhlídali další akci domácích a v kontru mířil vpřed Luongo, kterého trvdě skluzem poslal k zemi Palacios. A je z toho druhá žlutá karta zápasu.
     
    39
    Minutu se čekalo na rozehrání, pak ale domácí standardku ubránili a následně ani centr Sainsburyho neprošel do vápna.
     
    39
    Zlý pohled vrhá na Risdona faulovaný Quioto, ale i sudí Orsato. Třetí žlutá karta utkání a tentokrát první pro australského hráče.
     
    40
    Domácí se usilovným tlakem dostali až k rohovému kopu, australská defenzíva ale znovu nepustila Honduras do koncovky.
     
    42
    Už se zdálo, že Quioto stál v době přihrávky za obrany v ofsajdu, ale nebylo tak a domácí se dostali do brejkové šance. Jediné, co z ní ale Quioto vytěžil, je druhý roh Hondurasu v zápase.
     
    43
    A Ryan si na centr vyskočil, míč bezpečně schoval do rukavic a rozehrává.
     
    44
    Konec úvodního poločasu je již za dveřmi a na gól v San Pedro Sula stále čekáme. A nepřijde ani nyní, Honduras ubránil průnik Mooye z levé strany.
     
    45
    Hodně navztekaný je nyní domácí záložník Mejía, kterého několik desítek metrů na hranici pravidel zadržoval Juric. Nakonec pískán faul, ale to je asi vše, čeho se v úvodním poločase dočkáme.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou úvodní půli barážového utkání o účast na mistrovství světa ve fotbale a gólu se diváci na Estadio Olimpico zatím nedočkali. Přes úvodní tlak domácích měli nakonec více ze hry v úvodním poločase hosté, ale ani šance Luonga či volej Irvinea v síti neskončily.
     
    Střely na branku: 1:2
    Střely mimo branku: 2:3

    Rohy: 2:1
    Ofsajdy: 3:0
    Fauly: 11:6
    Žluté karty: 2:1
     
    Oba týmy jsou zpět na hřišti, jak se zdá, ani jeden celek neprovedl změny v sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté jsou od úvodního výkopu, který provedli, aktivnější.Mooy kombinoval po křídle s Behichem, o míč nakonec přišli.
     
    47
    Matthew Jurman sundal ostrým zákrokem na trávník Lozana a vidí po zásluze žlutou kartu.
     
    48
    A v rychlém sledu další karetní trest! Trent Sainsbury trošku ve stylu bojových umění naskočil do souboje s Clarosem, kterého ostře fauloval. Zaslužená žlutá, zcela bez diskuse.
     
    49
    Průnik po levé straně moc nevyšel Behichovi, domácí se zmocňují míče.
     
    50
    Luongo předal míč Mooyovi, který měl chvíli volný prostor. Ale australský záložník nakonec celou akci natolik zbrzdil, že se stačila vrátit cela defenzíva Hondurasu.
     
    51
    Ryan vyběhl daleko mimo svou šestnáctku, aby odpálil míč.
     
    52
    Do brejkové situace se dostával Mooy, který dostal delší přihrávku. Ale australský hráč prohrál sprinterský souboj s Figerou a z nadějné pozice nebylo nic.
     
    52
    A tak nakonec posílá, spíš propagační, pokud na branku Escobera Massimo Luongo! Střela z prostoru před šestnáctkou však nemohla domácího brankáře nijak překvapit. Neměla potřebnou razanci ani tvrdost.
     
    53
    Hosté se i tak dostali do gólovky! Centr zleva přistál na hlavě Behiche a Escober musel vytáhnou excelentní zákrok, kterým vyrazil gólovou ránu nad břevno!
    53. Obrovská šance Behiche
     
    55
    Po dlouhé době to jsou domácí, kdo se dostal do ofenzívy. A po ruce jednoho ze soupeřů bude Honduras zahrávat i přímý kop.
     
    57
    Jenže hráči Hondurasu se znovu nedostali ani do koncovky a Austrálie se v poklidu ubránila nebezpečné standardce.
     
    58
    Hosté zkoušeli přihrávku za obranu na Jurice, pas však zablokovala domácí defenzíva.
     
    60
    Domácí tým poprvé střídá, na trávník přichází Michaell CHIRINOS, pažit naopak opouští Carlos LANZA.
     
    61
    Hosté zahrávali rohový kop, míč mířící do vápna ale Escober vyboxoval do bezpečí.
     
    61
    Další obrovská šance hostů, když před branku mířil nebezpečný balon! Ale sbíhající fotbalisté australského národního týmu nedokázali dosáhnout na míč, který těsně podběhli!
     
    63
    Zblokovaný centr hostům přináší další rohový kop.
     
    63
    A Escober musel vyboxovávat nebezpečný míč mířící do vápna.
     
    64
    Na druhou stranu se hnal do útoku novic na trávníku Chirinos, ale jeho rána mířila hodně mimo branku!
     
    65
    Claros fauloval Irvinea a domácí se tak budou znovu bránit. Chystá se ale i další střídání.
     
    66
    Na trávník přichází Mario Martinez, který nahrazuje Alexandera Lopéze.
     
    67
    Behich zkoušel stáhnout na sebe pozornost a pak prostrčit míč vpřed, to se mu nepodařilo. A domácí v poslední době stále častěji zkouší štěstí rychlými nákopy vpřed.
     
    68
    Risdon neukrotil přihrávku a míč mu od kopačky odskočil za brankovou čáru. Odkop od brány pro Honduras.
     
    69
    Domácí jsou teď sice již delší dobu u míče, ale ve směru vpřed je jejich počínání, obligátně řečeno, bezzubé.
     
    69
    A tak přichází jen další nákop vpřed, který však chytá do rukavic brankář Ryan.
     
    71
    V těchto chvílích vidíme spíše hru plnou nepřesností, kdy oba celky marně hledají cestu k brance soupeře.
     
    71
    Ani Juricův centr nepřinesl žádnou střelu na domácí branku.
     
    73
    Nyní dochází k ošetřování jednoho z domácích hráčů, ti ostatní se ihned běží občerstvit ke střídačkám.
     
    73
    A tím ošetřovaným byl Antony Lozano, pro kterého zápas skončil. Na jeho místo přichází Carlos Costly.
     
    74
    A střídá i australský výběr, hru by měl oživit Tom Rogic, který nahrazuje na trávníku Jacksone Irvinea.
     
    75
    Rogic se po chybě hostů dostal do hry, ale nakonec ve finální kličce o míč přišel.
     
    76
    Domácí se dostali k balónu po dobrém zákroku Izaguirrea, který však sudí posoudil jako nedovolený. Takže znovu šance pro Austrálii.
     
    76
    A na konci této akce byl Mooy, jehož střela však skončila mimo branku.
     
    78
    Chirinos fauloval a Austrálie zůstane u míče. V posledních minutách jsou hosté lepší.
     
    78
    Ostrý faul na Mooye přináší žlutou kartu pro Jorge Clarose. A hlavně také nepříjemnou standardní situaci, ke které se asi postaví Tom Rogic.
     
    79
    Mooy se snažil nejspíš zakončovat hned ze standardky, možná to měl být centr na zadní tyč. Tak či tak, balón mimo tyče a odkop od domácí branky.
     
    80
    Costly se uvedl zákrokem loktem do tváře soupeře, přímýý kop pro hosty.
     
    81
    V posledních minutách jsme viděli spíše nervozní podívanou plnou nepřesností, teď se ale rozeběhl Costly a jeho bombu musel Ryan vyrážet nad břevno! Domácí náhle zahrozili a moc nechybělo!
    81. Costly v obrovské šanci nepřekonal Ryana
     
    83
    Následný roh Austrálie ubránila, navíc se domácí tým provinil útočným faulem.
     
    84
    A střídání u australského týmu, ze hřiště odchází Joshua Risdon, nahrazuje jej Milos Degenek.
     
    86
    Domácí tým se snažil rychle rozehrát od své branky, nepřenost ale dává míč pro soupeře.
     
    87
    Luongo musel zatáhnout za záchranou brzdu poté, co se Chirinos prosmekl mezi dvěma hráči soupeře a div že neutíkal sám na brankáře. Pískán faul a Luongo vidí žlutou kartu.
     
    88
    A hlavně solidní šance pro domácí, kterou však hned po exekuci zakončil ofsajd.
     
    89
    Poslední střídání v zápase, trávník opouští Tomi Juric, nahrazuje jej Nikita Rukavytsya.
     
    90
    Balon za obranu lapil Ryan, ihned se snažil australský brankář rozehrát, ale pískán faul soupeře, ačkoliv se Australané dožadovali výhody.
     
    90+1
    Nastavovat se budou čtyři minuty, zatímco po souboji s Mooyem leží na trávníku zraněný Alfredo Mejía.
     
    90+1
    První minuta nastavení za námi, aniž by se koplo do míče. Teď až Honduras rozehrává standardku.
     
    90+2
    Rukavytsya zabíhal za obranu pro přihrávku, máván ofsajd.
     
    90+3
    A ještě žlutá karta, Mario Martinez ostře zajel do Mooye, to nemohlo dopadnout jinak.
     
    90+4
    Ještě jeden písknutý faul a hosté mají nejspíš poslední šanci.
     
    90+4
    Míč ale končí za brankovou čárou a domácí budou vykopávat.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Nic závratného úvodní duel této baráže nepřinesl. Austrálie si veze domů remízu 0:0, která nechává boj o postup na mistrovství světa zcela otevřený.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 22:13.
     
    Odveta zápasu se hraje již za pět dní, a to v Austrálii, v Sydney na ANZ stadium. Nechme se překvapit, kdo z této dvojice nakonec otevře bránu vstříc světovému šampionátu a naopak komu zůstane jen smutek a zklamání. Já se s vámi pro dnešní den loučím, děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek noci i celého víkendu. (00:56:05)

    Jaroslav Svoboda

    Branky:

    Karty:   19. Beckeles (HON), 37. Palacios (HON), 78. Claros (HON), 90+3. Martinez (HON) – 39. Risdon (AUS), 47. Jurman (AUS), 48. Sainsbury (AUS), 87. Luongo (AUS)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 22:13.
    Honduras: Escober – Beckeles, Palacios, Figueroa, Izaguirre (C) – Mejía, Claros, López (66. Martinez) – Lanza (60. Chirinos), Quioto, Lozano (73. Costly)
    Náhradníci: A. Hernandez, Canales – Crisanto, Sanchéz, Alvarado, Acosta, Martinez, Costly, García, E. Hernandez, Chirinos, Peňa

    Austrálie: Ryan – Wright, Sainsbury, Jurman – Luongo, Jedinak (C) – Behich, Mooy, Irvine (74. Rogic), Risdon (84. Degenek) – Juric (89. Rukavytsya)
    Náhradníci: Langerak, Vukovic – Degenek, Gersbach, Cahill, Jeggo, Goodwin, Troisi, Rukavytsya, McGowan, Rogic

    Rozhodčí: Daniele Orsato – Riccardo Di Fiore, Lorenzo Manganelli (všichni Itálie)
    Středa 15.11.2017
    Austrálie - Honduras 3:1

    Branky: 54. H. Figueroa (vla.), 72. Jedinak (pen.), 85. Jedinak (pen.) – 90+4. Elis

    Karty:   2. Jurman (AUS), 45+2. Mooy (AUS), 81. Leckie (AUS), 88. Sainsbury (AUS) – 19. M. Figueroa (HON), 57. Claros (HON), 84. Palacios (HON)

    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 5:2. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 19:26.
    ocianews.com